| Autor |
Zpráva |
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 06:10
- Nahlásit
Tak sa pochvalte, kolki z vas su schopni si odvolat psa od haravej fenky? Ja som totiz vcera mala zazitok, ked mi pes "usiel" za haravou fenkou, ktora bola na volno (vidim navolno = bud dobry pes alebo neharava fena). Zareagoval na privolanie, az po minute, ked prebiehal okolo mna na dva metre
Volne pobehujuce harave sucky je podla vas normal? Mna to vcera dost soklo, ze hara a je navolno, a on sa ju ani nesnazil privolat... Vraj si mam zavolat ja svojho psa... Dost ma to prekvapilo, bo take som este nezazila. Na druhu stranu psa v meste mam len kratko.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 07:42
- Nahlásit
hmmm....no u nás háravky na volno normální nejsou, ale můj pejsa běhá na volno rád. Jelikož vím, že je "úchyl", tak ho raději k sobě volám hned, jak vidím v dálce nějakého psa....Často se ukáže, že je to fenečka (nemusí ani hárat a můj haf už je hned "zamilovaný") a já jsem ráda, že jsme si neuřízli ostudu Od psa svého mlaďocha odvolám bez problémů, od feny už hůř a od háravé feny ho musím doslova odtáhnout, neboť v tu chvíli má klapky na očích a na uších a začne vnímat až poté, co ho "násilím" od čuby odtáhnu o pár metrů dál... Vím, je to ostuda, ale taky vím, že v tom rozhodně nejsme sami
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 08:14
- Nahlásit
Myslím si, že každý pes v okamžiku háravé feny okamžitě změní své priority a poslušnost je úplně nebo částečně v tahu. S tím se musí počítat. Jen majitelé háravek by měli mít své čubinky na vodítku, protože i poslušnost háravek je někdy v tahu. S pak......
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 08:21 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
Evik
Som na tom uplne rovnako. Akurat uz dokaze reagovat na tie dva metre a nemusim ho odtahovat
Ja uz ako sa rozbehol som vedela, ze nie je vsetko s kostolnym poriadkom, lebo zvycajne nejde, kym nepoviem bezkaj.
No a Evicka mas uplnu pravdu, fenky tiez dokazu zabudnut na pana Pudy su pudy a ta vcerajsia fenka nam to tiez dokazala (Podla mna mi to o privolani hovoril preto, lebo svoju si tiez neodvola, alebo po druhe, chcel sa pobavit, ako si budem chytat psa a nahanat ho, tak to sa mylil ).
Avsak poznam jedneho psa s poslusnostou pri haravej fene, tak som chcela vediet, ci sa este niekto podobny neskryva medzi vami
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 08:22
- Nahlásit
já mám fenku a nepotkali jsme psa, kterého by majitel od naší háravky odvolal, tedy jednou se nám to stalo, ale pak se ukázalo, že je to fenka
jinak i když máme dobré přivolání, na volno ji při hárání netroufám, bojím se, aby pudy nebyly silnější
ale už jsme to šestimetrové flexi obě jakž takž ovládly
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Lis 2005 13:12
- Nahlásit
Nevíte někdo, kdy poprvé hárá fenečka zl. retrívra? Moje má 8 měsíců, tak nevím, jestli má ještě čas, nebo to má přijít každou chvíli.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 13:28
- Nahlásit
Může to přijít každou chvíli anebo taky za 2-4-6 měsíců.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 13:35
- Nahlásit
Ketrin
to jsou fakt v tom hárání takovéhle rozdíly? To jsem nevěděla...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 13:56
- Nahlásit
No...jsou, a to i v rámci jedné rodiny - kupř.jedna Brestina dcera hárala poprvé v 9 měs., druhá až ve 14. Atd.
|
Endy
|
# Zasláno: 15 Lis 2005 14:06
- Nahlásit
Mně když se hárá čubina,tak jí venčím na volno.Proto s ní chodím ven,aby se proběhla.Samozřejmě když vidím v dálce psa,zavolám si jí.Ona má přivolání opravdu perfektní už od malička,je to závislák.Když ke mně běží cizí pes,mám tu výhodu,že ji můžu vzít na ruku.
Před lety jsem měla psa a toho jsem odvolala i od čuby v nejlepším háráním.Měli jsme to tak na cvičáku,že se cvičilo vedle háravých fen.Odložení,přivolání,háravka pod nosem a pes i fena museli poslechnout.Poslušnost jsme měli díky tomuto zavedenému zvyku všichni fakt perfektní.Háralo se pořád něco a ti psi tomu přivykli.
|
gracie
|
# Zasláno: 15 Lis 2005 14:06
- Nahlásit
pigie
ahoj, ja som takeho psa pozna-LA, ten by si bez dovolenia ani neskocil a predsa to bol kryci pes.
mam dve suky a navolno pocas harania by som sa NIKDY neodvazila. uz takto sa s nimi plizim pocas harania po okoli, kde viem, ze tam nikoho nebude. ked, tak aspon na stopaku.
berusa mala 99,98 % privolanie, psy ju nezaujimali. raz sme sa brouzdali tam, kde nikoho nebyva, nebola sice v najlepsom, ale aj tak. a vymakol nas haskac-sam znameho. a.... usli mi..., aj ked berusa sa na tretie zurive zavolanie po par metroch otocila a vratila, ten okamih uz nikdy nechcem zazit. a takisto vidim u nas v utulku kopec nechcenych steniakov, aj ked tu sa kastracna politika tesi vacsej popularite ako na slovensku...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 14:13
- Nahlásit
No já jednou byla v polích se dvěma háravkama na dvojvodítku-jedna byla v nejlepších dnech, druhá krátce před nimi. V dálce se zjevil známý koňák na koni, kterého vždy doprovází statný pes. Takže jsem měla chvilku čas se připravit, čubám zavelet Sedni a pevně se zapřít nohama a připravit na věci příští. Pes pochopitelně dorazil dřív než jeho pán na cválajícím oři, na kterého jsem už ječela, ať si ho zavolá (že holky hárají věděl). A pes už neomylně naskakoval na fenu, která byla v optimu, ona se mu nastavovala.... jednou rukou jsem z ní rvala psa, druhou držela vodítko s oběma fenami.... To už nikdy nechci zažít!!
|
evina
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 15:16
- Nahlásit
pigie:tohle jsem zažila také...psa od volné fenky nepřivolávám.To je věc majitele feny!!!Pokud mi to oznámí včas(a těch je sakra málo)ráda si psa vezmu ještě než se načuchá.Pokud to včas nevím,tak psa nepřivolávám ale dojdu si raději pro něj.I když jsem měla jednoho hafa který se nechal přivolat normálně ale to byl ignorant fenek!A volných háravých fenek je tu teda dost Prostě se zastavím a čekám...většinou to majitele trkne a fenu si vezme!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 15:24 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
No, ved, aj ja si psa odvolam, este kym sa len rozhoduje, ci vyrazit, ak sa uz raz rozbehne, mam smolu... Preto predpokladam za prirodzene, ze to na mna niekto zakrici predtym, ked mam moznost zavolat si psa a nie vtedy, ked pes k fene uz dobehol...
Endy
No, tak to by som aj ja brala taky cvicak Nevadilo by mi ho v tomto drezurovat
evina
Aj ja si pre neho dojdem, nevolam, ale musi naskakovat.... Tato len behala ako sialena, tak sa chlapik asi chcel pobavit, ako ho budem nahanat...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 20:50
- Nahlásit
pigie:tohle jsem jednou zažila když háravá čuba utekla jedné těhotné paní.Fena lítala po celém parku a můj zblblý puberťák za ní.Bylo to fakt hrozný nejdřív jsem musela chytit tu čubu a pak teprve svého psa!
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 21:04
- Nahlásit
já mám fenu a zrovna teď hárá a že bych kvůli tomu jí vodila na vodítku, to tedy ne...vidim psa-zavolám si jí k noze-zavolám na majitele druhého psa jestli je to pes nebo fena a řeknu že hárá-a potom podle pohlaví druhého psa jí buď zase dám volno nebo přejdeme kolem nich. je to v pohodě.
jinak o víkendech občas hlídám psa kterého i cvičím a v pohodě i mezi háravkami...
venčívám NO mojí kamarádky kterýho jsem venčila i v přítomnosti mojí háravé čuby-v pohodě
a teď cvičím NO, kterýho už taky krásně odvolám od háravky, v pohodě!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 22:40
- Nahlásit
grendel
A odkedy si ho spolahlivo odvolal? Myslim vek psa.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Lis 2005 08:34
- Nahlásit
My jsme s naší čubí dostali dokonce speciální povolení na cvičák chodit - právě proto že hárala. Prý ať si štěkové zvykají že se poslouchá i kdyby kolem běhalo tucet háravek.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 08:44
- Nahlásit
Jó, když se to na cvičáku trénuje, tak je to super, ale u nás právě všichni, kterým zrovna čuba hárá na cvičák nepřijdou, buď aby "jako nerušili ostatní psy" nebo proto, že se bojí, aby náhodou nedošlo "k nehodě".....Jak to mam potom toho svýho pošuka úchylnýho naučit, aby si těch čubin nevšímal
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 08:50
- Nahlásit
Evik
Do Jinonic se s háravou fenou nesmí
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Lis 2005 08:51
- Nahlásit
No, samozřejmě jsem jí tedy měla na vodítku, ale to spíš proto, aby k té nehodě vážně nedošlo - je s PP a navíc ještě není plnoletá
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 15:22 - Změnil/a: grendel
- Nahlásit
pigie
toho voříška jsem to naučila v jeho 5 letech, NO mojí kamarádky netušim, známe se krátce a NO kterého cvičím-je to pes starý 20 měsíců cvičím ho měsíc a už je v pohodě[b][/b]
|
Anonymní
|
# Zasláno: 16 Lis 2005 15:39
- Nahlásit
známým utekla normálně poslušná fenka přiběhl k ní nějakej podvraťáček bez pána začali si hrát a zdrhli spolu do polí přesto že jindy poslouchala ,bohužel už jí nenašli
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 18:11
- Nahlásit
grendel
Tak povedz ako na to
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 18:26 - Změnil/a: grendel
- Nahlásit
no já jsem na to šla důsledností a cvičením mezi háravkami...doslova jsem je vyhledávala sama mám fenku a když mi hárala prvně, tak jsem na ní cvičila toho voříška
ten se to učil poměrně rychle...
jinak ten NO, co ho cvičím je hrozně učenlivej po deseti cuknutí uměl chodit u nohy a vůbec se rychle učí...ten šel taky velmi snadno- denní procházky s háravkou mojí kamarádky a důsledné zákazy a byl v pohodě.
za háravkami neutíká protože prostě nesmí se vzdalovat.
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 18:29
- Nahlásit
jo a lidišky, kterym vadí háravky navolno- copak je vaši psi necítí, když jsou na vodítku? to mi připadá na hlavu, spíš by mi vadili lidi, co vám to oznámí až když pes už čmuchá...
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 18:32
- Nahlásit
grendel
Haravky na volno mi nevadia, pokial za a) nejdu za mojim psom za b) majitel mi povie vopred, ze fenka hara.
No, a ak stretneme 2 haravky mesacne, tak ho asi nic nenaucim. Ale dala si mi dobry tip, presvedcim kamaratku (ktora sa nam vyhybala, ked harali jej fenky), ze sa proste musi s nami vencit aj pocas harania
Inak, pokial sa to pes uci, tak to chapem, ale pokial stretnes haravu fenku raz za cas, tak by to asi take lahke nebolo
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 18:58 - Změnil/a: grendel
- Nahlásit
to ne u Maxe voříška mi přišlo vhod že mi moje Mexule harala a u Maxe NO mi zase přišlo vhod že kamarádce hárala kokřice
|
evina
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 22:32
- Nahlásit
"nejlepší" jsou ti co neřeknou vůbec nic a vy se divíte proč se vašemu psovi ta fenka tak líbí.A teprve když se majitele zeptám,zda náhodou fenka nehárá,tak řeknou "jo ale končí" případně "začíná".To bych pak vraždila!!!
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 22:35
- Nahlásit
u nás je výběh pro psy. V pravidlech je, že tam nesmí agresivní, neovladatelní psi a háravé feny. No samozřejmě tam pán s háravkou byl - byl protivnej, že jí můj pes otravuje a když jsem si ho přivolala a odložila, tak jí vypustil a zlatá fenečka samozřejmě hurá za mym psem. Na výtku, že tam háravky nesmí, zareagoval tak, že jemu to nevadí. No kdybych mu v tu chvíli jednu vrazila asi by se divil, ale mě by se tolik ulevilo.....
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 22:40 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
birma
Poznam take. Ved ti psi "trpia". Ja som aj preto nechodila s kamoskou von. Pes bol pri jej haravej fenke ako vymeneny, knucal, stale sa musel okrikovat a vobec sa nevyvencil...
evina
A s tym koncom a zaciatkom harania je to tiez dost dobre. Minule jedna RTW navolno a prisla za Hugom a Hugo sa spraval akoby harala, pytam sa nehara? Odpoved nie. Tak som ich chvilu nechala, ale Hugo len nadskakoval, pena u papule. Naozaj nehara? Odpoved, nieeeee, pred troma dnami prestala... Tak ked mu ale nevadi, ze sa moj pes po nej sape, tak v pohode...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 22:48
- Nahlásit
pigie,birmo:mluvíte mi z duše...fakt někdy nechápu Na druhou stranu dovedu pochopit,že kdybych měla fenu,tak by mi strašně vadilo aby se kolem ní motal pes a kolem něho zase majitel neschopný ho odchytit.Určitá ovladatelnost by tam měla být.Bohužel mnozí majitelé fen nedokáží pochopit,že příroda je příroda.Jak vlastně naučit psa od háravky přivolat?Co je pro psa silnější než ona háravka?Snad pamlsek nebo balonek?Já teda myslím,že ne...jedině dostat na "budku"!Alespoň u mého psa jiný způsob nebyl!A myslím,že u většiny "normálních" asi také ne.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 22:52
- Nahlásit
pigie
evina
No mě hlavně dostalo, že když jsem si psa přivolala (kupodivu fakt přišel) tak on čubu pustil a nechal jí otravovat mýho psa a když jsem mu taky dala volno, tak byl protivnej a svojí fenu schovávala a utěšoval když jí ten velkej (ne o moc větší než ona) a vlezlej pes pořád otravuje.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2005 07:45
- Nahlásit
No, vyhoda uviazanych a poslusnych feniek tkvie v jednom. Ak je uviazana, velmi rychlo si chytim psa. Pridem a odvediem. Ak je poslusna (a odvolatelna, nie kazda je taka), tak ked si ju dotycny zavola, tiez si rychlo odchytim psa. Ale nahanat svojho psa pri fene, ktoru nedokaze privolat majitel (bohuzial, proste nam to nejde, iba ked sa ku mne priblizi tak na dva metre zareaguje a zoberie ma na vedomie, sice pri tom knuci, myka nim na rozbehnutie, ale pride)... Na toto sa tu stazujem. K uviazanej fene mi pribehol asi 3-4x, potom som sa uz naucila pozorovat tie jeho "rozhodovacie sekundy" a vedela som, ze musim zakrocit ovela skorsie, ako len pri nejakom neurcitom psovi na voditku (nepustam ho k takym). Ked vsak fena je navolno, automaticky som predpokladala, ze nehara (a nie je ani pred ani po...).
Ale uz som vcera oznamila kamoske, ze bohuzial, budeme ich chodit otravovat (prave obe doharali, tak asi az za pol roka )
|
Hanna
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2005 13:29
- Nahlásit
Háravá fenka..
jedna z našich fenek je skotský jelení pes,to je opravdu o nervy ji venčit když hárá.Když jsme ještě bydlely v Brně,měly jsme ji vždy na vodítku ,ale ona se splaší,když uvidí pejska,hlavně co nejmenšího a tahá a skáče,ale o nějakém čurání ani nemůže být řeč.Pokud byl čas s ní zajet do lesa za město ,tak to bylo fajn,protože v městském parku to je opravdu za trest.
Naštěstí jsou tam majitelé psů ve většině případů inteligentní a snažily se nám vyhnout,nebo si svého pejska,když nás už zdálky viděli přidělali na vodítko.V případě ,že za námi utekl pejsek,zastavily jsme a počkaly až si pro něho majitel přišel.
Nyní bydlíme na jiném místě,moc pejsků při venčení nepotkáváme a ještě jsme neháraly ,tak uvidíme.
H
|
gracie
|
# Zasláno: 17 Lis 2005 15:02
- Nahlásit
no ono je ale aj dost zvlastnych majitelov psov, aj ked mas suku na vodidle a on nic nekona, pes skace, suka nervozna. tak zlahka psa nakopnes, alebo ho drsnejsie zlozis, nech sa ukludni a uz je ohen na streche.... vsetko je len o ludoch, najdu sa taki, aj taki... niekedy ti aj vynadaju, ze co vobec chodis so sukou von, aj ked na vodidle. no a vonaju, to je pravda, ale niektore vonaju lepsie uz par tyzdnov pred a este par tyzdnov po harani...
pigie
chces trenovat? hehe, cez vikend sme doma. ale len vyslovene na skok, v sobotu tam, v nedelu naspat, odniest nasim kocura. takze k vam dole do mesta nam to nevyjde. ale velka, ta vonia psom hadam stale a mala sa zasa hara kazdych 5 mes., tak sance su vysoke
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2005 17:13 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
gracie
Aj by som brala ponuku, ale bohuzial mam pracovny vikend. Odchadzam o siestej rano, prichadzam o pol osmej vecer Ale beriem ta za slovo a nabuduce mi ich pozicias na trenovanie!
A co sa tyka takych skopavacov (feniek na volno a neharajucich, tie co su na vodidle automaticky obchadzame), tak ja mam takych rada, len som na takych nenadabila. Hugo by to potreboval ako sol. Ja to robim tak, ze ked stretneme cudziu fenku a nahanaju sa, je to OK, akonahle prestanu a Hugo raz na nu skoci (svojich 55kg ma nejaku vahu), tak berem psa a ideme prec. Snad si to po case da do suvisu...
|