| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Lis 2005 11:49
- Nahlásit
Zdravím,
mám dotaz. Pořídila jsem si štěňátko krysoňka a teď jí je cca 14 týdnů. Už docela zvládá povel sedni, dej pac a popros (no trochu se ji ještě pletou) a povel fuj (který využívám velice často ) Postupně chci začít i s nácvikem lehni a zůstaň ale nevím, jak na ně. Lehni jsem zkoušela ze sedu mírným zatlačením do lopatek, ale to protestovala no a na zůstaň nereaguje vůbec. I když jsem ušla jen o krůček dozadu, tak hned mě následovala. Má někdo nějaký zaručenou radu? Prosím prosím. Děkuji
|
Angie
Člen |
# Zasláno: 11 Lis 2005 15:29
- Nahlásit
polozit pamlsek mezi predni packy a zaroven tlacit lehce na hrbet dolu
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 11 Lis 2005 15:46
- Nahlásit
Jojo, pamlskem táhnout před čumákem pejska po zemi a tlačit hřbet. Povel zůstaň se cvičí později, nejdřív má zůstat v sedě, až pak v leže / to je težké, aspoň pro naši bafinu /. Při povelu zůstaň ukážeš dlaní před čumák pejska a odcházíš prvně na kousíček a po návratu chválíš a pak vzdálenost postupně prodlužuješ.
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2005 20:54
- Nahlásit
Někdy ani neni to tlačení hřbetu nutné,stačí pamlsek dát psovi nejdřív před čumák když sedí a potom pokládat na zem.Můj pesan se tak bál,že mu piškot uteče a lehal bez tlačení hřbetu ..
Na zůstaň máte ještě čas..ale jestli to chceš nacvičovat už teď tak ti poradim jeden trik co nám radili na cvičáku:když psa učim povel zůstaň je nejlepší cvičit po hře nebo po procházce když je pes unavený.
wensday
Pro unavenýho a vylítanýho psa není odložení vleže tak velký problém-mě se to osvědčilo.Pesan je unavený,dám mu lehni-zůstaň a poodejdu,on leží a někdy mi připadá že je rád že jdu pryč a nechám ho v klidu odpočívat .Za chviličku se vrátím,dostane pamlsek a zase zůstaň.Tohle udělám tak 2x až 3x a pak ho nechám..
Jinak u nás na cvičáku se nejdřív cvičí odložení vleže a pak až vsedě...
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2005 18:35
- Nahlásit
já taky učila lehni tak, že jsem pamlsek v sevřené pěsti dala na zem a aby štěně mohlo "dolovat" oběma packama, lehne si
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2005 09:11
- Nahlásit
rendik naší Anne je 16 měsíců a vždycky ráno před cvičákem jsme hodinu venku, jinak tam děsně zlobí. Přesto nerada zůstává v poloze v leže, natož odložení..... budem to cvičit, já vím, že to chce trpělivost. U nás na cvičáku se zase prvně cvičí odložení v sedě, přijde mi to lehčí......
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2005 09:45
- Nahlásit
My máme 4 měsíční štěndo (FB). Doma (na koberci) ovládá povel lehni naprosto dokolale, ale když jsme venku, tak se mu lehnout moc nechce. Co s tím?
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2005 10:18
- Nahlásit
suesie
Trpělivost. Mě si moje malá lehala krásně i venku, jenže pak jksem jí položila na včelu, která byla pod listem, ta ji píchla a bylo po lehání. A trvalo mi přes týden, než jsem ji zas přesvědčila, že je to v pořádku. Chce to trpělivost
|
suesie
Člen |
# Zasláno: 14 Lis 2005 19:20
- Nahlásit
Joker
Doufám, že ta trpělivost bude stačit
|
reinhard von norden
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 10:48
- Nahlásit
Sorbon, (5mě. NO) to umí vydržet v leže tak když odejdu na cca 30m... čassem to lze prodloužit, ale mám problém - nevydrží, jakmile se mu někam schovám, třeba za strom, za roh... atd.
Ps.: K psovi se po zůstaň vždycky vracet, nepřivolávat, nebo celou dobu čekání bude napruženej, kdy už si ho páník zavolá..
Nevíte někdo, jak to udělat, aby zůstal hafan, i když se mu pán schová???
|
birma
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 10:50
- Nahlásit
reinhard von norden
nechceš po takovym miminu trochu moc?
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 15:03
- Nahlásit
birma
můj pes (taky NO) byl na tom s odložením podobně a to jsem to nijak zvlášť necvičila, rozhodně ne kvůli výkonu nebo na zkoušky, ale jen tak. Věděl, že panička mu neuteče a po návratu dostane aportík a zablbneme si spolu.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 15:11
- Nahlásit
reinhard von norden
zase to samý.....pak se divíš,že po tobě startuju.....boha jeho je to mimino,když nedodržíš posloupnost nácviku podle věkových schopnopstí,vyzrálosti zvířete a obtížnosti cviku,odděláš ho a akorát se budeš zas divit,že přece teba ten píše to a to....
Neznáš zkušební řády? U které zkoušky je pspvod ukrytý během odložení???? Kolik je minimální věk na skládání takové zkoušky????
Doboha PROČ buzeruješ prckouna takovouhle poslušností,když bys měl makat na drajvech,na dychtivosti jít po pachu a dojít do cíle pro odměnu,na chuti lovit kůži,pešíka,na vyštěkání za odměnu,pětiměsíční štěně se jede na hravý aporty,hravý sledovačky,štěkání,polohy za odměny,přivolání na rychlost a dychtivost,dělá se na kontaktu a šťávě.......
Fakt,kde tě vidím něco napsat tam se mi otvírá kudla v kapse.
Jenom buzerace a buzerace,fakt,naprosto bezúčelná.Výcvik k výkonu je o něčem jiném.Ty si fakt jen hraješ melodicky na svý ego.
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 15:12
- Nahlásit
reinhard von norden
na schovávanou bych řekla že je brzy. Můj pes vydržel v klidu, když mně viděl, schovky jsem zkoušela až když byl starší a věděl, že ho nikde nenechám. Dělala jsem to tak, že jsem se přímo neschovávala, ale ze začátku třeba jen obcházela křoví nebo třeba zaparkované auto a zase se plynule vrátila. Byla jsem jen chvilku z dohledu a v zápětí jsem se už vracela. Samozřejmě k tomu následoavala odpovídající pochvala. Pes měl radost a věděl, že i když na chvíli zmizím, jistě přinesu nějakou super hračku! Klid při odložení se nedá uspěchat, a každou fázi je třeba ve psu upevnit, aby si byl jistý, že se nic neděje a nezmatkoval. Pomalu a v klidu je to určitě lepší než psa vystresovat a zkazit mu celý povel a úsek "pomalu" bych počítala po měsících, nikoli po dnech!
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 15:14
- Nahlásit
Sali,
jo lidi holt nemaj rozum.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 15:22
- Nahlásit
...koukám že nejen v lovecké kynologii se rozmáhá blbá móda, že jistý typ lidí v touze po trofejích a titulech ženou psa úplně nevhodně a neadekvátně věku... nevím jak u vás, ale u nás při rovnosti počtu bodů vyhrává ten MLADŠÍ, a tak se tlačí na čím dál mladší psy a někdy dost tvrdým stylem...
a na mě nekoukejte, já sice posledního psa dovedla úspěšně na všestranné zk.v necelých 18 měs., ale vše bylo dělané hrou a když rozhodčí slyšeli některé moje "povely", tak padali smíchy...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 15:26
- Nahlásit
reinhard von norden:já mám štěně necelých půl roku a nenapadlo by mě,takhle už pilovat odložení.Dělám ho jen na zhruba 20 kroků a na pár vteřin.Nechci ho ničím otrávit,takže souhlasím spíše se Sali.Více sa zaměřuju na radostný projev při poslušnosti.Což u odložení tak moc dobře nejde.
|
reinhard von norden
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 10:51
- Nahlásit
Doboha PROČ buzeruješ prckouna takovouhle poslušností,když bys měl makat na drajvech,na dychtivosti jít po pachu a dojít do cíle pro odměnu,na chuti lovit kůži,pešíka,na vyštěkání za odměnu,pětiměsíční štěně se jede na hravý aporty,hravý sledovačky,štěkání,polohy za odměny,přivolání na rychlost a dychtivost,dělá se na kontaktu a šťávě.......
Ehm.. nikdy s ním na zkoušky nepůjdu, ani ho při tom nebuzeruju, lehne umí kvůli pamlsku, zůstaň jsem učil od dvou metrů... buzerace to rozhodně není, trofeje mě nezajímaj ani za mák, pokud cvičák, tak jen kvůli tomu aby pes pracoval, nemám ho na výcvik. jde mi o to začít ho uvykat, není to drezůra bez odměny či donucením. když nezůstane, jdeme dál, záleží to na jeho náladě...
|
reinhard von norden
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 10:53
- Nahlásit
Ketrin
Ps: viz saly - nejdu s ním na jedinou zkoušku. Proto ho neučím ani pachovky, o peška se taháme, ale jen mírně, teď přezubuje.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 11:01
- Nahlásit
Co by mělo umět normální štěně v určitém věku? Měla jsem krásnou knížku -psí škola hrou - ,kde to bylo rozepsané podle věku,bohužel jsem ji půjčila a už ji asi nikdy neuvidím.Mám 10 týdenní štěně a zatím se učíme čistotnosti, pochvala X zákaz, základy přivolání a zkouším sedni,je to tak ok?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 11:04
- Nahlásit
reinhard von norden
Ok, ok. Hlavně si ho neznechuť. Mně to prostě přijde brzo.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 11:08
- Nahlásit
Lump je teda taky zavislak, odlozeni delame zatim (v 10 mesicich) na 15-25 kroku, a to jeste se snazi podvadet a kdyz odchazim zady k nemu, tak ma tendenci se popoplazit aspon kousek bliz, nez se otocim...
V petimesicich chytal chudak hysterak, kdyz jsem sla na dva kroky od nej, sice zustal, ale zoufale rval...
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 11:09 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit
reinhard von norden
co s ním budeš dělat, proč sis koupil NO, máš ho k baráku na hlídání, ne čundry, nebo na co??
Pracovní pes potřebuje pracovat, pokud s ním nechceš dělat zkoušky ani jezdit závody, jakou činností chceš vypnit jeho cca 10-letý aktivní život?
jinak k tomu odložení, myslím, že ho zbytečně moc ženeš dopředu, i kydž v tohle věku jsou ovčáci hooodně chápaví, připrav se na to, že až ti vleze do puberty, tak hodně věcí budeš muset učit znovu
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 11:56
- Nahlásit
Eny, já mám také ovčouna a mám ho jako kamaráda. Taky ho necvičím na zkoušky, nestopujeme a už rok nekoušeme.
Povely, které po něm chci jsou spíš základní cvičákové. Pes je doma i na zahradě, přes mé výtky mi ho rozmazluje babička, která s námi bydlí. Ale nemyslím si, že i když pes denně nemaká a nemá stanovený "pracovní program" že by nějak trpěl. Můj pes, je normální ovčoun, nijak zvlášť sebevědomý, miluje aportování takže většinu výcviku dělám pomocí míčku, ale spíš na běžné úrovni výcviku. Jednak jsem líná, mám málo času a moc peněz na dojíždění na cvičák a placení figuranta také nemám. Snažím se, aby pes poslech na první povel a ve většině případů se to i daří, ale cvičíme jen běžné věci a hodně blbneme.
Obdivuju Sali a Tchoře, kteří májí smečku psů, všechny je zvládají, cvičí s nimi, mají na ně vyčleněn asi všechen volný čas a ta práce je baví a uspokojuje. Podle toho co píšou mi přijde že oni žijí pro psy a psi žijí pro ně a pro společnou práci, tipla bych že mají oproti ostatním pejskařům vyšší cíle, ale psa přitom neuštvou. Jejich psi mi podle toho co píšou přijdou šťastní, že můžou pro pána dělat a tak by to mělo podle mého vypadat Tohle se mi líbí, ale vím, že já touhle cestou nikdy nepůjdu. I já se snažím se psem dělat pro společnou radost ze spolupráce, jen to naše cvičení je na mini úrovni. To co se psem dělám se snažím dělat pořádně a míru toho co by měl pes umět neberu podle ostatních psů, ale podle sebe.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 12:57
- Nahlásit
Bora
jo tohle já naprosto chápu, máš psa jako kamaráda a jako takovému se mu věnuješ, trávíš s ním volný čas... Proto jsme se ptala Reinharda, proč on má psa? Proto aby na něm mohl experimentovat s dominancí, nebo aby od něj chtěl v pěti měsících přesnou poslušnost? Nebo se mýlím a on to jen neumí pořádně vyjádřit, možná že mu křivdíme, proto se ptám?
Víš jenom jsem alergická na lidi, kteří ohrnují nos nad cvičákem, protože to šaškování není pro ně, oni to vše vědí nejlíp a psa si vycvičí nejlépe sami. Pak se opravdu střežím, abych se těmto lidem na procházce z daleka obloukem vyhnula, protože jejich psi jsou agresivní z bázlivosti až hrůza a páníkům to ještě dělá dobře, jak mají ostrého psa (teď nemluvím o reinhardovi, aby si to zase nevztahnul na sebe). A že jich znám dost a dost.
Prostě kydž potkám člověka, který má nevychovaného maldého psa a upozorním ho, že by si měl zajít někam na cvičák, aby mu ukázali jak psa dobře zvládnout, a slyším na to odpověď, že na cvičák nikdy, protože.... např. mám všechno co potřebuji vyčtené z knížek..., jak píše Sali, otevírá se mi kudla v kapse
Proto když čtu:
Ps: viz saly - nejdu s ním na jedinou zkoušku. Proto ho neučím ani pachovky...
ptám se proč?? Co má tak proti zkouškám, když to nikdy nezkusil??
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 13:43
- Nahlásit
Eny
tak já jsem na cvičák chodila, pak pes marodil s DLK (oprerace) a tak nějak jsme si zvykli cvičit sami. Pachovky bych dělala ráda, ale pes je třeštiprdlo a z nášlapu vyletí a je mu jedno kam, já ho neumím naučit, že se jde po stopě, tak to nedělám, jen mu schovámám hračky a pamlsky, aby ten rypec taky používal. Když jsem se stopama začínala, tak mi zkušenější stopaři říkali "to na psu poznáš, jestli stopuje" jenže já měla prvního psa a neviděla jsem nic tak jsem toho nechala.
A ke cvičáku obecně bych řekla spíš to, že jsem tam udělala dost chyb z blbosti, kdy mi ostatní řekli "Jdi do toho, a dělej to takhle" ale už mi neřekli to co tu třeba píše Sali, že se nic nemá uspěchat. Já na cvičák po čase přišla s 1,5 letým psem a chtěla ho naučit chůzi u nohy (po operaci a 1/2 roku na vodítku tahal jako zběsilej). Všichni mi řekli vycukat, ukázat míček, chválit, ale hned v zápětí mi řekli, že za 2 měsíce jsou zkoušky a že hned můžu jít. (Ostatní poslušnost celkem šla. ) Psovi to nešlo, a já ho hodnotila ne podle toho, že s povelem začímám prakticky od nuly nebo ještě hůře s tahacím zlozvykem, ale posuzovala jsem to podle ostatních stejně starých psů, kteří u nohy celkem slušně chodili. Brala jsem to hopem a nikdo ze cvičáku mi nebyl schopen říci "přibrzdi, ten pes potřebuje čas, když to pořádně nikdy nedělal". Psovi to něšlo, všichni mluvili o zkouškách, já byla vzteklá, že nám to nejde. Pes by zpruzený a já se na to po pár týdnech naštěstí vykašlala a dodnes jsem tomu ráda. Ještě jsem na cvičáku dostala pár rad ohledně dominance a samozřejmě jsem ji u celkem pohodového psa hned začala hledat. Tím jsem našmu vztahu taky moc nepomohla. Pes by zpruzený a já se na to po pár týdnech naštěstí vykašlala a dodnes jsem tomu ráda. Po pár měsících, kdy jsem si to zpětně srovnala v hlavě tak jsem začala cvičit vše pomalu a víceméně jen přes aport. A šlo to o poznání lépe. Já nebyla pod tlakem, že bych měla jít na zkoušky, když už chodím na cvičák a pes je v pohodě.
Tady na fóru je super, že jsou tu lidi, kteří sice se psem makají, ale první co od nich slyšíš, je abys při výcviku postupovala s rozumem a dala psu čas to strávit, upevnit a pak se jde dál. Já se poučila z vlastních chyb, určitě lepší ale je, poučit se z chyb těch druhých a sám je pak už nedělat.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 13:54
- Nahlásit
Bora
určitě lepší ale je, poučit se z chyb těch druhých
no to je pravda, ale tak musíš chtít se poučit, a to lidi tady na tom fóru, ne vždycky chápou
|
evina
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 14:42
- Nahlásit
Zany:jak je pejsek starý a jaké plemeno?Já myslím,že je to dost individuální.Já osobně se ale řídím tím,že když se zkouška např.ZM může skládat v roce,tak je optimální se k ní v tomto věku dobrat.Já mám pejska půlročního...oproti stejně starým pejskům na cvičáku jsme o hodně velký kus dopředu,takže se trochu brzdím abych pejsu nepřetěžovala.Abych byla ale konkrétní:děláme lehké stopičky,kouše na hadr.Z poslušnosti:chodíme na pamlsek u nohy,o aportík se ještě taháme,štěká na povel,umí sedni,lehni,vstaň,konečně už pochopil i za pochodu odložení vleže,samozřejmě přivolání(ke mně i za pochodu k noze) a to chvilkové odložení.Myslím,že je to na jeho věk docela dost ale pracuje rád.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 18:03
- Nahlásit
Je to čínský chocholatý pes,10 týdnů.Mám ještě šeltii,s ním jsem byla taky hodně dopředu,ale už si to moc nepamatuji,jak rychle ty cviky zvládal.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 22:39
- Nahlásit
Zany:myslím,že u chocholouška žádná věda...zatím je to mimi,takže bych se zaměřila hl. na přivolání(to je nejdůležitější).Postupně můžeš přidat sedni,lehni.Vzbuď u něj zájem o aportíky třeba balonek.Možná bych se zaměřila na věci potřebné pro život...jízda MHD atd.Jinak myslím,že i takovýto pejsek by mohl třeba dělat zkoušku ZOP ,to ale už záleží na tobě.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2005 14:04
- Nahlásit
Evina: No , o to mi právě jde.Myslím,že zatím je jen jeden činánek se slož.zkouškou.Ale chci se věnovat převážně agility,doufám ,že to vyjde,protože spousta lidí mně zrazovalo,že je čínan na agi nic
|
evina
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2005 22:04
- Nahlásit
Zany:na lidi nedej...já mám středního knírače a také mi ho každý na výcvik rozmlouval Přitom(nechci to zakřiknout)mi přijde ohromně šikovný Tak držím palce s agi
|
reinhard von norden
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 08:53 - Změnil/a: reinhard von norden
- Nahlásit
Eny
NO jsem si pořídil jako parťáka na volnej čas, až bude starší a s hotovou kostrou (teď máme problémy s řídnutím kostí, dostáváme injekce na vstřebávání vápníku a Calcigel), tak taky na vandry. Cvičák mu nechci totálně upírat, ani si nemyslím, že mám vše vyčtené z knížek, ale nemyslím, že by se pes bez cvičáku nevyřádil. Povely ho učím základní - protože ještě nepřišla definitivně puberta, tak KE MNĚ umí skvěle, taky vždycky dostane pamlsek, skutečně vždycky. STŮJ se učí u přechodu pro chodce, tady někdy pamlskuju, někdy chválím, funguje to i aby nesbíhal sám se schodů.... NESMÍŠ při dočasném zákazu jinak povolené činnosti - kousání při hře může, při převlékání do pyžama nesmí...
FUJ je absolutní zákaz, hlavně při nalezení jídla na ulici, tady je to spojeno skutečně i s tím trhnutím za vodítko (poslední dobou už to škubnutí není nutné, ale dřív to žral cokoliv a nezastavitelně, pak moje ruka musela vytahovat třeba žvejkačku apod., jednou ve tmě jsem si všim venku, že něco žere, tak prohmátnu papulu, a helemese, hovínko lidské...) možná to někomu přijde tvrdé, ale mé sestřenici takhle někdo ze sousedů přiotrávil NO na zahradě, další 3měsíce byl na tom blbě a pak (byl už starší kolem 9let) po 3 měsících vylízávání se nakonec umřel.
SEDNI se naučil přes misku s žrádlem a nebo pamlsek v ruce, LEHNI taky přes pamlsek, nebylo nutno tlačit dolů nebo podtrhávat nohy, stačila natažená ruka s pamlskem u země a přidržet za obojek, aby nepopoběhl k ruce. Teď už stačí ruku u nohy ohnout v zápěstí a s vrtícím ohonem si lehá, občas tak žadoní o pamlsek
APORT se učí sám nadšením z míčku, který mi nosí, za PUSŤ dosává pamlsek (míček v hubě dlouho nevydrží, když se objeví u nosu ňamka). Víc po něm nechci, má jen spec. povel ČIŠTĚNÍ - při otírání tlapek a těla, vytírání uší, otření ospalek... u veta se to vyplácí třeba při kontrole přezubování, i když není zvyklý, že se mu sahá do tlamy... ale kvůli pozdějšímu čištění zubů je to taky fajn naučit...
Teď v těsně předpubertálním věku to jde snadno, ujde i tak 20m K NOZE s tím, že neustále chválím jak blázen, pak pamlsek po ukončení - nechci to kvůli drezůře samotné, ale není nad to, když se ti kolem nohou motá ze strany na stranu 20kg štěně a zrovna na stejném místě vystoupí horda lidí z autobusu...
Učím ho za pamlsek na pár sekund na TAŠTIČKY - prázdné zádové brašny, aby se s nimi nepral. KOŠÍČEK bude podle mě mnohem nepříjemnější, když ale v dopr. prostředcích to vyžadujou - zatím to bylo jedno, malé štěně... ale teď má 22kg a je dost velkej a někteří lidi se ho sami od sebe bojí (aniž by hrozil, nebo se k nim hnal, prostě jen s tou svojí černou mordou stojí a čumí )
To zůstaň nepotřebuju pilovat, ale nechci, aby šílel, jakmile se od něj hnu na krok - stačilo, aby mi ho musela chvíli venku pohlídat máma, když jsem šel koupit nové vodítko a málem se zbláznil... dřív za mnou po bytě chodil krok za krokem, třebas 5x vstal, jen aby popošel za mnou těch pár kroků na trase rádio-lednička-linka-stůl-skříň. Ten pejsu má jen mě a já zase doma jen jeho - přítelkyni bere, ale protože ji vidí tak 1x za 14 dní, tak i když do 14týdnů vyrůstal i s ní, dovolí si k ní víc než ke mně... Cvičák - napsal jsem, že ho psovi nechci upírat, ale zase spoustu věcí tam vidím jako zbytečných, navíc (i když to tak nevypadá podle mých příspěvků ) nevyžaduju po něm superpřesnost, už vůbec mi nejde o nějaké body a (jak to u některých bývá a já o to nestojím) o machrování, kdo je jak dobrej, kdo má jakou zkoušku, kolikátej byl atd... neodsuzuju to úplně, ale nelíbí se mi to.. a třeba na cvičáku, kde jsem se byl předem podívat, se s lidmi jednalo trochu prapodivně = pohoda, pohoda, všechno OK, ale jakmile nějakému majiteli pes "nefungoval" tak hloupý řeči, poznámky... tohle fakt nemusím (já jen přihlížel na to, jak to tam funguje a na to, jací lidé tam jsou). Prostě si nepotrpím na výsledky pro ně samotné... i když se tady do mě pár lidí obulo, že je to podle nich opačně. Cviky, které jsem pesa naučil ( a které taky asi brzo v pubertě zapomene ) už ani nepotřebuju pilovat, stačí mi tak jak jsou, protože plní určitý smysl - Při aportu nepotřebuju předsednutí, nikdo mě nikdy za to nebude hodnotit, je to prostě v rámci zábavy psa, při K NOZE mi stačí chůze u nohy, nepotřebuju, aby mě obešel a sedl si k mojí noze, když stojím, potřebuju chůzi u nohy kvůli praktické potřebě ve městě... Když ho to ale bude bavit, klidně ho to naučím, jako nutnost to ale nevydím...Ještě k tomu ZŮSTAŇ - pejsa zůstává často docela rád, protože i při krátké procházce (krátké a časté procházky doporučil vet při tom řídnutí kostí) mu zadní nechtějí po pár minutách chodit rovně, kinklaj se mu, takže při LEHNI a ZŮSTAŇ neleží v "napjatém" lehu ale hezky si hodí haksničky na bok a rozvalí se, protože chce odpočívat. Tak se to docela využije, navíc už je zvyklý, že k němu po těch cca 20 - 30m přijdu, takže se nevzrušuje.
Cvičák tedy ano, ale pokud to pejsa bude potřebovat pro nedostatek jiné práce a vyřádění se - což taky bude záležet na jeho povaze, známí maj křížence staforda a NO a ten se kvůli aportu může strhat - kdyby to někdo vydržel házet a nevykloubil si rameno, tak pes běhá pro hozený míček třeba 4 hodiny, pořát dokola, přinese, hození si vynucuje štěkotem pořád a pořád...kdyby mohl, tak by kvůli tomu snad ani nespal... Není to možná podle někoho "práce" ale toho moulu to baví furt stejně...
Můj pes doma ale když je sám nevyvádí, ani nepípne (ptal jsem se sousedů), nevyje, neštěká, nekňučí... S čistotou nebyly problémy, párkrát loužička, ucíkávání z nadšení při mém příchodu domů - prostě bez nadávání uklidit a venku chválit... +srandovní povel ČŮRYČŮRY funguje
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 21:40
- Nahlásit
evina
mám osmiměsíčního pejsánka a taky mi připadá,že toho umí víc než ostatní v jeho věku..na cvičáku sice cvičíme pořád to samý-chůze u nohy,lehni,sedni,vstaň,teď začínáme to odložení a aport (přiběhnutí s aportíkem a hra) a samozřejmě přivolání,takže tam to vypadá,že jsou na tom všichni víceméně stejně,ale doma s nim cvičim takový blbinky jako obíhání,otočky a tak podobně,každý den chvilku na pamlsky,vypadá to,že ho to baví...
|
evina
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 22:00
- Nahlásit
rendik:mého to také strašně baví.Dnes jsem zkusila na aport místo kolečka činku a super-nepřekusuje,hezky nosí...teď ještě dodělat to vybíhání.Za dva týdny jdeme na sranda závod na cvičáku a bude tam minutové odložení.Tak teď u odložení v duchu počítám do 60,jen doufám,že pes nezapadne někde do sněhu.
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 23 Lis 2005 22:22 - Změnil/a: rendik
- Nahlásit
evina
My aportujem takový ten gumový míček na šňůrce a už se nám několikrát povedlo během přetahování tu šňůrku vyškubnout ,činku jsem nezkoušela,ale zatím překusoval všechno,co mu přišlo do huby-dokonce i když s tim běžel skoro nadzvukovou rychlostí,no a vybíhání,o tom mi ani nemluv.Ten blázen jak vidí míček,tak lítá,lehá si na přední nohy,štěká,vyloženě se na to těším,takže je skoro nadlidský úkol mu vysvětlit,že si má sednout a počkat až řeku "aport".Na druhou stranu na cvičáku jsme vybíhání ještě nedělali (asi aby se štěňátkům ten aportek nezhnusil ),takže můžu být v klidu...Co máš za psa?Jestli má víc než 30 cm v kohoutku tak snad nezapadne (pokud nepřipadne sníh) ...Budu držet palce!
|