Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / JE TO NUTNÉ?
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 11 Lis 2005 14:25
- Nahlásit

Díky za všechny rady,já svého psa opravdu hodně zaměstnávám,hlavně na procházkách .Poslouchá i když je v pubertě.No a na lumpačení doma už nemá moc energie.

ami
# Zasláno: 11 Lis 2005 14:26
- Nahlásit

Sorry zapoměla jsem se přihlásit

zuzka
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 14:27
- Nahlásit

Ebony
není mi patnáct, takže mě nejspíš nepochopíš ...

nešla jsem na první cvičák, který jsem našla, je to renomovaný, mně ze všech stran doporučovaný, ale když jsem byla na hodině pro štěňata, došlo mi, že to takhle dělat nechci

výňatek z deníčku:
(28.11.2004) Tuhle sobotu jsme byly prvně na cvičáku, myslím že v nás obou to zanechalo hluboký dojem. Ačkoli nám tenhle cvičák ze všech stran doporučovali, byla jsem dost zklamaná. Psi nesměli být bez vodítka, ani na chvíli. Na jednu stranu to chápu, ale šly jsme tam hlavně proto, aby se Bela seznámila a otrkala. Při výcviku byla štěňata sice zvlášť, ale dělala vlastně totéž, co dospělí psi. Výslovně jsem se ptala, jestli tam můžu jít s úplným začátečníkem, uklidnili mě, že je to v pořádku. Bez jakékoli přípravy na nás vybafli s chůzí u nohy, Bela sice jakž takž něco umí, ale takové to drilové vpravo vbok, čelem vzad, zastavit stát razdvatři a hned sedni to tedy ne. Chudinka Vanilka tam taky byla prvně a zřejmě poprvé dělala lehni, dorazila mě instruktorka, která ji donutila zalehnout metodou par force.

Možná je to skvělý cvičák, který umí výborně připravit na zkoušky, ale nás už tam neuvidí. Nechci mít z Bely šampionku, ale normálně vychovaného psa. Čekala jsem, že nám tam alespoň něco vysvětlí, ukážou pár triků, ne drilování. Z toho co Bela už umí, tam byla jasná jednička. Přivolání zvládla ukázkově a jediná ze štěňat zaštěkala na povel (pravda sice ne třikrát, jak vyžadují, ale přece). To mě utvrdilo v tom, že to děláme dobře a že to jde i hravou nenásilnou metodou.

více na: www.kocovi.com/bela

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 14:34
- Nahlásit

zuzka
víš,uniká ti jedna základní věc...hobby systém sportovních klubů NENÍ ZALOŽENÝ NA ODBORNOSTI A PROFESIONALITĚ....to je nadstavba,vítaná a žádaná,ale nikdy nemůžeš přijít a požadovat ošetření podle současných standardů s tím,že se když tak odvoláš k zastřešujícímu orgánu a budeš žádat náhradu utrpělé újmy...takže když narazíš na takový dobráky jako jsou někteří celoživotní kynologové stylu rudá vpřed,nebudu jmenovat,nesmíš se divit...je klub a klub....orientovat se můžeš jen a jen podle lidí,konkrétních jedinců,podle jejich kvalifikace,výsledků,metod kterými dělají se svými psy,..........ty pak můžeš chtít napodobit....ale ne že ti jedna takyinstruktorka ukáže jak je blbá a tím pro tebe skončí celý systém....

evina
Člen
- Nahlásit

Zuzko:nevím kde jsi to zkoušela...u nás na cvičáku se začíná tím,že se pejsci společně pustí na place a nechají se proběhnout(zvlášť malý a velký),přitom se několikrát zkoušejí přivolat a zase běhají.Potom kdo chce může na stopy,kdo nechce dělá poslušnost.Ta se dělá formou hry a především výcvikářka obětavě vysvětluje a vysvětluje.

Ebony
Člen
- Nahlásit

zuzka
na renomovaném cvičáku se necvičí se štěnětem řadovka, vyzkoušela si jen jeden, nemůžeš dělat závěry, každý má na "renomovanost" jiný názor, to neznamená, že dobrý

já nechodím do řadovky ani s dospělými psy, natož ze štěnětem, pokud se mi něco nelíbí, tak se ohradím, nebo se prostě seberu a jdu, takže nevím, co ti na to mám říct

to je jako by mě v první práci šikanoval blbej šéf, tak už nikdy pracovat nebudu?

evina
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 14:36
- Nahlásit

zapoměla jsem napsat,že se pouštějí pouze pesani do půl roku...pak už by mohlo dojít k šarvátkám.

Ebony
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 14:39
- Nahlásit

zuzka
ale stránky jsou moc hezký a Bela je taky parádní. ČSP se mi moc líbí.....

Tchor
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 14:42
- Nahlásit

zuzka
Hele fakt to neni chyba nikoho jineho nez tebe.
1) cvicak je potreba dobre vybirat, seznamit s tim co se tam dela a to i vdobe kdy cvici instruktori. Chodit po cvicacich bez psa koukat a premeslet o tom co vidim.
2) K individualnimu pristupu je bohuzel potreba se nejdriv probojovat a to zajmem a pily. To znamena vevypadnou hned kdyz zacatecnici zkonci, ale aktivne se zabyvat o deni.

U bezneho cvicaku neni mozne z kapacitnich duvodu se vsem venovat jednotlive ( zvlast kdy to u hromady lidi nema smysl). Ja osobne si taky zajemce nejdriv otestuju jestli ma vubec smysl se snim zabyvat jestli to pri prvnim problemu nezabali.

Ebony
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 14:55
- Nahlásit

ami
zuzka
a ostatní
nikdo vás tady na cvičák chodit nenutí, jen si prosím laskavě nechte řeči typu, že všechny cvičáky jsou špatný a psi ze cvičáků jsou blbý loutky . Já taky neříkám, že psi ,co nechodí na cvičák, jsou nevychovaný, i když jich znám spoustu.
Jsou špatný a dobrý věci, ale jsou všude, každá mince má dvě strany, a o tom je život.

evina
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 14:55
- Nahlásit

souhlasím s tchorem.Já vybírala ze 4 cvičáků v místě bydliště(sláva...tolik cvičáků).Moc jsem nebrala v potaz kdo má z lidí jaké zkušenosti protože co je pro jednoho dobré,pro druhého je špatné.Na jednom cvičáku třeba nepřišla ani noha ve cvičební době,druhý strašně drahý atd.atd.Ten co se mi líbil,tak jsem se byla podívat jak cvičí ve všední den i v sobotu.Můj výběr byl určitě správný protože jsem našla přesně to co jsem hledala.A moje zkušenost je,že když na cvičáku vidí někoho,co za něco stojí,tak se mu věnují víc než třeba ostatním.

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 14:56
- Nahlásit

Tchor
čímže si ho otestuješ,ty k tomu potřebuješ, pily????? jaký,Stihl,Husquarnu,...a hned víc,jedna nestačí??? a co ořezáváš???? to jim to jako vrazíš do ruky a kdo nařeže nejvíc dříví do klubovny na ohřev je nadějnej člen????
asi to má cenu,kdo se seber a zmizí by klubu moc neprospěl....:

Denisa
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 14:57
- Nahlásit

Jo jo, já se taky z prvních 10 lekcí (pro začátečníky nutné splnit), přes cvičení v řadě (bohužel déle než bylo zdrávo) konečně probojovala k individuálnímu přístupu - ale neservíruje mi nikdo nic na talíři, musím se aktivně zajímat, resp. otravovat, jezdím všude možně, ne jen na 1 cvičák, ale i na ostatní, na soustředka, na LVT, na zkoušky se chodím dívat, na závody,... často se užírám, že kdybych dřív věděla co a jak a kdyby mi teď někdo schopnej furt stál za zadkem, tak jsem dál, ale nevzdávám to a furt navazuju kontakty, řeším to a to, no někdy je to dřina... mám prvního psa, tak se učím všechno od píky! Ale co mám hrozný štěstí, tak to, že na cvičení mám super psa! Takže si vlastně nemám co stěžovat! Jen se mi zdá, že postupuju pomalu, ale to je taky tím, že jsem na začátku nevěděla jak... jó druhej pes to bude mít se mnou snažší!:tongueoufám, že bude stejně tak dobrej!
Cvičáky jsou super když se tam najde pár super lidiček!Na každým cvičáku se dá někdo takovej najít!

evina
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 14:58
- Nahlásit

Sali:

Ebony
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 14:58
- Nahlásit

Sali

Denisa
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 15:00
- Nahlásit

ami - ten tvůj boxík má čtyři měsíce, to není v pubertě, to je štěník ne?!

ami
# Zasláno: 11 Lis 2005 16:51
- Nahlásit

Já mám dva pejsky a jeden má 4 měsíce a druhý11 měsíců

MartinaČ
# Zasláno: 11 Lis 2005 17:26
- Nahlásit

Mně příjde, že to co dělá sali, tchor, Ebony atd. je sice v pohodě, ale mně by třeba zajímalo jestli máte rodinu a třeba jiný zájmy. Nemyslím to vůbec jako narážku, snad to tak nikdo nevezme.
Třeba se pletu, ale mně přijde že psi jsou váš život, což je v pořádku, a proto nemůžete moc pochopit lidi, kteří mají práci (jako vy), psa/psy, ale zároveň mají třeba 2 děti, které taky nechtějí brát skrátka a pak i jiné zájmy. Tohle je konkrétně můj případ. Máme 2 děti, 2 psy, které máme rádi. Ale já šla taky do nejbližšího cvičáku, kterej byl a kdybych měla pocit, že je ten cvičák blbej, nemám už čas na to objezdit další 4 cvičáky a nakonec jezdit třeba 60 km na lepší cvičák, protože mám tady práci, naše děti, mýho chlapa , a ještě mě baví koně, takže mám koně. S ním je tak spousta práce.
Já měla to štěstí, že máme dobrej cvičák a chodila jsem tam ráda, ale kdyby to tak nebylo, tak se na jinej nedostanu.

zuzka
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 18:03
- Nahlásit

nikdy jsem neřekla, že všechny cvičáky jsou blbý
jen jsem chtěla ukázat, jak špatný první dojem může působit na nadšeného laika
a že když se chce, normální výchova jde zvládnout i bez cvičáku,
vy, co se pohybujete v "psím" prostředí, se na to díváte jinak, ale já, tehdy naprostý začátečník, kterému bylo řečeno, že to je skvělý cvičák a oháněli se výsledky zkoušek, jsem to brala jako osobní neúspěch, jako že to, co mi vadí je systém, ne jen ten konkrétní cvičák.

jinak ano, byla moje vina, že jsem přehlédla kdo mi ten cvičák doporučuje (majitelé NO a ČSV a taky jedna retrívřice)

ale vypadá to, že se nám blýská na lepší časy, po povodních (2002) konečně obnovili místní cvičák a tam bychom chtěli dělat agility, ale to bude až na jaře

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 18:10
- Nahlásit

MartinaČ
ale ten základní rozdíl je v tom,že my tomu propadli JAKO SPORTU....takovej sport se nedá dělat jen okrajově,jen na chvilku jednou za pár dnů,až budu mít čas od práce,rodiny a jiných koníčků...
To se pak ostatní aktivity tomuhle dost přizpůsobují,i styl života jako takový.....a většina nás to dělá od dětství,takže nezačínáme s chlapem a dvěma dětma jako začátečníci...spíš si toho chlapa a následně třeba ty děcka lidi jako my pořizujou už do z hlediska zdokonalování se ve svém sportu stabilisovanýho stavu...
Nemůžeš srovnávat nesrovnatelný.Každá koníčkářská rodina je vyladěná směrem ke svému hobby.....a lidi co dělají koně snad ještě víc.

Ebony
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 18:16
- Nahlásit

MartinaČ
máš pravdu, mám jen manžela a psy, ale když se rozhodnu dělat něco, dělám to pořádně, tím nikoho nenapadám, jsme každý jiný. A je spousta ženských, které stihnou i s rodinou se věnovat např.vrcholovému sportu, nemusí to být jen cvičák a psi. Taky jsem začínala u koní, a musela jsem si vybrat, takovýhle koníčky se nedají dělat oba naplno, něco se musí ošidit. Prostě někdo dělá víc věcí jen tak, a někdo jen jednu, ale pořádně, jak každému vyhovuje. Ale ještě jednou tady píšu, že je mi naprosto jedno, kdo a jak co dělá, jen ať nenapadá ostatní a netvrdí, že jen to jeho je správné.

Sali
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 18:21
- Nahlásit

Ebony
akorát je třeba dodat,že ty ženský,co vrcholový sport zvládají i s rodinou,se tím začaly většinou zabývat zamlada a zasvobodna,a na ten vrchol se dostaly většinou taky zamlada....málokdo se usadí,veme si běžnýho chlapa televizního,zplodí dvě běžný děcka,nechá je odrůst do školních let a pak najednou propadne po třicátým roce nějakýmu sportu,co se do toho dá tak,že se během deseti let dostane na vrchol....

Anonymní
# Zasláno: 11 Lis 2005 19:01
- Nahlásit

To já myslim, že kvůli psům snad ani na nějakého manžela a děti nedojde Je mi 17 a mam tři hafíky, dva starší a jednoho mlaďocha. Je to asi 3/4 roku, co jsem začala chodit hodně na cvičák (jsem tam každý den ) a prostě na nic kolem nějak nemam čas. Fakt mě to chytlo, skoro nejsem doma, přestala jsem venku courat s klukama... Moje okolí si myslí, že mi z těch psů hráblo a jak na to tak koukam, tak asi jo Měli jste to taky tak? Nerada bych skončila někde na kraji lesa se smečkou psů a izolovaná od lidí... (i když...)...
Jája

Ebony
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 19:21
- Nahlásit

Sali
jo, zapomněla, taky jsem tak začínala

Anonymní
Jájo, co je špatnýho bydlet na samotě se smečkou psů a s hodným a trpělivým, finančně zajištěným manželem

já chodím na cvičák od 14 let, za tu dobu mám díky psům spoustu přátel, objela jsem po závodech spoustu států, zažila tolik srandy a zážitků, někdy i slziček, a kdybych se měla ještě jednou rozhodovat, jdu do toho znovu

evina
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 20:26
- Nahlásit

Já na cvičák začala chodit od 15.let a totálně jsem tomu taky propadla.Moji rodiče mi říkali,že se kvůli psům ani nevdám.Tahle slova je myslím později snad až mrzela...to když jsem si vzala prvního(a druhého) blbce který se objevilJenže po narození dcery jsem s tím skončila.To na co jsem psy připravovala jsem časově nepojízdná nestíhala.Teď se do toho pouštím znovu,děti už 7 a 14 let,takže je to lepší.Zatím se to dá zvládnout i když přiznám díky časově nenáročnému zaměstnání.Ale jako naprostý začátečník by mě asi nenapadlo jít v této situaci na cvičák.

Anonymní
# Zasláno: 11 Lis 2005 20:53
- Nahlásit

Ebony
Na tom není vůbec nic špatnýho, ale na mojí každodenní cestě škola>domů na oběd>rychle na cvičák>večer domů>utahaná do postele asi takovýho týpka těžko potkam
Kdybych mohla vrátit čas, tak taky nic nezměnim a zůstanu u psů, ale je fakt, že jsem díky pejskařině dá se říct "vyměnila" okruh kamarádů.
Jája

Ebony
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 21:00
- Nahlásit

Anonymní
v 17 jsem si taky myslela, že se nevdám
a už jsem vdaná podruhý, až se to stane, tak se to stane, neboj, to nemá se psema nic společného. hlavně nikam nespěchej, oni někteří chlapi za to nestojí

pigie
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 21:05
- Nahlásit

Ebony
Ja mam 27 a stale ma neopustilo, ze sa nevydam. A priatela mam uz 6 rokov toho isteho

Majda
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2005 21:17
- Nahlásit

Tak tady čtu tu diskusi a nedá mi to se nepřidat. S hodně věcmi, které jsou tu napsány, se dá souhlasit (Sali,Tchor...), ale s některými se souhlasit nedá. Tedy z mé strany. Dobrý cvičák, kde je dobrá parta, je poklad. Pravda je, co napsal Tchor, že se nedá každému věnovat hned individuálně, protože TO HLAVNĚ U NĚKTERÝCH JE ZTRÁTA DRAHÉHO ČASU A DRAHÉ ENERGIE, KTEROU KRADEME SVÝM PSŮM!!!! A to si pak ještě člověk přečte, že je blbej instruktor, kterej blbě radí. Ono se taky těžko radí lidem, kteří vlastně nevědí, co chtějí, a neumějí ani ty rady poslouchat. Je to prostě těžký. Kdybych chtěla říci celý svůj názor, asi bych tady otravovala moc dlouho. Takže zkráceně: Každý z nás má jiný názor, což neznamená, že je to názor špatný. Proto je potřeba se zamyslet, než někoho odsoudím. Každý má právo dělat se svým psem takové aktivity, které ho baví. To je naprosto v pořádku. Ať se ale pak neotírá o ty, kteří dělají něco jiného, protože je to baví. To je demokracie. Každý, kdo pomlouvá cvičáky, aniž pro lidi a psy cokoli udělal, ať jde do háje. A to říkám hodně slušně. Ono se to dobře kritizuje, zvenčí. Když je ale člověk uvnitř, vidí věci jinak. A kdo je chce vidět jinak, tak pro věc něco dělá. Sali dobře rozepsala možnosti. A taky je nutný používat svoje oči a svůj rozum. Každý z nás je jiný, i každý pes potřebuje jiný přístup. A z toho, co se člověk dozví, si každý musí vybrat to, co potřebuje. Tak lidi používejte svý mozky a taky srdce. Ale jenom láska nestačí. Toť můj názor (velmi stručně řečeno)

Janka
# Zasláno: 16 Lis 2005 15:46
- Nahlásit

Ahoj Ami, já chodím se svým mooc temperamentním labradorem na cvičák v HK už rok a je to super!! Žádní šampioni z naší dvojky asi nebudou, ale je to můj první pes a pořád se tam něco nového dovídám!!!! Je to strašně zajímavý a poučný, a moc mě to baví (i když teda, když nám to zrovna moc nejde, tak je to horší:tongue. Chodím tam prostě jen tak - aby se vídal s jinýma hafanama a abychom to pořád procvičovali. Ale je fakt, že to chce pak ještě spoooustu práce doma, opakovat a cvičit a cvičit. A v tom jsem trochu měkká... Takže nejsem sice žádný kdovíjaký cvičitel, ale přitom je cvičák pro mě i pro Fida dost přínosnej (a blbá loutka z něj teda není; řekla bych, že je až moooc chytrej!!!!!!!)

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání