Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Má cenu teď začínat se stopami?
<< . 1 . 2 . 3 . 4 .
Autor Zpráva
Ketrin
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2005 12:02
- Nahlásit

Garfield
Na barvářských zkouškách jsou 4 disciplíny:
1.vodění na řemeni
2. odložení
3. následování (v podstatě pes ti musí jít navolno velmi pomalu u nohy, reagovat na tvé zpomalení, zastavení atd. a nakonec musí zůstat klidný při výstřelu)
4. práce na 12-hodinové pobarvené stopě, na konci je srnčí nebo černá zvěř.

Jak to tak čtu, Tvůj haf by spoustu loveckých psů strčil do kapsy

Sali
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2005 12:04
- Nahlásit

Garfield
tak si laskavě nejdřív přečti náplň stopařských speciálek, i s tou miniaturní poslušností bez překážek,a pak to teprv vzdávej.

Sali
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2005 12:05
- Nahlásit

Zkoušky SPT 1 až SPT 3

Zkouška SPT 1

Prováděcí připomínky

Při poslušnosti v době, kdy je pes odložen, se jedenkrát vystřelí z pistole. Pokud pes po výstřelu opustí místo, je poslušnost ukončena a v další části zkoušky se nepokračuje.

Pro vypracování stopy platí stejné podmínky jako u T2.

Nalezení ztraceného předmětu - po vypracování stopy odchází psovod se psem do vnitřního prostoru položené stopy a po cestě upustí za sebe libovolný předmět (výstroj psa není chybou) tak, aby to pes nezpozoroval. Po ujití 30 kroků se psovod zastaví a začne se prohledávat, naznačuje tak, že něco hledá. Po krátké době dá psovi povel "hledej-aport" a posunkem naznačí psovi směr hledání. Pes by se měl okamžitě pomocí čichu a zraku zorientovat a ztracený předmět nalézt a přinést zpět k psovodovi.

Rozlišení probíhá v pachově čistém prostoru tak, že pes je odložen v místě vzdáleném od pachové práce asi 25 kroků. Na povel rozhodčího psovod s pomocníkem odejdou do určeného prostoru, kde před sebe odhodí předměty k rozlišení. Pomocník dva a psovod jeden. Pak se oba vrátí na určené místo. Psovod přivede psa do vzdálenosti 5 kroků od předmětů. Z připraveného igelitového sáčku, kde má ostatní předměty, dá psovi načichat a vyšle psa k vypracování cviku. Pokud pes předmět přinese, provedeme druhý pokus s jiným předmětem. Vyslat psa k předmětům lze pouze dvakrát a po celou dobu činnosti nesmí psovod psa ovlivňovat žádnými povely. Pokud tak učiní, je cvik anulován. U zkoušek SPT 1 a SPT 2 se další disciplíny pachových prací, jako jsou rozlišovačky apod., provádějí až po úspěšném vypracování stopy (minimálně 70 bodů).

Pachové práce

Stopa cizí, 60 min. stará, 900 kroků dlouhá, dvakrát lomená v pravém úhlu, dva předměty kladeče na stopě, limit na vypracování stopy 15 min. 100 bodů
Nalezení ztraceného předmětu psovoda na vzdálenost 30 kroků. 20 bodů
Rozlišení vlastního předmětu psovoda mezi dvěma cizími předměty pomocníka, dva pokusy. 30 bodů
Celkem 150 bodů

Poslušnost

Přivolání psa před sebe 10 bodů
Ovladatelnost na vodítku 10 bodů
Sedni, lehni, vstaň u nohy psovoda 10 bodů
Aport volný 10 bodů
Odložení 25 kroků 10 bodů
Celkem 50 bodů

Zkouška SPT 2

Prováděcí připomínky

Shodné jako u zkoušky psa stopaře prvního stupně, rozdíl je pouze v počtu pomocníků při rozlišení předmětu.

Pachové práce

Stopa cizí, 2 hod. stará, 1600 kroků dlouhá, dvakrát lomená v pravém úhlu a jednou v ostrém, dva předměty kladeče na stopě, limit na vypracování stopy 20 min. 100 bodů
Rozlišení vlastního předmětu psovoda mezi čtyřmi cizími předměty pomocníků, dva pokusy. 50 bodů
Celkem 150 bodů

Poslušnost

Aport volný 10 bodů
Celkem 50 bodů

Zkouška SPT 3

Prováděcí připomínky

Každou stopu musí pokládat jiný kladeč. Rozhodčí určí, v jakém pořadí se budou stopy vypracovávat. Časový odstup mezi oběma stopami je minimálně dvě hodiny.

Pachové práce

Stopa cizí, 2 hod. stará, 800 kroků dlouhá, třikrát lomená - dvakrát v pravém a jedenkrát v ostrém úhlu, dva předměty kladeče na stopě, limit na vypracování 15 min. 100 bodů
Stopa cizí, 4 hod. stará, 1500 kroků dlouhá, dvakrát lomená v pravém úhlu, dva předměty kladeče na stopě, položená na dvou rozdílných terénech. Limit na vypracování 25 min. 100 bodů
Celkem 200 bodů

Poslušnost

Aport volný 10 bodů
Celkem 50 bodů

Terri
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2005 12:25
- Nahlásit

Garfield
Díky, ale asi už trpím čtecí slepotou, jak byl štěk v té době starý?

Garfield
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2005 12:25
- Nahlásit

To je nářez.
Jak staří psi takovéto zkoušky dělají-zvládají?

Tak co je u mě problém je aport. Pes předměty nosí a ihned pouští. Nejsem schopna jej donutit je držet až do povelu "Pusť". Obvykle má taky tendenci se o ně začít honit, ale to se dá přísným hlasem ukočírovat.

Délka a tvar stopy je mu ukradená.

Staří stopy asi taky, protože když jdeme druhý den do lesa, musím jít jinam než den před tím, protože má tendenci se vydávat sám od sebe jen tak po včerejších stopách a hledat něco co tam už tak trochu není.

Nikdy jsem nezkoušela víc předmětů. Vždy je jen jeden na konci stopy. Schválně zkusím.

Neumí je označit, ani jsem to zatím nezkoušela.

A rozlišení mého předmětu od předmětu jiné osoby - to netuším.

Je asi chybou, že používám vždy stejný předmět (jeho vlastní náhubek).

Garfield
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2005 12:28
- Nahlásit

Terri
No, narodil se 11.8.2004 a já to zkoušela někdy letos v červenci? Nevím, jakého data je ten článek, ale psala jsem ho hned druhý den nebo tak. Takže pes byl starý 11 měsíců. Mám ho od jeho 8 týdnů.

evina
# Zasláno: 31 Říj 2005 12:37
- Nahlásit

Sali:no to máš pravdu...špatná paměť!A to jsem tě myslím měla ještě se Zuzanou R. v družstvu.Na osvěžení paměti můžeš juknout sem http://blog.lide.cz/ajard/neco_o_me/ Garfield:to máš teda šikulu...a já si říkám jak je šikovný ten můj.Když nemůže najít aportovací kolečko,tak se vydá po stopě kde se kutálelo

Terri
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2005 12:41
- Nahlásit

Garfield
je šikulka
My máme zatím jen 4,5 měsíce - proto jsem se ptala na to odložení.

Sali
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2005 12:45
- Nahlásit

evina
no tu starou fotku samozřejmě poznávám...

Sali
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2005 12:46
- Nahlásit

Garfield
pročti si k tomu metodický články,je tam úplně všechno.

Garfield
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2005 12:46
- Nahlásit

Jééé a nikdy jsme nedělali vstaň...

Kalliope
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2005 18:29
- Nahlásit

Terri,

pachovým tunelem myslím (nevim jestli se to nenazývá jinak) to, že prostě nejdu normálně jako stopy, když jdeš třeba na procházku ale šourám nohu vedle nohy, vytvořím tak vlastně rovnou čáru, kde je noha vedle nohy...no nevim jak to vysvětlit, prostě ne stopy, ale tunel

birma
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2005 21:22
- Nahlásit

Garfield
S těma nohama se zase až tak nenervuj - když jsme my jeli z veteriny z rentgenů, tak jsem bulela jak želva. Na jaře to budou dva roky, pes je na světě už o něco dýl, než se mu původně prorokovalo, na obrany chodí, překážky skáče (i když to nepřáníme) a ujde bez nejmenších problémů víc než já

Eny
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2005 07:08
- Nahlásit

Garfield
nevím kolik má tvůj pejsa postih, ale znám psa, který vyhrává vylučovací závody na MR i MR (to si nejsem jistá, ale na bedně byl určitě) a má 4/4, hmmm a taky znám fenu, která jezdila Zvv2 závody a mysxlím že i TART a taky měla 4/4, jen na starý kolena se psovod rozhodl věnovat se radši stopařině. Víš ono hodně záleží i na tobě, pokud je pejsa v přiměřeném pohybu, můžemu osvalení pomoct držet špatné klouby. Neházej fintu do žita, i kdybys ses měla věnovat jen stopařině, stálo by ti to za to. Jo a to že neumí vstaň, není nic jednoduššího ho to naučit ne vždyť na ty zkoušky nejdeš zítra

Denisa
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2005 08:41
- Nahlásit

Chci se zeptat - do kolika stupňů celsia může pes ještě čuchat? Do -1, -2 nebo je nějaká obecně doporučovaná hranice? Nebo radši čuchat jen když je 0 a plusový hodnoty?
Chci chodit na stopu ráno a už jsou samozřejmě mrazíky... Jinak jsem z Brna, takže tuhý zimy tu nebývají, tak bych chtěla využít i možnosti čuchat přes zimu nejen o víkendech, ale i ráno před prací...
Dík za odpovědi.

Terri
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2005 09:08
- Nahlásit

Kalliope
Aha, chápu. Díky. Zkusím prostě cokoliv jiného, než dosud a na co se nejlépe chytne, to budu dělat.

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2005 09:49
- Nahlásit

Denisa
dobře trénovanej pes občas může stopovat i v mrazíku,ale cíleně se na to zaměřit a trápit ho tím nevidím jako zdravotně vhodný.Kombinace mínus 5 a vítr je šílená zabíračka.
Všechno se musí s citem.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání