Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Agrese ze strachu
Autor Zpráva
Terezabull
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2016 12:53 - Změnil/a: Terezabull
- Nahlásit

Začalo to ,,nevinným" vyhýbáním se lidí již v 6 měsíci. Znáte to, někoho potkáte, dáte se sním do řeči, onen dotyčný si chce pohladit psa a ejhle. Ten se na daného cizího člověka dívá s nedůvěrou, ocas má svěšený volně dolů (nikoliv nalepený na břicho nebo vyloženě vztyčený nahoru). Zatím nikam neuhýbá,nedejbože, že by chtěl kousnout, ale dotyčného sleduje. Jakmile dotyčný natáhne ruku, že si psa pohladí, ten se stáhne a ocas svěsí ještě více dolů. Tento problém s cizími lidmi přetrvává dodnes. Celkově je pes citlivý na cizí podněty (například, když někde něco spadne, nebo bouchnu šuplíkem s příborama). Psa mám od štěněte. Už jako malý 4m bobek se nehrnul za lidmi. Nechtěl se nechat pohladit a nebo si lidi vyloženě vybíral. Se psy nemá problém. Také má velký strach z veteriny. Veterináře by i pokousal. To nemluvím o tom, že se nechce nechat vyšetřit. Vše vyhroceno, když jsem mu nedávno chtěla ostříhat drápky. Vyjel po mě!!!!! Vždycky jsem byla 100%přesvědčená, že by po mě nikdy nevyjel. Ale vyjel. Chtěl mě kousnout. Prostě jakmile se ho nějaký člověk pokusí spacifikovat, ať už s citem nebo bez něj, stáhne se a chrčí. Podotýkám, že jinak se chová normálně (tento problém je při kontaktu s cizími lidmi a na veterině). Vím, že za to můžu já. Já jsem zodpovědná za jeho chování. Já jsem něco dělala špatně. Tak mě prosím nekritizujte. Hledám rady, jak toto nežádoucí chování napravit.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2016 17:37
- Nahlásit

podle me dobry zkusit "desensibilizaci" ted ctu peknou knizku, mrknu se jak se jmenuje kde se pekne popisujou ruzny veci a pripadne si v okoli najit nekoho, kdo se mrkne a ukaze jak na to. zjednodusenw treba cizi clovek nic nedela, cy se psem budete na vzdalenost, kdy se jeste citi dobre, pamlsky, pamlsky, pomalinku snizovat vzdalenost, nebo clovek pak drzi pamsly a pes si treba sam na dlouhym voditku casem zacne chodit pro pamlsek, pak uz najednou blozkost cloveka nebude vadit, nebo s drapkama to samy. ukazat kleste, pamlsek, nekolikrat, pak dat kleste k drapkum, pamlsky, pak se treba klestema sotykat drapku -pamlsky (vsechny 4 nohy) pak cvakat naprazdno za pamlsky klestickama, pomalu se zacne lepsit...

cernej caj
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2016 18:34
- Nahlásit

ta knizka se jmenuje lide a psy: stret kultur. I knizka od frantiska susty by stala za to.

v kazdym pripade je v obou hodne rad, na kterych se da stavet.

Maya
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2016 20:09
- Nahlásit

Terezabull
Tak můj starší pes byl jako štěně taky dost bojácnej a já ho ze začátku nechávala hladit jen na zádech a v náručí. Těmhle psům dost vadí když se k nim lidi nahýbají a taky hlazení po hlavě. A samo když při tom krmit pamlskama. JInak jak píše čaj.

Neumi
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2016 06:39
- Nahlásit

Určitě řešení takového problému bylo v sérii Šustových článků v PPČ (nebo tom druhém časopise, fčil nevím název). Obecně tak, jak popisuje černej čaj, s klikrem. Práce s klikrem je obecně pro strachoprdy velice vhodná, dává jim to tolik potřebnou jistotu.

Knihu http://www.treninkjerozhovor.cz/ si určitě pořiď a čti a čti, mohlo by ti to stačit

Vím, že za to můžu já. Já jsem zodpovědná za jeho chování. Já jsem něco dělala špatně.
Fakt? Ono to zviřátko nese tvoje geny? Ty jsi mu uhňácala labilní nervovou soustavu? Případně jsi ho v době vtiskávání systematicky terorizovala nebo tak nějak?.....tohle je základ, tohle dělá psa, člověk tohle může jenom nějak upravovat, posouvat, s větší či menší mírou námahy s tím pracovat (ne že by nešlo totálně zprasit i pohodového psa :cool
Jo, můžeš patrně za to, že jsi to dosud aktivně neřešila.....

Terezabull
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2016 09:39
- Nahlásit

Neumi
Ano, genofond sice neovlivním, ale mohla jsem se chovat a jednat tak, aby tyto problémy dnes neměl. Chápeš. Já jsme jen posílila tu jeho plachost. Neodbourávala jsem ji. Proto jsem za to zodpovědná. Jinak děkuji za rady Články si určitě najdu. Jsem vděčná za každou pomoc.

Terezabull
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2016 10:00
- Nahlásit

cernej caj
Moc děkuji za rady. Nad klikrem jsem u něj nepřemýšlela, vidíš. Máme prostě problém jen s těmito dvěma situacemi. Cizí lidé a zdravotní manipulace. On totiž má problém jen ve chvíli, kdy na něj ti lidi natáhnou tu ruku a chtějí ho ano, bohužel, hladit po hlavě, jak jinak. Takže je budu muset vždycky upozornit,aby jej prostě hladili mimo hlavu. A uvidíme. Včera jsem mu znova zkoušela stříhat drápky, teda jen fingovanou manipulaci s kleštěmi. A již to bylo mnohem lepší. Ani nezachrčel. On moc na pamlsky není. Hodně reaguje na můj hlas a nejvíce na balonek. Tak jsem zkusila metodu, dělat si z toho legraci, jako když je takový trasořitka (a oprostila jsem se od všech emocí), snažila jsem se na něj přenést klid a radost. Jakmile jsem mu přiložila kleště k drápkům a cvakala, a on se začal cukat a krčipyskovat, začala jsem se smát a dělat si z něj legraci, že je posera a smála jsem se. No a on se na mě díval jak jelito a kroutil ocáskem a ani jednou nezachrčel. Takže velký úspěch.

birma
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2016 11:23
- Nahlásit

Terezabull
na strach z manipulace má krásný videa na youtube doktorka Yin, doporučuju zkouknout

Neumi
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2016 12:02
- Nahlásit

V aktuálním čísle PPČ (09/2016) je Šustův článek přesně na dané téma "A teď udělej "ÁÁÁÁ"

cernej caj
Člen
# Zasláno: 19 Srp 2016 19:36
- Nahlásit

Terezabull
tak hlavne, ze kdyz nejede na pamlsky, tak sou v zasobe jiny metody, na ktery reaguje. Drzim palce, at se vam to podari zmirnit az odbourat

Neumi
taky se po nem asi mrknu, dik za tip

zbrnd
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2016 01:54
- Nahlásit

Vím, že za to můžu já. Já jsem zodpovědná za jeho chování. Já jsem něco dělala špatně. Tak mě prosím nekritizujte. Hledám rady, jak toto nežádoucí chování napravit.
jednoduše, dělat to už dobře

zbrnd
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2016 01:56
- Nahlásit

Terezabull
Moc děkuji za rady. Nad klikrem jsem u něj nepřemýšlela,
to ani nedělej takovou čičovinu, snad je třeba zjistit, kde je chyba či problém a ne hledat bohy, kteří problém vyřeší míst nás, když se k nim pomodlíme...

zbrnd
Člen
# Zasláno: 20 Srp 2016 02:10
- Nahlásit

Terezabull
kdyz na nej nebudou cizi lide sahat, o nic neprijde, Vy budete klidnejsi a tudiz na nej neprenesete nervozitu a tedy i on by mel byt nasledne klidnejsi

manipulaci proste trenujte v ramci hry klidne, vnutte mu manipulaci, kterou nema rad jako soucast hry a ze strany veterinaru manipulaci minimalizujte.....vetsinou neni treba realne vubec pokud pes nema vazny problem...je to otazka priorit vsechno

Na Šustu bych se vykaslal ...jeho dílo sice neznám, zato jsem viděl jaký bláboly dokázal produkovat na kameru pro TV, takže pro jistotu bych neztrácel čas čtením jeho produkce

řešil jsem svého času problém s měřením teploty temploměrem v zadku .... dokud jsem k tomu přistupoval s nervozitou, prostě to nefungovalo ... když jsem z manipulace se zadkem udělal hru běžně zařazovanou do zápasových/rvacích/kousacích her, sám jsem u této činnosti získal pocit samozřejmosti, jistoty, klidu, psa ani nenapadlo brát strkání teploměru do zadku jako něco divného - samozřejmě to má předpoklad, že je třeba být schopen ovládat aspoň v běžnách klidových stavech

ostatně to, co popisujete s těmi kleštěmi je velmi podobné

nicméně bych zvážil, jestli je třeba mu vůbec drápky stříhat, pokud má dost pohybu nemělo by to být ani třeba snad...

Terezabull
Člen
# Zasláno: 22 Srp 2016 07:01
- Nahlásit

zbrnd
Děkuji za rady. Jasně, že drápky potřeba stříhat není. Ale jde o princip. To samé, je i na výstavě. On si ty lidi dost vybírá. Některý rozhodčí ok, některý mu prostě nejde pod nos. A jakmile to přesáhne hranice jeho tolerantnosti (někdy mi přijde, že počítají i kolik má buněk na jazyku ...už se mi i stalo, že mu jeden rozhodčí ťukal a sahal přímo na zuby!!!) tak se prostě stáhne a jde vidět, že mu to vadí. Už mi i zachrčel. Takže jde mi hlavně o to.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání