| Autor |
Zpráva |
EVAHAR
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2016 20:47
- Nahlásit
Dobrý večer, prosím o zkušenosti z kynologického výcviku. Máme 6měs.křížence labradora a teriéra. Je hodně temperamentní, chtěli jsme, aby se naučil základní poslušnosti. Již 3x jsme byli na cvičáku a po dnešku z toho mám smíšené pocity. Je normální, aby se trénovalo poslušnosti tak, že v případě neposlušnosti mám psa přiškrtit obojkem a zatočit s ním dokola nebo vzít za krkem za kůži a praštit s ním? Zdá se mi to dost drastické a nezdá se mi, že by to pomáhalo.Byli jsme tam dnes, pes uměl předtím jen povel "sedni". Teď když trénujeme doma a slyší slovo "sedni" a vidí pamlsek, utíká se schovat do boudy. Instruktor mě strašil, že pokud se nenaučí poslušnosti a nebude vědět, kdo je tady pánem, mohlo by se stát, že mi časem pokouše i děti. Tak nevím. Je takový výcvik běžný?Můj zdravý selský rozum mi říká, že to není normální.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2016 07:13
- Nahlásit
EVAHAR
To je nějaký hloupý vtip - aspoň doufám....
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2016 23:29
- Nahlásit
Zkusil bych elektriku, klikr, bachovky nebo Waldu, něco z toho zabere dozajista.
|
Tercais
Člen |
# Zasláno: 6 Čen 2016 11:20 - Změnil/a: Tercais
- Nahlásit
corgi
Moje vlastní zkušenost mi říká, že bohužel není... Pořád ještě je spousta výcvikářů, kteří psy neuvěřitelně masí... Sama mám ve svém okolí 3 cvičáky, jakž takž použitelný je jen jeden. A i tam jsem viděla víc vycukávání za obojek, než se mi líbilo... Nicméně, pořád je to lepší než jistý výcvikář, který neposlušné psy škrtí na obojku tak dlouho, dokud neodpadnou.
Jinak zadavatelce bych doporučila vzít kramle a už se tam neukázat. A hledat a hledat, určitě se něco najde, i kdybyste měla dojíždět, stojí to za to, taky budeme se štěndem jezdit na cvičák busem... Na cvičák se zajít podívat poprvé bez psa, pokecat s lidmi co tam chodí a udělat si obrázek. A nebát se odejít, pokud Vám bude rozum a cit říkat, že to není to pravé ořechové. Už jsem hodněkrát slyšela: "já toho psa nechci mlátit, ale na cvičáku mi řekli, že to tak je správně, tak ho biju i když se mi to příčí".
Samozřejmě pes se poslušnosti naučit musí, ale to jde jistě i bez bití. Navíc je rozdíl mezi výchovou a výcvikem. Rodiče mají boxera, výcvikem nepoznamenaného, ale perfektně vychovaného- nechci říct že by nikdy neublížil, v krizi se může stát cokoliv, ale zatím se nic nestalo, když ho otravuje dítě nebo pes, než aby zavrčel nebo dokonce kousnul tak prostě odkráčí, nikdo nemusí mít strach že by ho pes bezdůvodně pokousal. Je to rozmazlené zlatíčko, které jsem za 7 let jeho života neslyšela zavrčet.... Tím chci říct, že i nevycvičený (ale vychovaný, socializovaný) pes nemusí být automaticky hrozba pro Vaši rodinu, i když je samozřejmě lepší, pokud pár základních povelů zná a umí.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Čen 2016 11:42
- Nahlásit
EVAHAR
Bič a pryč. Takový výcvik rozhodně není běžný. přece nemůžu někoho něco učit tím, že když mi nerozumí, tak ho zmasím.
A honem se podívat po někom, kdo vám pomůže napravit to, co se stalo. Začněte opravdu od úplného začátku, musíte znovu vybudovat psovu důvěru k vám. Zapomeňte na chvíli na výcvik, nechte v psovi vyhasnout to co se stalo a pak začněte tak, že budete odměňovat to chování, které se vám líbí. Udělejte mu ze cvičení radost. Vymezte na to určitý prostor a čas. Začněte doma v klidu. Jděte do určitého pokoje, kde vás nikdo a nic nebude rušit, vezměte si spoustu megadobrot, odměňte pesana,za to, že vám věnuje pozornost, chvalte pozitivním ale ne moc excitovaným hlasem. Měňte svou pozici a odměňujte jeho pozornost, chvalte. Tím psa vedete k tomu, že spolupracovat s vámi je fajn věc a nic moc ho to nestojí . Je možné, že se v rámci tohodle "motání" se, i sám posadí, aby na vás líp a pohodlněji viděl. Moc a moc ho pochvalte, odměňte ho víc než jedním pamlskem - abyste ho utvrdila v tom, že tohle se mu kurnikalevyplatí a posléze už se snažte o to, aby vám tu pozornost věnoval v sedu. (pokud by se vám to dlouhodobě nedařilo, pomožte si tím, že ho navedete pamlskem, aby nebyl frustrovaný z toho, že vám to nejde) Vždy ho za sednutí a pozornost moc a moc pochvalte a odměňte. Postupem času pochopitelně můžete dát už jen jeden kousek odměny, ne tak jako zpočátku, kdy dáte v rychlém sledu více pamlsků za sebou, protože potřebujete zdůraznit to, že se mu to povedlo. A až to bude hezky zvládat, pak přiřadíte povel. Nevím jak moc je "zrazený", zda zvládne to, že zase uslyší sedni, to musíte posoudit vy, mělo-li by ho to rozhodit, použijte jiné slovo- třeba sit.
Výcvik a výchova jdou vést ve zcela příjemném duchu, formou hry a společné SPOLUPRÁCE, bez nátlaku, drilu a tvrdého trestání. Snad se vám to podaří.
|
Nicky
Člen |
# Zasláno: 6 Čen 2016 21:03
- Nahlásit
EVAHAR jestli je pravda, co píšete, dovedete si představit, na místě svého psa dítě? Kdyby tímhle stylem "učil" děti, pak by ho minimálně zavřeli, pokud by ho nějaký rodič nezrušil dřív. Nechápu, že lidé dovolí, aby se někdo cizí, takto choval k jejich psovi.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 8 Čen 2016 00:26
- Nahlásit
Dítě jak dítě, ale co třeba motorovou pilu?
|
Shimurda
Člen |
# Zasláno: 28 Čen 2016 13:48
- Nahlásit
Jak se takový člověk vůbec mohl na cvičák dostat.....??
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2016 23:25
- Nahlásit
Shimurda
Jak se takový člověk vůbec mohl na cvičák dostat.....??
brankou?
|