| Autor |
Zpráva |
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 13:18
- Nahlásit
ahoj, všem
Včera se moji dva psi (kluk foxík a holka shih-tzu) pošťuchovali mezi sebou tak dlouho, až se to nějak zvrhlo a trošku po sobě šli. V pořádku, stane se.
Akorát si říkám, jak by ta situace dopadla, kdybych nebyla doma? Pokousali by se? Zkrátka - někdy je doma nechávám samotné spolu, někdy dám každého do jiného pokoje. Tak teď si říkám, že bych je spolu asi nechávat pro jistotu neměla?
Jaké s tím máte zkušenosti?
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 13:56
- Nahlásit
Baggie
Já mám tři pesy, když byla nejmladší puberťac´ka a budovala si svoje místo ve smečce, byla mela dost často, přesto byli přes den spolu sami, a nic se nestalo. Myslím si, že když jsou doma sami, jsou oprdění, zalezlí, a mají mnohem menší sebevědomí , a také nemají chuť si hrát.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 13:57
- Nahlásit
Baggie
Akorát si říkám, jak by ta situace dopadla, kdybych nebyla doma? Pokousali by se?
Těžká otázka
My necháváme pohromadě, ale museli jsme stanovit kritické body (svého času míčky, štěkání u plotu). Jo jednou se nám pes a fena servali v naší nepřítomnosti hodně. podle mě byla příčina v cizím psovi u plotu. Chyba byla samozřejmě naše.
Ale jestli to byl ojedinělý případ, který třeba vzniknul ze hry a psi jsou navíc ve tvojí nepřítomnosti vcelku izolování od zdrojů konfliktu, asi bych to já osobně (ale neviděla jsem to, takže prosím, ber tenhle názor s rezervou) úplně neřešila, spíš jen sledovala.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 14:05
- Nahlásit
Dík, holky, trochu jste mě uklidnily, ale asi je budu spíš nechávat zvlášť...
Ale jestli to byl ojedinělý případ, který třeba vzniknul ze hry a psi jsou navíc ve tvojí nepřítomnosti vcelku izolování od zdrojů konfliktu,
No, oni se pošťuchovali (okusují se, válí se po zemi...), ona jednou vyjekla (asi kousnul moc?) a za minutku po sobě šli. Takže zdroj konfliktu nijak neodstraním
Je fain, že ona si může vyskočit na gauč, kam on za ní nemůže, ale včera to byla ona, kdo nechtěl skončit a porád po něm šla. Tak on nejdřív odcházel, ale po pár jejích "atakách" se po ní ohnal taky...
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 14:31
- Nahlásit
Baggie
Nevím,já to řešila jednou, že jsem mládežnici měla po dobu mé nepřítomnosti v ohrádce, a když jsem se vrátila z práce, letěla mě vítat, ohrádka otevřená , asi ji vypustil komplic , tak jsem ohrádku zrušila,více to neřešila, ve stylu, stejně se musí zžít a jak jsem psala, po dobu mé něprítomnosti sa nikdy nič zvláštneho něstalo
Ale když jsem doma a hrají si, zasahuji tehdy, když vidím, že hru někdo přehání a druhý už si nehraje ale schovává se.
Často si hrají baby spolu a kluk má tendence je rozhánět, je to postarší pan profesor tak ho vždy zaměstnám, navážu na sebe, aby jim dal pokoj- teď už to chápe, a když si začnou hrát letí ke mně a ne na ně
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 15:01
- Nahlásit
sicluceatlux
No, mě by až do včerejška nenapadlo, že se po dobu mé nepřítomnosti něco může stát.
Dosud jsem do jejich hry zasáhla opravdu jen párkrát - taky, když mi připadalo, že jeden (konkrétně ona) už nechce, ale nedokáže zdrhnout.
Já ji mám dva a půl měsíce a zjišťuji, že je to veliká osobnost... Když stojíme před barákem a on ještě zdrhne na zahradu, tak ona letí za ním a štěká na něj a nahání ho, aby se vrátil. Na mě štěká, když jí připadám pomalá - když míchám granule s konzervou, nebo než se obleču, když jdeme ven a tak. Je to moc fain holka. Nenapadlo by mě, že se shih-tzu je taková sranda, že je tak inteligentní, rychlá a mrštná...
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 15:13
- Nahlásit
Baggie
Hezké, lepší, když je víc pesů, že ? Já jsem jedináček, a tak pořád mám nějak v sobě zakódované, že jednomu je smutno
Mimochodem, jak zvládáte tu srst ?
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 15:19
- Nahlásit
sicluceatlux
Jo! Od té doby, co mám dva psouny, už nikdy nechci "jen" jednoho Já jsem docela samotář, a psí společnost mi velmi vyhovuje...
Prosím tě, na srst se raději neptej Po kastraci měla na sobě takovou tu punčochu z pružného obinadla, aby si nelízala jizvu, a pod tím děsně zplstnatěla. Takže zítra jdeme do salónu... No, přiznám se, že díky kastraci a dalším "vstupním nákladům" jsem pro ni ještě nepořídila komplet kosmetiku a hřebeny, ale příští měsíc je to jedna z priorit.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 15:21
- Nahlásit
Mimochodem - na kastraci jsme byli v Kastračním centru v Nebušicích, a perfektní práce, perfektní péče, zaplaťpámbů žádné komplikace! Tedy - jen trošku faleška, ale to se po kastraci někdy stává.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 15:37
- Nahlásit
Baggie
Na takové plánované akce je dobré tu jejich srst rozčesat, vykoupat a "naložit do oleje", co zamezí tomu cuchání. Já někdy, když je srst delší dobu nečesaná vmasírovávám buď kokosový olej ředěný, nebo neředěný, srst jde pěkně česat , nechám do druhého dne vstřebat a pak vykoupu.
Teď jsem najela na vaření, a zkouším, co to udělá se srstí. Chytlo mě to, vařím od prázdnin Mám doma syrového lososa v mražáku, zkusím promíchat s vařeným.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 15:53
- Nahlásit
sicluceatlux
Páni, to jsou fígle! A ještě bude krásně vonět po kokosu
Jestli tví pesani papají lososíka, tak bych vsadila boty na to, že srsti to bude jedině prospívat. To snad ani jinak nejde?!
Já jim vařila snad od té doby, co jsem pořídila foxíka kluka (předtím foxině jen občas), pak jsem přestala, když měli oba psi tak dva dny průjem. Asi blbý maso, nebo vnitřnosti (někdy jsem dávala žaludky, srdíčka) Naposled jsem jim uvařila ten týden, co umřela foxina.
Ale taky mě to moc bavilo. Měla jsem vždycky takovej dobrej pocit, jaká je to pro ně výživná dobrota a oni se mnou byli celou dobu v kuchyni a dostávali ochutnat, než jsem jídlo dodělala
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 19:12
- Nahlásit
Baggie
Nejen voní,ale protoze je jedlý ,davam liznout pri cesani jako odmenu,průjem z toho nemaji,zato dnes se mi jedna pesa po.... asi z pupalkoveho oleje,dala jsem ho poprve,pritom lososovy snasi bez problemu. Slibovala jsem si,ze varim do prvniho posr,ale ke granulim se mi vracet nechce,dam jeste sanci uvarim samotnou ryzi a uvidim. Byla jsem ve fazi rozsirovani repertoaru,a taky to,jak nadsenecekaji na misku,nez jim to pripravim,to je radost.Zatimco lidi remcaji,pesy hltaji Cim vic poznavam lidi,tim vic miluji sve psy
Foxici jsou asi hodne akcni,co?
|
Matt
|
# Zasláno: 26 Zář 2014 20:08 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Rozhodně jsou velice svébytní, důrazní a nepostrádají tvrdost, ale ve srovnání s ohařem, pointerem nebo anglickým setrem až příliš rychle unavitelné plemeno. Na lišku, kunu nebo kočičí škodnou výborný, zarputilý a vysoce dobře snáší bolest/rány způsobené bojem třeba s liškou/kočkou během norování. Problém byl, že neměl nos a byl dost nesnášenlivý vůči všemu v dosahu. Třeba slepice a koroptve by zlikvidoval dost akčním způsobem, stejně tak hubení krtků a myší, ale do práce se mu rozhodně chtělo. Jsou velice dobří rozebírači stromů, posedů, nábytku nebo boudy a nechat ho samotného a nezaměstnaného někde v bytě bude neštěstí. Na druhou stranu ho lehce ošálíš a třeba přepravkou plnou míčů, které nevezme do mordy a bude se tam rochnit hodiny, než najde ten správný míček a/nebo pamlsek. Stačilo, aby měl co chytat, kousat a z procházky si donesl menší strom, jak suvenýr na rozebrání. Nebo při kácení v lese rozebíral kmeny. Velice špatně se odnaučují některé jejich zlozvyky a neskutečně paličatý pes. Jestli máte velkou zahradu a stromy, tak počítej s tím, že když zažene kočku na strom, tak sousedé budou prosit, abys nabila brokovnici/zahradní hadici a kočku sundala, protože se vesnice tu noc nevyspí, jak bude vyvádět. Stejně tak, když se popere, tak natvrdo a bude to krvavá dřina je od sebe dostat - obzvláště na jarních svodech a lesních zkouškách to bylo dost drsný vyjít s jejich temperamentem. Je to tak 15 let, co nám pošel poslední hladkosrstý foxík, takže ber informace s rezervou na základě jednoho lovecky upotřebitelného psa.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 26 Zář 2014 20:24
- Nahlásit
Matt
Uf lekla jsem se,ze jsem se te dotkla
|
Matt
|
# Zasláno: 26 Zář 2014 20:35 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Neboj se, jsem dost odolný kus flegmatického těsta. Prostě jen nemám čas reagovat na okrajové záležitosti, vypustím to z hlavy a vlastně ani nečtu všechno, tak to nějak vyšumí. Tedy z mého pohledu. Ber to s humorem, jsem takový okrajový kynolog, který se musí vypořádat s výchovou štěněte.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2014 15:04
- Nahlásit
Matt
Jo, pěkně jsi popsal ten nezdolnej temperament
sicluceatlux
Určitě dej vařenýmu ještě šanci, je fakt super, jak se těšej
Cim vic poznavam lidi,tim vic miluji sve psy
Přesně!! Těch zbytečných třenic, intrik, co lidi dělají, co energie tím ztrácejí, to je neuvěřitelný a podle mého absolutně zbytečný.
Foxici jsou asi hodne akcni,co?
Jsou to optimisti, nadšenci Boží tvor, který se těší na všechno a dává ti to najevo - pošťuchuje tě čumákem, pořád vrtí ocasem, neustále se tlemí a něco vymýšlí! Ovšem stojím si za tím, že mají něžnou duši a pořád jim to v hlavě šrotuje. Jsou i foxíkáři, co ti řeknou, že je to "monstrum, který se za celej svůj život neposadilo", ale v tom vidím rozdíl mezi hlaďákem a drsňákem. Hlaďák je fakt akční šílenec, drsňák se dokáže zastavit. Ovšem hlaďáci někdy bývají "salóní bitkaři" - čili někdy po sobě vyjedou a nekousnou se, ale drsňák do toho jde snad vždycky.
Chuť na lesní zvířata mají ohromnou. Já s nima myslivost nedělám, ale chodím se dívat na norovačky a tak, a to je nádhera. U svojí foxiny jsem podle ocasu poznala, co cítí - když s ním vrtěla zprava doleva, tak cokoliv kromě lesní, a když zezadu dopředu, tak lesní. U toho janka to poznám, podle toho, jak se začne pohybovat a čuchat.
A jsou neuvěřitelně srdnatý - co se týká bránění mě, tak foxina i kluk by šli do čehokoliv a kohokoliv.
Foxík je taky pes, kterej fakt komunikuje. Ten ti dokáže dát najevo, resp. říct úplně všechno. Jednou se na mě foxina urazila, když ji dva měsíce večer venčila máma, páč jsem chodila pozdě z práce, takže jsme spolu vůbec trávily míň času - a ta mi dala za vyučenou! Absolutně mě venku ignorovala - s klacíkem si nechtěla hrát, míček nic, ale když jí dával klacík někdo jiný... No, tak jsem si ji začala brát občas do práce, víc jsem se jí věnovala, když to šlo a vzala mě na milost
A ještě - foxteriér má nádhernej hlas, dokáže štěkat, výt, zpívat, brblat, bručet a je to každopádně překrásnej pes s obrovským srdcem a se vším všudy
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2014 15:15
- Nahlásit
sicluceatlux
A co se týká shitzky, tak ta je strojkem celá, včetně nožiček, krku... Ona totiž byla zadredovaná všude, páč jak se pořád okusujou, tak se oslintaj Což mi došlo včera večer... No, co doporučuješ? To jí budu mastit preventivně kokosovým olejem pořád, co?
|
Matt
|
# Zasláno: 27 Zář 2014 15:30 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Nepopsal jsem nic, pouze jsme jednoho měli v době, kdy jsem ještě nebyl na vysoké a dělali jsme s ním zkoušky. Už dříve byl velký problém najít opravdu lovecky vedené stanice, kde zachovávají jejich původní temperament a vlohy. Já se obávám, že v dnešní době jich mnoho nebude, tedy těch opravdu pracovních a současné chovy společensky exteriérových psů už nejsou správní foxíci - můj osobní názor, který nemusí být pravdivý. Ačkoliv to možná zní dobře, přesto počkej až potkáte třeba ježka.
Je pravda, že jsou oddaní nadšenci, co bezmezně milují pána a to jejich vrtění ocasem se polidšťuje, přesto ten náš byl v první řadě lovecký pes plný energie a temperamentu. Temperament a drsná razance jít do toho byl základním předpokladem. My jsme s ním měli problémy s krmením, protože jeho výdej energie byl příliš velký a zase měl problémy s větší porcí, takže byl celých 9 - 10 let krmen 3x denně a nemohl být celoročně v boudě, jako ostatní. Nevím co říkají ortodoxní chovatelé, ale po celém dnu ve sněhu v tuhé zimě, když se tahalo na saních a ruksaku do krmelců, tak se dost často nosil i vozil, protože toho měl dost, zatímco ohaři, setr nebo později pointer unavit nešel. Lítali po lese, polích a pracovali nosem. Vzpomínky čerstvé nejsou, avšak něco málo ještě zbylo a nelze soudit na základě jednoho psa.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2014 15:48 - Změnil/a: Baggie
- Nahlásit
Matt
Já se obávám, že v dnešní době jich mnoho nebude, tedy těch opravdu pracovních
No, mně připadá ta situace ani dobrá, ani špatná... Na jednu stranu drsňáků ubývá a mezi "nemyslivci" jich tolik není, protože lidi jsou líní na srst, nedají jim vyžití, snaží se jim zlomit tu duši, a pak je mají za agresory a ničitele. A další věc - foxteriér je obvykle takovej, že z nory nevycouvá - buď on nebo soupeř, tak to mi říkal jeden myslivec proč on je nechce - že už jich mu v noře pár zůstalo
Hlaďáků přibývá, poněvadž jsou nenároční na údržbu (i když línají děsně!) a jsou hraví. Tak to je ta druhá strana - tam se ten lovec fakt bohužel vytrácí. I když - to, co ubyde na drsňácích na pracovních zkouškách, tak tak nějak přibude na hlaďácích. Ale klesá i počet chovných psů
Foxina byla spíš z výstavní linie, ale pudy a instinkty měla bezvadný. Kluk je z pracovní linie, a má obrovskou chuť. Nicméně nemá zdravý nohy, takže by s ním nic moc nešlo...
tak se dost často nosil i vozil, protože toho měl dost, zatímco ohaři, setr nebo později pointer unavit nešel.
To jsi udělal dobře! Foxík se právě "cítí být větším, než je" proto, páč už historicky se foxíci na lovech vozili v koších u jezdce, aby se neunavili. Ostatní psi pobíhali kolem a pracovali nosem, jak říkáš, a foxteriér byl privilegovanej a vypuštěnej až, když liška zaběhla do nory nebo když bylo potřeba nahnat
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2014 16:46
- Nahlásit
[b]Baggie[/b
No ,kte srsti,mam kluka -telostrihanestrojkem,hlava mikado nozky 3 cm a kdyz si namastimruce tim kokosem,tak mu s tim to telicko "pohladim" Boze pisu na i padu,des. Jinak to slintani a" vmasirovavani slin do srsti,znam,urcite pomuze procesat pred spanim
Vratim se jeste k tem sarvatkam Vcera jsemto asi zakrikla,servali se o kosticku, byla to melav momente,ze jsem nemela dlouho prehled,kde je koho krk,tak jsemna ne hodila deku,prestali ja napred klidnila,zabavila kost,pak vyzadovala poradkove cviky,a po te kontrolovala sramy. Zjistia jsem,ze boj je hodneo revu,ale bez zubu nastesti Zlodejkosticky utrpel sramy na dusi nikoli na tele.
Fofika prave potkavame a Biba s nim lita,miluje akcni pesy
|
Matt
|
# Zasláno: 27 Zář 2014 16:48 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Myslím, že právě proto jsem psal a zdůraznil jejich osobitou drsnou zarputilost jít do toho a neohlížet se na následky. Občas to skončí špatně, nejednou na veterině po setkání s ježkem, kdy dostane morda od bodlin zabrat, přesto tohle byl jejich účel a smysl plemene. Případně s kočkou na jabloni. Není to příjemné, každý se s tím nesmíří, přesto to tak musí být a byl k tomu vyšlechtěn - pracovní pes totiž bývá nástrojem. Věděli jsme, co můžeme čekat a jak takový pes funguje, proto jsme ho měli a hold se často nosil nebo vozil třeba na saních (z těch kopců bolí hřbet a nohy při pouhé vzpomínce).
V loni jsem byl i s dcerou podívat se na podzimních zkouškách a nestačil jsem se divit, kolik NKO namísto s větrem od stopy tahalo čenich po zemi, dostane se do první ceny a ještě to má ambice dostat se na úroveň Podhajského. No hrůza, když při dohledávce na barvě ani nevystavil živého bažanta - třeba pointer bez pevného prutu při vystavení. Nemá to nos, genetické vlohy (vystavení) nebo prostě to někdo neměl čas/na zvěři vycvičit. Je fakt, že zajíce člověk často nepotká, naopak srnčí a černou všude.
Dále se necítím diskutovat na úrovni, protože je to 15 let a měli jsme jen jednoho, takže o nich určitě budeš vědět násobně více, než-li já. Už bych jen vzpomínal, jak se připravuje pes na zkoušky a memoriál, když už ty vlohy nepostrádá. K té komunikaci, nemám rád, když se pes polidšťuje a očekáváš/jednáš s ním jako s človekem, jak se dnes vidí na každém rohu.
Upraveno: ... ta fotka je minimálně 18, možná 20 let stará.
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2014 17:16 - Změnil/a: Baggie
- Nahlásit
Matt
Jo, člověk si musí uvědomit, že ten pes byl šlechtěnej na situace, kdy stojí dva metry pod zemí čelem lišce nebo jezevci a musí se rozhodovat a konat sám za sebe. Takže proto je "nelámu" a děláme kompromisy, za což mě určitě může někdo kritizovat, ale beru to tak, že psi respektujou mě a já respektuju je.
No, my teda potkáváme hlavně zajíce, bažanty a srnčí. Na čtyřce to v lesích opravdu žije S ježkem mladej tu čest ještě neměl. Za Prahou šel po stopě černý.
Tohle snižování laťky je bohužel všude Foxteriér třeba dneska nemá při zkouškách s liškou přímý kontakt, je oddělená klecí. Tak ještě před čtyřiceti lety se už v šesti měsících u štěněte vědělo, zda ten pes obstál nebo ne... Ten kontakt tam byl. Bylo to drsný, ale byla to dobrá selekce.
Já určitě děkuji za diskusi na úrovni! Myslivost nedělám, jsem "poučený laik", ale pohybuji se mezi foxíkáři, a pokecat o foxíkách potěší Za což dík i sicluceatlux , která se na ně zeptala.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2014 17:24
- Nahlásit
Baggie
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2014 17:26
- Nahlásit
sicluceatlux
Dobrá, bude kokosová pořád, holka jedna oholená
Jo jo, o kostičku, to se fakt semele natotata Budu pamatovat na tu deku, kdyby to ti moji dva nějak zase vyšponovali...
Matt
K té komunikaci, nemám rád, když se pes polidšťuje a očekáváš/jednáš s ním jako s človekem, jak se dnes vidí na každém rohu.
Se psem by se mělo komunikovat jasně. Já na ně teda mluvím někdy i ve větách a tak , ale každopádně vidím, že si rozumíme, a to je pro mě důležitý.
No, nebudeme to rozpitvávat, někdy se svýma psama prostě pokecám
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2014 17:36
- Nahlásit
[b]Baggie[/b
Jakreklo moje male dite:"fungujeto,nech to bejt"
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2014 17:44
- Nahlásit
sicluceatlux
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2014 17:46
- Nahlásit
Matt
To byl krásnej pes! Ten temperament a bystrost, to prostě vidíš
|
Matt
|
# Zasláno: 27 Zář 2014 18:22 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
A pustila bys ho dolu s vědomím, že se už několik psů nevrátilo? Já se zdráhal jednou, byl jsem seřván a proto nemůžu být nikdy dobrý psovod, protože mám morální blok. Nejen od vojny vím, že když jde do tuhého, tak umím jednat chladnokrevně i pod tlakem - to jsem se o sobě už naučil a několikrát v nouzovce ověřil. Ale při sportu, výcviku nebo lovu kalkuluji míru nebezpečí a tento kalkulační blok znamená, že nikdy nebudu dobrý pracovní/služební/soutěžní psovod, protože to ze sebe nedostanu. Jsou i myslivci, kteří se zdráhají, v noci na barvu a ve finále dát záraz, protože na to nemají žaludek. Ve finále selžou a tak si myslím, že nemůžeš být myslivec, když selžeš v okamžiku pravdy, stejně tak s loveckým nebo pracovním psem, kterého už nebereš jako nástroj/psa a bereš věci v jiné rovině. Ale myslel jsem to spíš tak, že narážím na lidi, i ve školce, co si myslí a žijí v tom, že jim pes ve všem rozumí (jako člověk) a podle toho se chovají a ten vztah tak vypadá. Mašličky, postýlka a výprask, že něco rozkousal, vyhrabal ... a "on moc dobře ví za co" pes netuší proč. Takových jsem viděl a vídám čím dál více, obzvláště když si koupí někdo ohaře do bytu, kasá se rodokmenem, kolik to mělo zkoušek a jak na to jde vědecky podle knížek, psychologů ... a chudák pes.
... já si hlavně vzpomínám na první ježky, opravený plot, nájezd na kurník, zakopávání většího počtu koček na cucky a jak nám rozebíral sad. Byl dost živý, hlavně ty první dva roky, než měl všechno za sebou a něco uměl. Jako mlaďas byl dost často doma (ven chodil, ale práce vzhledem k věku pro něj nebyla).
|
Baggie
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2014 19:18
- Nahlásit
Matt
Ne, nepustila... V tomhle bych tedy selhala taky. Protože prostě nebudu nikdy profík, kterej bere psa jako nástroj i v situaci, na kterou se ptáš.
K těm chudákům psům... Jo, taky je vídám. Psy, kterým není dovoleno být psem, ale páníček je spokojenej, a psy, který by psama byli rádi, ale nemůžou, jak jsou tlustý A s těma plemenama, který si pořizujou lidi, co se psem obejdou barák... to je trága, poněvadž v módě ve městě jsou borderky, berňáci , ridgebaci...
Stojím si ovšem za tím, že psovi je jedno, jestli žije v bytě nebo v baráku se zahradou, jestliže mu dáš vyžití a náplň. I když jsou rasy, který ve městě vůbec nechápu, jako třeba husky, tibetská doga apod.
Mašličky, postýlka a výprask, že něco rozkousal, vyhrabal ... a "on moc dobře ví za co" pes netuší proč.
Přijde mi, že tihle páníčci jsou obecně (i v mezilidských vztazích) co do empatie na nule.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 27 Zář 2014 19:53
- Nahlásit
[b]Matt[/b
U nas chodi idiot pardon, s vizlou,kdyz jsme se poprve potkali,"ucil" psa poslusnosti vyvesovanim na obojku,ja zirala a rikala mu o pozitivni metode,no koukal na me,ze jsem se zblaznila. Dlouho jsem ho nevidela az ted- sepsem a proutkem v ruce,vybocil od nohy a vyslouzil si svihnuti ,to je asi ten sedmy smysl co psal anonym. CHUUDAK PES,co delat?
|