| Autor |
Zpráva |
bublik19
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2013 19:05
- Nahlásit
Ahoj, potřebovala bych poradit ohledně jednoho povelu - PUST.
Náš hafin (NO - 7 měsíců) strašně rád aportuje - používáme buď lítající talíř a nebo menšího peška - normálně mu je na hraní nedávám a když je vytáhnu a jdeme házet, tak se může zbláznit :-D ale za žádnou cenu ho nemůžu naučit, aby mi tu hračku dal na povel - na cvičáku mi říkali, ať ho chytnu za obojek, trošku nadzvednu a přitom mu vezmu tu hračku a řeknu PUST - fungovalo to, jenže mu nebylo ani 5 měsíců, ale teď má už pořádný stisk a tu hračku mu už moc vyrvat z tlamy nejde. Občas pomáhá, když ho trošku uklidním, dám povel sedni a pak pust a když hračku pustí na zem, tak po ní rychle drapnu, ale někdy to nestihnu a zase se o ní ,,rveme". Zkoušela jsem to po dobrým i po ,,zlým", ale nic nepomáhá. Zkoušela jsem i mimo aportování cvičit DRŽ a pak na povel PUST a dávala za to pamlsky, což chvilku šlo, ale stejně to nepochopil a v rámci aportování nechci používat pamlsky. Nemáte někdo nějaký tip jak třeba ještě postupovat s tímto povelem? Díky moc
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2013 19:15
- Nahlásit
bublik19
Mej vic hracek/taliru/pesicku. Prinese jednu, hazes druhou, flusne prvni, seberes, nechas prinest druhou, navnadis na dalsi a hodis prvni... Po par cvicenich pes zjisti, ze vymenny obchod funguje, rad pusti, po dobrym, bude cekat druhou hracku, takhle v klidu se da dojit k peknymu aportu. Jen musis byt hodne hbita.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2013 19:15
- Nahlásit
bublik19
mně funguje psa posadit, objekt - aport - spíš snížit směrem k zemi a dlouhým hlubším klidným hlasem púúúúúsť a přitom dvěma prstama pohybem na boku tlamy směrem od koutku dozadu jakoby psa "pohladit" . Jednu fenku jsem ale musela začít drbat na břichu zespoda, protože na tento způsob kašlala a ona byla tak blažená, že hračku pustila, protože s tím břichem byla v rauši
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2013 19:21
- Nahlásit
Eninka
mně funguje psa posadit, objekt - aport - spíš snížit směrem k zemi a dlouhým hlubším klidným hlasem púúúúúsť a přitom dvěma prstama pohybem na boku tlamy směrem od koutku dozadu jakoby psa "pohladit" . Jednu fenku jsem ale musela začít drbat na břichu zespoda, protože na tento způsob kašlala a ona byla tak blažená, že hračku pustila, protože s tím břichem byla v rauši
Mas bod, tomu rikam vycvikova rada, dneska si me rozesmala az k placi.
|
bublik19
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2013 19:27
- Nahlásit
Náš pes je děsnej rapl a hyperaktivní šílenec :-D tak nevím jestli by pomohlo drbání na bříšku :-D :-D ale za zkoušku nic nedám, že :-D
A s těmi vícero hračkami to hned zítra zkusím, akorát si myslím, že ji nebude chtít pustit a nakonec mi odnese obě :-D on je expert :-D
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2013 19:33
- Nahlásit
Fifi
náhodou, to s těma prstama je erudovaná rada Luďka Šilhavého a fungovalo to na sto procent. Ono se to blbě popisuje, to by se muselo ukázat in natura
no a tím lochtáním na slabinách, to je zase můj způsob, jelikož na jednu z mých mršek nefungovalo nic, než psa dostat do jiné dimenze
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2013 19:34
- Nahlásit
bublik19
Dyk, po nem zadny pousteni nechtej, jestli je uz takhle "zkazenej" a bude si hamcat oboji, tak pak mej treti, ctvrtou... driv nebo pozdeji jednu pusti. A hra bude pokracovat.
+ bych zavedla hru na miste s pesickem, pretahovani, pak se das do klidu, jestli zna uz sedni, tak sedni, zadnej tah v tlame, vterinu vydrzet a zase pretahovana. Postupne prodluzovat sekvence klidovy, bez pousteni, bez tahu.. az se pes bude ovladat, ze vydrzi takhle sedet treba deset vterin, slovne veeelmi pochvalim, obradne vytahnu druhyho pesicka a nabidnu mu ho na pretahovanou... jestli mas aportera, tak flusne ten prvni a pujde po novym. Potaham se s nim, dam mu volno, seberu ten puvodni pesicek a pak treba hra vymenna ala vyse.
Je radost s takovym zviretem pracovat.
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2013 19:52
- Nahlásit
Dnes jsme byli u rodičů co maj X NO/pitbul, úplnej cvok, je 1 rok starej, z útulku. Sledovala jsem svou osmi letou neteř jak s ním dovádí a snaží se mu sebrat hračku aby mu jí mohla zas hodit. Byla to paráda, zkoušela všecko možný, vnucovala mu hromadu jinejch hraček, tu jednu, tu druhou, ale ten hajzlík prostě věděl, že jde o tu jednu a nepustil. Pak po něm začla házet všecky plyšáky, to ho trochu zmátlo, začat je chytat, ona skočila po favorizovaný hračce, ale on byl stejně rychlejší. Byla docela bžunda na to koukat. Tátovi jí taky nechtěl dát, zjevně se chtěl prostě přetahovat. Já na něj kašlala, prostě nedáš, neházim, nehrajem si, na přetahovačku zapomen. Furt mi to nosil, položil a hned zase chytil jen co jsem se natáhla. Když zjistil, že se s nim tahat nebudu, nechal si jí vzít z huby, "pusť" a trochu jsem mu stiskla čuminu ze stran a pustil. Nevím, jestli je to správná medota, spíš ne, ale pustil Samozřejmě hrozná pochvala následovala a pak i tahání. Pak už to šlo líp
|
bublik19
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2013 19:56
- Nahlásit
elissa
Tak nějak to vypadá s tím naším pošukem :-D On moc dobře ví, že jdu po té hlavní hračce a než se k ní stačím sehnout, tak mi po ní skočí a mám prd :-D Občas se s ním přetahuju, ale jenom když já sama chci a ne když mi to sám strká a nutí a občas když mi to nechce dát, tak prostě skončím a jdu pryč - ale on je takovej dotěra, že jde pořád za mnou a strká mi aportek třeba až na hlavu :-D
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2013 20:04
- Nahlásit
bublik19
tak to bude fakt podobný, ten od našich je taky neskutečně dotěrnej, prostě chce pozornost, hrát si, tahat se. Tuhle ukrad dětem kopačák na hřišti, to byla ostuda ha. On je zlatej, ale úplnej blázen, to bude věkem. (chudák byl předtím v útulku je u našich jen 2 měsíce, tak dohání to předtím nemoh ;))
Před lety jsme měli pudla, s tím to bylo přehnaný, takovej magor to aportu, jakmile člověk jednou hodil, byla úplně jak cvok, chodila za člověkem celej den, aportek v hubě, prosila packou.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Led 2013 20:08
- Nahlásit
bublik19
On moc dobře ví, že jdu po té hlavní hračce a než se k ní stačím sehnout, tak mi po ní skočí a mám prd
Tak to je ale tva chyba, je problem poridit vicero kusu stejnyho typu hracky? Vic stejnych taliru, vic micku na snurce, vic pesicku? A stridat je tak, aby si zadnou extra neoblibil? mit svy cvicici hracky, ktery mu budou vzacny, ktery nebude mit bezne k dispozici, pro ktery se pretrhne.
elissa
Já na něj kašlala, prostě nedáš, neházim, nehrajem si, na přetahovačku zapomen.
Ano, taky to tak delam u domacich hracicek, chces si hrat? - tak mi to podej pekne az do ruky a uvidime, jestli se potahame, nebo pustis a ja hodim. Srdcovi aporteri to pochopi ihned.
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 10:30 - Změnil/a: bonc
- Nahlásit
bublik19
Před pár týdny jsem byla ve stejný situaci jako ty, ale naštěstí se mi dostalo stejný rady co tu píše Fifi a ne rad typu Eninka a 100% to funguje. 8-mi měsíční akční hovádko, který mělo v mozku jenom tahat se, tahat se, tahat se (s tim ke mě na těch 8-mi měsících přišel), zájem o aport jako takovej v podstatě neměl, pro hračku běžel jen pro to, aby jsme se o ní mohli donekonečna přetahovat, vůbec neměl zájem na tom abych mu jí házela, on se chtěl tahat. Pokud jsem mu hodila druhou hračku, vyrazil pro ní s tou první v hubě a pokud se mu nepodařilo narvat do huby obě, vracel se zpět s tou první, kterou za celou dobu nepustil. Výměna "z ruky do ruky" (za hračku stejné hodnoty) zafungovala skvěle, jen (a proto to celý píšu, kdyby jsi narazila na stejnej problém) - v první chvíli nechtěl samoz. měnit. Měl svýho lumpa v držce, o toho se chtěl tahat, cokoliv jinýho ho v ten moment nezajímalo. Dle rad jsem se snažila druhýho lumpa udělat maximálně zajímavym, teatrálně jsem ho vytahovala z kapsy, dělala kolem něj divadlo neskutečný... a pes stál, jednoho lumpa v držce, čučel na mě a vůbec nehodlal chňapnout po tom druhym. Musíš najít něco, čim psa ta druhá hračka opravdu zaujme, natolik, že jí bude chtít v ten moment o moc víc než tu první. Mě zafungoval až trošku sebevražednej kousek - Tabáček si v té době nenechal ujít žádnou záminku skočit mi proti obličeji. Takže mě osvítil duch svatý a já začala předstírat že druhý lumpa žeru, trham. Chtělo to být hoodně ve střehu, páč dle očekávání mi hovádko ve vteřině skočilo proti obličeji, se snahou zakousnout se do lumpa. A umí bejt sakra rychlej Ale naštěstí to stačilo zopáknout 2-3x a už jsem ho nemusela mít v tak riskantní poloze. Během jedný hry to pes pochopil a od tý doby směňuje jedna báseň, pochopil krásu aportu a dneska pro něj stejně rád běhá jako se o něj tahá, pouští už z "drž" i do ruky pokud mu druhej jenom ukážu, prostě radost Krásně dokáže držet v klidu v sedni a pak se o něj poprat stejně jako ho místo bitky odevzdat, je to velká výhoda když ho nemusíš k držení vést, když drží sám. A stačilo tak málo
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 12:06
- Nahlásit
bonc
ne rad typu Eninka
jenže bublik19 se ptá: nemůžu naučit, aby mi tu hračku dal na povel + nějaký tip jak třeba ještě postupovat s tímto povelem?
a vy spíš mluvíte o situaci, kdy se pes chce přetahovat o hračku
a tudíž má rada se týkala "povelu" či postupu, jak přimět psa, kterej donese aport, jej vydat.....hra na přetahovanou je trochu něco jinýho
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 12:33
- Nahlásit
bublik19 Hele mě třeba u picbuma (tomu se taky cokolif blbě rve z držky ale dost blbě) fungovalo doma na dvoře mít nachystanou misku s hrstkou granulí a říct půůst a tu misku dávat na zem to bylo jediný světlý místo kdy byl ochotnej to na chvilku vyflustnout a než dokřupal těch pár granclí měl čék pár sekund na sebrání co ten krokodýl vypliv.(dělala sem to u veledůležitých věcí jako třá drahý boty,moje voblíbená lopata na sních a jiné cené věci)Takle asi po stopadesátéprvní misce byl ochotnej občas i pouštět
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 18:19
- Nahlásit
Eninka
a tudíž má rada se týkala "povelu" či postupu, jak přimět psa, kterej donese aport, jej vydat.....hra na přetahovanou je trochu něco jinýho
Prdlacky, nase rady (moje a bonc )se tykaly presne toho, jak jistym postupem docilit klidnyho pousteni aportu bez toho, ze by psovi byly masirovany bradavky nebo se na nej dlouhym hlubsim klidnym hlasem hovorilo.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 18:35
- Nahlásit
Fifize by psovi byly masirovany bradavky nebo se na nej dlouhym hlubsim klidnym hlasem hovorilo. A já to zrovna zkusím a esli mi zůstane některá ruka tak zkusím popsat jak to probíhalo
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 18:47
- Nahlásit
danajasa
A já to zrovna zkusím a esli mi zůstane některá ruka tak zkusím popsat jak to probíhalo
Tak si hlavne nesplet bradavku s necim jinym...
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 19:07
- Nahlásit
danajasa
to zrovna zkusím a esli mi zůstane některá ruka tak zkusím popsat jak to probíhalo
hele vono se dá psát prej i nohama dyštak
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 19:59
- Nahlásit
Fifi
ze by psovi byly masirovany bradavky
hahaha, nemasíruju bradavky, lechtám na slabinách
nase rady (moje a bonc )se tykaly presne toho, jak jistym postupem docilit klidnyho pousteni aportu
mám docela živou představivost, jak na cvičáku při aportu vytahujete další pešky, identické hračky a snažíte se ošálit psisko a vyměnit s ním jeden aportek za jinej, to by byla asi prča pro ostatní na cvičáku
moje rada zněla jen pro situace, kdy je to potřeba použít jakožto povel, což doma při přetahování a házení talířů asi třeba není
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 20:02
- Nahlásit
Eninka
mám docela živou představivost, jak na cvičáku při aportu vytahujete další pešky, identické hračky a snažíte se ošálit psisko a vyměnit s ním jeden aportek za jinej, to by byla asi prča pro ostatní na cvičáku
asi se budeš divit, ale von to je jeden ze způsobů nácviku aportu. Já třá vyměňuju činku za balonek a směšný to rozhodně nikomu nepřijde
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 20:10
- Nahlásit
Eninka
Ze si neco neumis predstavit, nebo tomu proste nerozumis, to je tvuj problem. Ze si obhajujes svy "rady", to je tvy pravo, omlouvam se tedy za bradavky. Jak to vyzniva, je dalsi vec.
Zadavatelka ale nepsala nic o takovem tom domacim pretahovani a pousteni, zadala pomerne jasny dotaz uvodni.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 20:19
- Nahlásit
Fifi
Ze si neco neumis predstavit, nebo tomu proste nerozumis
já myslela, že můj skákající smajlík je dostatečným výrazem nadsázky, asi nebyl, no
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 20:25
- Nahlásit
Eninka
já myslela, že můj skákající smajlík je dostatečným výrazem nadsázky, asi nebyl, no
Tak pokud to byla od tebe nadsazka, tak se omlouvam,rozhodne to tak, aspon mne, nevyznelo . Spis jak neznaly heheee, co to melete, tomu nemuzu ani uverit (vcetne toho osaleni a asi by to byla prca..)
Ale to mas fuck, uvidime, esli zadavatelka ozkousela naky novy veci a zda se vubec jeste ozve.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 20:27
- Nahlásit
Fifi
byla od tebe nadsazka
no právě že byla
aspon mne, nevyznelo
to mě mrzí, ono to psaný neobsahuje emoce a může to vyznít všelijak, uznávám
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 20:48
- Nahlásit
Eninkamám docela živou představivost, jak na cvičáku při aportu vytahujete další pešky, identické hračky a snažíte se ošálit psisko a vyměnit s ním jeden aportek za jinej, Hele naprosto bezproblému před půlkou republiky včetně Labíka pakůn nosil pískací prasátko nikdo se nám skoro nesmál a dyž složil IPO1 za docela obstojný body Sláva chrotátku
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 20:54
- Nahlásit
danajasa
holky, já to ale vůbec neznevažovala, co jste napsaly, já vím jak to chodí, vždyť jsem na výcviku strávila hodně času, zažila plno psů a plno historek právě s aportama, prostě jsem si jenom představila co jste psaly, protože jsem zažívala to stejný. Jestli to vyznělo že se tomu vysmívám, tak to ne, jen jsem si to představovala a okomentovala. Jinak že se ještě vracím k tomu s tím Luďkem.....jemu a jeho klientům fakt fungovalo to, jak jsem psala s tím půůůůůsť a pohybem dvou prstů od koutků dozadu. Zní to možná jako utopie, ale i když Bára nikdy nechce za žádnou cenu vydat z huby cokoliv, co se rozhodne že nedá, tak pokud použiju tohle, tak to prostě dá hnedka, ale nerada teda.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 21:08
- Nahlásit
Eninkaale nerada teda No a to je právě vono musí dávat rád,si nedovedu představit,že bych cpala kerej kolif prst do pitbulí nebo pakoní huby,je to oslintyný ujede mi to von škubne lebkou a bude ze mě vrchní tesař na důchodu okamžitě
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 21:11
- Nahlásit
Eninka
jemu a jeho klientům fakt fungovalo to, jak jsem psala s tím půůůůůsť a pohybem dvou prstů od koutků dozadu
Jenze to muze fungat jen na psa, kterej neni zkazenej, kterej nema az tak z mozku micek, kterej je klidnejsi proste. Ne u 7mesicniho neusmernenyho pakouse, se kterym si panicka nevi moc rady.
Navic vseobecne tyhle "pacici" metody, at uz vyvesovaci, pridusovaci atak a priory nemam rada, vzdycky to je o tom, ze clovek neco nezvladnul a klidne to muze prerust u psa srdcovyho aportera v nehezky reakce. Proc na to jit pres silu, kdyz to jde vyresit v klidu, pres hru?
ale i když Bára nikdy nechce za žádnou cenu vydat z huby cokoliv, co se rozhodne že nedá, tak pokud použiju tohle, tak to prostě dá hnedka, ale nerada teda.
Ted teda neni rec o aportech uz... Ja mam cubu, co je labilka, a kdybych tohle na ni zkusila, tak jsem ja pokousana a ona ode me zmlacena. Takze u nas neexistuje, ze neco nevyda z huby. U nas je proste povel privolavaci a vymenny obchod, zadny stresy. Pacit coklovi cokoliv z huby nasilim, to neni ta spravna cesta u cehokoliv..
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 21:22
- Nahlásit
Fifi
kdybych tohle na ni zkusila, tak jsem ja pokousana
ale nejde o páčení či násílný úkon vyrvat psovi z huby aportek, ale o zklidňující jakoby pohlazení, či pohyb těch dvou prstů směrem od koutků dozadu po líci. Ale asi mám spíš kliďase psy, nikdy jsem neměla divočáka drsňáka, tak nemám jinou zkušenost.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 26 Led 2013 21:23
- Nahlásit
danajasa
nedovedu představit,že bych cpala kerej kolif prst do pitbulí nebo pakoní huby
prst se necpe do huby, ale pohladí se směrem od koutků dozadu, viz příspěvek pro Fifi
|