| Autor |
Zpráva |
Deryl
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 22:03
- Nahlásit
Možná to blbě popisuji, ale nevím, jak jinak docílit toho, aby chodil alespoň trochu normálně. Vždy jsem měla psy od štěněte a nemusela toto řešit, byli vychovaní a poslušní. Dobrman má 6 let, je strašně divoký, když jsem ho přivezla z útulku tak venčení hrozný. Lítal ze strany na stranu, strašně táhl, na nic venku nereagoval, ani na pamlsky ani na nic jiného, na všechny a na všechno hrozně vyrážel a útočil. Snažím se ho učit, jak se to dělá správně a dělá velké pokroky, ale netuším, jak jinak docílit toho, aby netahal jak kůň. A to škubnutí podle mě není žádná hrůza, možná to takhle napsaně vypadá hrozně, ale škubnutí přiměřené psovi přece není nic špatného.
Těch 5 minut se šlo u nohy.. jsem myslela vážně. Možná to byly 4, možná 6, nevím přesně. Nevím, co je na tom špatného? Prostě lítal na dlouhé šňůře a pak se šlo chvíli u nohy, piškoty a zase běhání. Na volno zatím nepouštím.
Nedělala jsem to od prvního dne co ho mám, ale teď už vydrží jít u nohy (samo na vodítku) po ulici úplně v pohodě.
Psi, které jsem měla od malička chodili u nohy do parku, pak běhali a domů zase u nohy, bydleli jsme v centru.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 22:10
- Nahlásit
elissa
dítě taky nemam na šňůře. život holt neni bez rizik. a já tu potkávám tolik psů a žádnej pán kolem a často jsou agresivní to mý čuby nejsou. a co se zvěře týče... je jí dost (až moc) a myslivcům tady to nevadí co jsem se jich ptala. koneckonců jejich psi to dělaj taky.
vzhledem k tomu, že jsem dneska hodně vytočená , se s tebou radši nebudu vůbec dál bavit.
patříš k lidem, co psa nemají mít, leda plyšovýho. samozřejmě včetně těch, to potkáváš.
Deryl
ale nevím, jak jinak docílit toho, aby chodil alespoň trochu normálně
ustavičně měníš směr, chodíš dokolečka, po spirále, měníš směr a psa učíš, že tě má následovat, že se jde tam, kam jdeš ty. pochopí to tak líp a míň bolestivě, než když s ním prostě škubeš, je to lepší.
někde jsem měla pěkný odkaz, kde to je popsané, jenže teďka ho asi nenajdu , kdybych si vzpomněla, dodám.....
Nevím, co je na tom špatného?
myslím, že nic, pokud jde o to, že prostě jednoduše šel na vodítku nakrátko vedle tebe.
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 22:12
- Nahlásit
škubnutí je v poho ne. vim o dobrmanech houby ale když jsou úspěchy tak bych pokračovala v nasazenym trendu ne. mě taky jedna čuba má tendenci tahat a když párkrát škubnu (nebo cuknu no to zní líp) tak dá pokoj. (teda jen na tu vycházku, příště jí to musim připomenout znova)
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 22:13
- Nahlásit
Deryl
vzpomněla jsem si na ten odkaz, koukni sem
http://www.sirius.zaluzi.cz/
klikni vpravo na odkaz Články.
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 22:16
- Nahlásit
jako vero v poho, já se tu do nikoho nenavážim a nemam to zapotřebí. myslivců znám hafo a jejich čoklové taky lítaj po lese no a co. asi by je taky neměli mít. ale fajn, ty máš svou pravdu, já svůj názor, nechme to tak, každop. už mě tady na těhlech stránkách nikdo neuvidí. tak je to vždycky na internetovejch diskuzích. klasika. já když konflikt tak ne přes net, to mě fakt neba. čau lidi.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 22:19
- Nahlásit
Deryl
Hezky cteni k ty chuzi na voditku najdes i tady.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 22:22
- Nahlásit
elissa
už mě tady na těhlech stránkách nikdo neuvidí
lepší je odejít, než se nad sebou zamyslet, nedejbože něco měnit?
když druzí něco dělají špatně, tak to můžu dělat špatně i já?
není někdy dobře si uvědomit, že protože to dělají druzí, tak to ještě není dobře?
že pes není dítě, že dvouletý dítě taky nenecháš samostatně někam vyrazit do okolí? jen proto, že to třeba někteří dělají?
ale uznávám, že jsem tě přiměla víc k uražení se než k zamyšlení, s tím, že bys neměla mít psa. jsem prostě dneska naštvaná.
tak se omlouvám. chápu, že nevidíš na svým konání nic nevhod, když to tak u vás se dělá.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 23:25
- Nahlásit
Eldoguero
Hele tož nevím, já žila vždycky v domnění, že to psa napřed naučím a pak až s ním budu škubat. Ne, že psovi nevysvětlím, jak má chodit a rovnou s ním budu škubat.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 23:26
- Nahlásit
Deryl
Možná to blbě popisuji, ale nevím, jak jinak docílit toho, aby chodil alespoň trochu normálně. Vždy jsem měla psy od štěněte a nemusela toto řešit, byli vychovaní a poslušní.
Třeba začít jak se štěnětem? Ono je asi docela divný očekávat od bezprizoráka, že bude vědět, proč s ním škubeš..
|
impact
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 23:28
- Nahlásit
elissa
teda jen na tu vycházku, příště jí to musim připomenout znova
A co jí připomeneš? Předpokládám to, cos ji naučila.. A co se naučil bobrman? Nic, jenom škubání.
|
Deryl
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2013 07:58
- Nahlásit
Vero
ustavičně měníš směr, chodíš dokolečka, po spirále, měníš směr a psa učíš, že tě má následovat, že se jde tam, kam jdeš ty. pochopí to tak líp a míň bolestivě, než když s ním prostě škubeš, je to lepší.
impact
Třeba začít jak se štěnětem? Ono je asi docela divný očekávat od bezprizoráka, že bude vědět, proč s ním škubeš..
No nevím, jestli si to dovedete představit, absolutně nic nevnímal, na jméno ještě vůbec nereagoval, škubal se v podstatě sám, protože neustále vyrážel naplno nějakým směrem. Není žádná citlivka, je dost sebevědomý 6ti letý dobrman a opravdu si nemyslím, že nějak trpěl. Má kožený obojek.
A opravdu nevím, jak jinak, museli byste ho vidět.
Teď, mám ho 5 týdnů, už krásně reaguje, stačí lehce korigovat hlasem a opravdu vesele se vrací, na povel zpomaluje.
Díky za články, ale i tam se píše, při změně směru pořádně trhnout, aby si vás pes hlídal. Žádně pomalé tahání.
Ono to všechno vyzní možná trochu jinak, když to napíšu, než jak to dělám. Neznamená to, že vycházku strávím jen škubáním psa. Možná budu v psané formě radši používat slovo cuknutí
|
impact
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2013 08:17
- Nahlásit
Deryl
No nevím, jestli si to dovedete představit, absolutně nic nevnímal, na jméno ještě vůbec nereagoval,
Umím si to představit dost dobře, protože mám takových psů v ruce několik do měsíce..
Přesto je to napřed učím, navádím je a napovídám jim, co mají dělat.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2013 08:22 - Změnil/a: impact
- Nahlásit
Deryl
Díky za články, ale i tam se píše, při změně směru pořádně trhnout, aby si vás pes hlídal. Žádně pomalé tahání.
Jo? A kde to tam je? Já si tam zase přečetla tohle:
Jakmile pejsek napne vodítko, zapustím kořeny do země a nejdu za ním ani milimetr. Pokud máte problém s velkým a silným psem uchopte vodítko za konec a ruce přitiskněte na tělo v místě svého těžište, ve svém bodu síly, někde v oblasti svého pupíku a rozkročte nohy, abyste měli větší základnu. „Tahání nefunguje, kamaráde, nikam mě nedovláčíš.“ je první krok. Po té udělám zajímavý zvuk, zamlaskání a pejskovi nabídnu pamlsek u svého těla. Postupně tak napodmiňuji, že zamlaskání znamená: „otoč se mým směrem“. Pokud pes není schopen se otočit, protože koukání do okolí, je zajímavější než já, pouze počkám, netahám zpátky, neškubu vodítkem, pouze trpělivě vyčkám, až se vykouká. Někdy pes prostě potřebuje prostor a čas, aby zpracoval okolní podněty a až bude schopen a připraven, dá mi svou pozornost ve svém vlastním čase. Toto je největší úskalí pro nové klienty. Někdy jsme prostě jen příliš netrpěliví a chceme perfektní výsledky hned.
|
Deryl
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2013 08:53 - Změnil/a: Deryl
- Nahlásit
impact
Jo? A kde to tam je?
Při hře se psem se vyvarujte těchto chyb:
1. Své chování nikterak nekomentujte,
pejska nepřemlouvejte ani mu nic nepřikazujte, o to víc odměňte každý jeho pohled na vás.
2. Změnu směru provádějte rychle
a nečekaně, psa do ní nepřetahujte pomalu a silou, ale rázněm trhnutím. Tak ho naučíte hlídat si každý váš pohyb, což je pro něj také hra, tentokrát „na kořist“.
Čak lítal na vodítku tak, že se sám dostkrát převalil na záda, naštěstí se nezranil. Je fakt, že nemám zkušenosti s takovými psy, ale opravdu si nemyslím, že nějak trpí. Mám ještě fenku chrta, také z útulku a s ní to je úplně jinak.
První dny jsem si přivázala 10ti metrovou šňůru k pasu a šla na pole, kde Čak třeba hodinu lítal skákal, oba nás motal do šňůry, čuchal, štěkal...a já jsem jen tak chodila sem a tam a nechala ho, ať si užije a pak jsme se dovláčeli domů. Později jsem ho začala více korigovat a opravdu to přineslo ovoce.
Teď krásně reaguje, sem tam ho na chvíli pustím (když nejsou psi, lidi, auta), cvičíme hlavně doma, protože venku se stále není schopen soustředit (to pilujeme jen přivolání) a pomalu se přesunujeme na zahradu.
Vycházky si myslím oba dva užijeme mnohem víc.
Ale původně to byla reakce na toho staforda, pokud ten pes nebude pána respektovat, tak s ním nehne. Tím v žádném případě nemyslím nějaké fyzické trestání. Vidím to tady u sousedů.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2013 09:05
- Nahlásit
Deryl
2. Změnu směru provádějte rychle
a nečekaně, psa do ní nepřetahujte pomalu a silou, ale rázněm trhnutím. Tak ho naučíte hlídat si každý váš pohyb, což je pro něj také hra, tentokrát „na kořist“.
Svůj k svému.
|
Deryl
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2013 09:15
- Nahlásit
Četla jsem i ten druhý článek a opravdu netrávím vycházku tím, že měním směry, škubu se psem a neustále ho buzeruju.
Ale po ulici holt někdy projít musím.
Asi nejsem tak zkušená a možná ani tak trpělivá, ale psovi se věnuji hodně (no, s barákem, prací, třema malýma dětma ) a dostavují se výsledky.
Jen tedy ještě čůrání doma, to je hrůza. Měl silný zánět močových cest, lehce chycené i ledviny, moč strašně smradlavá, zvětšená prostata a neustálé učurávání doma.
Léčíme ATB a často ho vypouštím na zahradu, ale stejně se ještě stává, že chodí a samovolně čůrá.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2013 14:48
- Nahlásit
impact
Jakmile pejsek napne vodítko, zapustím kořeny do země a nejdu za ním ani milimetr - no tohle vidím u psa, kterej už reaguje na pána,ale když nevidí, neslyší a napne svalsvtvo, obávám se, že to jeden neustojí......................
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2013 15:08
- Nahlásit
elissa
dítě taky nemam na šňůře. život holt neni bez rizik. a já tu potkávám tolik psů a žádnej pán kolem a často jsou agresivní to mý čuby nejsou. a co se zvěře týče... je jí dost (až moc) a myslivcům tady to nevadí co jsem se jich ptala. koneckonců jejich psi to dělaj taky.
No ty vole ...
impact
Hele tož nevím, já žila vždycky v domnění, že to psa napřed naučím a pak až s ním budu škubat.
O způsobu nácviku nebyla řeč spíš mě zarazilo to "nový" způsob.
Jinak - pak až škubat - v souvislosti s tímhle mě napadá proč vůbec škubat, když jsi to psa nejdřív naučila po dobrým? Není tedy proč škubat, ne.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2013 15:44
- Nahlásit
Eldoguero
Ty hele, já myslím, že máš dost rozumu na to, abys věděla, jak je to myšlený. A pokud ne, fofrem začni studovat.
žanda
Zkus si to přečíst celý.. Ostatně podobným způsobem udržíš i koně. Třeba i za cenu dvou vodítek - halti a obojek.
Prostě si nemyslím, že by to mělo být řešeno hrubou silou. Nic víc, nic míň.
Teď by se asi hodilo říct - jdu účtovat. Papa.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2013 22:05
- Nahlásit
impact
nejsem pro hrubou sílu,vůbec ne........jen vím,jak se mnou pesan cloumal,když viděl rudě a nevnímal.............mě se vyplácelo měnit směr,nestát....ale to je asi fakt pesan od pesana a pán od pána.....
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2013 22:06 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit
impact
No já to právě chápu, proto mi tvoje reakce nepřišla úplně to pravý ořechový. Ale to je koneckonců šumák.
fofrem začni studovat
O to se snažím stále
|