| Autor |
Zpráva |
Tadeáš
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 20:09
- Nahlásit
Zdrávim předem se omlouvám za pravopis moc vněm nevynikám potřeboval bych poradit s dominatnim stafordem 1,5 rok nejsem jeho puvodni majtel byl muj bracha neměl žadne zkušenosti a pořidi si staford po roce se odstěhoval do bytu a nemohl ho vzit sebou co se od stěhoval tak se ho začal cvičit máma byla snim i na cvičaku tušim 10 lekci ale beze změny a vzdala to ale ja bych to chtěl snim zkusit ale nemam žadne zkušenosti ze cvičenim psa ale vubec nevim co snim dělat dnes sem snim byl venku a nemohl jsem ho vubec zvladnou začal stěkat bez duvodně pres celou vesnici tahal hroznym spusobehm ze by se na stahovaku i udusyl na cizi psi je agresvni teda až na kamarada ten ma 9 letou fenku vlčaka a sni vychazi velmy dobře ale jine psi nemusi a hlavně když ho chci potrestat ( kdyz je doma v klidu reaguje umi povel sedni pac) ale kdyz snim jdu ven vubec mě nevnima nereaguje namě tak bych chtěl poradit jestli to ma cenu nebo co sním ?
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 20:33
- Nahlásit
Tadeáš
naopak, pokud nechceš aby nastal problém, musíš s ním jít někam,kde pod odborným vedením budeš se psem pracovat. Evidentně tě má na háku, nemáš u něj moc autoritu,ale pozor trestáním, pokud myslíš, že mu nařežeš, jí nezískáš. Je to psí kluk, že nebude milovat jiné psí kluky s tím se asi budeš muset trochu smířit,právě dospěl,nebo dospívá v pořádnýho chlapa. Z holkama-tedy psíma většinou problém nemaj. Začni doma upevňovat svůj vztah mezi sebou a psem, hodně chval,když povel splní ale důsledně, důsledně ,důsledně trvej na tom,aby když povel dáš,ho pes splnil. Nekaž si to zbytečnostma, pokud pes povel nezná, trénuj ho. Staf je chytrej pes, rád pracuje,ale taky je paličatej a ty ho musíš správně motivovat. Nemáš-li zkušenost a asi nemáš,jak z tvého dotazu vyplývá,najdi si dobrej cvičák a raději nechooď hned na ten nejbližší. Běž se tam podívat, hoď řeč s výcvikářem,nech si poradit od lidí co cvičí z okolí,kde je fakt ten dobrej. Asi ti pes nebude běhat na volno ve smečce,ale věř mi, že se se stafíkem dá žít naprosto báječně a dá se vzít všude. Já to tak tedy cítím, neboť to tak mám už víc jak 11 let. Držím palce a dej vědět,jak to jde.
|
Tadeáš
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 20:44
- Nahlásit
děkuji za rychlou odpověd ano tet už muj staford je dost paličatý tak že jsem rad že to snim má cenu a není zkaženej
jen teda doufam že ho zvladnu a mysliš že dokud nenajdu nejaky cvičak mam ho brat na prochazky protože jeto boj mezi nim a mnou a přijde že vždy prohraju ne že bych ho neudrzel ale přijdu domu po hodince a pul a sem hotovej tady přikladam foto me ho fešaka ]
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 20:53
- Nahlásit
Tadeáš
je moc pěknej a kdyby nebyl takovej zajda, řeknu,že je náš příbuznej
pokud tedy neumí na vodítku ,začni s chůzí u nohy,ale ne celou procházku, hezky volno a znovu ale až za chvíli...často měň směr,aby musel dávat bacha,kam jdeš, vezmi si do ruky nějakej pamlsek,nebo hračku a na tu ho motivuj. Musíš na procházky, musí si zvykat na okolní věci, pokud se chce rvát, dej mu koš,ten bych mu asi dala raději stejně, teď to klouže, a když ho nemáš pod kontrolou.....odkud jsi? třeba tady někdo poradí dobrej cvičák,kde budete moc začít co nejdřívě.
zaměř se hlavně na to,aby tě pes sledoval a nekoukal kde co lítá, ty musíš být střed jeho vesmíru .......hlavně ho nijak neseparuj, i když js i vorvanej z vycházek...předpokládám,že jsi mladej kluk,co sílu má,tak to máš jako posilovnu,ale hlavně to tak nenech napořád, byla by to otrava pro vás oba.....jo doporučuju pevný vodítko,ale příjemný ,měkký do ruky,ať nemáš pak ruku odřenou...mě se vyplatilo dát psovi kšíry i obojek a mít vodítko se 2 karabinama, když prudil, používala jsem obojek,když ne šel na kšírách,ale asi mi to tady neschválí všichni......hlavně se nepřetahuj, ale škubni,když tahá, povel a když nic rychlé škubnutí,krátké a vodítko povolit.....měl by sis asi přečíst nějakou solidní knihu pro začátečníky,ale jen v literatuře rady nenajdeš,bohužel.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 20:58
- Nahlásit
Tadeáš
Určitě ho ber na procházky. A nauč ho netahat, ať s ním nemusíš bojovat.
Za prvé ten řetízek si zapni na nestahování. Nebo ještě líp - vyměň ho za normální obojek (nylonový nebo kožený). Do kapsy si dej velkou hrst pamlsků, které má pes mocmoc rád, nakrájených na malinké kousky. No a pak stačí "jen" vysvětlit mu, že tahání nikam nevede, kdežto prověšené vodítko je bezva věc, protože s prověšeným vodítkem se jednak dostane tam, kam chce, a za druhé u toho ještě dostane dobroty. Takže když začne tahat, tak se okamžitě zastav a stůj. Nijak to nekomentuj, neškubej vodítkem, prostě jen stůj. A jakmile vodítko i jen trochu povolí, tak mu řekni nějaké krátké pochvalné slůvko (třeba Jo!) a dej mu pamlsek. A rozejdi se - okamžitě. Prostě dopředu se jde, jen když je vodítko prověšené, a zároveň se sypou pochvaly a pamlsky Nevím, jestli to vysvětluju dobře, je to hodně o perfektním načasování, ale pokud to uděláš správně, tak to pes pochopí během pár minut, a pak už je to jen otázka procvičování.
Držím palce!
|
Tadeáš
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 21:10
- Nahlásit
diky za další super odpovědi ale ja si nedokažu představit jit snim ven bez stahovaku ma koupeny po pruhy ale když ho do toho "obleču" tak už ho pomalu nezastavim tak že to jsem vyloučil jo bydlim v okoli Hradce krákové a pak mě vadí že když mu nasadim i na nestahovani on mu ten retizek spadne jako by hrudnik a blbě se zastavuje když táhne jak kun pravě ty prochazky jsou docela o ničem že mě vubec nevnima prostě kouka kde co lida a ja jsem to posledni naco by se měl otočit :-/ no každopadně začnu pátrak po nějakem kvalitnim cvičaku
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 21:16
- Nahlásit
Tadeáš
pokud používáš kovovej stahovák, tak bacha at ho nepřerve.............ten obyčejnej se zverimexu je dost na pendrek, mě pes roztahoval očka.......koupila jsem si pak policajtskej, svařenej........aby ti pesan nevzal kramle.....
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 21:18
- Nahlásit
Tadeáš
Postroj je na tahání, to docela chápu, že tě v něm "odtáhne", když se do něj může opřít celým tělem.
Jestli ho fyzicky nezvládneš zastavit, když táhne na obojku, tak by možná stálo za to zvážit Halti ohlávku. Stahovák nemá moc smysl - na něm se pes přiškrtí, což ho ještě víc "nabudí", a za druhé přiškrcený pes není moc schopný vnímat a učit se... Ale upřímně řečeno si myslím, že by stačilo pár minut i s normálním obojkem, kdy bys mu fakt vysvětlil, co po něm chceš, a bylo by to v pohodě. On tahá, protože neví, že nemá tahat. Pokud budeš akorát tahat proti němu, tak bude on tahat o to víc - každý tlak vyvolává protitlak. A nevnímá tě, protože se doteď nenaučil, že je fajn vnímat pánečka, že z pánečka padají dobroty, že páneček vymýšlí zábavné hry a aktivity...
Cvičák by vám určitě moc pomohl. Ze začátku možná spíš nějaké individuální lekce než skupinovky...
|
Tadeáš
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 21:26
- Nahlásit
tak to jsem rád zkusim to stim klasickym obojkem fyzicky neni problem ho zvladnout ale uz si zas predstavuji tu scenu vyjdu ven z domu nasadim obojek a skočim u prvniho plotu z cizim psem... fyzicky není problém ho zvladnot ale mě hrozně vadi se snim přetahovat protože sem stoho nehorazně vyřizenej a on taky jen budu asi muset upozornit rodiče aby se my dotoho ne montovaly protože ho furt rozmazluj pamlzky zanic furt žebra z stolu a nebo leži na gauči ještě bych měl otazku to bych mohl zvladnout jak odnaučit abych když přijdu domu nazačal po mě chaotycky skakat a tahat .. ? hlavně po cizich lidech
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2013 21:27
- Nahlásit
lamalucni
individuálka je super rada, musím říct,že jsem měla něco podobného v tomto věku psa, i když už základní povely uměl, hádal se mi se psama,tak že jsem nacvičovala a pomalu jsme přidávali i klidné hafany,než jsme se začlenili do stejné kategorie psů ,protože jsem toho taky měla plný ruce a v tý době 46 kilo i s postelí................
|
Deryl
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 12:42
- Nahlásit
Před 5ti týdny jsem si vzala z útulku cca 6ti letého dobrmana.
První vycházky hrůza, táhl jako blázen, absolutně nevnímal nic jiného než různé pachy a kde se co šustne a psy a to na ně také hrozně útočil. Každá vycházka byla hodinová posilovna, vypadala jsem jako blázen.
Nesmíš se nechat táhnout, ale neustále krátce a rychle škubat. Škubnutí myslím opravdu škubnout, ať pes klidně spadne. Musí cítit, že jsi silnější.
Ze začátku jsem chodila s 10m šňůrou přivázanou kolem pasu a rukama jsem regulovala délku. Prvních asi 20 minut jsem ho opravdu nechala čuchat a zkoumat (ovšem pokud zatáhl, tak jsem škubla) a pak šel k noze a třeba 5 minut se šlo u nohy (to nesmí čuchat, každé sklonění hlavy - škubnout) a pak zase pustit na délku stopovačky.
Pak jsem ho neustále přivolávala odměňovala (po povelu ke mě, jsem ho k sobě ze začátku táhla a za obrovského nadšení a mávání pamlsku jsem couvala) a pak opět pouštěla na délku té stopovačky. Na krátkém vodítku se ze začátku opravdu nedalo, to by mi asi utrhl ruce.
První asi 2 týdny jsem chodila tak, abychom nikoho moc nepotkávali a psy jsem obcházela obloukem, protože strašně útočil.
Po pár dnech začal reagovat na povel ke mě po škubnutí vodítka a teď asi týden už většinou běží bez škubnutí.
Po měsíci intenzivního venčení a cvičení je Čak konečně schopen venku vnímat trochu i mě. A s malým psem jsme schopni se minout i bez vrčení.
Určitě ale doporučuji cvičák, nám pomáhá hlavně v kontaktu se psy. každý týden si zaběhá s fenami a minulý týden dokonce zvládl i dva psy. Nikdy si asi nebude hrát, ale alespon si jich třeba přestane všímat.
Je to boj, ale většinou to pak stojí za to.
Ale opravdu pokud ho nemůžeš pustit, doporučuji na dlouhé šňůře okolo pasu a samozřejmě nechodit po ulicích
U mě je to těžší v tom, že Čak ke mě ještě nemá nějak silnou vazbu a venku spoléhá dost sám na sebe. Nevím co zažil a tak ho teprve poznávám, nemohu ho nijak trestat a tak používám jen pozitivní motivaci.
Asi jsem to psala trochu zmateně, ale je to jen rada, která se mi osvědčila.
Přeji hodně štěstí
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 13:06
- Nahlásit
Deryl
Nechci rejpat, ale s tohle jsi myslela doslova?
5 minut se šlo u nohy
Protože to mi přijde fakt šíleně dlouho. Ani naše šílená ovčanda, která se mi při normálním venčení, kdy ji nijak nepoveluju, automaticky bez povelu u kotce řadí k noze a až na louku (cca 200 metrů) jde celkem slušnou chůzi u nohy, jen z čirý radosti ze cviku, by nevydržela jít takhle 5 minut bez nějaký změny. Notabene při procházce ...
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 13:32
- Nahlásit
Eldoguero
znám paní co má NO čubku a ta jí jde vedle nohy celou vycházku (les, pole). max si "odskočí tak dva metry na čúro, ale to na ní panička hned čeká. Nevim skoro mi to přijde divný... hehe ;) ale jí zas určitě přijdou divný ty moje s jejich "širším polem působnosti"
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 14:05
- Nahlásit
elissa
Ona je otázka jestli mluvíme o "chuzi u nohy" nebo o tom, že pes následuje páníčka vedle jeho nohy ... Nutit psa jít na procházce u nohy (nepočítám místa, který třeba jsou potřeba rychle a co nejtěsnějí se psem překonat, tam je to jedna z možností) mi přijde jako naprostá zhovadilost.
Vůbec mám pocit, že lidi dovádějí věci okolo psů k extrémům a to i v dobrý víře. V souvislosti s procházkama teda mám na mysli hlavně buďto naprostou volnost až neovladatelnost nebo naopak neustálý povelování a mluvení na psa ...
"širším polem působnosti"
Nevím co přesně to znamená ale já jsem třeba ráda, když na psy nemusím celou dobu promluvit vůbec nebo jen občas, pokud to teda je možný
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 14:10
- Nahlásit
mno "širší pole působnosti" to že maj dost velkej rozsah pohybu. 20 metrů pro ně není vzdálenost, to berou jakože mě maj nadohled Každop. my tady na to máme podmínky, takže mě to ňák netočí. A navíc, s tím co jsme si pořídili za čubky se nemůžu divit Jé já mam taky nejradši když se procházky obejdou beze slov.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 14:26
- Nahlásit
Eldoguero
Já si pouštím psy max na těch 30 metrů od sebe, v lese o něco míň, s výjimkou případů, kdy rotujou po louce a zabíjej se to jim toleruju i kruhy v průměru víc než 50 metrů
Ovčáci se automaticky drží blízko, kanárek nás obíhal a potřeboval mít všechny stále na dohled, ale argentiny by byly schopny běžet hrozně daleko, což nechci, protože to jsou lovci
Ale psi se vesměs velmi rychle naučí jaká vzdálenost se zdá paničce akurátní a víceméně ji nepřekračují. Bydlíme ovšem v lokalitě, kde při procházce potkáme nejčastěji lesní dělníky nebo v létě jednou týdně peleton šílenců na kolech
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 14:33
- Nahlásit
Eldoguero
rotujou po louce a zabíjej se
tak to znám
mno, ony ty mý čubky kolikrát zmizej když chytěj stopu, ale tak do deseti minut jsou zpět. to RR byl v tomhle trochu horší ten nějakej ten kilometřík neřešil. ale my taky ne, tak si holt zvyk, že je to v poho. tady taky vídáme nejčastěj lesáky nebo jiný pejskaře, ale vesměs se všici známe
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 14:49
- Nahlásit
elissa
ony ty mý čubky kolikrát zmizej když chytěj stopu, ale tak do deseti minut jsou zpět.
To si fakt nedovolím tohle. Za prvé u argentin je dost pravděpodobný, že zvěř doběhnout ... A pak prostě nehodlám riskovat, že se psům něco stane (někdo je zastřelí, i když to naštěstí u nás není až tak pravděpodobný v místech, kam většinou chodíme je sdružení, ve kterým znám většinu myslivců a oni nás a naše psy, proto se taky snažím vyskytovat víc v týhle lokalitě), plus představa, že čirou náhodou, páč náhoda, jak známo, je blbec, se někdo vyskytne v blízkosti dogama strženýho kusu (oni by od něj jen tak neodešly) a bude se na něj chtít nedejbože podívat ... dřív než doběhnu to fakt raději ani domyslet.
Prostě tohle svým psům netoleruju, nechci tolerovat.
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 14:55
- Nahlásit
No ono to je těžký, tady je srn a zajíců tolik, že o ně člověk zakopává. Vidím je pořád kolem domu, za plotem, venku jsou všude. Asi přemnožený nebo co. Myslivce tu znám, ty tu nestřílej ani zvěř ani psy. Spíš pytláci bych se bála... Nikdy mi žádnej pes nic neulovil, tyhle se svejma krátkejma nožičkama ani nemaj šanci. Ale jezdit čumákem po stopě dokola na pár metrech to jim jde dobře
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 15:01
- Nahlásit
elissa
U nás drobný zvěře moc není, ale srnčí, prasat, v poslední době i daňků a jelenů až až.
Co máš za psy?
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 15:05
- Nahlásit
Rumunský chlupatý cosi přivezeno z rumunských karpat ) Otec bezdomovec, mamka bezdomovec co našel domov
foto zde http://www.cz-pes.cz/diskuse/1_12954_1.html
jooo a vypadá to, že už se netouláme. teda nechtěla bych to zakřiknout )
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 15:05
- Nahlásit
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 15:06
- Nahlásit
teda, omlovám se, vim, že to je o stafordovi a o těch nemam ani šajn
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 15:16
- Nahlásit
elissa
píšeš, že maj krátký nohy, mě se nezdá, mi přijdou jako klasický střeďáci vořišci
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 15:27
- Nahlásit
no já byla zvyklá na vlčáky a RR a oproti těm maj krátký nožičky hehe jedna 17, druhá 20kg a vypadá to, že už asi neporostou. (i když by mi to nevadilo ;))
|
impact
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 16:26
- Nahlásit
Deryl
Nesmíš se nechat táhnout, ale neustále krátce a rychle škubat. Škubnutí myslím opravdu škubnout, ať pes klidně spadne. Musí cítit, že jsi silnější.
To je nějaká nová metoda? Učit psa škubáním? Nejde to třeba nějak po dobrým? Napřed ho to naučit, jak se to dělá správně a pak za až až až ho třeba zkorigovat, když si z toho bude dělat šoufky?
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 20:42
- Nahlásit
impact
To je nějaká nová metoda?
Proč nová?
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 21:58
- Nahlásit
elissa
RR byl v tomhle trochu horší ten nějakej ten kilometřík neřešil
asi si to neuvědomuješ, ale chováš se se svými psy, jedním za druhým, hrozně nezodpovědně a bezohledně.
jednak to škodí zvěři, hlavně v zimě, druhak opravdu ne každý, kdo potká samotnýho tvýho psa, ať je to vořech pastevce nebo co jinýho, je z toho nadšený.
chápu, že tvoji pastevci potřebují pohyb a nechceš je "trápit na šňůře", abys je naučila přivolání, a asi mluvím zbytečně, ale fakt to není dobrý přístup a může se tvým psům jednou dost vymstít.
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 21:58
- Nahlásit
já nevim, já tomu nerozumim, ale to škubání na našich útuláka celkem funguje. jako furt tahá, ale už je to o dost lepší. a neumim si představit jak jako po dobrym.. škubnutí pochopí snad každej pes ne
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 22:03
- Nahlásit
dítě taky nemam na šňůře. život holt neni bez rizik. a já tu potkávám tolik psů a žádnej pán kolem a často jsou agresivní to mý čuby nejsou. a co se zvěře týče... je jí dost (až moc) a myslivcům tady to nevadí co jsem se jich ptala. koneckonců jejich psi to dělaj taky.
|