| Autor |
Zpráva |
Deryl
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2013 10:21
- Nahlásit
25.12. jsme si vzali dobrmánka z Třebechovic.
Pes nemá 1-2roky, jak bylo udáváno ale tak 5-7let, ale to nám nevadí. Je skvělý, sice trochu vydivočelý, ale moc hodný.
Ze začátku to byl docela mazec, protože doma čůral absolutně na všechno, venku absolutně na všechno vrčel a dorážel.
Byl hodně zanedbaný, strašně vyhublý a atrofovaný (když na mě skočil, tak přepadl na záda, protože se neudržel na zadních nohách).
Chodíme 2 x denně na delší procházky a krásně se osvaluje.
Píši sem hlavně proto, že strašně útočí na všechny psy i feny (jak zjistí, že je to fena, tak dobrý) Myslím si, že vrčí hlavně z nejistoty, protože když jsme byli na cvičáku, tak nejdříve jen chodil a vrčel na všechny strany a po pár minutách už ho zajímaly jen pachy na zemi a piškoty.
Chtěla jsem ze zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s kastrací tak starých psů, jestli se po ní pes zklidní nebo už je chování natolik zažité, že je to jedno.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2013 10:43
- Nahlásit
Deryl
jestli máte někdo zkušenosti s kastrací tak starých psů, jestli se po ní pes zklidní nebo už je chování natolik zažité, že je to jedno
tak kvůli tomu bych fakt nekastrovala.to se přece dá pořešit ! myslíš,že když vrčí z nejistoty tak že ztráta koulí mu tu jistotu dodá? Máte ho krátce relativně,tak na tom trochu mákněte ..akorát bych možná nespolíhala na cvičák.ale našla si nějaký pejskaře s pohodevejma psama a začla chodit na vycázky,postupně bych to přenesla i na cizí psy..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2013 11:55
- Nahlásit
Deryl
kastrace nevyřeší problémy s chováním, natož pokud je pes nejistý. Jediné co pomůže je, na tom začít pracovat. Určitě jak píše davidkova renata si najít v okolí někoho, kdo má klidného psa, který se nenechá rozhodit.Z počátku spíš možná i jen fenu, aby si zvyknul se ve společnosti pohybovat, aby se ochodil,ve společnosti dalšího psa, až se trochu uklidní, zkusila bych najít psího kámoše samce, klidného, vyrovnaného. Svého psa musíte mít s košíkem a na vodítku, což přinese klid hlavně vám, že se nemůže nic stát.Čím víc v klidu budete vy, tím víc v klidu bude pes, protože naše emoce se na ně přenášejí.
Zároveň jsou důležité dvě věci
jednak je důležité budovat s vaším novým kamarádem vztah, to je jedna z nejdůležitějších věcí, hrajte si s ním, učte ho na jeho nové jméno, používejte hodně pamlsky, učte ho přijít na zavolání - využívejte k tomu všechny pozitivní věci. např. krmení - než dáte misku na zem, zavolejte ho jménem + řekněte třeba pojď sem, aby si jméno a povel pojď sem, spojil s tím, že ho čeká něco fajn. Až přijde, počkejte až se na chvilinku uklidní, pohlaďte ho, a dejte mu krmení. Stejný systém, až se půjde třeba ven, zavolám jménem+pojď sem, až se pesan uklidní, dám mu obojek a jde se. Když si s ním půjdete hrát, zase jméno + pojď sem, to stejné při mazlení.
Druhá důležitá věc - venku, až uvidíte jiného psa, zavolejte svého jménem, upoutejte jeho pozornost a jakmile vám jí věnuje, moc ho pochvalte a odměňte něčím moc dobrým. Je důležité zjistit vzdálenost, od cizího psa, na kterou je ještě pesan schopen vás vnímat. pokud to nedokáže, musíte vzdálenost prodloužit, takhle procvičovat, až na vás bude spolehlivě reagovat, poté můžete vzdálenost o něco málo zkrátit. zase tak, aby pesan byl ještě schopen vás vnímat. A takhle budete postupovat krůček po krůčku. V situacích, kdy vyšiluje, nekomentuju, neřeším, situací jen projdu, vzdálím se na vzdálenost, kterou pes zvládá a upoutám jeho pozornost, abych ho měla za co pochválit a odměnit.
Plus teda ti kamarádi psí, vyrovnaní, kteří mu pomůžou ukázat, že nemá důvod být nejistý.
Vy se také musíte snažit mít přehled o okolí a využívat každé situace, když uvidíte psa, abyste mohla situace využít k tomu, že budete pesana učit, soustředit se na vás a neřešit každého procházejícího psa.
Tak ať se vám oběma daří.
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 11 Led 2013 16:04
- Nahlásit
Někdy to u staršího psa prostě s dalšími psími kluky nejde, dost psů samců jiné prostě nemusí. Pak bych mu na vyběhání našla kamarádky a u kluků stačí, když bude schopen okolo nich v klidu projít - viz. návod výš. Měla jsem boxera, který jiný samce nesnesl, v osmi letech byl kastrován ze zdravotních důvodů, ale žádnou pozitivní změnu v chování to nepřineslo. Ale měl spoustu kámošek a s těma do pozdního věku venku skotačil. Každý pes se přece nemusí nutně kamarádit se psama, když nechce, stačí když je nenapadá (a to už je na Vás). Dobrmanku jsem měla taky, jsou to bezva psi, držím palce ať se vám spolu dobře žije. Snad jen ještě poznámka - pokud je opravdu starší nechala bych mu preventivně zkontrolovat časem (až si pořádně zvykne) srdíčko - je to u tohodle plemena časté onemocnění a kontrolou se dá podchytit. Mně na něj moje Atka v osmi letech umřela, přišli jsme na to pozdě.
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2013 10:36 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Deryl
25.12. jsme si vzali dobrmánka z Třebechovic.
Je u vás hodně krátkou dobu. Naši psi, kteří k nám přišli s nějakou traumatickou zkušeností, se srovnávali 2 měsíce až rok... Podle míry ošklivých věcí, které prodělali, a také povahy...
Myslím si, že vrčí hlavně z nejistoty
Jistotu kastrace nedodá, jak už je výše...
Chtěla jsem ze zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s kastrací tak starých psů, jestli se po ní pes zklidní nebo už je chování natolik zažité, že je to jedno.
Náš pes byl ze zdravotních důvodů kastrován asi ve 12 letech a naopak začal být asi 2 měsíce po kastraci agresivní na psy, jako by se vrátil do své puberty...
Pak se to zase srovnalo do té míry, jako to měl skoro celý život - se psy-samci se až na výjimky nekamarádil, ale nestartoval. To, že pak už nebyl tak reaktivní, nebylo kastrací, ale tím, že jsem ho k tomu celý život vedla...
Myslím, že kastrace z důvodu poruch chování je to poslední řešení (a nejisté...) poté, co selžou všechny ostatní postupy...
|
Deryl
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2013 09:32
- Nahlásit
Děkuji za reakce.
Dobrmani jsou moje srdeční záležitost, dříve jsem měla psa a složili jsme spoustu zkoušek a byl opravdu skvělý.
Čaka inzerovali jako mladého cca 1,5 letého dobrmana. Je mu tak 6-7let a podle všeho byl zavřený v kotci s fenou a sloužili jen jako výrobna štěňat. Má ulomené 2 špičáky a řezáky má obroušené až na dásně, má spoustu otlaků atd..
Nakonec je někdo oba vyvezl za vesnici a vyhodil. Spousta věcí na to ukazuje. Fenka skončila v Hradci v útulku.
Mám 3 děti (3, 3, 9let) a tak bych si asi na 7mi letého dobrmana netroufla, ale Čak je fakt skvělý, doma je moc hodný, vypadá, že nebyl ani nějak týraný, protože je úplně v pohodě, hrozný mazel. Samozřejmě je s klukama hodně hlídám.
Hodně s ním cvičím doma a už i na zahradě, vypadá to, že neuměl vůbec nic, na vodítku šílený, táhne jak pár volů a venku prvních 20 minut nebyl schopný vnímat vůbec nic, jen čuchal všechno olizoval a povrkával.
Chodím s 10ti metrovou šňůrou, kterou mám kolem pasu a neustále děláme přivolání. Opravdu se hodně zlepšuje. Na cvičáku nejdříve vrčí na všechny psy, ale po pár minutách cvičení je schopný chodit těsně u jednoho australáka a skoro si ho nevšímat. Proto si myslím, že to vrčení venku je hlavně z neznalosti, vypadá to, že neměl možnost socalizace a kontaktu s jinými psy.
Včera jsme ho pustili mezi 5 fen a v pohodě. Jen ty vycházky na ulici jsou zatím hrozné, vždy, když míjíme psa (i fenu), tak to vypadá, že je chce zadávit, ale trénujeme. Chodím okolo zahrad, kde jsou psi a naštěstí je strašně žravý a tak po chvíli je schopen sledovat piškot místo psa. Sice je na špičkách vrčí, ale dívá se na mě.
K té kastraci, jen jsem se ptala, zda někdo máte zkušenost. V nejbližší době o ní neuvažuji, jen mě to napadlo, když jsme zjistili, že už je tak starý a hrozně divoký.
Také je strašně náruživý, na cvičáku některé feny (neháravé) neustále olizuje a snaží se je nakrývat a nevidí a neslyší. Nos pořád zabořený v zemi a olizuje a cvaká a tak z tohoto důvodu mě napadla ta kastrace. Také máme dvě feny doma...
Vím, že je pro něj asi všechno nové (byt, psi, kočka, děti...) a potřebuje to čas. Když jsem si ho dovezla, měla jsem jedinou podmínku, kdy bych ho musela vrátit a to jsou děti. Hlavně, jak nás pořád masírují média a lidi okolo, mě mají za dost nezodpovědnou a i v rodině si myslí, že kluky zbytečně ohrožuji... Ale opravdu Čak z nich není nejistý, skoro si jich nevšímá, když kolem nich projde, tak je jen tak mimochodem olízne a jde dál. S tím starším se hodně mazlí a i když jsem ve střehu, vypadá, že to bude v pohodě.
Prostě jsem se rozhodla, tak budeme bojovat
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Led 2013 09:40
- Nahlásit
Deryl
Prostě jsem se rozhodla, tak budeme bojovat
to je moc dobře. Je fajn, že je na pamlsky a dokáže se aspoň chvilku soustředit, na to, že je u vás chvilku si myslím, že to je moc dobrý. chce to prostě jen čas. Tak držím palce, ať se vám daří.
|
Deryl
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 12:55
- Nahlásit
Čak začíná pěkně reagovat na přivolání, mám ho stále na10ti metrové šňůře. Po prvních pár dnech začal reagovat na povel ke mě po škubnutí vodítka a teď asi týden už většinou běží bez škubnutí.
Včera jsem ho poprvé, na úplně klidném místě kde jsme byli sami, pustila na volno (šňůru tahal za sebou). Krásně si zaběhal a začuchal a na každé přivolání přiběhl.
Problém je v tom, že když ho pustím, tak běží dopředu a rychle se vzdaluje, dokud ho nezavolám, nedívá se, jestli jdu za ním. Pokud zavolám, otočí se a cválá zpátky ke mě.
Zkouším se mu schovávat, ale to ho také moc nezajímá, prostě se na mě ani jednou nepodívá.
Pořád s napětím sleduje, jestli neuvidí nějakého psa nebo auto, na které také štěká (byl pravděpodobně vyhozený z auta, tak asi proto). Zatím bych si ho absolutně netroufla pustit nezi lidma a psama.
Nevíte někdo jak naučit, aby se při pohybu na volno tak hrozně nevzdaloval?
|
elissa
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 13:21
- Nahlásit
Deryl
fakt netušim, já vždy čumim, když má někdo psa navolno a u nohy.
jasně, některý plemena takhle asi nebudou fungovat nikdy, dobrman konkrétně by moh přeci jen je to pracovní pes (aspon myslim ha). Co popisuješ maj teď přesně naši, jejich útulkáč taky utíká utíká ani se neotočí, ale když zavolaj tak radostně přiběhne. Bůh ví, co všecko zažil, asi se to teď vše snaží dohnat, konečně nějaká svoboda že jo. Ten od našich se chová jak štěně. Naštěstí není agresivní na psy, ale jak ňákýho zmerčí, už tam letí a chce si hrát no a páč je to halama tak to jde jen s velkejma, malýho psa prostě "přejede" v plnym trysku. Takže si ho taťka když vidí malýho čokla musí vzít na vodítko.
Já bych ocenila, že se vrací pokud zavoláš, pravej opak mých čubek, který si mě sice hlídaj, prostě vidím, že po očku kontrolujou kam jdu, ale to přivolání teď teda vázne. Je to stejný co jsme měli s RR, prostě typický účelový chování, něco jako co chceš, nikde pes, jsme na poli, žádný lidi prostě nic za čim bych běžela tak co mě sakra voláš. RR se vždy při povelu ke mě rozlídnul co mu to chci zakázat, když něco bylo tak přišel hned, když nikde nic tak se na mě tázavě podíval a pomalu se ke mě docoural a to teda taky ne vždy.
Každop. tě moc obdivuju, starší dobrák pes z útulku to je pěkná fuška, ale je krásný, že zaznamenáváte úspěchy, držim palce ať to tak jde dál. Mmch osobě bych nečekala že bude někdy se psy 100% okay (teda jako s psíma chlapama), s některýma třeba jo ale se všema to težko, oni si chlapi rádi dokazujou, že jsou lepší než ten druhej. Spíš bych to viděla na to, že docílíš lehké nevšímavosti, ale to nebude zdaleka hned, teď je prostě v novym světě a vše je pro něj neskutečně zajímavý.
Mě neber jakože o tom kór něco vím, pesany jsem měla celej život, ale všicky byli takový dost "free" (ale zase úplně hodný na lidi i na psy)
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 13:31
- Nahlásit
Deryl
Co ho po odepnutí ihned něčím lákavým zabavit, nevím, třeba míček na šňůrce, pešek a podobný věci snad mají dobrmani rádi ne? Tak by mohl nakonec zjistit, že i když je na volno, tak je největší zábava s tebou.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 20:31
- Nahlásit
Deryl
Jen tak na okraj - pokud by měl někde sloužit x let jako výrobna štěňat, nejspíš nebude mít tendence naprcávat všechny feny, ptž pozná fenu v nejlepším. Jiná s ním ani nehne.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 29 Led 2013 21:49
- Nahlásit
Deryl
do zblbnutí měnit směr + korigovat- přivolávat z určité vzdálenosti, jakou mu nastavíš, ale ideálně ne povel s předsednutím, ale něco jiného (my máme "zpět"), pohrát, odměnit... mít s sebou hračky, být zábavná atd. a dát tomu čas
ale třeba mýho psa musím pořád ve vhodné vzdálenosti pořád udržovat povely a hlídat, že by sám od sebe se držel jen okolo mě, to možná bude, až bude starej děda, co sotva jde.
|
Deryl
Člen |
# Zasláno: 30 Led 2013 09:01
- Nahlásit
Díky,
měla jsem dříve psa dobrmana a ridgebacka a ti se tak nějak sami od sebe drželi u mě, max. tak na 20 m. Ani v lese nelovili a neutíkali. Je fakt, že jsem s oběma hodně cvičila, měli i nějaké zkoušky a měla jsem je od štěněte.
Tak snad k tomu s Čakem také časem dospějeme a bude se moci v pohodě pohybovat na volno. Nevím, co má za sebou, když někdo vyhodí psa, alespoň by mu mohl dát nějaký dopis se stručným popisem No, hlavně musíme zvládnout psy.
Protože na vodítku i dlouhém to podle mě není život
|