| Autor |
Zpráva |
Serifus
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 13:01
- Nahlásit
Dobrý den! Mám dotaz. Vzali jsme si pejska z útulku, kterému jsou odhadem 4 roky. Jedná se o křížence nějakého teriéra a něčeho z jezevčíka. Doma máme ještě zakrslého králíka a i přesto, že jsme byli ujištěni, že ostatní zvířata v domácnosti zvládá, s králíkem má trochu problém. Doma si lehne ke kleci s králíkem a čumí na něj. Lehce jakoby pokňourává. Je z toho celý nervózní. Rádi bychom je nějak spřátelili tak, aby se ignorovali a králík mohl eventualně běhat venku bez povšimnutí pejska. Může mi prosím nějaký zkušený chovatel v tomto poradit, jak se zachovat a oba dva spřátelit? Předem děkuji za pomoc!!
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 13:38
- Nahlásit
Serifus
hele, já ti můžu poradit jen z vlastní zkušenosti, ale králík to nebyl teda...Měla jsem doma dvě fretky a dovedla dom 11 kg štěně. Ihned po příchodu domů a položení štěnda na zem na něj obě fretky skočily, zakously se do krku a ukázaly, kdo je doma pánem, od tý doby spolu hezky žili všichni pohromadě.
Ale králík není tak rychlej, kdyby něco... Prostě je nech spolu, nenech psovi králíka sežrat a oni si spolu zvyknou. Známí měli taky králíka, a pitbula a ten pes by jej nejradši sněd (obrazně řečeno) a tak ho mívali v takové ohrádce, aby na něj pes nemohl. Jednou jsme všichni seděli venku u nich na zahradě, králík v ohrádce, aby jej pes nechytil a v tom přiletěl nějakej dravec a fakt přísahám, že si nevmýšlím, pták slétl nad ohrádku a před našima očima králíčka odnesl neznámo kam.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 14:02
- Nahlásit
Serifus
jak to jenom zařídit, aby si dospělý pes, kříženec dvou loveckých plemen spokojeně hrál s králíčkem, tedy lovenou zvěří...Co bych ti tak jenom poradila...Hele zkus nějaké houbičky, dýlera najdeš na každé diskotéce . On ten pes toho králíka teda zabije, ale po těch houbičkách ti to bude jedno
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 14:18
- Nahlásit
Biluška
Jestli nikdy nedostal kousnout, tak je možný že sice bude okolo králíka jenom oxidovat a přesto mu nic neudělá.. jenom na něm bude jaksi "závislej" a bude na něj furt čumět a když ho pustěj, bude se o něj prostě zajímat.
Serifus
Měla jsem totéž. mamka donesla psa, 3 roky, z útulku, doma jsme měli králíka. Pes byl kříženec, podle povahy a vzhledu ale soudim teriér, bígl a labrador. Takže taky kombinace nic moc. Choval se u klece stejně jako popisuješ. Měl úplně zásek, kňoural, dokonce na králíka štěkal. Můj králík ale teda byl jako borec nejvíc, bylo mu to úplně jedno.
Bála jsem se ho pustit, ale po několika dnech jsem si řekla že prostě to nějak budu muset udělat - i dala jsem psa na vodítko a vypustila králíka. Pes se za králíkem rozběh, ale králímk před ním neutíkal, takže pes se zastavil a začal ho zkoumat. nakonec to dopadlo tak, že králík chodil, a když se zastavil, tak ho pes čenichem popostrkoval, aby šel dál. Když se králík nakrk, kous ho, a pes toho na chváíli nechal, pak ho ale zase začal popostrkovat. Nikdy mu nic neudělal, ale když byl králík v kleci, furt u něj byl a hypnotizoal ho a ž do dne kdy králík umřel.
Takže to vyzkoušej... ale předem upozorňuju, jestli před nim králík bude zdrha, je to blbý. Jestli máš králíka flegmouše, tak je to podle mě v poho - teda za předpokladu že ten pes opravdu ještě nemá loveckou zkušenost a "nekousnul" si.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 14:33
- Nahlásit
Serifus
zkus mu dát náhubek a nechat na vodítku a pust králíka, z jeho reakce poznáš, jak to budou zvládat. Já naše teriérky naučila už ignorovat spoustu zvířat. Vyrostly v jinak nezvířecí domácnosti , zakously několik koček (mimo můj důhled) a teď žijí se slepicema, kočkama, želvou a morčatama a další a další havětí
|
Serifus
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 15:19
- Nahlásit
Já tam byl a nic moc. Takovýhle věci ať si řeší každej v soukromí a netahá to mezi akce typu Sen zvířat. Je to krapet trapný. Jako facka doktora Macka.... mám tu ryze soukromou záležitost a flákne ji zezadu Ráthovi před kamerama. Tak mu má dát po čuně na záchodku a netahat se s tím před kamery. Ale to sem tahat nechci... i když se tu člověk dozví radu i od dealerů a konzumentů drog. Děkuji uživatelům stetisek123, Grin a Eninka za rady. A čekám, že se ještě nějaké smysluplné dostaví ;)
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 15:46
- Nahlásit
A proč se musí přátelit?
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 15:58
- Nahlásit
makrel
musejí soužít, přátelství jim nikdo nediktuje .. i když třá znám psy...
třá ten muj (musim dát odkaz, nejde mi zkopčit adresa.. )
http://acaboczech.rajce.idnes.cz/odchov_P/#Peregri n-kveten_6_.jpg
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 16:00
- Nahlásit
Serifus
čekám, že se ještě nějaké smysluplné dostaví
u nás se říká, na blbou otázku, blbá odpověď
Mám několik králíků, několik psů, dva s loveckými pudy. Mám to jednodušší, králíky v králíkárně, psy odděleně.
Dělám jen to, že psy pod dozorem pouštim do prostoru králíkáren (ne do kotců), abych v případě, že zapomenu ten prostor, měla trošku větší pravděpodobnost, že se mi psi v amoku neprobourají do králíkárny. Plus trénuju fuj, lehni a ven, což se mi už dost osvědčilo ve chvíli, kdy králík utekl a dle názoru psů měl být uloven.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 16:50
- Nahlásit
Serifus
hele moje rada je nevěř psovi a nenechávej králíka o samotě s ním..psa jsem neviděla,znám případy,kdy to fakt může fungovat,ale těžko říct,jestli je to zrovna tenhle případ..moje čuba vyrůstala do skoro 4 let s kocourem a pohoda,přišla jako štěně a druhá,ale dnes bych si to fakt netroufla,mám kočky celkem ráda a čubě v tomhle od jisté doby nevěřim a vim proč.S králíkem bych to nezkoušela vůbec ,měl by poločas rozpadu asi 2 pikosekundy,to vim naprosto jistě a nehodlám zkoušet cosi s vědomím,že to králíka může stát život..přitom fena vůbec neloví neb to má zakázané striktně,ale jaxi je to pořád predátor a králík kořist..tak to prostě je,no..moooožná bych to ukočírovala ve své přítomnosti,ale samotné bych je teda nenechala
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 16:57
- Nahlásit
Serifus
taky bych to neriskovala, i můj šampon, nejvíc květinový pejsek striktně odmítající násilí jednou zakousl králíčka...
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 17:07
- Nahlásit
Serifus
(a Adiddaska a davidkova renata)
teda trochu jste mě zviklaly, protože fakt, že králík a pes se nemaj nechávat osamotě spolu mi přišel jako tak jasná věc, že jsem to ani nepsala, ale je pravda že by se to mělo asi zdůraznit, přece jenom ..
samozřejmě že všecko pod dohledem! když jsi s nima ve stejný místonosti a když budou sami, tak ať je králík pěkně v kleci!!!
Já mám dokonce od sebe i oddělený psy když jsem pryč a to kvůli tomu že jeden váží 3 kg a druhej 35 kg - jedno blbý šlápnutí a malej pes je mrtvej nebo ochrnutej. A můžu jim věřit jak chci.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 17:21
- Nahlásit
Grin
protože fakt, že králík a pes se nemaj nechávat osamotě spolu mi přišel jako tak jasná věc
no to si nejsem jistá
nicméně je to každýho věc,každej by měl svýho psa znát a já svýho znám takže ani omylem ..a už to tu padlo..jakmile králík poběží,většina psů běží za nim,pak už stačí jen instiktivně chnapnout za krk
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 17:43
- Nahlásit
davidkova renata
každej by měl svýho psa znát a já svýho znám
no to já taky. A Trixinu bych s králíkem osamotě klidně nechala jelikoš jě větší než ona
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 18:25
- Nahlásit
Grin
jelikoš jě větší než ona
tak to je samosebou pádnej argument! a stejnak bvych je nenechávala samotný páč králík by moch zabít Trixinu tim pádem
|
Serifus
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 21:42
- Nahlásit
Stránky plné psů, odborníků pomálu. Tak by se to mělo tady jmenovat. Rád bych věděl, jestli psa mám okřikovat, když natahuje na kňourání nebo furt chodí okolo klece, případně do ní jenom čumí nebo ho pochválit, když si u klece lehne nebo jak? Pořádný a smysluplný rady, protože jestli se tohle nevyřeší, tak pejsek bude muset zpátky do útulku a to bych nerad.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 21:46
- Nahlásit
Serifus
tak pejsek bude muset zpátky do útulku a to bych nerad
to jako kvůli králíkovi bys dal psa zpátky do útulku? To snad nééééé
|
Serifus
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 21:52
- Nahlásit
Králík byl dřív. Prostě tak to je.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 21:55
- Nahlásit
Serifus
Prostě ho ignoruj, toho psa to po tejdnu stejně přestane bavit to hysterčení okolo klece. Když ho budfeš okřikovat, nic to nezlepší. Na nežádoucí chování neni nic lepšího než ignorace nebo nějaká náhradní činnost - ale protože máš psa chvilku a asi ještě neumí dokonale třeba povel "na místo" tak bude nej když ho necháš bejt. Králík se z toho nepo a pes za chvíli zjistí, že mu to kňourání atd k ničemu nejni. Hotovo.
|
Pakunobecny
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 21:58
- Nahlásit
Serifus
Tak tady máš jeden z milionů postupů netvrdím že je jedinej,ale vpadá že mu to funguje,bohužel to musíš stáhnou jinak to nejede má to cca36min http://www.uloz.to/8762151/znalec-psi-duse-zabijak -zvirat-tocici-se-pudl-kousajici-matilda-avi
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 22:01
- Nahlásit
Serifus
Králík byl dřív. Prostě tak to je.
víš, vidím trochu rudě, vzal jsi si psíka z útulku a to je docela zodpovědnost. Že máš doma králíka jsi věděl. Přece nemůžeš zradit psa, kterej již třeba něco podobnýho zažil jen kvůli tomu, že povrkává na králíka. A ješt navrch to podmiňovat tím, že když tady nedostaneš "zaručený" rady a nevyřeší se ta situace, vrátíš jej zpátky. Králíkovi je povětšinou jedno, v který kleci se nachází a kde se pase na zahradě, ale psovi teda vůbec není jedno si jej dávat z ruky do ruky. Máš zvířata, musíš si poradit s novou situací, pes není plyšová hračka, prosím, mysli na to, díky
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 22:05
- Nahlásit
Serifus
Pes je samozřejmě schopný dodržovat hradní smír. Jde o to, nakolik ty sám jsi kompetentní, abys dokázal důsledně na dodržování trvat. Mám dvě feny, kocoura, korelu a 19-ti měsíční batole a tvrdě vyžaduji, aby nikdo nikomu nezkřivil vlásek. Já bych asi dala psovi zřetelně najevo, že si vůbec nepřeji, aby si klece jakkoliv všímal, takže byť mírové ležení u klece bych mu netrpěla. Dobře si pamatuji, jak Bert sedával pod klecí s korelkou a stékající slina přesně naznačovala, na co myslí .
|
Serifus
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 22:33
- Nahlásit
Grin
Díky! Zkusím to přesně tak. Kupodivu dost poslouchá a asi jsme přišli i na jeho pravý jméno. "Na místo" opravdu zvládá. Ale králík ho furt láká
Pakunobecny
Děkuji. Podívám na to.
Eninka
Myslím na to. Proto to chci vyřešit. Podmínka byla, že má rád ostatní zvířata. Tak ať se to v něm nějak projeví.
Meta
Dobře. Budu jej držet od klece. Děkuji.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 11 Zář 2011 22:46
- Nahlásit
Serifus
Podmínka byla, že má rád ostatní zvířata
to přece nemůžeš říct vážně, nejde o žádným jedinci říct, jestli má a bude mít rád všechny okolo. To, že se pes snese s jinýma psama nemusí nutně znamenat, že bude milovat králíka. To už je přece na vás doma, jak s tím naložíte.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2011 00:23
- Nahlásit
Serifus
Jeste jsem zapomnela: vyzkousej si hlavne, bezpecne (aspon voditko) jak pes reaguje kdyz je kralik pustenej. A taky jak reaguje kralik. A pak dej vedet. Ono se to takhle kdyz je v kleci neda poznat.
|