| Autor |
Zpráva |
dejtry
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2011 15:58
- Nahlásit
Ahoj mému ovčounovi je teď rok a 4 měsíce. Zhruba od 3 měíců jsme začali zkoušet stopy a zkoušeli jsme je až do zimy. Šlo mu to perfektně. Když slezl sníh zkoušeli jsme stopy znovu a taky mu to moc šlo. Zhruba od května už jsme stopy z osobních důvodů dělat nemohli. Zkoušela jsem je s nim dneska a předevčírem a je to katastrofa. Chvilinku mi jde krásně ve stopě a pak vyjde a jde úplně pryč, neustále se rozhlíží a přijde mi, že ho zajímá více okolí než nějaká vyšlapané stopa. =( Poraďte mi prosím, co s tím mohu dělat. Předem moc moc moc děkuji.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2011 16:21
- Nahlásit
dejtry
A co se vrátit znovu na začátek? Nespěchej.
|
dejtry
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2011 16:29
- Nahlásit
Dobře, mě to už taky napadlo, ale nevěděla jsem jestli to neni blbý, aby v tom neměl pak chaoz. Já začínala na čtverečkách, tak od toho mám začít? Děkuju moc.
|
dejtry
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2011 16:30
- Nahlásit
Jo a když jdeš se psem na stopu, kdy naposledy mu dáš najíst?
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2011 16:40
- Nahlásit
Klidně bych šla zpátky do čtverečků- tam můžeš posílit vytrvalost- tj. dobu, po kterou je schopný a ochotný čuchat nosem na zemi a hledat, motivaci k čuchání a když si okolo přizveš někoho, kdo bude s tebou kecat, tak může učit i soustředění a nevšímání si okolí.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2011 18:57
- Nahlásit
dejtry
Taky dělám čtverce - tedy teď už obdélníky. Vrátila bych se zpátky do čtverců nebo obdélníků, navíc zpátky k velkým, víc motivujícím pamlskům. Teď mě napadá, jestli se mu třeba i "neojedly" pamlsky, zkusila bych nějakou změnu.
|
dejtry
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2011 19:22
- Nahlásit
Hyena
Děkuju moc. Určitě to s tou druhou osobou zkusím, je to supr nápad.
corgi
No já mu dávám froliky na stopu. Bylo mi totiž řečeno, že když mu budu dávat šunku, maso nebo něco takovéhleho chutnějšího, že se od toho pak hůř odnaučí. A co dáváš ty?
Holky a co mám dělat když bude třeba čichat a najednou začne třeba koukat do dáli nebo větřit nějaké zvíře? Mám říc Fuj a zase říst Hledej a ukázat na čtvereček? Připadám si jak naprosrtý nemehlo, mě totiž tohle nikdy nedělal, vžydcky ho zajímala jen stopa. =(
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2011 19:26
- Nahlásit
dejtry
Bylo mi totiž řečeno, že když mu budu dávat šunku, maso nebo něco takovéhleho chutnějšího, že se od toho pak hůř odnaučí
To by mě teda zajímalo, kdo takovou blbost řekl U čtverců jde především o to, že se pes odměňuje sám právě tím, co sbírá, tudíž pamlsek by měl naopak být co nejpřitažlivější!!! Já dávám vařené maso (hovězí, vepř, srdce - kuřecí není vhodné, je moc vidět), játra, játrové sušenky, sušené plíce nebo střívka.
a co mám dělat když bude třeba čichat a najednou začne třeba koukat do dáli nebo větřit nějaké zvíře?
V případě, že pamlsek bude dost lákavý, by tohle vůbec nemělo nastat! Maximálně opustí čtverec a bude hledat mimo, v tom případě vhodnou intonací "hledej stopa, hledej".
Mám říc Fuj
To teda rozhodně ne.
|
dejtry
Člen |
# Zasláno: 20 Čec 2011 19:32
- Nahlásit
corgi
Dobře tak já mu uvařím nějaký masíčko a uvidíme. Hele a kdy mu naposledy dávaš napapkat když jdeš na stopu?
Jo chápu fuj ne, protože by si to mohl pak přebrat na tu stopu. Díky za radu =)
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 08:23
- Nahlásit
dejtry
kdy mu naposledy dávaš napapkat když jdeš na stopu?
Mě nemůžeš brát jako měřítko, protože já dávám psovi nažrat furt a on se stejně přetrhne kvůli suchýmu chlebu. Vzhledem k tomu, že krmím masem, tak prostě třeba třetinu nebo dvě třetiny večeře uvařím a nakrájím a dostane to večer na stopě, až pak do misky normálně zbytek. Kdybych mu ráno nedala nažrat a k večeru s ním šla na stopu, tak bude zbytečně přemotivovaný a bude jančit. Už takhle štěká a skáče, když ho odvádím od úvazu k nášlapu...
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 09:04
- Nahlásit
hele víš co ještě můžeš zkusit, vyšlap si kruh, dostatečně velký podle velikosti psa, aby nebyl přepachovanej z druhý strany a jak ho na kruhovou stopu pustíš, hned jak půjdeš syp za sebe další mlsky a nech ho tu samou stopu projít do kruhu ještě jednou nebo dvakrát, podle toho, jak se bude chovat. A zkus to ve vyšší trávě, ne po prdel, ale tak po kotníky, aby se vytvořila brázda a hlavně si vyhlídni místo, kde nejni žádnej sladkej kořen a takový ty trsy tučný trávy...
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 09:14
- Nahlásit
Učíte psy stopovat nebo sbírat žrádlo?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 09:35
- Nahlásit
anonym
Učíte psy stopovat nebo sbírat žrádlo?
Kdo chce kam, pomožme mu tam
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 09:39
- Nahlásit
dejtry
Hele, nic se neděje !
To je úplně běžný.
Jako štěně super a pak najednou nic.
Vrať se zpět a začni od čtverečkama a krátkejma prošlapanejma a vypamlskovanejma.
Jak je na tom s předmětama.
Má je rád a označuje ? Jak ho za ně chválíš ?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 09:46
- Nahlásit
agáta12
Jak je na tom s předmětama.
Má je rád a označuje ? Jak ho za ně chválíš ?
Pokud dělá dejtry opravdu poctivou čtvercovou metodu, tak předměty jsou zatím úplně mimo věc.
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 09:48
- Nahlásit
dejtry
Jo a čumy do dáli - použij 2 vodítka _ stejný - nebo šňůru.
Připni je na obojek , každé podvleč pod jednou packou a máš z toho takové řídítko.
Psa vedeš těsně za ním - přímo mu šlapeš na pat- a on může jen to co mu dovolíš.
Tím si odpostíš i zbytečné povely - vůbec jakékoli řeči, jsou tady spíš na škodu
Jinak v minulém psu příteli dost dobrý návod od pana Šilhavého.
Dá se použít jak na ipácké stopy , tak i na ty prej echt doopravdické
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 09:53
- Nahlásit
corgi
Jasně, ale na začátku psala, že už byla kousek dál.
A stejně jako u jiných cviků se každá fáze učí zvlášť, tak proto ten dotaz
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 13:22
- Nahlásit
Lidi je možné,že mě ukamenujete,ale pokud pes ví co se po něm žádá(což sem pochopila že huž stopaříl celkem gut)tak si prostě dělá švandu a flákáto kvůli pron zajímavjejšímu čuchání.Nevím formou ůnosnou mozku psa bych mu polopaticky vysvětlila,že si nepřeju aby laskavě odcházel ze stopy páč ted se maká pak fláká(jako když dám sedni tak mu taky nedovolím vodejít kdy se mu zachce,ale musí počkat na povel volno jinak mám holubník)Pokud budete psa korigovat šnůrama tak prostě bude očekávat vodění na stopě jak loutka a pak huž nebé dělat nic(krz ty pamlsky podle mě pes po tý stopě ty pamlsky musí najít,čili hledá což je ůčel stopování něco něbo někoho najít) každopádně taky mám psa co odchází z jednoduché stopy páč je to moc lehký,tak se prostě nudí.Přirovnala bych to k pubertákovi,když něco špatného provede,tak mu přece nedáme zpátky pleny a láhev z cumlíkem v domění,že začnem výchovu vod začátku znovu lépe radostněji.Prostě mu polopaticky vysvětlíme,že se to nedělá že to přehnal pacholek nevycválaný(prosimvás kdo budete kamenovat opatrně huž máme vetchý okna děkuji)
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 13:40
- Nahlásit
danajasa
přéésně... já používám(což mi bylo poraděno mým velkým výcvikářským vzorem) úpa jednoduché: když jde dobře, mluvím chválím, ten je hodný, má stopičku, výborně. Když zvedne hlavu, nebo čuchne mimo, NE! a hned jak jde zase dobře, znova ten je hodný, má stopičku..... jdu za prdelí a nepoužívám postroj, jen řetízek a tím, jak psa držím na stopovačce na krátko, tím mu vlastně tlačím hlavu do stopy dolů.......
se stopama jsem nevěděla kudy kam, má představa o stopovacím vodítku byla vidina mně omotané na konci lesa stopovačkou kol stromu a psa na druhé straně lesa též omotaného kol stromu. jen díky naprosto neskutečné trpělivosti mých cvičákových přátel se pes učí dál. Já dávám do stopy buřta, nicméně jsem z těch šťastnějších, kterým jde pes po stopě ne po tom buřtu, sem tam si ho sezobne ale jinak se nažere až na konci z odměny. Stopu dělám pokaždý jinou, většinou dvě, ta druhá je jen krátká a s něčím echt lepčejším, aby si "spravil chuť" jak mi bylo též řečeno
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 13:43
- Nahlásit
danajasa
Já bych to viděla podobně, jen teda s tím návratem na začátek bych do jistý míry souhlasila.
Jinak bude to znít asi opět blbě, ale nedávno mi čuba, která mimochodem čuchá velmi slušně a především velmi ráda, začala dělat na stopě cosi, prostě se točila, odcházela, vracela se ke mně a poskakovala okolo ... Vyřešilo to pár facek - stopu došla v super tempu, nízkým nosem a mrskajíc ocasem ...
Též prosím nekamenovat, krom vetchých oken máme ještě povodně
|
Pumpa
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 13:48
- Nahlásit
Eldoguero
teda pani, pes se musí na stopje cítít velice komfortně, nemůžete ho takhle týrat
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 13:55
- Nahlásit
Pumpa
žádný takový, furt jen po dobrým, po dobrým, masíčko, buřtíčky, pohodička, klídek no a ona to prostě jednou zkusila a po pravdě v dyskomfortu byla asi tak 10 vteřin co jsem trvalo těch pár facek a vyslovení "kurvaneserměužstímakoukejzačítněcodělat!!!!"
Ale jasně, že člověk by měl vědět, u kterýho psa a v jaký situaci si to dovolit může a kdy ne
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 14:06
- Nahlásit
Eldoguero
Též prosím nekamenovat, krom vetchých oken máme ještě povodně
Tak jako šlo by z toho vytěžit maximum a z těch doletivších dlažek vytvořit vcelku betelný protipovodnový val,de o to co všechno přiletí
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 14:12
- Nahlásit
danajasa
Hele, ale to nejni vůbec blbej nápad, akorát teda ty vymlácený vokna a voda v domě by mě asi trochu vadila
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 14:53
- Nahlásit
danajasa
Pumpa
Eldoguero
já jsem teda prd stopař, ale jen si myslím, že začátečník stopař by asi těžko sám poznal, jestli ten pes fakt neví a nebo jestli si dělá čurinu a kraví, takže v případě, že si myslí, že pes kraví a jakýmkoliv způsobem se do psa vloží (ať už je to okřinutí, nebo ten facan), a ten pes nekraví, ale doopravdy neví, vyrobí si problémek.takže stejně jako u ostatních podobných věcí- než tohle provedu, chtělo by to posouzení někoho zkušenějšího, člověka, který o stopách něco ví.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 14:59
- Nahlásit
PetraK
to jistě, ale bohužel toto nelze posoudit na netu, na tohle si musí někoho pozvat, páč jinak než osobně zkouklou jí nikdo objektivně stopu neposoudí, to se ale nevylučuje s tím, že do některýho psa "hrábnout" lze, do jinýho ne, tím míń u stop, přičemž tohle by měl posoudit jen majitel a nikdo jinej
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 15:12
- Nahlásit
Eldoguero
ale bohužel toto nelze posoudit na netu, na tohle si musí někoho pozvat,
no právě, tak si jako myslim, že tohle u toho mělo zaznít taky, páč pak člověk nezkušenej si řekne, no jo, von si ze mě čokl dělá prachsprostou prdel, já mu jí natáhnu........... a pak se diví, že vona ta stopa nám nějak nejde....ale chyba byla na straně pánika stopaře, páč ruku na srdce, dost často člověk začátečník stopař- seká takový chyby při stopě samotný.... že pak ten pes může být kolikrát zmaten jak lesní včela - hovořím třeba zrovna o sobě, že jsem si myslela, že přesně vím!!!! nejsem přece debil!!! - kudy ta stopa jde..... hm... a pes to ví pochopitelně mnohem, mnohem líp, takže ani třeba nekraví. Já jsem matla, takže u nás funguje nejlépe, jde-li hošíček po stopě se stopkou která se cárá za ním a já jdu coby pozorovatel ,a le jak říkám,já nejsem stopař vůbec, vůbec. nicméně vím, že jsem se kolikrát sekla, když jsem si myslela, že ten čokl jde blbě a na stopu mi dlabe. A pokud v nějakej podobnej moment ten začátečník, kterej to nepozná, jakkoliv zatlačí, čoklovi to znechutí. tak proto si myslím, že když se řekne A, tak by tam mělo zaznít i to velmi důležitý BÉ , ostatně jako u všeho.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 15:28
- Nahlásit
PetraK
tak si jako myslim, že tohle u toho mělo zaznít taky,
jasně, že jo, jen myslím, že tohle asi je celkem samozřejmý, komu ne, tomu nepomůže nic
začátečník stopař- seká takový chyby při stopě samotný....
no jéje na stopě klasicky nejvíc, za prvé protože je na ní většinou čék sám jen se psem, za druhé málokdo je schopný si opravdu zapamatovat PŘESNĚ kudy a jak ta stopa vede (myslím tím, že ví, že pes právě o krok přešel lom, teď zpomalil, protože mi v tom místě uklouzla noha atd.)
no a pak jak zjišťuju tak docela dost lidí vůbec nezná metodiku, ať jde o pachový čtverce nebo cokoliv jinýho (nenarážím teď na nic zde, ale jen na mou osobní zkušenost), přitom si to ale jen málokdo je ochotný připustit, páč jde přece "jen vo stopu ne"
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 15:40
- Nahlásit
Eldoguero
, že tohle asi je celkem samozřejmý,
no nejni ale.
on si opravdu člověk může myslet - a zas mluvím o sobě - doufaje, že to někomu pomůže , - že si myslí, myslí, je si stoprocentně jist, že ten pes si z něj dělá srandu a měl jít tadyma.... JENŽE VONO TO TAK NEJNI . tak proto si myslím, že s tímhle u stopy, kde člověk nemá moc šancí si bejt jistej, že ten pes kraví, tak s toudle radou - kraví = bejt důraznej, by se mělo opatrně a hlavně s tím dodatkem.
Nepíšu to jako rejpání, protože chápu, že člověk který už nějaký zkušenosti má, to napíše ze svýho pohledu, píšu to proto, aby si to uvědomil ten, kdo teprve začíná, protože co si tady poséře, to se bude hodně špatně napravovat.
e na ní většinou čék sám jen se psem
schopný si opravdu zapamatovat PŘESNĚ kudy a jak ta stopa vede
tak. No a tohle si myslím, by se mělo každýmu, kdo začíná asi tak 100000000000000000x zvopakovat, aby si to do tý makovice zatlouknul
docela dost lidí vůbec nezná metodiku,
to jsem třeba já, páč jsem "stopař" z leknutí a hlavně my právě nejdem přes ty čtverečky, ale vláčíme mrtvý kuře v síti. Ale jen občas, páč bohužel nemám moc prostoru kde stopovat a tím, že je to jen opravdu, opravdu zábavička, tak to nehrotím tak, že někde hledám kde by to šlo. Donedávna super u nás na chalupě, ale bohužel změnil se majitel pozemku, takže po většinu roku smolikof.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 21 Čec 2011 15:54
- Nahlásit
PetraK
neberu to jako rejpání ale
Ale jasně, že člověk by měl vědět, u kterýho psa a v jaký situaci si to dovolit může a kdy ne
tohle jsem přece psala už výše, takže si myslím, že k tomu A jsem B dodala vzápětí
aby si to uvědomil ten, kdo teprve začíná, protože co si tady poséře, to se bude hodně špatně napravovat.
ano a zrovna v tomhle to kolikrát už ani pořádně nejde
S pozemkama je to často problém, já mám teda celkem kliku, že u nás jsou vesměs louky, kde se seká nebo pase, majitelům ani nájemcům luk naše stopování nevadí, kolikrát se mi stalo, že přijeli třeba uklízet balíky a zůstali chlapi stát s traktorama na kraji louky, aby mě v klidu nechali stopu dojít (ne všichni a nestává se to zas tak často, ale občas fakt jo). Naopak třeba, když potřebuju pole - oračku, osení, řepku atd. musím sednout do auta a jet pár kiláků mimo.
|