Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Hrůza z veterináře
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
VendyAaron
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 12:01
- Nahlásit

Ahojte,

protože se u mého RR vyskytl zdravotní problém, budeme muset navštívit veterináře. Chodíváme tam jen na očkování (zatím jsme neměli zdravotní problémy). Problém je v tom, že můj pes má z veterináře hrůzu. Pes je to hodně citlivý (dělá kovbojku i z toho, že ho píchne včela). Když sedíme v čekárně, tak se to ještě dá. Sice se třese, ale nechá se uchlácholit. Jakmile se ale otevřou dveře do ordinace a v nich se objeví veterinář v zeleném ohozu, začne štěkat a vrčet. Při tom má ocas mezi nohama a třepe se. Do ordinace sice vleze, ale když na něj chce veterinář sáhnout, tak by ho sežral. Injekci při očkování ještě zvládnem (sice s modřinama od košíku a když jsme ne něj dva+veterinář), ale teď na něj bude muset veterinář šahat. Nevím, jak si s tím poradit, jak mu vysvětlit, že mu nejde o život. Nikdy se mu u veta nic hrozného nestalo.

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 12:10
- Nahlásit

mám doma taky bojínka. Musíš to vzít jednak přes poslušnost a druhak pes potřebuje v tobě cítit podporu. My jsme takhle předloni zvládli v mezní situaci pravda - darovat i krev, ale běžně by krev dávat nemohl, je fakt plašan. Prostě jsem psovi "vysvětlila že o nic nejde, musí jít se mnou a musí se halt nechat na ten stůl od doktora zvednout a položit a ležet. Teď jsme byli na vyšetření kvůli kulhání na přední tlapku - neurolog a ortoped. Opět to bylo o tom, že musím psovi dát svou podporu .Ale ne ho podpořit v jeho strachu- nevím jak to vysvětlit, prostě ...jsem tu s tebou, nic hroznýho se neděje, ten pes z tebe musí cítit, klid, vyrovnanost a zároveň to, že když mu řekneš sedni a ukaž tlapku tak jí ukáže. Na povel si lehne na bok a leží, nevydrží to teda dlouho, že by sám od sebe, to ne, musíme ho držet, páč je magor v panice, ale podvolí se a leží. Funí sice, že to vypadá, že dostane infarkt, ale vydrží to. Neboj se toho předem,jdi do toho s tím, že to zvládnete, uposlušni ho. Místo košíku kovového - proč mu veterinář nezajístí tlamu takovým tím měkkým?

PeKrato
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 12:21
- Nahlásit

moje fena je taky hysterka a veterinář je její noční můra. ale prostě když se musí na stůl, jde se na stůl a čeká se. zásadní je tam jak píše Petra tvoje rozpoložení. Když tam jdeš s tím, že prostě pohoda vyšetření a zvládnete to, určitě z tebe jde pro psa jinej signál než když tam jdeš s tím, že to zase bude boj a hrůza. Ty musíš být ten, kdo je klidný a jde to z něj. Trvalo mi dlouho než jsem došla na to, jak to udělat, abych fenu trochu zklidnila. Třese se jako sulc pořád, blýská očima hrůzou, ale prostě drží a čeká až se může ze stolu dolů. Důvěřuje mi, že ji nenechám trápit. A to už si zažila u veta své, nechodili jsme jen na očkování.
Koš určitě volte měkký, třeba nylonový hodně utažený. je zbytečné se nechat mlátit kovem

EvaK
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 12:21
- Nahlásit

nechcete se s veterinářem domluvit, že byste k němu v pravidlených intervalech (třeba 3x za týden) přišli, on dostal v ordinaci pamlsek, postupně při tomto zvykání by ho veterinář prohmatával? ukázat mu, že není čeho se bát a ještě z toho něco kápne

PeKrato
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 12:24
- Nahlásit

to je pravda, to jsme s fenkou dělali a beru ji sebou i teď vždy když jdu i s druhým psem a už tak ve stresu jako dřív není. to je určitě dobrý nápad

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 12:27
- Nahlásit

VendyAaron
Mamča ještě dělá to, že psa, když to jde, připravuje na to, co se s ním bude dělat (prohmatává a tak, bere za packy a tak).

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 12:29
- Nahlásit

EvaK

nechcete se s veterinářem domluvit, že byste k němu v pravidlených intervalech (třeba 3x za týden) přišli, on dostal v ordinaci pamlsek, postupně při tomto zvykání by ho veterinář prohmatával? ukázat mu, že není čeho se bát a ještě z toho něco kápne

jo tohle je dobrý nápad, ale bohužel ne všude to jde a taky ne úplně na každýho psa to fungá 100%, třá Ešus mi to nesežere ani náhodou , nicméně určitě to trochu pomůže, že se ochodí.

VendyAaron
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 13:00
- Nahlásit

EvaK

Jo, tak to věřím, že by to přes mňamky šlo. On je totiž neuvěřitelně žravý Ale nevím teda, jestli by se s veterinářem na tom dalo domluvit. Je to docela divný pavouk. Přemýšlela jsem, že bych ho vzala k jinému. Hledala jsem, jestli v okolí není i veterinářka, protože ženským věří a má je raději.

kachna_

No to on zvládá. Od nás doma a od lidí, co zná, si nechá dělat cokoliv. Když třeba vezmu věci na čištění uší, tak zmizí (nemá to rád). Ale jakmile ho zavolám, tak přijde a drží. Sice s útpným pohledem a s výrazem "hlavně si pohni", ale drží.

EvaK
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 13:09
- Nahlásit

Vendy

jasně pokud se nedá s veterinářem domluvit a je v okolí nějaký jiný tak změna neuškodí rozumnému veterináři to vadit nebudea vyjde vám vstříc (zas tak moc ho nezdržíte když psa pohladí a nacpe mu něco do tlamy).

jasně, že to nemusí fungovat na 100%, ale za takový pokus nic nedáte a přesně jak je zde napsáno pes se "ochodí", zvykne si. přes poslušnost to nemusí fungovat pokud je pes natolik ve stresu, že povel prostě nesplní, protože je z toho prostředí úplně mimo.

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 13:21
- Nahlásit

EvaK
VendyAaron

"ochodí", zvykne si. přes poslušnost to nemusí fungovat pokud je pes natolik ve stresu, že povel prostě nesplní, protože je z toho prostředí úplně mimo.

jo taky pravda. ideál je zkombinovat obojí plus ta důvěra psa v páníčka. Hodně z toho opravdu dělá páníček. Já sama doktory nemám ráda, takže u prvního psa to vypadalo tak, že šla jsem s Murphym já, a v ordinaci vibroval stůl na kterém stál, dovnitř jsme šli smykem- to jsem ho táhla já, ven jsme šli smykem- to táhnul on mě . Šel-li s nim výjimečně pánik bylo to relativně v klidu. Takže prostě teď i tím, že mám o dost většího psa, než byl Murphy, jsem prostě najela na to, že se musím hodit do klidu, že opravdu o nic nejde a tehdy s tou krví to zase bylo o tom. Nebyl rád, bál se že humře, ale vydržel to. Jen teda stresoval, takže tu krev moc nepouštěl, to je fakt, trvalo to hrozně dlouho

VendyAaron

když takhle zvládá manipulaci doma, tak to půjde, musíš ho je prostě přesvědčit, ukázat mu.

VendyAaron
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 13:21
- Nahlásit

EvaK

Jo jo, navštívíme jiného veterináře.
A přes tu poslušnost by to s ním nejspíš nešlo. Zkoušela jsem to, ale on je prostě v tranzu a nevnímá. Když je veterinář dál, tak na povel si sedne, ale jakmile se přiblíží, pes už je v pozoru. Nejrozumnější to bude udělat přes ty pamlsky. Až bude s doktorem kámoš, bude to ok.

EvaK
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 13:31
- Nahlásit

VendyAaron
poslušnost můžeš zapojit později, až se trochu s vetem skamarádí. ale přesně jak píše Petra, i ty povely musí být v klidu, pokud člověk stresuje sám z hlasu a z povelu to pes slyší, že páník není v pohodě a přenese se to na psa.

osvědčilo se mi o se psovi jakoby "vysmát", chlácholení a litování je špatně, lepší je říkat něco ve stylu "ty jsi trubka, pojď se na to podívat, že to nekouše" ...

cernej caj
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 13:43
- Nahlásit

taky mu muzes nachystat spoustu mnamek a prokrmovat ho mnamkama od dveri ordinace, ze si ani nevsimne poradne o co de a postupne ubirat a taky by si to moh spojit ze vet = mnamka

VendyAaron
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 13:48 - Změnil/a: VendyAaron
- Nahlásit

EvaK
Pokud se nechá přesvědčit, aby se na tou kouknul. Předevčírem jsem s ním byla na procházce. Hrozně se nám tady přemnožily užovky a slepýši a jeden se Aaronovi mihnul u nohy. Pes skákal na místě jak švihlý a nemohla jsem ho uklidnit. Ve střesu jsem v tu chvíli fakt nebyla, smála jsem se mu. Přišlo mi hodně vtipné, že se takový mamut chová jako hysterka (věděla jsem, že ho nic nekouslo). Další den jsme zase potkali slepýše, který se nechtěl odplazit z cesty. Aaron jak ho uviděl, tak chtěl okamžitě domů a nic jiného než domů. Nalákala jsem o tak o krok dopředu, ale to bylo vše.
Celkově má takové úniky. Stačí nějaká maličkost, a je z toho hotový

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 13:59
- Nahlásit

VendyAaron

my zase máme včelky Máji, veškerý polétavý hmyz a brablence (x-krát dostal pigáro a mravenci na něj mají taky spadeno, takže má z čeho brát ) no ale.. jedině kdy je schopen fungovat je, když je u mě a já ho zaměstnám právě tou poslušností. Nic velkýho, prostě jen třeba sedni! Nejanči a sedni! tady máš dobrotu, nic se neděje, SEDÍŠ! a v klidu si trvám na tom sezení, nebo svalení se /máme volný povel Sval se, kdy si pes může ležet jak chce, žádné předpisové lehni a tím pádem si ani nekazím povel lehni/, to ho zaměstná, odvede trochu pozornost, přestane plašit. Takže u těch slepejšů bych to dělala taky tak. Je povel K noze, nebo jdeme... tak se prostě jde u nohy, nebo se jde, ale jít se musí, však se nic neděje.

EvaK
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 14:01 - Změnil/a: EvaK
- Nahlásit

VendyAaron
no nemuíš mu zrovna ukazovat hady to jsem myslela třeba když zmerčí něco co se mu nelíbí nebo to tam předtím nebylo (jednou nám vítr přivál od popelnic krabici od televize, čuba se nechtěla hnout od vchodu, ve tmě se jí nelíbila, jsem šla do krabice kopla a hned bylo po strachu)... druhá možnost je naprosto klidně projít kolem, neškubat psem, ale prostě v klidu zavelet jdeme, po projití kolem v patřičné vzdálenosti pochválit za klid, odměnit mlskem a vzít to třeba 3x dokola s postupným přibližováním.

VendyAaron
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 14:06 - Změnil/a: VendyAaron
- Nahlásit

PetraK
Dobře, budu to teda dělat takto.
My máme kromě hadů taky ty včelky Máji, mravence, ale i koně, krávy, ovce a ohradníky (jednou dostal jako malý kopanec a bylo vymalováno). Budem trénovat na takových malých věcech a postupem času se snad nechá ukecat i u toho veterináře

VendyAaron
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 14:09
- Nahlásit

EvaK
Já mu je neukazuju chválně, to oni sami

Dobře, budu to tak zkoušet.

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 14:24
- Nahlásit

VendyAaron

My máme kromě hadů taky ty včelky Máji, mravence, ale i koně, krávy, ovce a ohradníky (jednou dostal jako malý kopanec a bylo vymalováno).

znám, znám- jestli sem nakoukne Fifijová, bude se smát . Hele jde o to to všechno "ochodit" - teda všechno- ty včely a brablence nějak nevim jak, tam se to myslím dá jen přesměrovat na tu poslušnost, aby se soustředil na něco jinýho a nepsychoval, páč aspoň u nás je to tak, že když ho "ochodím" a trochu srovnám, tak zase dostane pigáro nebo ho štípne ten blbej brablenec, nebo kousne čmelák... , takže tam se nedá se 100% jístotou ukázat že o nic nejde, ale krávy, koně, , tam to jde, páč máš šanci to ošéfovat. Ohradník Ešusa taky nakopal a vznikl z toho odpor ke špagátům a drátům, takže třeba coursing - nic. navíc ho ten coursingovej drát při prvním běhu drcnul do kotníčkůůů, áááááu= zemru! Tvrdil. Tak jsme to ochodili, skákali jsme přes nataženej provaz, běhali kolem nataženýho provazu, lítali za střapcem na provazu, několikrát se mu to zamotalo kolem nohy.... a ochodilo se to.
Rozepisuju se schválně, abys viděla, že se to stává, leč když se s tím pracuje, neustupuje se před tím, tak se to nějak opracovat dá. Chce to hlavně tvůj klid, víru, že to zvládneš a trpělivost a hodně dobrých pamlsků. navázat psa na sebe, prokrmovat a on zjistí časem, že klidně může kolem krávy projít u Tvé nohy. Nebude z toho třeba skákat radostí, že vidí Milku, ale když ti bude věřit, půjde.
Držím palce.

danajasa
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 14:42
- Nahlásit

VendyAaronAaron jak ho uviděl, tak chtěl okamžitě domů a nic jiného než domů
A vysvětlil mu někdo,že to nejsou zmyje? Třeba je jen neinformovaný.
Paní to máte divnýho veta.ten náš je zlatý krmí dobrovolně a rád z vlastních zdrojů přesto,že můj pes už několikrát téměř zboural ordinacia a je fakt,že soustavným krmením a chozením jen tak se to dost zlepšilo a ano jdem třeba jen pro razítko tak vet dá kostičku já dám povel lehni a pak zas dem.Poslední výherní návštěva spojená s očkováním proběhla bez bourání už jen rozkmital okení tabuli ve vchodových dveřích do kterejch narazil v rámci pokusu o odchod v této poloze byl zdárně naočkován.

LucieS
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 15:21
- Nahlásit

Já kolikrát rostu, když vidím, co jsou lidi schopní provádět psům v čekárně u veterináře.
90% všech psů je totálně vystreslých jen proto, že je lidi chlácholí, uklidňují, drbou, drží na klíně nebo v náručí, děs.
Naprosté minimum lidí udělá to, co by měli udělat všichni - přijdu, sednu, čtu si, pes leží - NIC se neděje.
Jestli máš psa bojavku, zamakej na důvěře, jak už tu bylo napsáno - ta je zřejmě dost v háji.
A když něco potkáte venku, je nejlepší zůstat co nejvíc v klidu, zavelet "jdeme" - nekoukat se na to čeho se bojí, nevšímat si toho, nevyhýbat se, prostě jdu -nic tam není. Ani po přejití nechválím, nepamlskuju - není přece proč.
Nebuduj ve psovi jakkoliv pocit, že se NĚCO DĚJE.
Pokud chytá paniku a nejde, pak pomůže dlouhé vodítko (dva-tři metry), zastavit se a nechat psa být. Ať si s tím poradí. Dlouhé vodítko je proto, že mnozí psi začnou panikařit ze dvou věcí - z bubáka a z nemožnosti úniku.
Dlouhým vodítkem mu umožníš pohyb, bude se bát "jenom" bubáka.
Chce to trpělivost, vydržet stát, příp. se pomalu pohybovat šikmo podél bubáka.
A vždy si říkat "projdem to", ne "zkusím, zda to půjde". Pec moc dobře vycítí, zda si jsi jistá nebo ne.

EvaK
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 15:33
- Nahlásit

LucieS
mno hele řeknu ti, že tohle sem nikdy neprovozovala, právě naopak a i přesto čuba chytla tyhle manýry sama od sebe. těžko říct, jestli to bylo stísněnou ordinací a čekárnou, prostě jednu dobu zasedla a začala drobánko ječet a sunout se ke dveřím. mi stačilo vrátit zpátky a přes poslušnost ji udržet na místě, ale stejně nebyla klidná. zlepšilo se to až u současného veta, který se přestěhoval (v jeho staré ordinaci a čekárně totéž), teď hezká vzdušná čekárna i ordinace a naposledy si dokonce i lehla na bok a skoro spinkala než se vyřídily nálepky do očkováku.

takže tím vyslovuji teorii, že i "aura" čekárny, stísněnost ordinace a jiných prostor můžou hrát roli.

(ale nikdy jí to neomezovalo natolik, že při pamlskování veterinářem se musela přejmenovat na "pomalu" )

LucieS
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 15:52
- Nahlásit

takže tím vyslovuji teorii, že i "aura" čekárny, stísněnost ordinace a jiných prostor můžou hrát roli.
To víš že hrajou roli.
Ale podle mě daleko víc u páníka než u psa. A i podvědomé pocity ten pes velmi dobře vycítí....

jana33
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 18:08
- Nahlásit

Souhlasím s Luckou,zadavatelka operuje se slovy jako "uchlácholit" nebo "přemluvit" a to prostě u labilního bázlivýho psa nefunguje. A nesouhlasím s tím,že to nepůjde přes poslušnost - jasně základ je v tom,aby pes pánovi důvěřoval,ale prostě i když je ve stresu musím ho umět donutit,aby mě vnímal. Taky máme jednoho psa,co se bojí u veta,nicméně když ho na podzim nabrala bachna a bylo potřeba mu zašít pár stehama břicho,přece ho kvůli tomu nebudeme dávat do narkozy. Prostě jsme ho podrželi a nedebatovali s ním. Btw myslím,že by to chtělo celkově zlepšit přístup a práci s hafanem - až nějaká užovka psa potká u silnice a ten se dostane do paniky a do silnice vběhne,už to taková legra nebude

kejtlin
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 18:23
- Nahlásit

žádný můj pes se veterináře nebojí, je to tím, jak se k němu chová majitel od štěňat si vůbec nevšímám nějakých negativních ubojených reakcí na veterináře, okřiknu a jede se dáldo ordinace chodí sami neznám vláčení zm ítajícího se psa , na očkování jezdím třeba se 3 mi velkými naráz a asi bych to nezvládla kdyby se jim zachtělo nevejít do ordinace dobrovolně

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2011 21:18 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit

U žádného psa neřeším jestli se bojí nebo ne, pokud má obavy, zmizí po první návštěvě, protože velmi rychle přijde na to, že se mu tam nic neděje, já nic divnýho nedělám, veterinář nic divnýho nedělá (jo občas na ně šáhne, ale na tom přece nic není, že)
stará argentina mě dokonce do ordinace přímo táhla, totéž dělá stafbulka a kanárek, všichni ostatní tam prostě jdou, bez klepání, třepání, vrčení atd.
Myslím, že občas je lepší nedělat vůbec nic...

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2011 09:12
- Nahlásit

Eldoguero

protože velmi rychle přijde na to, že se mu tam nic neděje

no pokud ovšem třá veterinář něco nepoto. My jsme chodili k veterináři s veselou. Pak byl pesan chcíp, veterinář aplikoval atb injekčně a bodnul mu to do svalu, což nemusel a bolí to. Páč se psék o sebe obává , předvedl dřevěného pejska, zcepeněl a zcela dřevěný upadl na bok, kde "zemřel" od té doby nemá veterináře rád

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2011 10:49
- Nahlásit

PetraK
Jasně, to není úplně dobrý, ale i tohle se dá celkem v pohodě překonat, si myslím, alespoň do tý míry, aby pes nepředváděl tanec svatýho Víta pokaždý, kdy se projde kol veteriny
Naše mladá čuba neměla taky moc dobrý zkušenosti s veterinářem a přesto na ně nezanevřela k jedný veterinářce chodí vysloveně ráda, stará čuba mrskala ocasem i když jsme jí po narkoze napůl probuzenou odnášeli s veterinářem do auta, na rozloučenou mu ještě oblízla ruku
Já si prostě myslím, že 99% problémů s veterináři si dělají majitelé psů sami.

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2011 11:11
- Nahlásit

Eldoguero

Já si prostě myslím, že 99% problémů s veterináři si dělají majitelé psů sam

jo to určo ve většině případů jo (viz třeba já, která fakt sama doktory nemám ráda a je mi fuck jestli je to lidskej či zvířeci dochtor, tak Murphy prostě nemohl reagovat jinak, když tam šel se mnou). Takže jsem si řekla, že příště to bude jinak a bylo to jinak. No a pak halt když se něco takovýho stane, tak na tom člověk musí zapracovat od začátku.
Ale bráno podle Ešusa - tak tam i když s ním jde Brtnik, kterej doktory neřeš žádný, tak aji s ním prostě panikuje a že tam by neměl kde vzor brát. To spíš to zvládne se mnou přes tu poslušnost a pamlsky.

VendyAaron
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2011 11:39 - Změnil/a: VendyAaron
- Nahlásit

Dobrá tedy. Děkuji za rady. Je fakt, že budu muset zapracovat sama na sobě. Už jen pomyšlení, že musíme na veterinu ve mě vzbuzuje strach z toho, co se bude dít. Prostě se hodím do klidu a nějak to dopadne. A navíc půjdem k jinému veterináři.

Je fakt, že na tom prostředí čekárny taky asi hodně záleží. Známá, co má psa naprostého flegmatika říkala, že zrovna k tomu veterináři, kam jsme chodili, ho taky nemůže dostat (k jinému naprosto v pohodě). Je fakt, že to tam vypadá divně. Celá čekárna je vykachličkovaná takovýma těma nazelenalýma komustickýma kachličkama, na zemi je navýc odtokový kanál a smrdí tam dezinfekce. Byl mi zdělen názor, že podobně to vypadá na jatkách. Já tam nikdy nebyla (ani nechci!!), takže nevím no. Něco na tom bude.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání