| Autor |
Zpráva |
Keitty
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 15:02
- Nahlásit
Ahojky, prosím moc o radu, mám doma v bytě šeltiáčka 9 měsíců, teď v období puberty a járání fen. Jedná se o peska, který trochu výškově i váhově přerostl, i když je po rodičích s PP. Od malička je velice živý, inteligentní a temperamentní pejsek. Veterinář mi říkal, že bude asi problém, že je i hodně domimantní. Bydlím v bytě, ale do práce hodím max na 6hod. denně, takže ani často sám není. Zpočátku bylo vše v pohodě, ale od 8 měsíce žačal dopoledne a v mé nepřítomnosti strašně kňučet a výt. Nevím, co s ním, začal být dosti závislý, všud kam se hnu, jde za mnou, má strach. Válčím se soudedy, kteří mi vyhrožují i jeho likvidací a vystěhováním, dkonce byli i aresivní vůči mně. Tlučou do topení, stoupaček a pískají na píšťalku s nepříjemným zvukem, což pejska víc dráždí a je z toho ve stresu.Dostal i prášky Zylkene,ale moc nepomohly. Opět zkoušíme samomstatnost,ale jakmile začne štěkat, ozvou se sousedi, je to začarovaný kruh. Taky zkusíme feromonový obojek, ale prášky mu dávat nechci, tím se nic nevyřeší. Chci začít dělat agility, tak třeba to pomůže,aby se více unavil a byl klidnější.Nechci dát na radu veterináře zkusit kastraci a nebo dát ho pryč.To je docela drsné. Má někdo takovou zkušenost?Přejde to pejska? Případně nějké doporučení na cvičiště agility v Praze, okolí Hájů...MOc děkuji
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 15:12
- Nahlásit
Keitty
Samo ho to určitě nepřejde, šeltie jsou poměrně hlučné . Pokud ho budou sousedi dráždit boucháním do topení a tak podobně tak určitě neztichne. Zkus ho unavit, hlavně psychicky. Kastrace na tom nic nezmění. Nemáš možnost psa někam dávat po dobu kdy jsi v práci? Třeba k rodičům, nebo k nějaké kamarádce? Zkusila bych to alespoň na čas a mezitím ho znova zvykala na samotu. Takhle je to začarovaný kruh
|
Keitty
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 16:05
- Nahlásit
U kamarádky jsem to řešila týden, ale to asi moc nepomůže, když je tam i jiný pes. její sousedka říkala,že zas tolik neštěkal, jen při mém odchodu. Fakt nevím. Je hodně roztěkaný a dlouho u ničeho nevydrží.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 16:50
- Nahlásit
Keitty
já měla takhle hlučnou šeltičku, on se vlastně životem proštěkal. Kastrace nepomůže, cvičák zkusit můžeš, ale my chodili na cvičák a jezdili na závody agi a se štěkáním v mé nepřítomnosti to nemělo nic společného.
Zkus protištěkací obojek, pár mým známým pomohl.
My tady máme v baráku vycí a štěkací psy, pod oknama celou smečku, ale že by někdo vyhrožoval likvidací nebo byl agresivní, to se ještě nestalo.
Zkus říct sousedům, že psa svým jednáním dráždí a že s tím pak nebudeš schopná nic dělat a že to budou mít ještě horší. Bydlíš v nájmu?
Kdyby mně někdo vyhrožoval, postěžovala bych si na městském úřadě. Dnes městské úřady a policie postupují v těchhle případech dost jednotně - štěkání psa považují za jeho normální projev a nijak proti majitelům nezasahují. Dokonce ani noční štěkáí psů není považováno za rušení nočního klidu. Vysvětlují to tím, že pes je dle zákona věc a ta noční klid rušit nemůže. Teprve kdybys ho schválně ke štěkotu provokovala, byl by to prý přestupek.
Naopak, ty si můžeš postěžovat na vyhrožování a dráždění psa.
Uklidni se, nadechni se a pokud se sousedy nebude řeč, postupuj proti nim stejně tvrdě, jako oni proti tobě.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 17:06
- Nahlásit
Keitty
ještě jsem měla říct, že pokud bydlíš v nájmu, bude situace pro tebe nepříznivější, protože vystěhování závisí jenom na majiteli domu. Pokud bydlíš v družstevním nebo OV, sousedi si mohou leda tak trhnout nohou.
|
Keitty
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 18:53
- Nahlásit
gabifi
Moc děkuji za podporu. Je to pro mě náročná situace. A nejen pro mě, ale hlavně pro mého pejska.Bydlím sama v městkém bytě. jelikož mě sousedé obvnili z týrání, byla na mě i kontrola z úřadu,ale neshledala žádné týrání, poutze tedy, že pejsek v mé nepřítomnosti štěká, není však slyšet za dvěře do chodby, jen v bytě pode mnou. Kopie dopisů jsem odevzdala na odboru živ. prostředí, kdyby se náhou s pejskem něco stalo a majitelem je Jihoměstká majetková. Tam mi řekli, že mě vystěhovat nemůžou, pokud řádně platím nájem, neničím byt (právě naopak byli rádi, že jsem jej dala dopořádku).Mně je hlavně líto Dennyho, vždy když jej tam nechávám samotného,tak mám obavy. Mám objednaný feromonový obojek i difuzér s feromony do místnosti, tak třeba ten pomůže. Taky bych ráda vyzkoušela bachovu terapii...doporučili mi ji ve zverimexua v neposlední řadě zkusím i protištěkací obojek. Třebabudu mezi těmi vyvolenými a bude fungovat. Je to fakt divoch ))).
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 19:08
- Nahlásit
Keitty
Já bych zkusila ty feromony a Bachovky...myslím že ty nám trošku tenhle problém zmírnily - ale úplně pomohla až koupě psího parťáka
Jinak pokud je to slyšet jen dolů k sousedům, co se poptat po nějakém odhlučnění na podlahu? Máš koberec, plovoučku, nebo co?
|
Keitty
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 19:14
- Nahlásit
Jo jen sousedi pode mnou si stěžovali, ti nade mnou ne, jen jedna maminka, že jí pes nevadí,ale vadí ten tlukot do topení. Mám linoa nemyslím si,že pořáízení koberce a mít psa je moc dobrá kombinace.ale pokud by stačilo jen nějaký běhou, zkusit se to může. A Dines Vám kapky a feromony zabraly?Denny vyje a štěká jen v mé nepřítomnosti, jinak je úplně v klidu.
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 19:17
- Nahlásit
Keitty
já měla kdysi v paneláku uřvaného NO a osvědčilo se mi, nechat mu puštěnou televizi.... ne že by koukal, ale ty kecy z telky ho zřejmě zajímaly natolik, že se odnaučil štěkat.....
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 19:18 - Změnil/a: Dines
- Nahlásit
Keitty
já měla jen Bachovky... a nějak jsem to dost dlouho nevydržela abych viděla kýžený efekt. Ale dílčí úspěchy jsem zaznamenala i já (např. byl pak schopný bez řevu sedět a čekat před krámem).
Ale u nás to víceméně vyřešil přítel - z jakési ohleduplnosti jsme si to zařídili tak, aby pes nevyl v době nočního klidu (22:00-6:00) a jinak je přítel úplně normálně poslal tam kam se neposílá.
A dost bych se zamyslela, jestli opravdu tak usilovně vyje. Mě když vyl pes, tak to bylo slyšet přes celý panelák + vedlejší vchod, od suterénu až po střechu, nonstop celých cca 8 hodin, kromě půlhodinové pauzy, kdy zdemoloval a zesral a zechcal celej byt
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 19:29
- Nahlásit
vlk
ale ty kecy z telky ho zřejmě zajímaly natolik, že se odnaučil štěkat..
nebo prostě neměl slov..
Keitty
Případně nějké doporučení na cvičiště agility v Praze, okolí Hájů...MOc děkuji
koukni semka
http://www.klubagility.cz/ciciste-a-kk-agility.htm l
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 20:11
- Nahlásit
davidkova renata
nebo prostě neměl slov.
.... no, vlastně můžu bejt ráda, že ho u večerních zpráv neranila mrtvice.....i když k stáru tahal nohu.... že by z toho ????
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 20:21
- Nahlásit
vlk
.....i když k stáru tahal nohu.... že by z toho ????
no tak to je jasný ..prdla mu z toho céfka
|
Keitty
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 20:48
- Nahlásit
Vlk
Hmm, zkoušela jsem rádio, protože Tv již 4 roky nevedu Zkusím snad i web kameru, abych věděla, co tam provádí, když nejsem doma.
|
Keitty
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 20:52
- Nahlásit
Dines
můj je naprosto čistitný. Občas rozkouše časopis a nebo škrábe na dveře od balkónu. Prostě jen štěká a vyje.tedy pak se unaví a spí. Mám supe prac. dobu, takže je tam ca od 7:15 do 14:00.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 21:17
- Nahlásit
Jak dlouhou děláš ranní procházku a jak ta procházka probíhá?
Děláš něco se závislostí pejska?
Tyhle dvě věci jsou základ.
Opravdu hodně ráno unavit a odstranit závislost (ta není vůbec zdravá a normální, jen svědčí o tom, že pes je v psychické nepohodě).
Tak se pokus hodit psa víc do pohody i jinak, zkusit zapracovat na své pozici "šéfa smečky" - být opravdu důsledná, nastavit psovi jasně srozumitelný režim, jasné a dané mantinely, aby prostě věděl, že nemusí nic řešit a z ničeho stresovat.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 21:21
- Nahlásit
pozor, já mýmu šelťákovi taky pořídila psího kámoše a vůbec to nepomohlo.
Sousedi si stěžovali jednou, když jsem se vrátila až v 11:00 večer a on tam řičel na celej barák. Protože to bylo po desáté, jsem se slušně omluvila a řekla, že se to už nestane. Pak jsem se snažila vždy dorazit do 10:00.
Zkus ranní venčení prodloužit. Teď v létě můžeš vyrazit klidně po páté. Já to tak dělám
|
Keitty
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 21:38
- Nahlásit
Chodíme ráno běhat tak na půl hodiny i s čůráním.Což si myslím, že může stačit.A odpoledne jsme venku za hezkého počasí skoro pořád. Bu´d blbneme sami nebo s psíma kámošema. Režim si myslím má dobře nastavený.Co dělat se závislostí? občas mi pejskam vyvenčí kamarádka. Když jsem u rodičů, tak jeden z nich. Beru ho do obchodu, aby se to také naučil. Jezdím o víkendech sportovat, takže je tam hodně lidí a jen ho občas kontroluji.Poslouchat umí, jen občas dělá problém přivolání od psa.A kamaráda raději ne ,budou výt oba
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 21:55
- Nahlásit
Keitty
ono jde spíš o to, aby se při ranní procházce pořádně unavil a pak spal. 30 minut je fajn, ale pro takhle mladýho psa je to na unavení málo.
|
Keitty
Člen |
# Zasláno: 1 Kvě 2011 22:01
- Nahlásit
Hmm to abych běhala maraton ...a jeho aportování vůbec nebaví
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2011 06:44
- Nahlásit
Keitty
Hmm to abych běhala maraton ...a jeho aportování vůbec nebaví
Vůbec ne. Šeltii po fyzické stránce stejně neunavíš. Musíš ho utahat psychicky, to ho odrovná mnohem víc. Takže ráno sednout na louku a začít cvičit - podej levou pacičku, podej pravou pacičku,a zadní pacičku...dej hlavičku nalevo, dej hlavičku napravo, podej žlutý míček, podej modrý míček...oběhni strom, a teď druhý strom, oběhni oba stromy naráz.... je tolik věcí, kterými se dá zaměstnat šeltií hlava, že ho to do smrti ani všechno nenaučíš .
Po příchodu domů bude rád, že si může lehnout a všechno to strávit
|
Petule88
Člen |
# Zasláno: 2 Kvě 2011 10:06
- Nahlásit
Keitty
ahojky..řešila jsem před pár měsíci uplně stejný problém..mám fenečku dobrmana a když byla sama byla jak šílená a vydržela v kuse štěkat 4-5 hodin než jsem pro ní přišla...šílený..sousedi už kroutili očima...problém u mě byl v tom, že jsem ji zavřela do předsíně..tam prostě být nechtěla, jelikož byla zvyklá spát v ložnici ve svém pelíšku a mít přístup po celém bytě když jsme doma..takže jen co jsem ji zavřela jen do předsíně a i když tam měla vše, tak nic nepomohlo stoupla si za dveře a řvala...takže než mi došlo, co se ji nelíbí trvalo to asi měsíc..pak jsem ji jednou pustila do celého bytu, trochu ho upravila aby nic nezničila a byl klid..spala si v pelíšku nebo u mě v posteli, píšu to protože nevím kde máš pejska umístěnýho,...ráno než ji tam nechám, jsem venku od šesti skoro do osmi, taky mi neaportuje...pak letím do práce...jo a pouštím ji TV nějak ji to uklidnuje, a neposlouchá zvuky z venku co by ji roztěkali..jinak můžeš zkusit svoje věci mu tam nechat,hračky, jídlo, nějaký jídlo na zabavení - morková kost..to co bylo raděno i mě ty feromony jsou prý dobrý plus teda sděl sousedům že jsou s prominutím hovada když takhle toho pejska dráždí...
|
Keitty
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2011 21:41
- Nahlásit
Bydlím sama a tak si pes na mě hodně zvaknul. Dnes jsem ho dala ke kamarádce, která mě navštěvuje každý den a ma 6letou fenku. denny je má obě moc rád. Tak uvidíme za 3 dny, až si ho vyzvednu. No myslím si, že závislák jsem spíše já. A to jsem pes na psa .Jo sousedy si člověk nevybírá. JPři sebemenším pokusu o samotu, kdy pes štěká třeba jen minutu, už tlučou a tak to je začarovaný kruh.Dnes jsem mu nechala celý byt,ale musela ho jít vysvobodit kamarádka. Denny hrozně vyl a štěkal a úplně lapal po dechu...samozřejmě tlukot do topení a stoupaček. .Nechci ho dát pryč jen proto, že mám pod sebou ztrouchnivělý starý materiál, který už patří do hrobu a neví, co by celý den dělal.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 3 Kvě 2011 22:54
- Nahlásit
Ale to, že dáš psa kamarádce, neřeší závislost.
Ty ji musíš odbourávat v každodenním vztahu se psem. Nenech ho za sebou všude po bytě chodit, občas ho někde nech zavřeného, neplň mu všechno co mu na očích vidíš, nebuď jeho poskok, nepozoruj ho pořád, nekontroluj, stanov pořádně mantinely a buď důsledná.. Patologicky závislý pes je velmi nejistý pes.
A ráno přidej pořádný pohyb a výcvik, to že mu hodíš třikrát míček před barákem nestačí.
|
Petule88
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2011 09:00 - Změnil/a: Petule88
- Nahlásit
Keitty
jo to znám..moje brita štěkala a vyla tak, že když jsem přišla, měla pěnu u huby, dýchala jak blázen, jazyk skoro až na zemi a byla na zhroucení...tak trénuj samotu no, brita je taky závislák, že by za mnou lezla až na záchod kdyby mohla..tak ji prostě odkážu na místo a at je hezky sama...a nebo trénuj odchody, jako že se oblíkneš zavřeš počkáš a vlezeš dovnitř, žádný vítání, žádný loučení ignorace...to mi taky bylo raděno..a udělat to třeba 10x za den..a vrátit se různě ale brzy třeba po minutě, pak po 5minutách, pak zas třeba i po pul minutě...a psa to prý přestane bavit, protože neví kdy přijdeš tak prostě to bude ignorovat ty odchody...ale nevím, to jsem nezkoušela, na mě zabralo to otevření bytu no....nebo ty feromony zkus...a nemůžeš ho třeba zavřít někam do ložnice, kde by nebyl tak slyšet a sousedi by netloukli do těch stoupaček? to jsou fakt idioti, zkus jim to ještě jednou vysvětlit, že tohle opravdu nepomůže
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2011 09:22
- Nahlásit
Keitty
mě ještě napadla jedna věc, co jsem dělala se šeltičkou, aby uměla trošku samostatně pracovat. Na Budějárně jsou schody a strašně lidí, co chodí sem tam. Ono i jinde, jenže na Budějárně jsem zaprvé v té době vystupovala a zadruhé se tam dá najít trasa tak, aby i když se pes lekne, neskočil do vozovky. Nejdřív jsme tam chodily jen tak, na vodítku, potom jsem ho u výlezu z metra odepla a pojď deme. I když se snaží sebevíc, prostě nemůže jít u tvý nohy a musí to "nějak" vyřešit. Byly jsme od sebe tak metr.
Agility super, protože tě tam přinejmenším naučí jak jásat nad šeltiím výkonem a to strašně pomáhá.
|
Keitty
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2011 16:01
- Nahlásit
LucieS
já vím, že to neřeší problém, ale trochu se ode mne odpoutá.Oblíkala jsem se a nechávala ho samotného. On to vydrží. Na záchod se mnou rozhodně nechodil. A poskokem taky nejsem a ani mu neplním,co mu na očích vidím, nesleduji ho. je to pes a ne dítě...to je snad rozdíl.A já to ani nepodporuji. Uměl být sám, )úplně v pohodě od malička. Až te´d poslední měsíc se to zlomilo. jezdíme na víkendy,kde je hodně lidí a není problém,aby ho někdy vyvenčil, nebojí se a je v klidu. pak ale jako když bum....a nemůže beze mě být.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 4 Kvě 2011 17:28
- Nahlásit
Keitty
Až te´d poslední měsíc se to zlomilo.
Jen fakt laickej dotaz - nestálo by za to probrat s veterinářem, jestli takhle nereaguje na nějakou zdravotní nepohodu (zhoršení zraku, bolest hlavy, nebo něco takovýho)?
Ono je taky otázka, nakolik je to tlučení do trubek příčina nebo následek? Tys psala, že jedné mamince nad tebou vadí to tlučení do trubek, tak co to otočit a stěžovat si, že mlátí do trubek ?
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2011 22:10 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit
Keitty
Tak v tom případě bych řešila nejdřív veterináře a pak tu kameru nejlíp i se zvukem (kdoví co tam sousedi začali provádět).
|
Mollynka
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2011 12:50
- Nahlásit
Keitty
No já bych do té kastrace klidně šla- zvlášť pro psa to není žádný velký zákrok..třeba babiččin pes byl také v čase hárání jak šílený a hodně doma vyl atd atd, a v tomhle ohledu to pomohlo..
Jinak držím pace, vím jak se cítíte, tchýně má doma dvě feny co nezavřou hubu celý čas co jsou osamotě / tím bych varovala před pořízením druhého psa "kamaráda" , který to leda pochytí /..Ze začátku pomohlo nechat jim puštěnou televizi, potom už ani to ne Moje fenka měla ze začátku také tendence brečet za mnou, hodně mi pomohly takové plnící hračky -míčky na nasypání palmsků, anebo taková trubka kterou vždy naplním taveným sýrem a před odchodem jí ji hodím..to jí zabaví tak na hodinku a pak jde vyčerpáním spát :-D
Nicměně když nic nepomůže je tu ještě možnost školky pro pejsky, anebo si najmout "hlídače" který by s pejsem byl...což teda jde do peněz..
|