| Autor |
Zpráva |
monikaMalikova
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 22:22
- Nahlásit
Dobrý den mám doma křížence labradora a retrívra..mám ho z utulku a jsou mu 3-4 roky..prošel rukama 15 majitelům je hodný ovšem má pár problémů se kterými si nevím moc rady..
1-je chronický utěkář a nedělá mu žádný problém přeskočit plot o výšce 2,5 metry do ted nechápem jak to dokáže díky pochvalám když se vrátí se aspoň naučil vracet ale potřebovala bych ho niak méně drastickým způsobem ho to odnaučit.
2-když jsme bydleli ve městě mohla jsem ho bez problémů ostříhat a učesat a miloval to...ale po přestěhování na vesnici kde má zatím svou volnost pohybu se to rapidně zmenilo kdykoliv ho chci ostříhat učesat nebo mu jen něco vyndat z chlupů začne cenit zuby a pak se mi ožene po první části těla..a díky tomu že rád běhá bodlákama nejde jeho stav jen tak ignorovat..zkoušeli sme různé rady od cvičitelu ale zatim nic nejde
3-chůze na vodítku ..stahováky cvičná voditka nic nefunguje odmeny nic..on misto toho aby povolil radsi se dusi dokud nepadne proto jsem musela upustit tak jestli i toto se dá řešit.
asi by stálo i za zmínku že jedním z posledních majitelů byl chlap se kerým jsem se musela o psa soudit jelikož ho týral brutálně kopal těžkyma botama do hlavy a žeber proto jsem musela odejít od horších tělesných trestu pouze na řev na což se naučil částečně reagovat. ovšem ty největší změny nastali až na vesnici..tak doufám že má doma někdo taky takové trdlo a poradí
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2011 22:47
- Nahlásit
Co se takhle odstěhovat zpátky do města?
Ale vážně: nedostal pejsek dojem, že je vůdcem smečky? Proto si dělá co chce včetně cenění a kousání. Nedala bych mu nažrat, na plot bych dala elektrický ohradník, strčila bych mu pelech někam do vedlejší místnosti a tak. Prostě bych mu dávala najevo, že je závislý on na mě a ne naopak.
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 01:50 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
monikaMalikova
Dobrý den,
Jak dlouho u sebe pejska máte?
1) Elektrický ohradník na plot
2) a) Nasaďte psovi košík, raději umělohmotný, ať nemáte modřiny, kdyby vás praštil.
b) Údržbu srsti dělejte častěji, ale v kratších časových úsecích.
c) Zacuchanou srst s bodláky nevyčesávejte, ale odstřihněte.
d) Mluvte při tom na něj - klidně, přátelsky a dobrosrdečně si z něj dělejte trochu srandu. Něco jako, že je trubka plechová a trdlo, že se takhle bojí a vyvádí. Netrestejte ho.
e) Až si bez obstrukcí nechá odstřihnout třeba jen jediný bodlák, skončete pro tentokrát s údržbou, moc psa pochvalte a odměňte.
3) U nás (x fundla a retrívra nebo kokra) pomohlo, když jsem psovi místo obojku nasadila kšíry. Přestal panikařit a vyvíjet protitlak.
Ale spíš si je nejdříve od někoho půjčte, a až jestli zjistíte, že to jde trochu líp, si je kdyžtak pořiďte. Postupujte při učení chůze na vodítku jako u štěněte.
4) Cvičte psa formou hry. Vymyslete nějaké zábavné společné aktivity a utahejte ho (to poslední bude u x retrívra a labradora asi dost těžký).
5) Zkuste zachovat za všech okolností klid a nadhled, což se snadno řekne, ale...
|
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 02:08 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
monikaMalikova
http://knihy.abz.cz/prodej/hodny-pes-nemozne-chova ni
Docela dobrá knížka. Neztotožnila jsem se se vším, co tam je napsáno - zejména ohledně kastrací z výchovných důvodů, ale dost věcí mi tam přišlo fajn.
Tahle kniha mi před 15 lety, v období Hipíkovy puberty, pomohla jakž takž udržet duševní rovnováhu .
|
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 03:12 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
monikaMalikova
musela odejít od horších tělesných trestu pouze na řev na což se naučil částečně reagovat.
Řev bych omezila na minimum. Důslednost a čitelný projev nevole ano, ale bez křiku (a fyz. trestů).
Ovšem ty největší změny nastaly až na vesnici..
Je dost možné, že stěhováním pes znejistěl a teď neví, co zas bude... Třeba mu prostředí připomíná něco ošklivýho... 15 majitelů za 4 roky a týrání se na něm jistě podepsalo...
Bude to chtít čas a spoustu trpělivosti, důslednosti, klidu a laskavosti, ale věřím, že to spolu zvládnete, držím vám palce
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 07:08
- Nahlásit
monikaMalikova
Na vycházky bych dal ostnáč (nabroušený) a uvidíte, že vás tahat nebude.
Doma dát na řetěz nebo na mětrový řetěz přidělat pneumatiku, aby ji tahal za sebou a přes plot už vám neskočí.
Psa nečesat, prostě ho nechat zacuchanýho a dvakrát do roka celýho ostříhat mašinkou dohola.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 07:11
- Nahlásit
já bych se soustředila na vybudování vztahu se psem - při jeho zkušenostech se nedivím, že se o sebe začal start sám a chrání si své jisté - stěhování mu zase narušilo jeho jistoty. proti útěkům bych taky dala el- ohradník - kontaktní, aby pes nemusel nosit přijímač na krku (máme doma a funguje na dospěláky, štěndo si z něho nic nedělá a chodí tam i zpět, jen si k tomu kvíká). rozčesávat po kouskách - třeba jen dva tahy, k tomu silné kožené rukavice proti zranění, bez košíku, aby si to pes nespojil - košík = česání = násilí. řev odstraňte z rejstříku výchovných prostředků - pes s takovými zápormnými zkušenostmi nemusí reagovat - připadá mu to jako ve starých podmínkách, hlas mu jde kolem uší a ne do hlavy. napište, odkud jste, třeba by se dalo poradit na vlastní oči
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 07:45
- Nahlásit
já jenom rozvedu co psala Hipík atd.
1) nebo dát nahoru tyče zkosené dovnitř a mezi ně natáhout dráty (něco jako mají ve vězení, ale bez ostnáče )
2) To česání, mně se osvědčilo následující - žádné rozčesávací spreje, oleje..., známé hřebeny, jen ten nejjemnější kartáč a hladit, potom postupně začít česat, vždy mít u sebe nějakou žádanou odměnu.
každopádně pamatovat na to, že vaše nepřiměřená (z pohledu psa) reakce vás vždy hodí zpět na začátek
3) to učení jako u štěněte = vyjdete, pes začne tahat, vy zastavíte, často měníte směry
4)plavání? aportování? jestli neutíká na procházkách, co třeba schovávat se mu na procházkách a nechat se hledat.
A ještě (omlouvám se a asi to není váš případ), napadlo mě, že kamarádův pes se takhle začal chovat poté, co se kamarád rozešel s přítelkyní a psa přestal brát do domu, takže spolu toho času začali trávit strašně málo. Jestli pes spal doma a teď spí na zahradě (třeba)?
|
kobroor
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 08:15
- Nahlásit
ad tahání na vodítku...
Mám fenku NO, která příšerně táhla, vyzkoušela jsem všechno - haltinu - na ní si nezvykla a přervala mi jí, protitahací kšíry i normální postroj - fungovalo to jenom chvíli, stahováky atd. - taky jenom chvíli. Zkoušela jsem i jak píše kachna, když zatáhne zastavit - to trochu pomohlo, ale ne úplně. Pak mi cvičitelka, ke který jsme začli chodit, řekla, že se to dělá tak, že musíš škubnout před tím, než natáhne vodítko. Takže jsem vzala kožený nestahovací obojek, utáhla těsně pod hlavu a před tím, než natáhla vodítko, jsem pokaždý přiměřeně škubla. No a světe div se, hned po první procházce už skoro netáhne, ale měla jsem ruce úplně vyškubaný... Teď už skoro netáhne, jen občas jí musím jemně naznačit...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 08:32
- Nahlásit
Psíček
Chápu to dobře, že radíš odměňovat psa za to, že nechá se sebou manipulovat?
de facto ano. Rozhodně cíl vždycky byl, spojit si česání s něčím pokud možno příjemným.
Vlastně v první fázi hladím kartáčem jenom na zádech a ještě za to odměním, potom hladím po celym těle
v druhý opatrně přidávám hřebeny od nejmíň nepříjemnejch až po nejnepříjemnější a zase vždy od zad na zadek.
Hele mně to ale nepřijde jako problém. To snad jedině, kdyby to byla jediná forma manipulace s tim psem, ne?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 08:34
- Nahlásit
kobroor
Takže jsem vzala kožený nestahovací obojek, utáhla těsně pod hlavu a před tím, než natáhla vodítko, jsem pokaždý přiměřeně škubla.
ano, ale to podle mě není věc, kterou by podle popisu zvládnul začátečník . Protože když neumíš škubat, vlaješ za psem, pes se dusí a efekt žádnej.
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 08:45
- Nahlásit
monikaMalikova
1. viz výše
2. a 3. - co třeba klikr?
|
kobroor
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 08:46
- Nahlásit
kachna_
to asi jo, ale už jen to, že utáhne ten obojek pod hlavou, to je tomu psovi nepříjemný, když táhne, tak pak stačí i menší škubnutí (ne zatáhnutí). Za pokus nic nedá...
|
jbat
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 09:03
- Nahlásit
monikaMalikova
Ty vole psíčku, tebe si nikdo nevšímá, tak tady hážeš jedno téma za druhým a pak si sám radíš, jo? Bože ty seš ubožátko.
A jak se všechno snažíš cpát směrem k EO...
Fakt zábavné.
|
jbat
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 10:08
- Nahlásit
Psíček
Tebe zas málo řežou viď?
zato tebe mlátilipo hlavičce až moc, jak vidím.
hele nebavíš mě,papa.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 10:45
- Nahlásit
Psíček
Jakože s ním můžeš manipulovat jak chceš, ale prostě česání mu vadilo jo?
u jednoho psa ano, ale osvědčilo se mi to i jako nácvik na česání. A taky tím pamlskem trochu rozptyluju soustředění psa na jemu nelibou činnost.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 11:00
- Nahlásit
jbat
jak si přišla na to, že je to psíček?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 11:08
- Nahlásit
helps
jak si přišla na to, že je to psíček?
Dedukce Mesány
Psíček
1-je chronický utěkář a nedělá mu žádný problém přeskočit plot o výšce 2,5 metry do ted nechápem jak to dokáže
Nijak, je to nemožné.
Tos toho teda ještě spoustu neviděl Pro Megan, nebo Pumu žádný problém Pumice jednou na jakési zřícenině (fakt už nevím kde, někde v Českém ráji a tam je těch hradů asi tisíc, fšechny stejný ) dala cca čtyřmetrovou zeď. Procházela se nahoře po hradbách. Je fakt,že to asi neskákala, nejspíš si zčásti pomohla šplhem po jednom zříceném konci
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 12:00
- Nahlásit
ostříhat učesat nebo mu jen něco vyndat z chlupů začne cenit zuby a pak se mi ožene po první části těla.
Sem nepochopila esli to dělá jenom venku???A v bytě né tak ho zavléct do místnosti jako do bytu,pokud kouše tak jasně náhubek vodítko a dyž postojï odměnit dyž se vožene tak mu vynadejte,že se to nedělá(jak záleží na vašem uvážení)
|
jbat
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 12:24
- Nahlásit
helps
poslední takovéhle dotazy jsou vždycky od nového člověka, na většinu by se jako "řešení" dalo použít EO, tolik oblíbené psíčkovo téma.
ty poslední dotazy jsou taky přidány buď hodně pozdě večer, nebi v noci. a mají na druhý pohled dost podobný styl.
no a taky v těchhle tématech psíček vystupuje jako ochotný a znalý kynolog, což není úplně běžné a nechápu, jak mu to vůbec někdo může žrát.
víceméně ukazuje, jaké všeznalky se tu dají najít.
samozřejěm se to netýká všech nových lidí a dotazů.
ale je to jen můj názor, samozřejmě, já se taky odcela bavím, když vidím, jak ochotně se někteří ženou radit a při tom...
takže tak, v pohodě. raďte dál.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 12:29
- Nahlásit
Psíček
Hele Vlčáčková, jak jsi přišla na to, že jbat na něco přišla?
Hele Káji, jak jsi přišel na to, že Vlčáčková je Helps?
|
helps
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 12:34
- Nahlásit
Biluška Psíček
Jo tak mě už to záčíná docházet
jbat
Tak já se teda půjdu podívat znova no. Třeba to na druhej pohled bude jasnější )) Ovšem nevím nevím... Takovýhle story se podle mě jen tak nevymyslí
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 12:56
- Nahlásit
Psíček
To máš nějaký nový matroš co? Vypadá kvalitně
|
helps
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 13:05
- Nahlásit
Psíček
že vám tady všem hrabe
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 13:07
- Nahlásit
helps
že vám tady všem hrabe
no to ti došlo brzo . Ale některým hrabe od přírody, jiní na to potřebují lepidlo a někteří mají dokonce lékařskou diagnozu Ti jsou zavření v pavilonu číslo pět
|
monikaMalikova
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 14:34
- Nahlásit
psíčku neboj že bych ho nezvládala to zase jako já zas nerozmazluju ovšem hold fobie co získal těch ho bez zkušeností nezbavím ty zkušenosti nemám vychovanej je poveli umí poslouchá jen v někerých částech hold blbne ale říct něco jako že ho nezvládám mi přijde trošku jako urážlivý..sorry
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 14:45
- Nahlásit
monikaMalikova
že ho nezvládám mi přijde trošku jako urážlivý
Paní psíčka si neberte až tak k srdci to je tady takovej fenomém,něco jako mrtvej kostelník a velkej černej pes-vůbec tam nezapadaj,ale bez nich by to nebylo vono,nebo jing a jang von je ta černá půlka,ale má tu bílou tupku v tom černým.
|
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 15:11 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
monikaMalikova
nerozmazluju
Ahoj, předpokládala jsem, že kdyby ano, a pes měl dojem, že je kápo, měla byste mnohem víc problémů, než jenom ty z tohoto tématu.
Psíček má ale pravdu v tom, že na dálku se to špatně radí a v těchto případech to ani moc nejde...
Já z vašeho příspěvku mám POCIT - že pes si je nejistej a spíš se bojí a neví na čem je... Napsala jsem sem proto, že mi trochu připoměl Hipíka, který byl týraný jako štěně a taky šel z ruky do ruky, než jsme se potkali.
V pubertě byl dost děsnej a já na něj řvala ze strachu, aby mi nepřerost přes hlavu... byla to velká chyba.
ovšem hold fobie co získal těch ho bez zkušeností nezbavím
Ono to chce hlavně čas a pevný nervy... A taky se smířit s tím, že se to sice hodně zlepší, ale pravděpodobně pes nebude nikdy úplně vyrovnaný a bude mít svý mouchy... Což já beru u Hipíka jako součást jeho šarmu
|
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 15:46
- Nahlásit
Psíček
Tak teď fakt nechápu tvou reakci na to, co jsem napsala... ale to se stává...
šak mě ty boží mlýny taky jednou semelou i na mě se dostane, nemějte dobří lidé strach.
Promiň, ale s tím jdi někam , to není můj šálek kávy...
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 24 Bře 2011 15:46
- Nahlásit
Vlčáčková
nedostal pejsek dojem, že je vůdcem smečky?
ktere smecky?
Psíček
Hele Zuzano ještě kontrolní otázka, fakt chceš tvrdit, že nějakej tvůj pes přeskočí 2,5 metrů překážku?
hele alesi, to mas jako s rybarema, toooohle je 90cm kapr a zidka kolem kasny na hornim olomouckem namesti ma minimalne 2 metry - taky si deti musi stoupat na spicky, aby pres ni videly. dalsim dulezitym faktorem je to, ze "vybehnout po schodech" a "vyskocit" jsou v urcitych kruzich a situacich synonyma.
h,t & r
A taky se smířit s tím, že se to sice hodně zlepší, ale pravděpodobně pes nebude nikdy úplně vyrovnaný a bude mít svý mouchy...
coz je ovsem vzdy z (mnohem) vetsi casti zavisle na cloveku nez na tom,cim vsim si pes v zivote prosel.
Což já beru u Hipíka jako součást jeho šarmu
coz je ovsem moudre
|