| Autor |
Zpráva |
Andy11
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2011 19:41
- Nahlásit
Dobrý den, mám 19-ti měsíčního psa velkého plemene (cca 70 kg), který pokaždé, když má příležitost, tak se vrhne na cizího psa. Od malička si hrával pouze s naší fenou, protože nikdo nechtěl nechat takovýho "velkýho psa" hrát si se svým psem. Takže se nám všichni vyhybali obloukem. A náš problém je ten, že pokaždé když k němu přijde nějaký pes, ať na vodítku nebo na volno, vždycky na něj zaútočí. Začne ho kousat do krku, zad atd. Když ho okřiknu ihned přestane a vrátí se zpátky, ale kdyby se k sobě dostali znovu, tak po něm zase skočí... Nevím, jak ho to mám odnaučit, když v okolí není žádne majitel, kterej by nechal pohrát svýho psa s mým. Takže on nemá příležitost se ani s žádnym psem seznámit. Na cvičák chodil do 1 roku, ale pak ho zrušli a další nejbližší je vzdálený 40km. Chci to řešit hned aby pak nebylo pozdě, ale nevím, jak mám postupovat...
Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?
Předem děkuji za každou odpověď
PS- jinak je to moc hodnej pes, ale nechci, aby si o něm lidi mysleli, že je to nějakej rváč. Spíš je to asi způsobeno tím, že se psy nemá žádnou zkušenost...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 8 Led 2011 21:25
- Nahlásit
Andy11
Co je to za plemeno?
Každopádně bez kontaktu se psy to nepůjde. Chtělo by to se nejdřív s někým dohodnout, aby majitelé dalších psů věděli, o co jde.
Nejlepší by samozřejmě byl cvičák, kde by na komunikaci psů někdo dával pozor.
1) Co takhle zkusit košík?
2) Pokud tohle Když ho okřiknu ihned přestane a vrátí se zpátky opravdu funguje, je to na dobré cestě. Ještě než se do toho opravdu dá, okřikni ho, dej najevo svoji nelibost, jakmile toho nechá, na dálku ho trochu pochval, ale nepřivolávej ho zbytečně často k sobě, jen občas, když bude opravdu v klidu a budeš ho moct pořádně za chování pochválit.
3) Pokud to odvolání nefunguje tak docela, nech ho za sebou tahat vodítko (krátké a bez poutka), abys ho mohla korigovat ručně, jinak podle bodu 2.
4) Nejdřív by to chtělo takovýhle nácvik ve stabilní smečce a bez tvojí feny.
5) Až začne tolerovat ostatní psy ve smečce, můžete zkusit jiné psy. Ale nenechávej ho za nimi vybíhat podle libosti, jděte k nim v klidu u nohy a pak ze sedu dostane normálně volno. Když do toho půjde, opět bod 2.
Dost času už jste promeškali, tak neváhej.
|
Andy11
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2011 09:58
- Nahlásit
Walda
Omlouvám se za nezdělení plemene. Jedná se o mladou německou dogu...
My bydlíme v opravdu malé docela odlehlé vesničce, kde u každého domu mají psa, ale jsou to ze třičtvrtě případů psi, kteří nikdy v životě nebyli na procházce, takže socializovaní taky dvakrát moc nejsou a štěkají na každého psa, který se okolo mihne. Takže najít u nás někoho, kdo má hodného psa a šel by s námi někdy na procházku je problém (většinou jsou to pejsci malých plemen a majitélé se o ně bojí)...
Samozřejmě cvičák by byl nejlepší, ale ta vzdálenost je problém.
Košík už jsme také koupili, zvyknul si na něj poměrně rychle. Každý den chodíme s košíkem, kolem všech těch zahrad s pejsky a snažím se ho naučit aby si jich nevšímal. Chodíme pořád sem a tam kolem těch nejuštěkanějších a po chvilce ho to přesta nebavit (už na ně neštěká, nevrčí a nesnaží se povalit plot) a jde klidně a ani se na ně neotočí.Za to ho pak pochválim a pokračujeme v procházce...Dělám to správně?
Děkuji za Vaši odpověď
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 9 Led 2011 14:25 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Andy11
mladou německou dogu..
Ti co znám, jsou pohodáři. Jen trochu větší. Takže předpokládám, stejně jako ve svém minulém příspěvku, že "zaútočí. Začne ho kousat do krku, zad atd. " není na vážno (to už byste měli otevřený účet na vetrině), ale prostě z nedostatku zkušeností zkouší takhle komunikovat.
psi, kteří nikdy v životě nebyli na procházce
To je Bohu žel na venkově normální. Už jsem dělal i to, že jsem zvonil po sousedech psa, kterýho jsem pomáhal řešit a snažil se dohodnout aspoň nějaký kontakt.
.....snažím se ho naučit aby si jich nevšímal........Dělám to správně?
To děáš, ale je to trochu něco jiného něž správná komunikace na volno s jinými psy. Takhle ho naušíš klidu a nevšímavosti ke psům, pokud ti půjde u nohy.
Ta komunikace se jinak, než jsem popsal, neučit nedá.
Samozřejmě cvičák by byl nejlepší, ale ta vzdálenost je problém.
Jenže by to podle mě byla pro vás nejlepší investice. A samozřejmě cvičák, kde se dělá smečka. Aspoň před nebo po výcviku, mimo cvičák.
|
Andy11
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2011 15:04
- Nahlásit
Walda
Ti co znám, jsou pohodáři. Jen trochu větší.
To on je =D. Je to zlatej pes, doma se chová klidně a spořádaně, venku taky, ale až do té doby než potkáme psa.
Takže předpokládám, stejně jako ve svém minulém příspěvku, že "zaútočí. Začne ho kousat do krku, zad atd. " není na vážno (to už byste měli otevřený účet na vetrině), ale prostě z nedostatku zkušeností zkouší takhle komunikovat.
To je přesně ono... Nikdy žádnému psu nic neuděl, spíše ho jenom oslintá a vyděsí k smrti. Ale majitelé těchto psů nejsou z toho nadšeni a já se jim popravdě ani nedivím....
Planuju teď někdy vyrazit na cvičák, ale nebude to na žádné pravidelné chození, spíše tam budeme jezdit tak jednou za 2 měsíce =(
Ale ještě jsem se chtěla zeptat, jak se mám chovat, až tam přijdeme? Psi tam většinou ze začátku lítaj na volno a já nevím jak bude reagovat, když k němu nějakej přiběhne. Mám mu dát náhubek? Nebo se mám radši držet někde stranou a nebo ho mám rovnou mezi ně pustit(což asi ne)?
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2011 15:22
- Nahlásit
Andy11
Jak se chovat na cvičáku, by vám měl zdělit místní výcvikář, který po konzultaci s vámi by se měl zaměřit na konkrétní problém konkrétního psa. Jdete tam pro radu a pomoc, nikdo by na vás neměl koukat skrz prsty.
Můžu se zeptat z kterého kraje jste?
|
radkah
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2011 16:20
- Nahlásit
Andy11
Máme taky dogu-fenu. Ač byla odmala mezi psy denně, stejně má tendence se na každé psisko vrhat s temným vrčením-nemyslí to zle, ale majitele psa jsou většinou na mrtvici, i když je předem upozorním, že vítací rituál naši Ajdy vypadá strašidelně, ale nikomu nic neudělá. Řešíme to povelem "sedni" a Ajda čeká až k ní dotyčný přijde ...pak volám "kamáráááád, jéééé ten je malýýýý, kamaráááád je toooo"..no a pak je společně vypouštíme... . Chce to sehnat nějaký pejskaře, co maj mozek v hlavě a dobrý nervy.Odkud jste?
|
EvaK
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2011 17:20
- Nahlásit
taky se zeptám odkud jste? podle toho se dá poradit jiný cvičák, setkání s další dogou třeba, psí tábor atd.
jinak to co popisujete je typické chování feny taktéž něm. dogy mojí kamarádky. moji fenu zbožňuje, ale chová se k ní a "vítá" ji naprosto stejně. ožužlává záda, za krkem, takový nevycválaný poník.
problém je, že doga váží to co váží, takže i když psa nežvejká zubama ten "útok" takovou váhou porazí i větší plemeno, ještě když se k tomu doga rozběhne.
kámoška má zkušenosti, že si takhle dogy hrajou mezi sebou normálně, ale věřím, že se to těžko vysvětluje majiteli menšího psa.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2011 17:27
- Nahlásit
EvaK
Ze stejného důvodu se ptám i já
Hry některých velkých plemen jsou kolikrát na pohled fakt celkem drsný. Už jsem to několikrát psala, ale naši sousedi si třeba zpočátku mysleli, že se nám furt rvou psi a oni si jen hráli miláčci
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2011 17:45
- Nahlásit
Andy11
jak se mám chovat, až tam přijdeme? Psi tam většinou ze začátku lítaj na volno a já nevím jak bude reagovat,
Doufám , že u tohohle "úvodu" na volno už je výcvikář.
Nejlepší by bylo mu předem zavolat a vysvětlit problém. Měl by ti sám už něco říct, co máte dělat, až přijdete.
Až na cvičák půjdeš, neboj se, snaž se být opravdu v klidu a přenášet to na psa. Sebevědomí, klid a vzájemný repekt.
Košík pesanovi určitě dej, a jinak pak s nim komunikuj, jak jsem popsal nahoře.
Nebo se mám radši držet někde stranou
To by vám moc nepomohlo.
spíše tam budeme jezdit tak jednou za 2 měsíce =(
Lepší než nic, ale není to, co jsem myslel.
|
radkah
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2011 17:48
- Nahlásit
Andy11
joo dogaři maj každej rok tábor..nevím kdy a kde-se s nima nezdružuju , ale na stránkách klubu ND budou info nebo lze zadat dotaz do diskuze
|
Andy11
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2011 18:25
- Nahlásit
Eldoguero
EvaK
Jsme z okresu Písek. Cvičák tu sice je, ale nemají místo, teda spíš pro dogu místo nemají, protože kámošky německýho ovčouna tam bez problémů a vzali a to i přesto, že tam volala cca 2 dny po mě...
radkah
Zkusím ho tedy při setkání s jiným psem zaměstnat nějakým povelem, ale on mě většinou vůbec nevnímá...
O dogařském táboře si zkusím sehnat nějaké informace na internetu. Děkuji za tip. :-D
Walda
Výcvikářovi teda zkusím předem zavolat a domluvíme se ohledně našeho příjezdu. Uvidíme, jestli nám to nějak pomůže.
Všem děkuji za rady a informace...
:-D
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2011 19:00
- Nahlásit
Andy11
radkah
Zkusím ho tedy při setkání s jiným psem zaměstnat nějakým povelem, ale on mě většinou vůbec nevnímá...
slecku radkuh jeji doga take vubec nevnima, takze to zrejme bude idealni rada pro vas .
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2011 19:30
- Nahlásit
Andy11
Jsme z okresu Písek. Cvičák tu sice je, ale nemají místo, teda spíš pro dogu místo nemají, protože kámošky německýho ovčouna tam bez problémů a vzali a to i přesto, že tam volala cca 2 dny po mě...
Tak to bohužel, jsem z opačného konce, Písecko neznám To co uvádíš je naneštěstí dost nešťastný přístup některých cvičáků. Držím palce ať to to ve tvém případě dopadne v pohodě
|
EvaK
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2011 19:54
- Nahlásit
určitě bývá tábor v Josefově, což je sice na jižní Moravě, ale zato tam je vynikající výcvikář, který dogy chová a opravdu jim rozumí. takže možná by to stálo za to zvážit i dalekou cestu. stejně tak bych měla ještě jeden tip na akci/akce, kde by se váš pejsan mohl v klidu seznámit, socializovat a něco se naučit a nikdo tam nehledí na plemeno nebo velikost psa, ale taky je to na Moravě.
bohužel některé cvičáky jsou pořád nastaveny na služební plemena a žijou v představě, že doga se nic nenaučí. nebo neumí výcvikář s odlišnou povahou pracovat tak radši řekně, že vás nevezme
|
radkah
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2011 19:59
- Nahlásit
argosek
ty seš chytrej, jak jsi vlasatej ))
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2011 21:22
- Nahlásit
radkah
mozna jeste o chlup vic
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 10 Led 2011 23:15
- Nahlásit
radkah
argosek
a víc a víc, až bude úplně nejvíc nejchytřejší na světě
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 19 Led 2011 18:39
- Nahlásit
Dobrý den, využiji toto vlákno k mému problému, ať nezakládám další. Mám 2,5 letou fenku irského teriéra. Od mala byla zvyklá na psy, chodím s ní na cvičák a cvičíme agility. Za celou dobu se mi nestalo, že by zaútočila na jiné psy nebo feny, ať už byla na volno nebo na vodítku. Za poslední měsíc se mi ale už podruhé stalo, že vyjela na psa. Jednou na volno a jednou na vodítku. Nestalo se to na cvičáku, ale na procházce v lese, kde jsme potkaly jednou cizí holku s jezevčíkem. Ten byl taky na volno, tak jsem je chtěla nechat očichat. Moje fenka vrtěla ocasem, vypadala jako že si chce hrát, ale po chvíli se ten jezevčík přikrčil a ona na něho zaútočila. Musela jsem ji od něho odtrhnout. Viděla jsem u ní takové chování poprvé. Podruhé se stalo to samé, jen na vodítku. Nevím proč to udělala, teď mám obavy,že jsem něco zanedbala a i když povely zvládá perfektně, tak nevím jak zabránit dalšímu napadení.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 15:02
- Nahlásit
franceska1
. Za poslední měsíc se mi ale už podruhé stalo, že vyjela na psa.
no bóže, však máš psa, ne hadru, taky se neusmíváš na každého blba co tě převálcuje
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2011 16:58
- Nahlásit
Mucholabka
taky se neusmíváš na každého blba co tě převálcuje
jo, až na to, že tohle je irák a válcuje jezevčíka takže trochu opačné váhové kategorie a taky bych to řešila, že se mi pes prsí na menší psiska.
franceska1
najdi si v okolí někoho, kdo ti poradí na místě podle tvého psa. píšeš, že chodíte na cvičák, zkusila bych to pořěšit s výcvikářem, který tvého psa zná. po netu se těžko radí, když psa ani situace neznáme.
ale vsadím boty, že to bude mít co společné s tímto Mám 2,5 letou fenku
|
franceska1
Člen |
# Zasláno: 22 Led 2011 00:02
- Nahlásit
Mucholabka
Jde o to,že tohle chování jí tolerovat nemůžu, právě z důvodu jak píše PeKrato. Ale nejen kvůli tomu, nechci prostě nic zanedbat a podchytit to hned v začátku.
PeKrato
Jak to myslíš že to bude mít co společné s tím Mám 2,5 letou fenku? Jako puberta? Protože to jsem myslela že už je za námi , resp.jsem u ní žádnou nijak nevypozorovala. Na cvičáku jsem to už řešila, ale bohužel moc rad jsem se nedozvěděla, jelikož z jejich pohledu je vše ok, protože na cvičáku se chová perfektně.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 24 Led 2011 08:36
- Nahlásit
franceska1
Jako puberta?
No spíš že se už cítí dospělá, tak může zkoušet nově hrozit. Mě to fenka menšího plemene dělala kolem druhého roku. Jak se do té doby byla schopná dělit o hračky, tak jako když luskneš a kvůli hračce se byla schopná okamžitě servat, stačil blbý pohled druhého psa. Dostala řádně seřváno a už se nechá okřiknout, i když těmhle situacím samo předcházím. Na cizí psy už ale zůstala nepříjemná pořád, prostě ji seznamování s cizými psy vadí a hned po nich jde. Neublíží, jen hrozí, ale to se těžko vysvětluje páníčkům těch cizých psů. Nejvíc jí vadí velcí psi.
Podobně to může mít tvoje fenka s malými psy. Ale jak už jsem psala, nebyli jsme u toho a neviděli jejich chování, tak je to jen možnost. Taky to tak být nemusí a prostě se jí ten jezevec jen nelíbí
|