| Autor |
Zpráva |
MISULACEK
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2010 19:50
- Nahlásit
Dobrý večer,
prosím o Vaši další radu.
Máme půlroční štěně jorkšíra, ale máme problém, když kdokoliv z nás otevře dveře z domu na ulici, tak se pes snaží všemožně frnknout a když se mu to nepozorovaně povede, tak se nedá přivolat. Na vodítku klidně na přivolání "ke mně" přiběhne, ale jak nám uteče, tak prostě vezme směr, je jak v transu a nevidí, neslyší. Pak musíme ihned vyběhnout za ním, aby se nezaběhnul. Bojím se, aby se mu něco nestalo, blízko naší ulice je dost frekventovaná silnice.
Zatím se povedl chytit jen na plechovku kočičího Gourmetu, ani jeho krmení nepomáhá a to musíme být ještě v takové blízkosti, aby ho vůbec zaregistroval, ale co až už nebude fungovat ani ten Gourmet, protože je mazaný a už ví, že ho chytneme?
A jak postupovat, když uteče a povede se nám ho chytit? Potrestat, že utekl nebo pochválit, že se nechal chytit?
Prosím, poraďte, jak ho naučit utíkat. Už zvládl ostatní povely, jako je "sedni", "lehni", "dej pac" nebo "popros", taky to "ke mně", ale to jen na vodítku, bez vodítka je to prostě hluchý a slepý pes. Bojím se, že se buď zaběhne a teď v těch mrazech to není zrovna nejlepší, nebo že nám ho třeba přejede kamion nebo se mu stane něco jiného ošklivého. Pro jistotu už má obojek s adresou a tel. číslem, kdyby se přece jen zaběhl, ale to ho od přejetí neuchrání.
Děkuji moc, Míša.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2010 19:58
- Nahlásit
MISULACEK
Prosím, ještě nám napiš, jak často pejska venčíš - mám na mysli min. 45 minutovou procházku, ne jen čůrání za rohem.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2010 20:02
- Nahlásit
MISULACEK
Prosím, poraďte, jak ho naučit utíkat.
Run, Forrest, ruuun!
ale máme problém, když kdokoliv z nás otevře dveře z domu na ulici, tak se pes snaží všemožně frnknout a když se mu to nepozorovaně povede, tak se nedá přivolat.
Kupte chutnejsi kocici konzervu nebo neotvirejte dvere. Nebo vytvorte zabranu, aby se takto neovladatelny jork nedostal na ulici, nekoho nezadavil, nezpusobil dopravni nehodu. Co treba postavit prepravku do chodby?
|
Baysha
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2010 20:08
- Nahlásit
já bych asi postupovala takto:
1. zabránit v útěku (buď důsledně před každým otevřením dveří mít štěndo pod kontrolou či na vodítku, nebo třeba dát do dveří nějakou zábranu, kterou člověk překročí, ale jork nepřeskočí)
2. najít nějaké bezpečné místo, kde se může do sytosti vylítat, aby mu volnost nebyla vzácná - aspoň těch 45 minut denně...
3. poslušnost, poslušnost, poslušnost... aby poslechl ne jen když vidí dobrůtku nebo když je pod kontrolou, ale vždy - hlavně přivolání a odložení...
|
MISULACEK
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2010 20:53
- Nahlásit
No, máme zahradu u domu, tam blbneme dost často. Mimo to chodíme taky ven na procházky, když si říká, ale jen čůrání za rohem to není. A každé odpoledne na velkou asi tak na dvě tři hodiny, i když ho pak už ke konci musíme nosit, protože třeba nemůže nebo teď třeba kvůli zimě, ale i to se mu líbí, z tašky na rameni má přehled, je mu teplo, nic mu neujde a vydržel by tak hodiny.
Neotevírat, jak radí Fifi je taky jedna možnost, ale přece jen občas otevřít musíme (odpadky, nákupy, pošťačka... a problém je, že jde o řadový dům a přední vchod je rovnou na ulici. Ale nějak jsem to nepochopila s tou přepravkou postavenou do chodby, asi si sedím na vedení, ale to myslíte takovou tu na zeleninu? Tak úzkou chodbu ale nemáme, to by pro něho nebyl problém oběhnout nebo přelézt, navíc skáče jako pérák, takže by to muselo být něco vyššího.
Už jsme to zkusili i s vodítkem, které je trvale připnuté k zábradlí dole na chodbě a psa v případě potřeby připneme, nebo ten, kdo jde ven, tak zařve do domu "chyťe psa!" a otevírá se, až se štěndo opravdu zajistí, ale třeba dneska maminčin manžel prostě otevřel dveře rovnou, aniž by počkal, až ho někdo přidrží. Bude se muset naučit, že jen tak otevřít nemůže, aspoň do té doby, než se štěně naučí přibehnout na zavolání i bez vodítka. No, dneska to naštěstí dobře dopadlo a prckovi se nic nestalo...
A poradíte nám nějakou zaručenou metodu, jak naučit pejska správně přivolat? Jak říkám na vodítku to zvládl, ale bez vodítka neposlouchá. Jen doma nebo za domem na zahradě, ale venku se ho bojím pustit. Přece jen bychom rádi, aby neutíkal, ale když se mu to třeba zase někdy povede, tak aby přiběhl na zavolání zpátky k nám.
Jinak kočičím krmením ho určitě nekrmíme, aby si někdo nemyslel "proboha, čím ho to tam krmí?", ale máme kocoura a pesan si myslí, že tohle je určitě lepší než to jeho, takže zatím se nechá chytit jen na ten Gourmet - naštěstí...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2010 21:03
- Nahlásit
MISULACEK
Ale nějak jsem to nepochopila s tou přepravkou postavenou do chodby, asi si sedím na vedení, ale to myslíte takovou tu na zeleninu? Tak úzkou chodbu ale nemáme, to by pro něho nebyl problém oběhnout nebo přelézt, navíc skáče jako pérák, takže by to muselo být něco vyššího.
No a to je problem vyresit? Prodavaji rozpinaci zabrany do dveri, ktere snad drajvovy jork neprekona, nebo ho proste strcit nekam do jineho pokoje, kdyz prijde ta postacka, nakup, vynest odpadky).
Už jsme to zkusili i s vodítkem, které je trvale připnuté k zábradlí dole na chodbě a psa v případě potřeby připneme, nebo ten, kdo jde ven, tak zařve do domu "chyťe psa!"
Poridte si bezdratove vysilacky a budete to mit jednodussi.
A poradíte nám nějakou zaručenou metodu, jak naučit pejska správně přivolat?
Naucte se VY spravne pejska privolavat, sezente si pejskare z okoli, co vam predaji rady a ukazou, co a jak, navstivte nejaky cvicak (ano, zni to strasne, s jorkem na cvicak.. ale existuji skolicky, kde se hlavne majitelum dostane rad, jak jednat se psem). Po netu nikdo vic neporadi, s virtualnim problematickym jorksirem.
|
MISULACEK
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2010 21:54
- Nahlásit
Jo, to jsem taky právě myslela, protože ho to určitě učíme špatně. Zkusíme ale ten cvičák...
Na tu zábranu jsem už taky koukala, ale zatím se mi nepovedlo sehnat něco na míru naší chodby a pejsek má přístup do celého domu, nejen třeba do bytu. Takže hledám dál...
Fifi, koukám, Vy jste docela srandista . Náhodou, vysílačky ani nepotřebujeme, máme sice větší domeček, řadový, patrový a chodba je sice velká, ale všechno je tam docela dobře slyšet, jde jen o to správně zařvat a to už máme vychytané. Jen je tam taková zvláštní akustika nebo co, že je problém poznat, z kterého patra se to vlastně huláká, což je zajímavé třeba když jeden z nás na druhého volá "pojď sem!", to nestačí, musí říct kam. A taky další problém - neotevřít dveře ihned po zařvání "chyťte psa!" (jako se to stalo dneska), ale čekat až na odpověď "už ho máme!", protože ten pesan už ví, že se otevírá a hned startuje.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 00:42 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
MISULACEK
Já bych to učila přes povel DOMA (musí zůstat doma, když já jdu ven). Učila jsem to prostým fyzickým zamezením opuštění prostoru se současným slovním povelem "doma".
další možností je, že naučíš třeba přes pamlsky zůstat v povelu "sedni" než vydáš povel "ke mně", možná bych to kombinovala, když budeš vycházet, posadit psa a říct mu doma a zavřít dveře.
A ta bezpečnostní zábrana, co doporučovala Fifi mi přijde jako výbornej nápad. Prodávají se, aby děti nelezly kam nemají, dají se otevřít, takže nebudete přeskakovat jak blbý.
no a hlavně že jsem ti sem chtěla dát odkaz na tu zábranu
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/7019194 9
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 04:39
- Nahlásit
MISULACEK
neotevřít dveře ihned po zařvání "chyťte psa!" (jako se to stalo dneska), ale čekat až na odpověď "už ho máme!
Celkově bych poradila, že musíte být chytřejší, než váš pes, viz rady výše.
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2010 09:00
- Nahlásit
já mám na draní ze dveří povel "uhni". jakmile pes neuhne, je uhnut nohou. Po pár pokusech už se naučil při tomhle povelu odeběhnout u dveří, sednout si kousek ode mě a koukat. Pak třeba dostane povel jdeme, nebo můžeš a pak může vystřelit jak raketa třá na měsíc. Dělá to samé u našich, kde se nesmí volně pohybovat po baráku. Tak to zkuste natrénovat třeba. ale musíte to mít zabezpečený, mě když pes proklouzne, přivolám ho zpátky a on, až neochotně, povel splní.
|