Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Povel - APORT
Autor Zpráva
1Elizabeth1
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2010 16:06
- Nahlásit

Mám problém ...Mám půlroční fenku Německého ovčáka...Poslušnost jí docela jde, je hodná a zvláda skoro všechny základní povely (pouze pokud se jí chce ). Ale problém nám dělá aport. Probíhá to takto: Vezmu si jí na dlouhé vodítko a posadím k noze. Poté hodím aport a dám povel aby ho přinesla. Pro aport běží okamžitě, vezme ho do huby a chce s ním někam odpochodovat a začít si tam s ním hrát. Ale já si jí přitáhnu k sobě na vodítku. Když si jí přitáhnu okamžitě aport pustí na zem, aniž bych něco řekla, ale i tak jí pochválím že "přišla"...Dělá me to skoro pořád, a né a né so to naučit(nevidím ani žádné zlepšení), dělám něco špatně?
Díky

Baico
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2010 16:23
- Nahlásit

1Elizabeth1
Mám půlroční fenku Německého ovčáka
To bude ten kámen úrazu. Je to ještě mimino a ty po ní chceš pomalu předpisový aport. V tomhle věku pro ní musí být všechno jen hra. Takže žádné vodítko a tahání k sobě.
Mám půlročního bílého ovčáka. Aport trénuju tak, že ho nejdřív namotivuji a odhodím s povelem aport. Ve chvíli, kdy aport vezme do huby chválím a přivolávám k sobě a přitom odbíhám. ve chvíli, kdy drží, tak moc chválím. Když přinese, tak se sním o aportek potahám a znovu mu ho nechám na hraní. Rozhodně mu ho neberu.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2010 16:27
- Nahlásit

1Elizabeth1
jak píše Baico, chceš po miminu moc hraj si s ní, o aportek se přetahuj, aby měla důvod ti to nosit. předpisové předsednutí a odebrání nechej na později musí ji to bavit, tedy fakt si jenom hrajte a tak pomalu uč, co se po ní chce. místo činky klidně použij peška, něco líp přetahovacího

kejtlin
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2010 21:53
- Nahlásit

1Elizabeth1
píšeš, že zvládá skoro všechny základní povely, osobně další cvik učím, když má pes zvládnutý ten předchozí, neučím jich několik naráz, asi bych zkusila upevnit jeden a pak přejít na další.
ten aport, jak psaly holky nahoře, namotivovat na aport, vaslat psa ten ho přinese a tahat se s ním, nechat ho vyhrát a znova tahat, prostě jen hra a zábava

nemethova5
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2010 22:00
- Nahlásit

1Elizabeth1mas moc maly mimino a nutit do neceho stene je blbost,je fakt,ze amin mi dela aport,vsechno nosi,uz od dvou mesicu,ale je to v nem,nejlepe si vzit peska a tahat ho na snurce,tim padem ji vydrazdis ke hre,poku bude mit zajem chytat je to super,pokud ho veme to tlamy,tak se s ni o to potahej,ale jak pise kejtlin,nech ji to jako korist,ze si to vybojovala a hlavne hooodne chvalit,no a co se tyce toho jak pises,ze te posloucha jen nekdy,tak si zadelavas na pekny pruser na pozdejsi obdobi,bud cvik dela,nebo ho nedela,nejlepe je zacit vubec jen s privolanim,nic jineho,zase jak pise kejtlin jak bude mit zvladnute jedno a to poradne,pak muzes zacit druhy a ne psovy delat v hlave gulas.

nemethova5
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 02:32
- Nahlásit

Psíčekaleeee ne!ze mi vsechno nosi,co mu hodim,je to rozeny aporter.
Takze ze psa v hrnci? To se nesmi! Ja to povim
jak me vytoci,tak i to se muze stat!

123helik
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 06:44
- Nahlásit

já se teda k aportu zeptám taky, jo?
taky mám půlroční fenku NO - aport děláme zatím s míčkama stylem - vyblbnu čubinu na míček, odhodím ho, ze začátku jsem od ní pak utíkala, teď už můžu stát na místě a ona ho přinese... potahám se s ní o ten míček a z kapsy vytáhnu druhej. První míček držím pořád za šňůrku, ona mi ho podá do ruky a já pak odhazuju druhej míček... Pokud mi první míček nepodá až do ruky, tak jí druhej nehodím - to už má naučený. Někdy jí hodím přímo ten míček, který mi právě podá, aby nečekala na jen na ten druhej. Dá se to takhle dělat?

pajda222
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 07:06
- Nahlásit

123helik
ano ano, tak se to dělá.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 07:41
- Nahlásit

123helik
jasně, vžd to musí být výměna, jeden za druhej.

Mika
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 09:18
- Nahlásit

Ja mam taky psa magora, ktory aportuje uplne vsechno a ucit aport "opacne" je si myslim pre psa najprirodzenejsi. Mne sa osvedcili najviac uzly, tie sa dobre drzia na oboch stranach. Vyvolat u psa zaujem, tahat sa s nim, proste psa vydrazdit. Potom ho na chvilku pustit, urobit par krokov dozadu a psa volat, vabit, nech proste vie, ze ked je s aportom u panicka, tak je navacsia prca. Az ked pes spolahlivo dobieha za panickom, potom, co panicek aport pusti a na par krokov odbehne, mozeme ho zacat pomaly hadzat, na par krokov, a psa volat vabit chvalit a hned potom tahat, nech je sranda. Ucenie predpisoveho aportu s predsadnutim a odovzadnim je potom uz hracka - ked ho pes spolahlivo prinesie
My mame dodnes najvacsi problem s odovzdanim, ale ked uz na neho velmi vyhrazne pozeram, tak ho teda nakoniec pusti A stale je dobre obcas sa s nim o to potahat a vziat to tou hravou formou.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 09:22
- Nahlásit

Mika
Ucenie predpisoveho aportu s predsadnutim a odovzadnim je potom uz hracka

No jak u koho Mě fena po sednutí aport sama pouští a moc se mi nedaří jí vysvětlit, že i v sedě má držet dokud neřeknu. Začalo se to trochu lámat až teď, když jsou feně skoro dva roky. Pravda, neřeším to nijak intenzivně, ale rozhodně to hladce nejde O překusování raději ani nemluvím, ona žužlá úplně všechno

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 09:54
- Nahlásit

PeKrato
fena po sednutí aport sama pouští a moc se mi nedaří jí vysvětlit, že i v sedě má držet dokud neřeknu.
KLIKRRRRRRRRRR

O překusování raději ani nemluvím,

KLIKRRRRRRRRRRR

ne fakt, na mi klikr zafungoval perfektně - na překusování.

Mika
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 10:20
- Nahlásit

PeKrato

na to pousteni je prave obcas necakane zacat sa opat o aport pretahovat - aby sa udrzala stale ve strehu a nepustala ho. Klikr sa samozrejme bezkonkurencna pomocka, ktora hodne veci urychli

Gerda
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 10:25
- Nahlásit

PetraK
KLIKRRRRRRRRRR
naprosto souhlasim, čuba mi pouští a odmítá brát do huby, to, co jsem nedokázala za rok nácviku, se s klikrem posunulo během tří nácvikových lekcí o veliký kus dál a psa to baví a strašně se snaží. Dneska už chvilenku držela a sama vzala ze země do huby.

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 10:39
- Nahlásit

Gerda

. Dneska už chvilenku držela a sama vzala ze země do huby.

ano ano ano, jde to rychle, že jo?

Gerda
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 11:36
- Nahlásit

PetraK
ano ano

123helik
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 12:19
- Nahlásit

pajda222
kejtlin
děkuju

a ještě jeden dotaz - ta naše potrhlína nosí naprosto všechno - včetně třeba petlahví a podobně a chce je házet. Občas podlehnu a házím, ale bylo mi řečeno na cvičáku, že se tím akorát učí překusovat a že to nemám dělat...

Kromě petlahví nosí i klacky (spíš menší stromy), zvonící mobily (ty neházím), kocoura (toho vyprošťuju) a v podstatě cokoli, co se jí zrovna líbí...

pajda222
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 12:55
- Nahlásit

Moje mladá čibina mi nosí taky úplně všecko, já ani nemůžu venku odhodit nějakej ten papírek, či kapesníček, vše okamžitě aportuje zpět. Také vyhledává různé petky a klacky, já to nechávám být i se s ní o ty klacky přetahuji. Dělal jsem to se všema psiskama, co jsem kdy měl a problémy s překusy nikdy neměl (teda až na jednoho psa, ale to byl takovej trošku nepovedenej pejsek), ale za to mám vždy velmi radostný a rychlý aport, hodnocený vždy plným počtem bodů.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 13:05
- Nahlásit

123helik
víc se ti naučí překusovat na míčku, já málokdy dělám na míček, moje NO je ani nechce, děláme na peška.jinak mi aportuje klacky a pet flašky apod, tak se o ně taháme

pajda222
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 13:35
- Nahlásit

Já dělám hlavně na míčky. Pes ti je bude překusovat, jen když mu to dovolíš. Hlavně používám ty opravdu tvrdé, které překusovat ani moc nejdou. U mě musí pes držet míček opravdu pevně (musí se na něm nechat prohodit vzduchem), když nedřží, vyškubnu mu ho a nemá nic, takže když by začal žvejkat, cuknu a má prd, A jelikož všichni mí psi maj místo mozku balónek, dobře si to žvejkání rozmyslí.

123helik
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 13:48
- Nahlásit

kejtlin
peška se neodvážím používat, abych jí nezkazila zákusy na obranách....
pajda222
to co píšeš, znám - hodit se nesmí absolutně nic... tuhle chtěla přinýst i vyplivnutou žvejkačku... ble

kejtlin
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 13:50
- Nahlásit

123helik
moje čuba míček nechce, od štěňátka a zkoušela jsem i nemožný abych ji naučila na míček a ani prd.

123helik
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 13:53
- Nahlásit

kejtlin
u nás stačilo ukázat míček a udělat takové to - hele - já něco mám a ty ne.... a bylo hotovo - Dája míček nutně musela mít

kejtlin
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 13:57
- Nahlásit

123helik
já zkoušela jí ho ukazovat, mávat před ní, zkoušela jsem " udici " , tahat po zemi na šňůrce, kopat do něj aby se kutálel po zemi bez šňůrky, prostě nezájem, podívá se na něj a jde pryč

pajda222
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 14:08
- Nahlásit

kejtlin
nemá holt lovecký pud.
Také jsem měl takového psa, balónek ho nebavil, byl spíš na žrádlo, což mě nevyhovovalo, jelikož jsem ho nemohl krmit, aby druhej den cvičil a to nebylo ono, páč byl hrozně hudenej. Bylo na něm vidět, že ho tím výcvikem týrám, tak jsem ho dal našim na zahradu a tam je spokojenej, nemusí nic dělat.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 14:57
- Nahlásit

pajda222
nemá holt lovecký pud.

ale pro peška se může přetrhnout a je hodně žravá i když nevím jak s tím výcvikem dál, má potíže s loktama, teda ona chodí lítá bez obtíží, ale rtg je katastrofální, takže jsem s ní necvičila na doporučení, ted´ jsem znova začala, na klidovej režim kašlu, zřejmě se to nedá operovat tak jak tak, ale čuby je škoda je moc šikovná

PeKrato
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 15:02
- Nahlásit

Mika
necakane zacat sa opat o aport pretahovat
to dělám, stejně pouští a mezitím si žmoulá

PetraK
KLIKRRRRRRRRRR
hehe, mi to nějak nepřirostlo k srdci, měla jsem ho v ruce, ale nějak mi ta pomůcka nejde
moc to neřeším,s fenou nemám žádné velké zkouškové ambice bo je hysterka a atmosféru zkoušek a závodů nedává. už mě jednou vypekla. si to nechám na mladýho, až povyroste
ale díky za snahu, budeme pomalu učit po našem, třeba to půjde

Radecha
Člen
# Zasláno: 24 Zář 2010 17:37
- Nahlásit

Jedna z možností jak pracovat na aportu: http://www.youtube.com/watch?v=bYXzcpgF9cQ

Jinak já mám s klikrem (resp. s pozitivním šejpingem) u aportu taky supr zkušenost, jorkšírka se tak naučila přinášet aj kovovou činku.

baddy
Člen
# Zasláno: 20 Říj 2010 21:29
- Nahlásit

náš pes aportoval jedině balónek...všechno ostatní si vzal a maximálně se s tou věcí v tlamičce chtěl se mnou honit ale aport jedině s balonkem

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání