| Autor |
Zpráva |
sewerka
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2010 16:09
- Nahlásit
Ahoj všichni,potřebuju poradit a snad i uklidnit.
Mám čtyřletýho roťáka a vykastrovanou fenu bordodogu.Dcera dostala k narozkám od prarodičů štěndo jezevčíčka.
A teď situace doma.Když jsem si pořídila roťáka,byli tu dva dospělí jezevčíci.Ten starší si roťáka vycepoval k obrazu svýmu...sice po něm jednou RTW vylít,ale dál to bylo tak,že jezevčík byl kápo a roťák se tomu nijak nebránil.Oba jezevčíci zemřeli stářím a přibyla ta doga.O ní psát nechci,ta je ve vztahu ke štěňátku naprosto v pohodě.
Možná mám nějaké předsudky nebo jsem moc upjatá,ale mám obavy z chování toho RTW.Když se štěndo doneslo domů,roťák si ho očuchával,nedšenej moc nebyl,ale přijde mi,že je z něho nervozní nebo má trému,že vůbec neví,jak se k němu má chovat.Dcera je ve škole a já je mám na starosti všechny.Když jdeme ven,vůbec si pejska nevšímá,přehlíží ho.Když jsme doma a malej se k němu přiblíží,on odchází.Nelíbí se mu,když třeba honí míček,to i z povzdálí vrčí.Když má malýho někdo na klíně,jde si k němu čuchnout a já ho neustále ujišťuju,že je hodnej,že je to malej pejsek...pak začne i vrtět i ocasem......pokračuji
---zlúčenie príspevkov---
Po dvou dnech,co bylo štěně u nás se něco odehrálo ráno pod postelí v ložnici,kde spí ti velcí psi.Ten malej tam vlezl za nima a já jen zaslechla šarvátku a pak už jenom ten malej utíkal a hrozně řval.No dopadlo to tak,že jsem jela na veterinu,protože ten malinkej krvácel/já nevěděla odkud/a chroptěl.Nakonec z toho vylezlo,že měl natlučenej a oteklej čenich a krvácel z něho.Žádnej kousanec nikde nebyl,takže doteď nevím,co se stalo.Jestli po něm ten RTW hrábl nebo se ten malej praštil nebo jestli ho přišlápl,fakt nevím.Ale jsem z toho docela rozladěná.RTW je na mě závislák a mazel,takže pokud mám štěně na klíně,z druhý strany sedí on a taky ho hladím,aby se necítil odstrčenej.Dneska ho měl na klíně manžel a když přišel RTW,štěndo na něj chtělo hrábnout packou.To na něj dokonce cenil zuby.Dcera ho napomenula.tak odešel. To jsem nebyla doma.Mám od tý šarvátky takovej divnej pocit,že by mu snad byl schopnej ublížit.Prostě furt blbě čumí.Když to zaregistruju,tak mu to v klidu vysvětluju,že je malinkej a hodnej a že on musí bejt taky hodnej.Už si někdy připadám jako blbec.Děsí mě už jen ten váhovej nepoměr.Jinak je k ostatním psům docela tolerantní.Kamarádka má 11 psů/psi i feny převážně borderky/a až na jednu výjimku jsou v pohodě.Chodíme na cvičák a pokud se do něho někdo nenaveze,tak je v pohodě.Sám rvačky nevyvolává,ale tam kde se k nim schyluje,tak by to šel srovnat.Jinak bezproblémovej pes.Máme spolu hezkej vztah.Můžete mi říct,jestli si na toho malýho psa zvykne?Díky.Iv
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2010 16:15
- Nahlásit
sewerka
Já se teda vyjádřím trošku mimo.
Můj pes na všechna štěňátka do 4 měsíců kouká jako na UFO, bojí se jich a snaží se jim za každou cenu vyhnout - prostě neví co s nimi. Nemůže to být i případ Vašeho psa? Prostě neví co s malým a má z něj tím pádem i jakýsi "strach" - aby mu neublížil, a pod.?
Pod tou postelí se klidně mohl rotvík leknout, vyletět, malej se taky lekl a v úprku to narval do zdi nebo nohy... přišlo by mi to takto pravděpodobné.
A ještě jedna zkušenoost - poté co jsem si k svému dospělému psovi přinesla 5ti měsíční fenku,tak jí zhruba dva týdny demonstrativně ignoroval, místama až nesnášel, než si zvykl na myšlenku že už se jí nezbaví a budou u nás bydlet oba...
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2010 16:34
- Nahlásit
sewerka
neviděla bych to tak černě, mám 13 psů od krysaříka 1,60kg po kavkazského pasteveckého psa nevím přesně cca 70kg, mimo jiné i jezevčíky , to že radši znechuceně odejde znamená, že sice nerad, ale toleruje ho, nenechávala bych je bez dohledu a zařídila bych, aby všichni v rodině upřednostňovali RTW -první misku s jídlem, jako prvního a víc hladili, jako prvnímu dávali pamlsky, prostě zkusit upevnit dominanci nad štěnětem, štěně zjistí, že je podřízené a bude v pohodě.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2010 16:34
- Nahlásit
sewerka
Docela normalni chovani rtw, bych rekla. Je naprdlej, ze prisel vetrelec, ocividne pes nema stejny dil pozornosti, jako driv. To by zarlil kazdy pes. Moje fenule rtw prijala stene s odporem, skoro zvracela, kdykoliv se ta mala mys k ni priblizila, shlizela na ni jak na krysu s umyslem zakousnuti. Stacilo hlidat, dat steneti najevo, ze musi starsi fenu nechat na pokoji, kdyz ho varuje vrcenim (i na nejakou tu tafku od starsi feny doslo). Po 14 dnech az 3 tydnech si zvykla ona, i stene se naucilo respektovat jeji uzemi a byla pohoda.
Jedinou nevyhodou je velikost josefcika - tam by stacilo plaaac nohou, vychovny ruchanec cumakem a muze byt problem. Takze v klidu, hlidat, aby prcka nezaslapnul. A taky si psa brat na muchlanky a mazleni solo do pokoje, prcka zavrit, proste stejny dil mazleni a pozornosti, jako mel predtim. Zklidni se casem, pochopi, ze o svy privilegia neprisel. Kdyby chtel, tak prcka prekousne napul hned, takhle jen blbe cumi a srovnava se s novou situaci.
Bych teda rekla ja, dle tvyho popisu.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2010 18:43
- Nahlásit
No ja bych hlavně přestala s tím "hodnej, malinkej", když vrčí.
Nenechala bych štěně aby otravovalo, ale ani bych nenechala rtw, aby vrčel. Nemá co vrčet, není šéf. Upřednostňovala bych ho jako nadřazeného, to ano, ale vrčet bych ho nenechala.
Co jsi dělala při té šarvátce v ložnici?
Mně když se tohle doma dělo, tak jsem na ně s řevem vlítla, až všichni polehali. Aby se to nevymklo. Pak už si tolik nedovolili a pak už se to srovnalo.
A souhlasím s Fifi, že ta velikost může být problém, protože starší i kdyby mu chtěl dát neškodnou výchovnou, tak jezevčík to nemusí prostát.
|
sewerka
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2010 18:43
- Nahlásit
Díky moc Vám všem.Snad to bude dobrý a hlavně nechci bejt za hysterku.
Pořád mám před očima kámošky ovčouna,jak si nádherně hraje asi s kilovým nalezencem.Mimochodem má 11 psů a jsou všichni víceméně v pohodě.Je pravda,že v početní převaze jsou borderky a ty jsou docela pohodáři.
Myslela jsem si,že by ten náš roťák mohl bejt kámošem tomu malýmu.No uvidíme,dneska je to tejden,co jsou spolu.
|
sewerka
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2010 20:14
- Nahlásit
LucieS
Já v tý ložnici nebyla,když se to stalo.Jen jsem slyšela,jak malej řve a zdrhá.Velcí psi oba vylítli z pod postele,seřvala jsem je,ačkoliv jsem nevěděla,co se odehrálo.Zdá se mi,že se ten malej roťákovi od tý doby vyhýbá...tak nevím.
|
impact
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2010 21:44
- Nahlásit
sewerka
Teprve týden? Tak to buď v klidu.
Já mám tu samou zkušenost, co tu už padla. K picbumovi o váze zza 35kg jsem donesla malýho jack russella o váze 2,2kg. První tejden velkej absolutně ignoroval štěně, mě a demonstrativně odcházel spát ke spolubydlícímu. Po tejdnu si začali i trošku hrát, jen ta malá čůza mu prokousla ve hře pytlík. To bylo řevu a cca další tejden trvalo, než so to v té hlavě srovnal a přijal ji. A od té doby jsou největší kámoši.
|