| Autor |
Zpráva |
ell
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 11:41
- Nahlásit
Zdravím, mám "problémek" s mým štěndem královačky. Máme jí necelé dva týdny. Takže procházky probíhaly hlavně za barákem. Když se tam otrkala, začaly jí zajímat všechny věci a samozřejmě všechno do tlamy (kůra od stromu, trs trávy, pak ale i slimáci, mrtvou sršáň, plastový autíčko, kamínky atd.). Prostě furt je čumákem u země! Začli jsme jí tedy zvykat na vodítko, abychom jí měli pod kontrolou a po očkování jsme začli chodit na "normální" procházky. Problém je v tom, že stejně jede s čumákem po zemi a skoro nejde, pořád šmejdí co by kde sežrala a pak si třeba sedne, nebo lehne do trávy a nechce jít dál! Pamlsky ze začátku zabíraly, teď už moc ne (spíš už je jich přežraná), když jsem se s ní rozeběhla, tak se chytla, ale po chvíli jí to přešlo. Když zakřiknu "fuj", spíš začne jako zdrhat. Zabíralo jí také přivolat, nabídnout pamlsek a ona ten "zakázaný" předmět upustila. Ale teď už to nezabírá a s úlovkem zdrhá pryč! Co tedy dělat?
|
Mika
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 11:55
- Nahlásit
ell
hlavne nedovolit zdrhnout. Kupit dlhu stopovacku, at stendo volne beha a vlaci ju za sebou. Ak chce zdrhat, slapnut na stopovacku.
To ze smejdi, je normalne, vsetky stenata to robia, nietore viac, ine menej. Dobre je naucit povel fuj, v kombinacii so stopovackou zamedzit utekaniu. Prist za nou, neprivolavat. Na mojho psa zaberala pomerne drasticka metoda (tiez to bola neskutocna popelnice), ze ked nieco mnamkovne vzal do pusy, tak som mu nasilim otvorila tlamu a prstami mu ten hnus lovila az v krku. Velmi prijemne pre nas oboch priznavam, ale to uz bolo nutne, pretoze zral fakt uplne vsetko a pak z toho prujmovak jedna radost. To uz bol ale starsi -kolem pul roku. U tak maleho stenata by som skusila spis pozivitnu motivaciu, neviem ake pamlsky pouzivas, stacia obycajne piskoty nalamane na stvrtky, pes sa ich neprezerie a stenatu ako odmena stacia. Alebo nejaku piskaciu hracku, ktoru budes mat pri venceni pri sebe a psovi bude vzacna. Stento je u vas len hrozne kratko, ste este len na zaciatku. Hlavne s laskou a rozumom
|
ell
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 12:02
- Nahlásit
Mika
Taky jí všechno lovíme z tlamy. Ale ona jen co jí pustím jde a zase si něco najde. Dokonce při tom po mně po očku pokukuje, jako jestli jí vidím, jako by z toho měla radost, že mě provokuje. Ale my se o ni bojíme!
A jak jí upoutat pozornost, když chcem jít na delší procházku? Máme totiž ještě 4letou trpaslici a chtěli bychom venčit takto obě naráz. Ale starší jde 4m před námi a "malá" 2m za námi..
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 12:14
- Nahlásit
Máte ji teprve dva týdny a toto dělá? Kolik je fence?
To totiž vypadá jako slušně vyrobený zlozvyk, který vzniká většinou tak, že majitel reaguje hystericky na každé sebrání čehokoliv ze země, takže reakce psa je stejně přestřelená a je z toho začarovaný kruh.
Předpokládám, že za městem žádné hnusy už nejsou, tak ji tam doveďte na vodítku nebo dojeďte autema a tam normálně venčete a toho, že něco najde, si nevšímejte. Zaměstnejte ji jinak - potřebuje nějakou náplň procházky. Takhle si ji hledá sama, protože se nudí - a ví, že když něco vezme do tlamy, získá tím vaši pozornost. Tak jí tu pozornost dejte ještě dřív a sami od sebe.
|
ell
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 12:17
- Nahlásit
LucieS
Fence je 10 týdnů. Venku se jí snažíme zaměstnat, míček, běháme s ní, nebo jí ke hře vyprovokuje druhá starší fenka. Ale jakmile ulehne, že chce třeba odpočinout, čumákem prošmejdí okolí, co by mohla při tom ležení ohlodávat... Nebo stačí ranní venčení = vyjdeme ven, před barákem se ihned vyčůrá a protože s ní člověk nechce hned zase zalézt domů, jdeme dál a to už začíná šmejdit..
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2010 22:57
- Nahlásit
ell
Štěňata, stejně jako malé děti, všechno berou do tlamky, aby to prozkoumaly. Musí to dělat, příroda tak velí. Málokterý hnus psa zabije . Naše Čaky si v tomhle věku velmi libovala v hryzání kamení...Přešlo jí to brzy samo, prostě zjistila, co je k ničemu a že to nejlepší stejně dostane od paničky. Tak to tolik neprožívejte. Psi prostě občas ochutnají i to, co se nám hnusí. Já taky bleju, když si hoky předávají ocumlanou myš Bych teda šňůrou necukala a radši pracovala na nadšeném a radostném přivolání. Tím, že štěně před vámi zdrhá či nedůvěřivě vás pozoruje, si zaděláváte na slušný opravdový problém.
nebo lehne do trávy a nechce jít dál!
vaše štěně je ještě mimino, je prostě unavené, zbytečně ho přetěžujete. vycházka musí být krátká a s ohledem na štěněcí venčení hodně častá Máte-li ještě staršího psa, musíte si venčení rozdělit. Je to lepší i na výchovu, to mi věřte.
|
ell
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2010 06:26
- Nahlásit
Meta
Jojo, včera jsme si toho co žere moc nevšímali a bylo to lepší (samozřejmě jsme jukli po očku co to je, ale kůru od stromu nebo trs trávy jsme neřešili). Už po nás nepokukuje a přijde i na zavolání. Pak stejně zjistila, že to není žádná mňamka a pustila to. S tím venčením to tak děláme - odděleně, ale tak jednou za den je chcem vzít obě do terénu na ulici, aby si "malá" zvykala na auta a tak, ale ona si lehne třeba už po pár metrech, co vyjdem na ulici!
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2010 07:53
- Nahlásit
ell
Lucie to napsala myslím nejvýstižněji. Neřešte, že má něco v tlamce. Když ho zabavíte, nebude na to mít čas. Mám doma o týden staršího psího kluka a taky má v době mé nepozornosti pořád něco v tlamě. Většinou ale jen zkusí, co to je a hned sám vyplivne. A chutná fakt všechno, kamení, divnou trávu, rozjetou šišku, prostě všechno co najde. Ono je to přejde, když z toho nebudete dělat událost.
S tím leháním na vodítku, to je taky víceméně klasika. Jakmile si lehne, musíte prcka něčím zaujmout, hračkou, pamlskem, začít dělat blbiny. Rád se zvedne a půjde dál.
Mám k malému taky dospělou čubu a často chodím s oběma zaráz. Třeba na tu chůzi na vodítko to funguje skvěle. Malej následuje velkou a zapomene, že je vlastně na vodítku. Po 14 dnech už chodí na vodítku jako frajer. Ale chce to trpělivost
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2010 08:29
- Nahlásit
ell
Všechno souvisí se vším. Fenka je malinká a teď si buduje celý svůj vztah k vám. Aby vás ráda následovala a dbala vašich výchovných zásahů, musí vám v první řadě důvěřovat a následně vás musí uznávat ve smyslu "moje panička je nejchytřejší, nejlepší, dělá nejlepší rozhodnutí, je to spravedlivý šéf, za kterým nadšeně půjdu" (když to přeženu).
Tím, že řešíte cokoliv co má v tlamě, si budování tohoto zásadního vztahu velmi komplikujete (jak už psala Meta).
Navíc, pokud psovi zakazujete jeho přirozené chování (braní věcí do tlamy, drbání, očurávání rohů, olizování těla atd.), zaděláváte si opravdu na slušný problém.
Tak se na to vykašlete, nechte ji žužlat co chce a pracujte na tom, aby s vámi byla ráda a nevyhýbala se vám.
A ta chůze se spraví tak nějak sama, časem, fenka taky potřebuje ještě trochu vyrůst.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2010 23:42
- Nahlásit
Naše feňule jako štěně měla úžasný zvyk najít za barákem nějakou "mňamku" a rychle si ji donést před vchod či ještě lépe do vchodu. A já pak uklízela posmrkané kapesníky, zbytky svačiny, vajglů atd.
|
madroda
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2010 11:19
- Nahlásit
Můj jorkšír když byl malinký, teď už má 11let, tak na prochajdě taky lehal a nechtěl chodit. Mohli jsme jí daleko od něj a stejnak nepřišel-jinak byl ale na nás fixován. Postupně jak rostl, tak se to lepšilo a pohyb a prochajdy miluje. Na horách ušel i 15km a byl nejšťastnější. Moc bych to neřešila a prostě s pejsem blbla co se mu líbí. Já s malinkým nechodila moc na vodítku, aby spíš on běhal za mnou a hlídal si on mě. Jestli reaguje pokud odcházíte, že za vámi běží, tak bych když něco strčí do pusy odcházela jiným směrem, případně běžela-ona to pak pustí a bude utíkat za vámi-pochválit, hračka, či pamlsek. Pokud máte staršího pejska, tak určitě časem na vodítku a delší procházky chodit bude.
|