| Autor |
Zpráva |
Atika
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2010 00:21
- Nahlásit
Ahoj, ráda bych vás požádala o nápady nebo zkušenosti. Kamarád má čtyřletého šicáčka, od štěněte, vcelku poslušného, vychovaného, dost se mu věnuje. Před pár týdny mu začal značkovat v bytě, do té doby to nedělal. Není si vědom žádné změny. Problém je, že značkuje jen, když nejsou doma, před nimi nikdy. Vysvětlila jsem mu, že nemá cenu psa potrestat po příchodu z práce, ale nějak nevím, jak ho to odnaučit, když ho při tom nemůže nachytat. Mě to doma psi naštěstí nikdy nedělali. Napadlo mě, že v okolí můžou hárat čubiny a třeba to přejde časem samo, ale co když ne? Máte někdo nápad, jak na něj?
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2010 00:51 - Změnil/a: NikisekX
- Nahlásit
Atika
Já bych asi před to místo kde značkuje dala třá jeho hračky nebo tak. To by neměl mít potřebu značkovat
Ale vím jen z doslechu, odzkoušeno nemám.. ale za zkoušku nic nedá ...
Edit: nebo pak ještě na to je nějakej sprej, že to místo přepachuje aby to neznačkoval vícerát. Páč obyčejný umytí na přepachování nestačí žjo..
|
pajda222
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2010 06:20
- Nahlásit
Ale ten sprej dost smrdí i člověku, teda aspoň ten, co jsem měl já. A pes si na to zacvilku zvyknul a nevadilo mu to.
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2010 09:51
- Nahlásit
pajda222
To jsem netušila, já opravdutohle nikdy neřešila, páč mám čubu, tak mě jen napadlo napsat co jsem někde pochytila
|
baruska
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2010 14:43
- Nahlásit
Mojí sestře to začal dělat její pes po jedné návštěvě kamarádky se psem. Zkoušela všechno, po dobrém i zlém, čistit, přepachovat, pepř, nepomohlo nic.Pak s tím zase přestal. Myslím že to hodně souvisí s pohodou psa, nervy, sebevědomí, jistota, atd.
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 19 Čen 2010 17:01
- Nahlásit
Ahoj, dík za nápady, ale
- sprej zkoušeli, spokojeně ho přechcal (nevím jestli jich není víc druhů a některý třeba možná funguje, ale tenhle ne)
- obložit hračkama celou kuchyň a předsíň moc nejde, to místo na značku si vždycky najde (nedělá to na jednom místě, ale různě)
Průšvih je, že prostě to udělá jen v jejich nepřítomnosti, ale ta je pořád stejně dlouhá jako dřív, žádná změna nenastala. Fakt mě nic nenapadá. U kocourů prej pomůže kastrace (psík není a nebude chovný), ale zase jestli to souvisí s háravkama v okolí, tak by to mělo ustat samo. Fakt nevím co mu poradit.
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2010 11:13 - Změnil/a: NikisekX
- Nahlásit
Nejčastější příčiny značkování psů v bytě:
Málo časté venčení na „strategicky důležitých“ místech (blízké okolí domu a zahrady, blízký park), kde by mohl pes zanechat svoji pachovou značku.
Nedostatečně časté vodění psa ven a možnost „legálně“ močit doma na vyhrazeném místě (psí záchodek, plínka). S tím, jak pes změní v dospělosti způsob močení (zvednutá zadní noha a močení na svislou plochu či hranu), přestane mu záchodek vyhovovat a hledá vhodnější místa.
Obnovování značek – jakmile pes začne značkovat na určitých místech, a cítí pach své značky, má snahu ji čas od času obnovit.
Narušení teritoria – např. návštěva s jiným psem, ale někdy stačí jen návštěva lidí. Pes se cítí na svém území nejistý a označkuje si ho, aby všichni věděli, komu toto území patří.
Snaha upoutat pozornost.
Strach a úzkost – pokud pes značkuje pouze v noci, kdy je nucen spát mimo ložnici páníčků, nebo přes den, kdy je doma sám, může být značkování projevem nejistoty a strachu.
Nevyjasněná pozice psa v rodině – většinou značkují suverénní psi, kteří mají v rodině spoustu privilegií a málo práce a povinností.
Co lze udělat, aby pes přestal značkovat:
Často venčit na místech, kde močí jiní psi, dopřát psovi dostatek času k očichání a pomočení cizích značek.
Procházky co nejčastější a v době, kdy je pravděpodobné, že pes potřebuje močit (po vyspání, po hře, po příchodu lidí domů, po jakékoli emotivní události, po napití).
Omezit návštěvy cizích psů, popřípadě po celou dobu návštěvy psa hlídat (vodítko, klec) a ihned po odchodu návštěvy jej vzít ven a umožnit mu označit jeho území „zvenčí“.
Uklízet a desinfikovat všechny značky v domácnosti (svádějí k obnovování), ale ne v přítomnosti psa. Pozor! Nepoužívat dezinfekční prostředky obsahující čpavek!
Zamezit psovi přístup k místům v domácnosti, která nejraději značkuje.
Znepříjemnit psovi přístup k oblíbeným místům oboustranně lepicí páskou, podložkou s hroty (ostrá rohožka, umělá tráva), šustivým igelitem, nebo k takovým místům položit misku s vodou, psovy hračky nebo granule.
Vyrušit psa chystajícího se značkovat nepříjemným zvukem (hození plechovky s mincemi, klakson, zatleskání), ale jakoby mimochodem, bez pohledu na psa.
Pokud je příčinou strach a úzkost, je nutné řešit v první řadě tyto problémy.
Upevnit dominanci majitele častým cvičením, ukázněnou chůzí na vodítku, zaměstnáním psa (aportování, psí sporty).
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2010 16:35
- Nahlásit
NikisekX
Díky, přepošlu mu to a ať se snaží rozpoznat jestli něco z toho je ten důvod. Přeci jen zná svého psa nejlíp.
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2010 17:51
- Nahlásit
Atika
Právě snad na to přijde ..
|