Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Aport - klid před vysláním
Autor Zpráva
Falco
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 14:53
- Nahlásit

Přestože mám psa kokršpaněla, přirozený aportér to prostě není. Přesto se mi hravými metodami podařilo k dnešnímu dni dosáhnout toho, že aportuje dřevěnou činku, předsedá a odevzdává. Jediným problémem je, že před cvikem musí předcházet hrací fáze, kdy psa na aport nabudím a pak již nejsem schopna dosáhnout toho, aby klidně seděl u nohy čekal na povel.
Jak na to, aby nevyrazil jako střela, jakmile se napřáhnu?
A ještě, jak se mám tou blbou činkou naučit házet tak, abych přehodila například překážku?

Mika
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 15:08
- Nahlásit

Falco

ja mam retrievra, takze aport sme sa skutocne nejak drsne ucit nemuseli v kazdom pripade klid pred vyslanim je tiez nas najvycsi problem.
Ja som mala tu vyhodu, ze som mala psa nauceneho na povel "cekej", co zabralo tak v 50% pripadov. Problem bol v tom, ze ked neposluchol a vyrazil, tak nebola sanca mu vysvetlit, ze je to spatne, pretoze uz mal aport v hube - a tym padom bol odmeneny.
Takze som mu pripla couracku - svojpomocne vyrobenu zo stareho voditka, a pred hodenim som si ho u nohy podrzala, aj s povelom cakaj. Tri krat narazil a pochopil. Postupne odburavam slovny povel, ked je extra nabudeny, alebo dlhsi cas netrenujeme, tak si ho este pre istotu podrzim. Ale pochopil to velmi rychlo.
Inak ked uz raz ma pes u nohy sediet a cakat, kym nedas povel aport, je dobre, aby uz cakal furt. takze ked spolu len blbneme, resp. ho motivujem, tak mu to hadzem bez toho, aby sedle u nohy. Akonahle velim k noze, tak uz vie, ze ide do tuheho a ma cakat.

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 16:07
- Nahlásit

Falco
Já bohužel mám naprostého neaportéra. Mně tedy ještě nepředsedá a neodevzdá, je zázrak, když to přinese. Nabudit ho musím opravdu hodně, takže klid před odhozením zatím neřeším. Nejdřív upevním aport, ty už v té fázi asi jsi, takže bych, jak říká Mika, držela za couračku. Nejdřív bude třeba opravdu držet, později jen tak zlehka, kdyby cuknul, povel vydat v momentě, kdy bude v klidu. Hlavně se nevztekat, neokřikovat, jinak bude celý aport zas v prčicích. Co se týče úchopu činky - nevím, jak ji držíš, takže popíšu jako pro blbce - činku držíš za střední část celou dlaní jakoby zespoda, házíš taky zespoda, jako od stehna, od boku - ne nad hlavou Myslím, že časem se trefíš...

PeKrato
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 16:11
- Nahlásit

Falco
jsem ve stejné fázi (až na to předsednutí, když sedí, tak nedrží ). vybíhání cvičím podle základních zkoušek (ZZO např.), tzn. si ji normálně přidržím za obojek a vysílám s puštěním obojku. postupně začíná chápat, že prostě nemůže vyrazit jak blázen hned po odhození a když se na to zaměřím, dokáže vydržet u nohy do povelu bez drža (pomáhám si jako Mika povelem čekej, kterej fena dobře zná). docela to funguje. určitě to ještě není stoprocentní, ale jde to.
se stopkou neumím pracovat, bych se do ní asi zamotala

jana33
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 16:32
- Nahlásit

Pro psa,pro kterýho není aport středobod světa,bych couračku,držení za obojek apod. vyloučila,může se vám kousnout a pro aporty přestat chodit. Nehledě na to,že u držení za obojek stejně klidu nedocílíte,naučí se ne vybíhat na povel,ale vybíhat po uvolnění tlaku.Stejně když je na vodítku a to se pak odpíná - pes reaguje na cvaknutí karabiny. Nejlepší je,alespoň co jsem zatím viděla, je vzít vodítko, dát ho psovi pod krk a oba konce mít v ruce. Pes jí tím blokovaný, pokud chce vyběhnout,tak ho zastavíte, znova posadíte tak,aby měl vodítko stále pod krkem,ale volně,bez tlaku. S povelem po přinesení pak prostě jen pustíte na zem jeden konec vodítka.

Mika
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 16:43
- Nahlásit

jana33

medzi tym co popisujes a courackou nevidim ziaden rozdiel. Ja som to asi presne nepopisaja. Ja courackou nedrzim psa, ktory sa vzpiera a silou mocou sa chce vytrhnut za aportom, pes mi kludne sedi u nohy a caka, couracka je prevesena, takze ziaden tlak. Len ak by vyrazil skor, ako zaznie povel, tak proste narazi.
Preto je couracka lepsia, ako drzanie za samotny obojok - pretoze tam uz ten tlak je. Zalezi samozrejme na tom, ako sa pouziva.
Suhlasim ale s tym, ze pre psy, ktore nemaju miesto mozgu aport moze byt taketo narazenie pri hodeni aportu demotivujuce.

Fifi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 16:49
- Nahlásit

Mika
Tri krat narazil a pochopil.
No jo, jenze to u neaportera muzes narazit pak i ty. Cuknes a pak uz nevybehne. Takhle jde usmernovat fakt jen pes aportovaci.

Falco
Na jaky zkousky to trenujes? - nebo jen tak pro radost?
Jak dlouho ti vydrzi v takovym tom "drajvu" po vyblbnuti?
Chce to rozfazovat, psa nabudit, naucit pak hned klidu v ramci sedni, drz a zase hra.. nevim, jak ma fixnutej povel Zustan - ale jestli jo, tak hra, nabuzeni, sedni, pust - odejdu s cinkou, vratim se ke psovi, pochvalim za to Zustan a Jooooo, honeem aporteeek sem tam zapomela, prinees. A tak postupne pokracovat rozfazovane, opatrne. Nebo to zkusit pres klikr, videla sem pekny videjka.

Gerda
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 16:58
- Nahlásit

Fifi
Nebo to zkusit pres klikr, videla sem pekny videjka
Mám úplně stejnej problém jako Falco - absolutně neaportovacího psa. Byla to celkem dřina jí vůbec nějak namotivovat na hračku, hru, přetahování, vybíhání, nemá o nic z toho zájem. Nicméně ten klikr, byť ho používám úplně blbě, mi čokla docela nažhavil a pomohl k tomu, že i když malinko "přitlačím" na čekání před vysláním, pes má furt tu náladu a chuť jako při dovádění s aportem. A takym i k tomu fakt hodně pomohlo, že jsem končila hru s aportem v tý úplně nejlepší chvíli, kdy to psa bavilo nejvíc ze všeho. Ještě mi aport nedrží, rovnou ho fluše, ale to je fuk, to nadšení tam je...vlastně ani nepředsedá, rovnou s tim na mě skočí. Ovšem ta fáze radostnýho vyběhnutí se s klikrem pěkně povedla )))

Fifi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 17:08 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

Gerda
absolutně neaportovacího psa.
Fenu, pani, fenu.
Byla to celkem dřina jí vůbec nějak namotivovat na hračku, hru, přetahování, vybíhání, nemá o nic z toho zájem
Todle znam z drivejska, zabrala ponozkovaci metouda - prineses fusku s masem, dostanes maso (teda to bylo este za svazarmu, a vymyslela sem si to sama na perdela neaportovaciho). Nebylo to hezke na pohled - takovej ten litaci aporter, ale nezklamal nikdy, nosil pak za zvanec aj holinu.
Nicméně ten klikr, byť ho používám úplně blbě, mi čokla docela nažhavil a pomohl k tomu, že i když malinko "přitlačím" na čekání před vysláním, pes má furt tu náladu a chuť jako při dovádění s aportem.
Proto sem ho zminila, ja klikru nerozumim a nepouzivam, ale libi se mi to. Ale coby rekreacni psovod to fakt neresim. A vy ste sikulky!
Naposled sem dostala do zubu cinkou do brady pred par dny, kdyz ji Kremyl vytahnul ze skrine a tak se slo teda na dvorecek aportovat. Byla to slupka, ale kdyz ona mela takovou radost.

Este edit - ta pani je mensejsi nez dogaaaaaaaaaaaa

Mika
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 17:13
- Nahlásit

Fifi

ako som napisala v uvode, moj pes je aportovaci magor Na zavodech dostavame plny pocet bodov pretoze pejsek zrychluje z nuly na sto skor nez dopoviem "Aport", pri naberani aportu sa ani nenamaha spomalit a v absolutnej vacsine pripadov poore hubou travnik Najvacsim problemom bolo naucit ho, ze aport sa pusta takze aj ked to nedava celkom ochotne, rozhodci je tak pobaveny, ze nam to odpusti

jana33
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 17:13
- Nahlásit

No jo, jenze to u neaportera muzes narazit pak i ty. Cuknes a pak uz nevybehne. Takhle jde usmernovat fakt jen pes aportovaci.
Přesně tak. I aportér magor se po třech zárazech zasekne a musíš mu povel opakovat, u neaportéra se můžeš se psem dostat zase na začátek.

Fifi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 17:27
- Nahlásit

Mika
moj pes je aportovaci magor
Ale jo, jenze to Falco asi moc nepomuze. Samozrejme, ze je dycky jednodussi jen psa usmernovat v chovani, ale kdyz nejde o psa aportera "misto mozku z klacku/cinky/balonku kostku" tak se holt musi asi jednat jinak a opatrneji.

Mika
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 17:33
- Nahlásit

Fifi

to samozrejme uznavam
Suhlasim ale s tym, ze pre psy, ktore nemaju miesto mozgu aport moze byt taketo narazenie pri hodeni aportu demotivujuce.

popisala som, ako som to vyriesila ja a uznala, ze tato metoda nemusi platit na vsetkych. So vsetkymi suhlasim Mier a pokoj tomuto svetu

Neessi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 17:39
- Nahlásit

Fifi
Ale jo, jenze to Falco asi moc nepomuze

Snad by pomohla stará metoda: činku bude lovit ještě někdo jiný .Domluvit se s někým,kdo pro tu činku vyrazí dřív -takhle to párkrát zopakovat a psíci aportují jak zběsilí.

jana33
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 17:42 - Změnil/a: jana33
- Nahlásit

Neessi
Ale ona už teď nemá problém s tím,že by nenosil,ale že jí musí před aportem vydráždit a pak pes nečeká na povel,ale vybíhá okamžitě sám

Fifi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 17:46
- Nahlásit

Neessi
činku bude lovit ještě někdo jiný
Pro klid pred vybehnutim? Kdyz by nebylo radno s nim cuknout a tak? Ti nak nevim..
Jediným problémem je, že před cvikem musí předcházet hrací fáze, kdy psa na aport nabudím a pak již nejsem schopna dosáhnout toho, aby klidně seděl u nohy čekal na povel.

Neessi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 17:57
- Nahlásit

Fifi
Pro klid pred vybehnutim

Aha- jsem to přelítla rychle a pochopila,že je málo motivovaný na činku.
Na klid před aportem je jen povel "čekej" ,protože všechny brzdy můžou zkazit aport.Než se ta moje megera naučila čekat po odhozu činky,tak jsem ji držela za ucho s povelem "čekej"

Gerda
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 17:59
- Nahlásit

jana33
Fifi
že jí musí před aportem vydráždit a pak pes nečeká na povel,ale vybíhá okamžitě sám
To je právě to, co mi klikr hodně pomohl řešit. Pokud jsem psa nerozdováděla a nevyslala pro aport z té hry, po chvilce klidu by mi už na nějaké vybíhání kašlal, šel by okamžitě do útlumu. A v tomhle případě bych teda nuceňák použít fakt nechtěla. Taky jsem potřebovala mít rozdováděného psa, přitom ale chvilku klidně sedícího před vyběhnutím.

jana33
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 18:05
- Nahlásit

Gerda
Nám to paní neříkej, napiš tazatelce,jak to udělat

Gerda
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 18:13
- Nahlásit

jana33
to určitě nemůžu, protože aport jako cvik zvládnutej se psem nemám, jen tuhle fázi. Myslim, že člověk klikací odborně by jí s tim mohl poradit, že by to mohla bejt cesta, jak nabudit neaportéra a zvládnout i klid před vysláním. Spíš jen zeptat se na použití klikru někoho, kdo s tim umí. Já s tim neumim.

Falco
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 21:27 - Změnil/a: Falco
- Nahlásit

Dobrý večer, omlouvám se, moje relace na PC jsou vždy do 15h a pak až večer, takže dost pružně nekomunikuji.
Fifi - Pokouším se to naučit psa na ZPU1.
Klikr - je mou celkem běžnou pracovní pomůckou, pěkně jsem si naklikala předsednutí a držení do předání, ale na klid při odhozu teda nevím, jak ho použít
A jak to dělám: činka je jako někde uložená (třeba na lavičce) já kus od ní přivolám psa, dám si ho k noze a u nohy s ním jdu k té lavičce a přitom ho hlasem "připravuju" - co budeme dělat, je tam činka, podívej atd. Pak ji vezmu a zase s ním kus jdu a povzbuzuju a když jsem na místě, tak už většinou tancuje a těší se. Když ji v tomhle okamžiku hodím, tak mi ji přinese radostně a rychle. Obvykle se s ním tahám, předsednutí a předání dělám tak jednou ze tří pokusů. A denně dělám maximálně tři hody, pak ji schovám a hotovo. Pokud mu házím cokoli jiného, tak k tomu nemám žádné požadavky, může si dělat co chce, ale pokud předmět přinese, tak se sním vždycky tahám, to má moc rád.
Protože jsem si před odchodem z práce stihla přečíst první příspěvek, zkusila jsem dneska tu couračku a zdá se, že to funguje, to držení za obojek ho asi rušilo. On vlastně dneska ani jednou tu couračku nenapnul, na povel "čekej" seděl a čekal.
Takže, co vlastně řeším???
A mmch, když ho držím za couračku, jde mi lépe i to házení. Ono být ohnutá ke kokrovi (37cm), držet ho za obojek a inteligentě hodit činku v podstatě asi nejde

Díky všem za rady, já se určitě zase ozvu, ještě máme mezery i v jiných cvicích.

Fifi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 21:58
- Nahlásit

Falco
Pokouším se to naučit psa na ZPU1.
Tak bud v klidu, esli mate špígl nýgl vse ostatni, a pes ti vyrazi pro aport driv bez povelu, naky body urvete - to se mi presne stalo a navic jasavej hrcanec cinkou do tela. Navic tam nemusis mit cinku, jen predmet psovoda. A jestli ti teda funga couracka ci cekej povel, jen dobre.
Takže, co vlastně řeším??
Ti nevim, asi chces bejt hujer a mit to za plnej pocet.

Falco
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 22:10 - Změnil/a: Falco
- Nahlásit

Zkouším vložit fotku:

Falco
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2010 22:18
- Nahlásit

Fifi - já nevím, doposud to nefungovalo a dnes jo. Třeba si tu diskuzi tady přečetl a řekl si, no tak konečně vím, jak se to má správně dělat

Walda
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2010 09:00 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

Falco

A jak to dělám

Já myslím, podle tvého popisu, děláš to výborně. Namotivování, třikrát a dost, předsednutí jenom někdy mezi hrou - výborný.

A s tím klidem při odhozu - nauč ho, že odhození aportu je povel k sednutí, i když už u toho sedí, to je jedno. Jiisti ho couračkou, jak jste tu psali, a s odhozením aportu mu dej ještě jednou sedni. Po pár pokusech si to spojí a bude sedět jak přibitej. To je podobný, jako třeba když učíš označování předmětů odděleně od stopy a přes poslušnost - naučíš psa, že zesílení pachu je povel k lehnutí.
A ze zašátku dávej ještě hodně bacha, ať ho tou poslušností při aportu neznudíš, eště furt si hodně hrajte.

Falco
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2010 14:13
- Nahlásit

Díky všem. Bard je příkladem toho, že se to naučit dá, i pozitivně, jen to vyžaduje obří trpělivost a dostatek času. To, jak to dneska umí, je výsledkem titěrné práce po dobu 2 let Protože jeho původní stanovisko bylo: "Aport? Jo, jako poběžím pro něj rád, ale nevidím nejmenší důvod, proč bych ti ho měl dávat."

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání