Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Agility - pase mi odměnu
Autor Zpráva
Santoriko
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2010 10:02
- Nahlásit

Ahojte,

s roční borderkou začínáme agi a bylo mi doporučeno, že máme běhat na míček místo pamlsku - prý bude rychlejší a nebude se ohlížet zpět na mě. To je sice pravda - jde víc dopředu a tak první tři sekvence proběhně jak fittipaldi, pak to ale přijde...když jí na konci sekvence hodím míček, tak se za ním sice rozběhne, ale po pár krocích vypustí, oběhne si oblouček a začne míček pást (zalehne a čeká). Myslíte, že to bere pořád jako odměnu? Občas se mi i stane, že začne pást už uprostřed sekvence a zpomaluje. Mně pak přijde, že teda kvůli mně ten tunel ještě proběhne, hlavně, ať už jí hodím ten míček...
Co dělám špatně? Nebo je to prostě tak, že to nebude blázen do agi, ale do pasení (a možná do frisbee - to ji evidentně taky baví)?
Nebo by pomohlo, když s ní zkrátka po těch dvou třech sekvencích skončím, když je tak mladá?

Díky moc.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2010 12:16
- Nahlásit

Ahoj, přesně tohle jsem u jedné bordery (nebyla moje, ale pár týdnů jsem s ní cvičila) řešila. Pes to sice jako odměnu bere, ale ne zrovna v nejvhodnější formě, to už by byly lepší ty pamlsky. U té bordery to štvalo hlavně mě, byla jsem totiž líná si pro míček chodit :-D Navíc se mu občas stalo, že když se míček zastavil ještě před tím, než k němu doběhl, tak si lehnul a čekal, až mu ho znovu hodím. A aby pes cvičil mě místo naopak, na to jsem alergická Po pár dnech jsem ho to odnaučila, ale musíš psa nejdřív naučit se přetahovat.

Když má ráda frisbee, proč jí neházíš frisbee? Psa bude činnost bavit podle toho, jak má rád odměnu, čili čím lepší odměna, tím spíš si oblíbí i agility.

Jinak já bych klidně skončila i po dvou sekvencích. Záleží na tom, jak dlouhé a jak těžké ty sekvence jsou a co se na nich pes učí.

Santoriko
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2010 21:16
- Nahlásit

KaTachyon
Aha, díky!..a když jsme u toho...ona se přetahovat umí, ale musí se jí chtít - někdy je schopná držet se přetahovadla i ve vzduchu, jindy to vezme do zubů a po pár vteřinách pustí. To se dá naučit, aby něco konkrétního brala jako odměnu? Všude vidím, že týmy cvičí na hračku a lidi říkají, že tu hračku psi milují. Moje Terka třeba miluje míček na šňůrce, ale po pár cvicích ho začne pást. Zkoušela jsem hračky střídat, ale žádná jí dlouho nevydrží (myslím zájem o ní) (kromě kopačáku - ten má ale na parkur nepraktickou velikost:-D - a frisbee - s tím, se pro změnu já teprve učím).

Katka Králová
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2010 21:26
- Nahlásit

Santoriko
Já se dneska dozvěděla, že Dinuška pase mě, tak nevim, kdo sme na tom hůř :-D. Jinak agi naopak cvičíme na ňamku, aby trochu zpomalila

Walda
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2010 12:37
- Nahlásit

Santoriko

Musíš psa naučit nejen se přetahovat, ale přesvědčit ho, že hra na přetahovanou je nejlepší hra na světě. Takže kdykoli uvidí míček, bude se do něj chtí zakousnout a přetahovat se. Kdykoli bude mít míček v hubě, bude ti ho cpát do ruky, aby ste se mohli zase přetahovat. A nikdy nesmíš přistoupit na to, že se budete s míčkem honit. Vždycky musí pes za tebou.
Kousek toho nácviku předvádím tady:

http://vimeo.com/11072421

Santoriko
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2010 12:57
- Nahlásit

Walda
aha, tak jsme se asi dostali k jádru problému, já se s ní někdy honím a někdy tahám..díky moc, teď se uvidí, jestli do ještě dokážu napravit...

Walda
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2010 14:22
- Nahlásit

Santoriko

jestli do ještě dokážu napravit...

Dokážeš, jde to. Ale hlavně nespěchej, netlač na psa, aport mu nevnucuj a neznuď ho. Nikdy nenech psa, aby toho nechal on, vždycky to ukonči v nejlepším a dej pauzu. Musí to být hra.

Jedna paní v našich kurzech natočila vysvětlování celého postupu na telefon. Jestli chceš, pošli mi na můj mail pod členem na sebe kontakt a já ti to video zkusím přeposlat, jestli to proleze firewallem. Když ne, tak to rozdělím na víc kusů a pošlu ještě jednou.

Fifi
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2010 15:15
- Nahlásit

Walda
OT - myslela jsem, ze jsem jedinej magor, kterej fenu prosi a dekuje ji. Krasny videjka, pohlazeni po dusi.

Santoriko
Člen
# Zasláno: 29 Dub 2010 17:47
- Nahlásit

Walda
děkuju moc, posláno...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání