Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Zkoušky - poraďte :)
Autor Zpráva
miisha
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2010 20:07
- Nahlásit

Dobří lidé,

mohli byste mě, začátečníkovi, udělat věcný úvod do světa kynologických zkoušek? Jsem z toho poněkud jelen, neznám nikoho, kdo by cvičil na úrovni zkoušek a jaksi zjišťuju, že je tady více organizací, které zkoušky předepisují. Jak se orientovat? Ráda bych si výhledově nějakou zkusila, neptejte se mě jakou, to podle situace, jak nám to s pejsem pude, nic nehrotím a netlačím. Kuji

grooggy
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2010 20:23
- Nahlásit

podivej se tady na webkách do zkušebních řádů a vyber si to, na to co má tvůj pes vlohy...
Nic jiného asi poradi nemůžu...
ORganizace sportovkat
http://www.kynologie.cz/
http://www.kjcrbrno.cz/
Záchranařina
http://www.kzjcr.wbs.cz/Zkusebni-rady-a-testy.html

Alexa
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2010 20:53
- Nahlásit

miisha
doporučuji zajít kouknout někam na cvičák, abys viděla co tě eventuelně čeká

kejtlin
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2010 20:57
- Nahlásit

miisha
odkud jsi a jakého máš psa?

kiny
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2010 21:06
- Nahlásit

Ahoj, u sportovní kynologie máš několik zkušebních řádů:

národní zkušební řád (sem patří zkoušky ZVV1 až ZVV3, ZZO, ZPS1, ZPS2, ZPO1,2 a zkoušky psů malých plemen)

mezinárodní zkušební řád (všichni tomu říkají jednodušše IPO, zkoušky: IPO 1 až 3, IPO-FH a IPO-V).

Pak ještě řád SchH/VPG, kterej je celkem dost podobný IPO (zkoušky SchH/VPG 1 až 3, Fpr 1 až 3, BH, FH1 a FH2).

Taky můžeš skládat zkoušky podle dalšího českého řádu a to dle řádu Kynolgické jednoty Brno (zkoušky: ZOP, ZPU1, ZPU2 a nově ještě ZPU-S).

Ještě třeba máš TART, ale v tom se moc nevyznám - u toho nemusíš být členem ZKO nebo jiné organizace, ani nemusíš být členem toho TARTu tuším...

miisha
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2010 21:12
- Nahlásit

kiny

čau, díky - no mě by právě zajímalo podle jakých kritérií si mám vybrat zkušební řád. A proč jich tu máme několik - kdo se v tom má pak vyznat

kiny
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2010 21:28 - Změnil/a: kiny
- Nahlásit

Ze začátku si to spíš vyber podle náplně zkoušky a ne podle řádu(nejjednodušší jsou zkoušky ZZO, ZOP, BH - kde je jenom poslušnost + nějaké to chování na veřejnosti, k cizím lidem apod., zkoušky FPr taky nejsou těžký - tam je zase jenom stopa, takže pokud máš psa stopaře - jdi do toho, pak ZM (ta patří k národnímu řádu, jsem ji vynechala) a IPO-V, ale u těhle dvou už máš stopu, obranu i poslušnost. No tolik... tak národní zkušební řád bych řekla že je v ČR nejdéle. Později k nám přišel řád mezinárodní, podle něho se koná mistrovství světa, je používán v celém světě, takže bez něho by to nešlo. To SchH byl původně řád určený speciálně pro německé ovčáky (řekla bych, že je z Německa, ale moc jistá si nejsem). TART vznikl protože chtěli jednoduše řečeno zachovat původní národní řád (ten stávající prošel již řadou změn a postupně se čím dál víc přibližuje IPU). Prostě každej řád má svůj smysl a význam - určitě nejsou zbytečný

Ebony
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2010 22:37
- Nahlásit

miisha
podle jakých kritérií si mám vybrat zkušební řád
hlavně podle těch, který platí do chovu! tudíž ZVV1, nebo IPO1 nebo SchH1, ty dva poslední jmenovaný jsou úplně stejný, tak je to jedno

miisha
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2010 22:39
- Nahlásit

Ebony
no vidite, to já vůbec nevim totok to se mi to teda hned zúžilo

Ebony
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2010 22:44
- Nahlásit

miisha
já to ještě zúžím, nejlehčí pro začátečníka je ZVV1.

miisha
Člen
# Zasláno: 1 Bře 2010 22:47
- Nahlásit

Ebony
ZVV1 IPO1 nebo SchH1

nastuduju

pajda222
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2010 07:14
- Nahlásit

Tak podle toho, že ti tu radí jedničkové zkoušky kvůli chovu, tak předpokládám, že máš ovčáka. Jednotlivé řády můžeš také kombinovat. Když psa připravíš na IPO1, máš předpoklad, že udělá i ZVV1 atd. Jinak Tart je také dobrý, jen na něj ještě nejsou tak dobré podmínky u nás, jelikož není moc figurantů a cvičáků, kde by se dělal.
Třeba já s úspěchem kombinuji všechny zkušební řády, od každého z nich mám min. dvě zkoušky. Když totiž připravíš na IPO, tak můžeš dělat cokoli, akorát na ten tart musí bejt pejsek tak trošku ,,magor", aby to mohl dělat.

miisha
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2010 07:37
- Nahlásit

kejtlin
pajda222
Ano, mam NO. Pokud bych si nekdy udelala ZVV1, IPO1 a SchH1 - nema to ponekud kumulativni efekt? Ja (jako laik) predpokladam, ze ty zkousky budou podobne co se urovne tyce a ze se clovek zameri na jeden zkusebni rad a v nem bude skladat zkousky vyssiho a vyssiho levelu.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2010 08:21
- Nahlásit

miisha
taky jsem měla a myslím, že pořád trochu mám ve zkouškách hokej. nakonec půjdu zkrátka od nejjednoduššího k nejtěžšímu. samozřejmě jen tam, co zvládneme. mám střední plemeno, takže některé zkoušky se nás netýkají vůbec.
ze se clovek zameri na jeden zkusebni rad a v nem bude skladat zkousky vyssiho a vyssiho levelu
to samozřejmě můžeš, ale podobnost některých zkoušek je tak veliká, že je škoda si je nesložit, když už na to máš psa připraveného

miisha
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2010 08:24
- Nahlásit

PeKrato
podobnost některých zkoušek je tak veliká, že je škoda si je nesložit
nechci zrovna podporovat tuto sportovni politiku, ale pokud je to o necem jinem, potom samozrejme

PeKrato
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2010 08:33
- Nahlásit

miisha
já se tenhle rok s malou chystám na ZZO a ZOP, řada cviků je tam stejná a ty přidané nejsou nijak extra těžké. ale rozumím ti, taky mi to přijde zbytečně složité a dublované. znám taky řadu lidí, co jedou jen podle IPO a ostatní zkoušky je nezajímají. podobnost nepodobnost.

pajda222
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2010 09:04
- Nahlásit

Já tedy dělám nejvíc zkoušek, co mohu, jelikož je to pes a ten čím víc má zkoušek, tím spíš se v chovu prosadí. U IPa jsem začal s IPO-V a teď připravuju na IPO3 a když už to pes umí, tak proč toho nevyužít a neudělat si i SchH 1,2, SchH-A a i stopařské FPr 1-3. Akorá z nároďáku mám jen ZM a ZVV1, jelikož pes je těžkej a nejde mu žebřík, který je v ZVV2, tak už prostě dál jít nemůžem. A je to asi rok, co jsem s ním začal Tart, jelikož už je hotovej a tak na něm nemám co zkazit. Jeho to baví víc, než IPO, tak proč mu to nedopřát.

miisha
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2010 20:39
- Nahlásit

no na začátek se mi ZVV1, IPO1 a SchH1 zdají těžké, bych to viděla na nějakou poslušnost jenom na začátek

bypetka
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2010 10:56
- Nahlásit

prosím vás, chtěla jsem se zeptat, jestli musím být nutně členem nějakého kynologického klubu, když chci se psem složit zkoušky např. ZZO nebo ZOP
děkuju za odpovědi

kachna_
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2010 11:46
- Nahlásit

bypetka
myslím, že musíš být členem organizace sdružené pod ČMKU (ZKO, klub chovatelů plemene)

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2010 12:46
- Nahlásit

bypetka
Pořádáme ZOPky 2x do roka a vím, že členem být musíš.

bypetka
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2010 15:23
- Nahlásit

a platí to asi i u stopařských zkoušek, viďte

pajda222
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2010 19:12
- Nahlásit

Na všechny zkoušky a stopařská je také zkouška.

Maky a Trix
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2010 21:39
- Nahlásit

Skládá tady někdo zkoušky s malým psem? Mám malýho vořecha, lehce přes 5kilo, chtěla bych ho na nějaký připravit a tak by mě to zajímalo...

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2010 21:42
- Nahlásit

Maky a Trix

no Gerda přece ))

Maky a Trix
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2010 21:56
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
Maryje má do 35cm v kohoutku? Přijdou mi nereálný třeba překážky...

pajda222
Člen
# Zasláno: 6 Čen 2010 22:18
- Nahlásit

Tak tam lze dělat spousty zkoušek. jestli pesan čuchá, tak třeba i ZM-MP, nebo rovnou stopařinu. A nebo jen poslušnost, jako je ZZO, ZOP atd., tam překážky nejsou.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2010 09:58
- Nahlásit

Maky a Trix

Mě přijde strašně malinká (Gerda promine)

Trix má do 35 v kohoutku? Jsem myslela, že je větší ))

Maky a Trix
Člen
# Zasláno: 7 Čen 2010 10:01
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
nooo... když jsem ho naposledy měřila měl asi 32-34cm. Taky bych si přála, aby byl větší, ale holt nevyrostl.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání