| Autor |
Zpráva |
pavla
|
# Zasláno: 17 Srp 2005 10:36
- Nahlásit
Mám NO psa 4,5 roku.Je víc temoeramentní a ostrý.Bydlím v rod domku.Maminka bydlí v přízemí,já se psem a dvěma dětmi v 1patře a nad námi v podkroví bydlí neteř s manželem a 7letým synem.Neteř/nevlastní/a jejich syn si na psa nezvykli.On je také nemusí vidět.Je na ně dost zlý.Stalo se,že po nich už několikrát vystartoval.Naštěstí se nic nestalo/malý má špatnou srážlivost krve,tak by to nemuselo dobře dopadnout/.Pes je doma,nebo s ním chodíme na zahrádku.Nemá rád jiné psy a já mám strach,že bych ho neudržela,kdyby jsme se potkali s jiným psem.Zkusím pořídit stahovák,nebo obojek s ostny.Chtěli jsme na neteři,aby když jde s malým ven "houkla s okna".To ale odmítá s tím,že tam bydlí a nebu hulákat z okna.Ctějí,abych dala psa uspat.Odvezli malého k dědovi/můj bratr/a k babičce a odmítají ho přivézt dokud bude pes v baráku/bojí se o něho,což chápu/.Zdá se mi,že to je už vydírání a hraní na city.Moje děti dát psa pryč nechtějí.Já také ne.Poraďte povzbuďte prosím.
Děkuji za každý nápad,názor/i ne kladný/.
Nikdy jsem s ním nebyla na cvičáku.Vím,že to je taky chyba.
Děkuji.Pavla
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2005 10:45
- Nahlásit
pavla
všechno je blbě,všechno celý od začátku.
Blbá je forma bydlení,blbý je využití psa...nechápu tu nutnou izolaci psa od jiných zvířat,nechápu toho víc...
Rada? Ihned oddělit prostor pro psa od prostoru pro další obyvatele domu.Jiné řešení není.
Dál psa vycvičit k bezproblémové ovladatelnosti kdekoli a kdykoli,ale to je na odborný dohhled a měsíce práce.
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2005 10:56
- Nahlásit
Nebudu vám psát co je vaše chyba, to asi sama dobře víte. Ale pokud je od vás snaha psa vždy zavřít když oni by chtěli jít ven na zahrádku a od nich je odezva, že nebudou hulákat z okna, tak bych neustupovala, to že malého nepřivezou dokud pes nebude utracen je vydírání. Nevím jak to tam máte, čí je barák atd. ale mohl by se zvolit nějaký kompromis ne? To co jste navrhovala vy anebo rozdělit zahradu na dvě části a pořádně zabezpečit! Vy musíte psa zabezpečit tak, aby nikomu neublížil, ale utrácení není namístě! Nevím jeslti je ve vašich silách se psem ještě něco podniknout, to je jen a jen na vás! Pes by si to ale rozhodně zasloužil!
|
handula
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2005 10:58
- Nahlásit
tohle spíš o mezilidských vztazích, nevím jak to máte s tím barákem, čí je, jaké máte právo tam být a jaké mají právo tam být nevlastní neteř. Na tom asi hodně záleží. Myslím to tak, že pokud ten barák je váš, tak bych řekla, že ten pes tam bude a hotovo, že udělám maximum pro to, aby se nic nestalo, budu dávat psovi koš, když s ním půjdu ven. Na druhou stranu si myslím,že Vás skutečně vydírají, je to o tom, kdo to s nervama déle vydrží. Jinak než dohodou to nepůjde. Hlavně se nedejte a ať vás ani nenapadne podlehnout a toho psa fakt utratit. To ho radši někomu dejte. Pokud si chcete psa nechat, musíte si za tím stát a nenechat se vydírat. A zároveň udělat maximum, aby se nic zlého nestalo, to znamená začít chodit na cvičák (nikdy není pozdě), jak říkám ten koš, bez něj to nepůjde, stahovák s ostny ne!, v rukou amatéra spíš uškodí než pomůže. Pokud se nedohodnete a psa si budete chtít nechat, je to tak akorát na odstěhování se....držím palce ať to dobře dopadne
|
jana33
|
# Zasláno: 17 Srp 2005 11:03
- Nahlásit
souhlasím přesně s tím, co napsala Sali. Zabezpečit psa v odděleném prostoru,aby se minimalizovalo riziko,že někomu ublíží a kontaktovat profesionála, se kterým začnete psa cvičit. Buďte ale připraveni,že to bude běh na dlouhou trať.
A pokud ho budete venčit,tak jedině s dobře nasazeným náhubkem! A ostnáč mu rozhodně sama nepořizujte, naděláte s tím víc škody než užitku.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2005 14:09
- Nahlásit
Přesně jak píše Sali, jiné možné řešení v p řípadě, že si chcete psa nechat není. Udělat mu kotec s boudou, striktně ho oddělit od obydleného prostoru a zbavit ho agrese u odborníků. Sama na to v žádném případě nestačíte. Ona se totiž tahle agrese může v určité situaci obrátit i proti vám nebo vašim dětem a to by bylo moc špatné, jelikož fyzicky na psa absolutně nestačíte, takže jakékoliv praní se psem by bylo marné a prohrajete.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2005 14:14
- Nahlásit
pavla
já musím taky souhlasit se Sali....nejlepší by skutečně bylo zajistit psu prostor, kde by mohl být v době, kdy ho zrovna nemá nikdo pod dozorem - tedy ideální - postavit dobrý, prostorný kotec, nebo oplotit část zahrady a vyhradit tak prostor psovi. To že vaši příbuzní odmítají přivést své dítě do domu, dokud tam bude pes bych také považovala za vydírání....nesvědčí to o zrovna dobrých vztazích v rodině...ale to sem nepatří.....Píšete, že psovi je 4,5 roku. Pokud to s nápravou psa myslíte vážně, obrňte se obrovskou trpělivostí, vyhledejte odborníka, který vám s výchovou a výcvikem pomůže a snažte se pod jeho dohledem o správnou dodatečnou socializaci psa - tedy, aby se k lidem i ke zvířatům choval neagresívně, s klidem. To zda bude pes v kontaktu s jinými zvířaty a lidmi v klidu záleží hlavně na Vás - pokud budete v klidu vy (bez nervů, co by se mohlo stát), pes bude taky....Pokud nezná vodítko, začněte ho pod dohledem zkušené osoby učit chodit na vodítku. Pokud si nejste jista, dejte mu košík. Dobrou pomůckou pro naučení psa chůzi u nohy na vodítku je tzv. halti-ohlávka. viz www.baron.cz v sekci "obojky" - "brzdící ohlávky halti". Takto starý pes už se všechno bude učit výrazně pomaleji než štěně, ale jde to, věřte, že ano. My máme s přítelem cca 5letého psa z útulku (velikost asi jako NO)- máme ho od půlky května t.r. a když jsme si ho vzali, okamžitě se upnul na nás a na cizí lidi a psy útočil - na vodítku také neuměl chodit....nyní už můžeme na vodítku jít relativně v klidu, bez stálého tahání, cizí lidi míjí pes bez povšimnutí o psy se zajímá sice hodně, ale ne s úmyslem se poprat......všechno jde, když se chce. držím vám palce
|
Dík Pavla
|
# Zasláno: 17 Srp 2005 15:10
- Nahlásit
Všem Vám patří můj dík.Moc Vám děkuji za rady.Udělám vše možné i nemožné pro jeho záchranu.Chybu jsem zvyklá hledat nejdřív sama u sebe,i když to někdy stojí hodně námahy.Já vlastním 1/4,mamka taky a bratr 1/2.Počítám s kotcem.Boudu už máme.A další oplocení zahrádky je také možné.Už jsem kontaktovala cvičitele.Máme se oba/já i pes/přijít podívat.
Vezmu si Vaše slova k srdci.Je pravda,že špatná atmosféra v rodině se na psa přenáší.Budu se učit také.Dík za podporu.Pomohla.Držte mi prosím pěsti,ať máme šťestí.
Ještě jednou dík.Napíšu,jak to dopadlo.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2005 17:14
- Nahlásit
mě ale připadá že se problém zbytečně dramatisuje...pes je narostlý a chová se teritoriálně dominantně vůči dalším obyvatelům domku,nikoli vůči své rodině...a že se chce prát venku se psy také není mimořádná záležitost.Chce to jen dvě věci-ovladatelnost,tedy aby na rozkaz "nebudeš se prát,nebudeš si všímat a budeš dělat to co te´d chci já" se podřídila skutečně to uděla,a to je věc výcvikáře,který to musí naučit psovoda a asi i toho psa.To je normální situace,běžná,a má jasný řešení.
Ten druhý problém je závažnější,tedy výstup z problému prvního-pes je skutečně schopen v rámci teritoriální agrese další obyvatele pocuchat a dost...nevím na kom paní Pavle víc záleží,jestli na příbuzných nebo na psovi,ale já bych prostě měla v takovémhle prostředí psa v zamčeným kotci na svý části pozemku a lidem mimo svou rodinu bych řekla sorry,máte svýho místa dost,sem prostě nepolezete,tady jsem doma já a můj pes.Taky jsem tohle řešila,s ukrajinskýma dětma zaměstnanců firmy mého bývalého partnera,byli nakonec všichni ubytovaní v objektu firmy a našem domově současně,a pes byl původně vedený k ostraze prostoru...a samozřejmě ti ukrajinci chtěli normálně žít,přicházet a odcházet z pozemku dle svých potřeb...pes prostě bydlel v kotci a na pozemku se sám už nikdy nepohyboval,mněl denně tréninkové vyžití a niv mu nechybělo,buď byl se mnou v domě nebo ve svém kotci asi 6x8 metrů...teda pokud nebyl na cvičáku nebo na procházce...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2005 17:23
- Nahlásit
ještě k té "agresi",jak to tady padlo,zbavit u odborníků-nevím na co bude pes do budoucna určený.....já nikdy neměla společenské psy,naopak jsem podporovala fakt,že si moje zvířata od nikoho cizího nedají foukat do kaše...zakážu jim hejkat na distanc na cizí kolem domu,kteří si jich nevšímají,nedovolím jim vyhánět z okolí domu cizí lidi,že jako jejich prostor a všichni pryč,ale rozhodně je podpořím,když by se měli postavit proti cizímu,kdo by chtěl narušit naše území nebo poškodit naší smečku...nesmí se projevovat adversně vůči lidem,co si jich nevšímají nebo co jsou k nám pozvaní do domu...ale to je tak všechno...nikdo je nenutí se podřizovat světu nebo vycházet s každým,to je pak jejich volba jestli se budou mazlit nebo si půjdou lehnout k sobě...ale to platí jen když jsem s nima.V mé nepřítomnosti si velí sami a k teritoriu se prostě chovají teritoriálně-takže to chce mechanicky zamezit kontaktu s lidmi,co tam prostě musí být a žít...
|
elvira
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2005 20:51
- Nahlásit
Nepovol ani o metr,snaží se toho pejska dostat z domu,a vydírají,jeden takový případ znám,ale tam to dopadlo v neprospěch psa,musel jinam,ale kotec je fakt nejlepší řešení,a ta neteř ta si myslím tam nemá takové slovo,aby šla proti tomuto návrhu,držím palce a dej vědět.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2005 21:02
- Nahlásit
A nezapomeň, že teď by to byl pes a později třeba něco dalšího, záminek je vždy hodně...
|
haha
|
# Zasláno: 17 Srp 2005 22:58
- Nahlásit
ani já bych psa nedala, oplotila bych si svou část pozemku, na ní nemají příbuzní co dělat ať jsi jdou taky na svou a ke psovi nechodí, to že odvezli své dítě z domu je jejich věc, já bych psa zajistila tak aby je nemohl napadnout a oni ať si dělají co chtějí ale ve své části
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 18 Srp 2005 07:28
- Nahlásit
Pavla
a ještě jedna rada: podle mě je taky dost důležité, aby když vy uděláte svým příbuzným ústupek - tedy postavíte kotec, pes bude od nich izolován, aby i oni udělali krok ke smíru- tedy aby se "na psa přestali tvářit naštvaně" - aby ho vzali jako součást rodiny,nemusím se s ním vídat, ale prostě aby vůči němu neprojevovali nepřátelství - pokud budou totiž chodit kolem psovy voliéry s pocitem ("ten zatracenej pes tu furt je") pes to vycítí a bude na ně přes plot štěkat a vůbec dělat "bububu". Pokud se vám podaří příbuzné přesvědčit, aby ke psu zachovali přinejmenším neutrální postoj, budete to pak mít také o něco snažší.
|
pavla
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 08:59
- Nahlásit
Tak máme smůlu.Známý by udělal do pondělí další plot,sehnala jsem kotec i bezva pomocníka při výcviku Arana i mě,ale všechno je málo.Prostě to nejde.Bratr sehnal jednoho pána.Má praxi,Byl instruktorem na cvičáku a je prý opravdu dobrý.Vezme si ho.Má velkou zahradu.Tak snad se bude mít dobře.Oni by stejně dělali problémy a naschvály.Takoví lidé jsou pohroma.Ať se s nimi nikdy nesetkáte.Tak dík moc za Vaše názory a rady.Ještě musím odvolat sobotní akce.Mějte se fajn,Pavla.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:16
- Nahlásit
Pavlo, to je škoda, ale aspoň se situace vyřešila doufám do budoucna ke spokojenosti psa...snad bude mít v novém majiteli dobrého pána. Určitě si brzy zvykne.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:31
- Nahlásit
pavla
tohle nechápu, no comment
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:40
- Nahlásit
pavla
Nejhorší na tom je, že příbuzné si nevybíráme, ale v takové rodině bych já dlouho bydlet nemohla.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:41
- Nahlásit
handula
To není k chápání...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:44
- Nahlásit
Martina
U nás v rodině je to docela podobný, jen spory se nevedou kvuli psům... Takže Pavlu docela chápu, že ustoupila, na druhé straně je otázka, jestli si její neteř po psovi nevymyslí něco jinýho, co jí bude vadit.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:45
- Nahlásit
mám asi jinou povahu, nechat si kadit na hlavu od příbuzných bych teda nemohla a psa bych si bránila vlastním tělem...
|
pavla
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:45
- Nahlásit
Dík.Zatím ahojky Pavla
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:47
- Nahlásit
handula
Přesně tak, po tomhle výstupu, že bych musela dát psa pryč, už bych je nemohla ani vidět, natož s nima komunikovat.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:51
- Nahlásit
handula
Problém je v tom, že pro toho psa by ve finále mohlo být ještě horší,kdyby tam zůstal... V takovéhle situaci a s děláním naschálů bych se nedivila, kdyby je napadlo psa otrávit nebo něco podobnýho...
|
handula
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:55
- Nahlásit
Eimy
v tom případě to je na odstěhování a ne na dání psa pryč...ale to je jedno, a že mu bude líp je alibismus, psovi je nejlíp se svým pánem, v 5 letech nebo kolik mu je to pro něj bude celkem zásadní změna v životě...ale nic, není to moje věc..
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 09:59
- Nahlásit
handula
Jenže odstěhování by trvalo docela dlouho... Kdo podonou situaci nezažil, nepochopí... Já bych si taky stála za psem, jenže to občas není tak jednoduchý...
|
handula
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 10:05
- Nahlásit
Eimy
ne není to jednoduchý máš pravdu, vím o čem mluvím víc než si myslíš, rozvedla jsem se, odešla z vily se zahradou, do podnájmu, popadla jsem psa, kterej byl zvyklej na klasickej kotcovej život a zahradu 1500m2 a zavřela ho do bytu 1+kk. Všechno jde, ale musí se chtít.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 10:07
- Nahlásit
handula
Ale pokud se s tim psem bojí chodit ven, tak by pro něj život v bytě nebyl nejideálnější...
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2005 10:08
- Nahlásit
handula
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Srp 2005 11:30
- Nahlásit
Tak to musí být rodina za všechny prachy.
|