Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak naučit "panáčka"?
Autor Zpráva
Falco
Člen
# Zasláno: 17 Led 2010 21:57
- Nahlásit

Cvičím se psem různé triky a prvky z dogdancingu. Jsou mu dva roky a už toho umíme docela dost.
Nedaří se mi poměrně jednoduchý trik, který bych potřebovala k rozvíjení dalších, a sice "panáček" - takovéto sezení na zadečku se zvednutými předními tlapkami. Lépe řečeno, on to udělá, ale jen na okamžik a já bych potřebovala, aby v pozici vydržel.
Chybu jsem udělala pravděpodobně při nácviku, kdy jsem ho do pozice naváděla pamlskem, který pak dostal. Pak byl jen povel slovní a posunkový a pamlsek následoval po skončení cviku. Teď se tedy zřejmě snaží ukončit cvik co nejrychleji, aby se dostal k odměně.
Cvičím s klikrem, takže pokud máte někdo tip, jak za pomoci klikru nebo nějak jinak prodloužit tu výdrž, budu moc vděčná.

corgi
Člen
# Zasláno: 17 Led 2010 22:41
- Nahlásit

Falco
Jo, myslíš "zajíce". Já bych jako řešení viděla krok zpět, tedy opět navádět pamlskem. Tedy poté, co se pes do požadované pozice dostane, chvíli vydržet s pamlskem u čenichu a dát mu ho s kliknutím až po chvilce. Postupně chvilku prodlužovat. Pamlsek přijde jedině v poloze zajíce, tudíž pes nebude spěchat se z té polohy dostat. Toť můj pohled na věc...

PeKrato
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 08:30
- Nahlásit

Falco
taky učím různé prvky dogdancingu a zajíčka učíme stejně jak píše corgi. cvičím teda bez klikru. navádím pamlskem a dám ho až po chvilce, co v poloze vydrží. vlastně pamlsek dostane ještě v poloze a teprve potom si může dát tlapky dolů velice pomalu interval v poloze prodlužuju.

Falco
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 09:44
- Nahlásit

No my už jsme touhle fází s pamlskem vlastně prošli. Vydržel dost dlouho. Pak jsem chtěla ten pamlsek odbourat, ta výdrž se tím pádem ztratila.
Když se vrátím k pamlsku, tak předpokládám, že zase vydrží déle sedět. Jak se pak toho pamlsku zbavíte?

staropramen
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 09:58
- Nahlásit

Jen se vrat k pamlsku,proč by měl pejsek ze sebe dělat idiota jen za vlídné slovo

PeKrato
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 10:04
- Nahlásit

Falco
Mě fenka funguje na držení ruky, jako kdyby tam byl pamlsek. Takže ji navedu rukou do pozice, chvili ji tam držím a pak ji prostě místo pamlsku jen pohladím po čumáku. Takže občas v ruce pamlsek mám a občas ne a tak se mi pamlsky docela dobře odbourávají. I když já pamlskama nešětřím a nemám nijak zvlášť tendence je plně vyrušit. Pořád je to pro ni ta nejlepší odměna. Každopádne ale pokud dobře chápu cvičení s klikrem, tak po kliknutí musí přijít vždy pamlsek ne? Tzn pak už musíš cvičit bez klikru?

Falco
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 13:43
- Nahlásit

Na začátku jsem v ruce držela pamlsek a v druhé klikr. Pamlskem jsem ho navedla do pozice a když v ní byl, tak jsem klikla a dostal pamlsek. Pak jsem nad čumák dávala ruku bez pamlsku, když si sedl do pozice, tak jsem klikla a rukou, která původně byla psovi nad hlavou jsem sáhla do pamlsnice a vydala pamlsek. Jenže tady se mi to asi nějak rozjelo, protože pamlsek vlastně dostával až už v pozici nebyl (přestože klikrem jsem klikla na správném místě). Takže teď vlastně provede cvik, což si myslí, že je to, co po něm chci, ale nesetrvá v něm.
Musím se asi vrátit na začátek a klikat, když chvíli vydrží a pamlsek dávat ještě v pozici. Pak asi jednou pamlskem mít a jednou ne... Cílem je, aby na povel zaujal pozici a vydržel v ní třeba než ho oběhnu a to si zatím neumím představit.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 13:49
- Nahlásit

Falco
podle mě je to přesně jak píšeš, uspěchali jste mezikrok. už ti vydržel v pozici, ale zmatla jsi ho tím dáváním pamlsku až po cviku a vlastně ho naučial se jen rychle postavit a zase jít dolů. my jsme taky ve fázi učení a ještě dlouho potrvá než se dostaneme do cíle. já na ni v ničem nespěchám a ztěžuju cviky opravdu pomalu. zatím se mi to vyplatilo i v ostatních věcech teď jsme zhruba tam kde vy, zvedne se a chvíli vydrží.

Falco
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 14:27
- Nahlásit

Nojo, tak se zase vrátíme. To nevadí já vím, že můj pes je strašně chytrej a když něco dělá blbě, je to obvykle proto, že jsem mu to blbě vysvětlila.

Jestli chcete, mrkněte se sem na naše zahradní cvičení. Je to natáčeno v září, od té doby už jsme se zlepšili, dokonce jsme složili ZOP. Ale je to legrace se na sebe zpětně podívat a říkat si: "tohle už umíme, jéžiš, to jsme dělali blbě ..."

URL

URL

PeKrato
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 15:45
- Nahlásit

Falco
díky za video, tvůj pesam je tak skvěle rozvážnej a klidnej teď si to moje třeštiprdlo představ asi tak 10x rychlejší a akčnější a zhruba tak vypadáme všechno musíme dělat rychle a vytrvalostní věci jsou problém, neposedí se taky někdy nechám natočit a hodím to sem

žanda
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 15:52
- Nahlásit

Falco
čumáček jeden, s takovýmhle klidným hafíkem se to cvičí samo,ne že čekáš,kdy ti u toho vyrazí zuby)
viz tedy tvůj původní dotaz na zajíce- při tomhle nácviku jsem měla často packy kolem mého krku) a všechno je v rychlosti "světla" jak píše Pekrato) a čekala jsem ,že se to rokama zlepší.............moc ne tedy......)

Falco
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 15:57
- Nahlásit

Ono je to popravdě trošku s tou rychlostí zkreslené, protože to jsme byli na dovolené na Vysočině a pořádali dost velké tůry, takže když jsem pak chtěla, aby ještě cvičil, tak si asi o mně něco nepěkného myslel. Ale zase byl klid na natáčení a pěkné prostředí. A teprve na tom videu člověk vidí, co dělá blbě.
Cvičení zdar!

PeKrato
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 16:11
- Nahlásit

žanda i já máme stafíky a to jsou rychlý zvířátka ať je únava sebevětší musí se ti opravdu krásně cvičit, závidíme

s tím natočením máš pravdu, taky to plánuju kvůli chybám. v akci si to člověk nemůže uvědomit

jen teda já zajíčka cvičím malýho, tzn sedí na zadku a jen má zvedlé přední nohy. velkýho naučím později třeba někdy

Falco
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 16:19
- Nahlásit

Nojo, to je jinej druh I když na kokršpaněla je Bard akční docela dost, obzvláště, když potká nějaké zvířátko (zajíc, bažant, kočička..)

Lucie od Arta
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 16:36
- Nahlásit

Falco
teda, takhle pomalýho kokra jse ještě neviděla, to se to cvičí...
Jak na kokra akční dost? krom teriérů a ohařů neznám moc akčnějších plemen než je kokr))

my jak nejsme tři hodiny venku a neproháníme bažanty a zajíce, tak to prej není žádná procházka.akorát te´d ve sněhu děs. ty to musíš mít s amkem šílený, co?mi stačí anglán ve výstavní srsti...

corgi
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 21:30
- Nahlásit

Jo, tak to jsem ráda, že tak dobře radím, ovšem vlastního psa tenhle cvik za boha nenaučím. Původně jsem si myslela, že to je jeho tělesnou konstitucí (neudrží mi totiž rovnováhu a padá - občas i ošklivě dozadu). Ale pak jsem viděla i corgi, co toho zajíce/panáčka umí

Falco
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 22:20
- Nahlásit

Lucie od Arta
Víš, my na to máme takovej podobnej overal jako vy - možná i stejnej?

Bard je akční ažaž, jen musím přemluvit kameramana, aby natočil nové video, to minulé bylo opravdu pomalé

Falco
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 22:26
- Nahlásit

corgi
Někde jsem viděla cvičit tenhle cvik nejprve zády k páníčkovi - jakože se opírá o nohy.

Fifi
Člen
# Zasláno: 18 Led 2010 23:08
- Nahlásit

Falco
Pani, musim rici, ze ty videjka me hrozne moc pohladily po dusi pejskare - na chyby a detaily nehledim, ale ten vztah a intonace a nadhled a radost ze spolecnych prozitku! Kez by to takhle bylo vsude. A btw - my feny "pracovnich vemen" neumi z tech vasich blbinek ani prd, mate byt na co pysni!

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 19 Led 2010 00:46
- Nahlásit

Nemusíš trvat na ukazování, když je pes je pes zvyklý na clicker, ale osobně si myslím, že mu to pomůže. Udělala bych to asi takhle:

Bez ukazování počkáš, až ti trpaslíka nabídne. Pak klikneš a rychle mu dáš pamlsek, který budeš mít připravený v ruce, nad čumák tak, abys ho odměnila ještě packami nad zemí. Pokud mezitím spadne, nevadí, stejně měj ruku nahoře a nech ho, ať se pro pamlsek zase natáhne. Opakuj tak dlouho, dokud nebude trpaslíka nabízet stabilně.

Pak přidej povel rukou. Nedávala bych ji přímo nad čumák, ale drž ji u sebe a trochu zvyženou. Klikej o odměňuj, pokud se natáhne do trpaslíka.

Začni pracovat na výdrži.

Začni pracovat na rušivých vlivech - různě se pohybuj, ale stále drž ruku ve vzduchu, aby mu to pomohlo pochopit, že sám má být na místě.

Začni pracovat na výdrži i bez povelu rukou. Buď mu můžeš do cviku pokynout a dát ruku pryč (v tom případě odměň hned, když dáš ruku dolů a on v trpaslíkovi vydrží), nebo počkej, až ho sám nabídne. Dobu postupně prodlužuj, však to určitě znáš.

Přidej rušivé vlivy v podobě svého pohybu.

Někdy po té třetí fázi můžeš začít odstraňovat to, že ho budeš odměňovat v trpaslíkovi. Už bude něco z výdrže pes pamlsku znát, takže mu to nebude tak proti srsti. V případě potřeby se k tomu můžeš ve větší či menší míře vrátit.

Falco
Člen
# Zasláno: 19 Led 2010 14:18
- Nahlásit

KaTachyon
Díky Tvoje rady mi vždycky moc pomohly. Už umíme i spojovat cviky do malých sestav

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání