Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Noční štěkání
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 15 Srp 2005 13:37
- Nahlásit

Ahoj, můžete poradit, jak se zachovat k pejskovi (lépe řečeno feně, 1,5 roku staré, kříženec jezevčíka s půlkou středních Čech) při nočním štěkání? Bydlíme v přízemí a slečinka dospěla k nějakému pomatenému přesvědčení, že po ní je vyžadováno v noci hlídat a reagovat na každý pohyb na chodbě. Mně by to ani nevadilo, po probuzení nemám problémy hned usnout (i když to možná bude s přibývajícím věkem horší), ale mám trošičku obavy o nervovou soustavu mých sousedů. Takže co je podle vás lepší: nechat jí být a tím ji dát najevo, že mě nemusí na žádný pohyb za dveřma upozorňovat nebo vstávat a vstávat a přesvědčovat, naléhat, občas zvýšit hlas, uklidňovat a hlavně nespat, nervovat se, budit se s kruhama pod očima ... Svou dobře míněnou radou můžete zachránit mou dobrou náladu, kteou bych rád čas od času po ránu měl a ne být jenom nevyspalý a ještě s představou nutnosti vyrazit vydělávat nekřesťanské sumy peněz ke kapitalistickému zaměstnavateli.

Endy
# Zasláno: 15 Srp 2005 19:34
- Nahlásit

Odpověděl sis sám.Tobě to nevadí,nechceš být nevyspalý,nervovat se s vysvětlováním,uklidňováním.Tak se odstěhuj někam na samotu,kde nebudeš muset být ohleduplný ke svým sousedům.

Usanda
Člen
# Zasláno: 15 Srp 2005 20:24
- Nahlásit

Zamysli se jestli správně fungujete jako smečka. Ono je to totiž hlavně o tom: bere-li tě fenka jako velkého vůdce,tak i toto lze v klidu zvládnout.
Nesmíš ale dát najevo nervozitu, nezvyšovat hlas! (to je pro psa jako bys štěkal-tak nemá důvod přestat,když i páneček štěká), nebrat do náruče, ale přijít k ní, položit ji ruku na kohoutek ve stylu: dobrý,ted je zbytek na mě. Položením ruky jí dáš najevo svou dominanci a ona ti mileráda přenechá další povinnosti.

Pokud i dále štěká, chytneš ji tlamu do ruky-jemně! a hlubokým klidným hlasem řekneš nesmíš, a zase když přestane okamžitě následuje odměna - pamlsek a pohlazení.

Asi to bude chtít čas,ale myslím že během pár nocí to zvládnete
Jestli máš pocit,že u vás něco nefunguje (důvod proč by nefungovala moje rada),přečti si jiná témata,je tam více o správném smečkovém chování (např. ty vždy chodíš první do dveří i ze dveří, pes si nechá šáhnout do jídla, nevrčí na tebe, nikdy ho fyzicky netrestáš,může spát v posteli-utužuje to vztah atd.)

Anonymní
# Zasláno: 16 Srp 2005 12:59
- Nahlásit

Pro Usandu: mozna jeji chovani spatne chapu, ale prijde mi to, ze me prave jako vudce smecky upozornuje na potencionalni nebezpeci. a mam strach, ze tim, ze k ni budu vstavat a budu se ujimat reseni toho "problemu" ja, tak to pochopi, jako ze chci, aby me na kazdy pohyb vracejiciho se souseda upozornila a bude to delat stale radeji a radeji, protoze prece zije jenom proto, aby mi udelala radost ...

... ale co, aspon mame se soudy co rozebirat kdyz se potkame. existuje prece spousta domu, kde se sousedi jenom pozdravi a jdou dal (pokud vubec) a my mame takove stesti, ze mame namet k hovoru (neci nenapadna stiznost) a tim vlastne utuzujeme sousedske vztahy, takze at to stekani na prvni pohled vypada opacne, tak nas vsechny sblizuje ... otazka je, jen jestli to tak chapou i sousedi

Anonymní
# Zasláno: 16 Srp 2005 16:36
- Nahlásit

A pridam si jeste jednu reakci sam na sebe ... Je zajimavy sledovat tohle forum a primou umeru zavislosti poctu prispevku vzhledem k popsanemu chovani pejskare. Kdybych do sveho prispevku napsal, ze po kazdem zastekani sveho ctyrnoheho chlupateho stekajiciho milacka pretahnu nasadou od smetaku, tak se do me pusti asi tak padesat lidi, z nich mi nebude takovych 20 jenom nadavat, ale i poradi. Kdyz ale napisu pravdu, tak mi odpovi dva prispevatele a z nich jeden poradi odstehovat se na samotu u lesa ale samozrejme obema ze srdce dekuji a jsem rad, ze se ozvali. s tou samotou to zvazim, jen mam strach, jestli bych potom bez kontaktu s lidskym plemenem nezacal stekat i ja ...

Usanda
Člen
# Zasláno: 16 Srp 2005 18:22
- Nahlásit

Ano, ona tě upozornuje na to,že se něco děje. Tento problém jsem měla i se svým psem (kříženec pinče),když jsem ho dovezla z útulku. Máme vedle stařenku,která 3x do hodiny někam chodí,takže pes pořád štěkal a brblal.
Zjistila jsem,že na každé jeho upozornění je třeba přijít k těm dveřím,podívat se kdo tam je a psa uklidnit. takto pak pes štěkne jednou a bude vědět,že vy už jdete......takže časem odpadne dlouhé štěkání a volání pánečka,aby omrkl situaci.

Pokud k ní nepřijdeš, bude zmatená: ona zjistí situaci a ty ji máš vyřešit.......tak štěká=upozornuje na vetřelce a páneček nejde a nejde.....tak štěká dál a volá dál. fakt tam musíš jít

za zkoušku nic nedáš, zkus to jak jsem to napsala. přijít ke dveřím a převezmout situaci.

Ona pak bude taky mnohem klidnější,když bude vědět,že její úkol je upozornit a zbytek řešíš ty. Časem se i ta intenzita takto sníží

Usanda
Člen
# Zasláno: 16 Srp 2005 18:25
- Nahlásit

Můj pes se pak zklidnil a štěká a vyžaduje můj příchod jen když někdo zvoní. Ostatní šoupání lidí po chodbě sice komentuje lehkým štěknutím a brbláním,ale když se nevzrušuju,tak on taky ne.

prostě ji nejdřív uklidnit to štěkání rukou na kohoutku nebo stisknutím tlamy.
Mlůžeš taky pochválit štěkání na zvonek a slovně pokárat štěkání bez zvonku. Je víc možností.

Anonymní
# Zasláno: 17 Srp 2005 09:32
- Nahlásit

Usanda: diky, uz na tom pracujeme ... no co, tak behem noci desetkrat vstanu (sakra to by me zajimalo, kam ti sousedi porad chodi ...) a rano jdu do prace s kruhama pod ocima, ale snad se to opravdu uklidni. Jeste jednou diky

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání