Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Výcvik Howavarta.
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
krsinda
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 17:36
- Nahlásit

Dobrý večer. Prosila bych o radu, jak správně vycvičit howavarta - fenku. Četla jsem zde jednu diskusi, kterou započala 12-ti letá holčina. Hodně tam psali, že je to hodně dominantní pes a tudíž na něj musí být tvrdá ruka. Když jsme si ji pořizovali, nyní 4.měsíční, vyčetla jsem, že chtějí spíš důslednost a ne tvrdou ruku. Vychovala jsem N.Ovčáka od štěněte až do jeho skonu. Ty jsou známi, že tvrdou ruku potřebují, ale mám strach tuto výchovu použít i na naší fenku howavarta, aby pak nebyla zlá, hlavně na děti, ty máme malé. Budu ráda za radu a Vaši osobní zkušenost. Díky Jana

ajmila
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 17:53
- Nahlásit

No, pokud by jste bydlela poblíž Blanska je tam šikovná paní, která to s výcvikem Howavartů umí.
Dám sem na ní odkaz snad se nebude zlobit
www.ijsbeer.cz

krsinda
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 17:59
- Nahlásit

Děkuji, ale já jsem také schopná vychovat psa a nechci aby to za mě dělal někdo jiný. Jen mě zarazilo co jsem se dočetla o té "tvrdé" výchově. Já si chci svého psa vychovat sama, ale rady si ráda vyslechnu. Stejně pak bude na mě, vypozorovat, jak a co na psa platí. Ale moc díky za odpověď. Jana

krsinda
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 18:02
- Nahlásit

ajmila
Tak ještě odpověď. Ty stránky, za ty Vám moc děkuji. Prohlídla jsem to zběžně a myslím, že se tam dočtu vše potřebné. Moc děkuji.J

jana33
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 18:04
- Nahlásit

krsinda
Jde o to,že zkušený chovatel by ti řekl spoustu informací, mohli byste se sejít, pokecat.
Mimochodem,nevím,co si představuješ pod pojmem "tvrdá ruka", ale zrovna NO bych neřekla,že tvrdou ruku potřebuje. Je to jeden z nejlépe cvičitelných psů. Něco jiného je důslednot,ale tu potřebujou všichni psi

krsinda
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 18:16
- Nahlásit

jana33
V podstatě jde o to, já ani nevím, jak to přesně napsat. Chtěla bych radu, kdo má doma hovawarta, dejme tomu ročního a jaký k němu volil přístup. Naše NO byla perfektně vycvičená. Chodily jsme na cvičák a doma cvičili taky. Volím metodu, jasně dát najevo hranice, kam až může a když jí překročí, zakročím. Zatím tím, že zdvihnu prst a řeknu "nesmíš" a moc se to zatím osvědčuje. Když mě třeba neposlechne na zavolání na procházce, většinou proto, že chňapne po hovínku, tak ji donutím a čekám až přiběhne a pak ji chytnu za kůži na krku a zatáhnu, opět s důrazným proslovem. Mám hlavně strach, jelikož mám malé děti

jana33
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 18:19
- Nahlásit

No,nevím, nemám hovíka,ale na každé 4 měsíční štěně by se mělo jít jen po dobrým, je ještě ve věku,kdy je na majiteli závislé a hlavní je vybudování dobréh vztahu a důvěry. A pokud čekáš až přiběhne a pak jí děláš něco nepříjemného, už teď si koleduješ o to,by přivolání kleslo na 0.

moll
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 18:22
- Nahlásit

krsinda
tak ji donutím a čekám až přiběhne a pak ji chytnu za kůži na krku a zatáhnu
to je podle mě teda úplně vedle jak jedle - potrestáš ji za to že přišla...
jestli chceš, dám ti kontakt na poradkyni chovu hoviků a dlouholetou chovatelku s úspěchy ve sportovním výcviku, ale podle mě pes potřebuje hlavně velké srdce a laskavou důslednou ruku pána, konstantní podmínky, standardní řešení situací....hovik stejně jako no nebo fila nebo...každý pes

krsinda
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 18:22
- Nahlásit

jana33
Chápu tedy dobře, že máte hovawarta doma?

krsinda
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 18:36
- Nahlásit

moll
Kontakt si vemu. Už jsem zde dostala odkaz na stránky, které si dnes počtu a za ten kontakt bych byla moc ráda.
Já ji v podstatě netrestám za to, že přišla....já chápu, co tím chcete říct, že ona to tak bere. Ale musel byste vidět tu situaci. Ona ke mně svým způsobem nepřijde. Jde jakože kolem mě a já ji v tom chytnu. Nemyslete si prosím, že snad jsem zlá, to jsem nechtěla aby tak vyznělo. Máme pro ní celá naše rodinka otevřené srdce, je totiž úžasná. Ale trápí mě pár maličkostí, proto budu ráda za ten kontakt. Moc Vám děkuji. Jana

moll
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 18:43
- Nahlásit

krsinda
zkuste napsat na maila ell.eilleen@gmail.com, odkažte se na mě...

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 18:58
- Nahlásit

krsinda
Ale trápí mě pár maličkostí
nyní 4.měsíční
jelikož mám malé děti
určitě na těch stránkách najdeš pomoc,ale neodpustím si..jsi taky tak náročná na své děti?Ona je totiž taky dítě i když psí..tak na to mysli

krsinda
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 19:18
- Nahlásit

moll
Jestli vás můžu poprosit o váš názor. Bydlíme na vesnici. A chodíme na procházky na "polní" cestu, po které jezdí sem tam auto. Vždycky přiběhne, i když jí to chvilku trvá, poslechne tedy zatím jen mě. Ale když jede auto, mám strach aby jí to nezajelo, už jsem kvůli ní i jedno zastavila. Přiběhne vždycky, když si kleknu na bobek a natahuju na ní ruce. Nevyžaduji od ní 100% poslušnost, v tomto věku. Ale jak mám rozumně vyřešit výše uvedenou situaci. A prosím není nutná úsečnost v odpovědích. Na mém psovi mi záleží, proto jsem se na tuto diskusi vydala. Moc děkuju

moll
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 19:27
- Nahlásit

krsinda
a nemůžete cvhodit po polích nebo loukách, přes které ta polní cesta vede? na cestě je vždy riziko, že řidič si psiny nevšimne a nebo ho nebude zajímat a pojede si po svém....na bobku natahovat ruce se dobrá metoda, ještě bych do té ruky přidala mňamku - hovici jsou chytří pesani, určo pochopí a bude přicházet čím dál častěji a rychleji....

krsinda
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 19:37
- Nahlásit

moll
To ano, chodíme převážně po polích, ale když chceme domů, tak musíme na cestu a právě jí musím dát na vodítko. Většinou jdou se mnou děti, takže řidiči automaticky brzdí, ale mám strach aby jednou nebyla rychlejší. Má totiž tendenci, hlavně, když nejdeme všichni pohromadě, když se blížíme k domovu utíkat právě ke vratům a to je ta část, které se nemůžu vyhnout a když se ji nechytnu včas na vodítko, tak to stojí strašný úsilí a hlavně nervy, než mi přiběhne. Já jí totiž nechci honit, spíš bych chtěla docílit toho, aby právě přišla. Ona je fakt chytrá, na vodítku už chodí moc pěkně.

argosek
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 19:38
- Nahlásit

davidkova renata

určitě na těch stránkách najdeš pomoc,ale neodpustím si..jsi taky tak náročná na své děti?

pockej, pan psicek je ti neverny, nebo je ma s tebou?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 19:53
- Nahlásit

argosek
pan psicek je ti neverny, nebo je ma s tebou?
adaptovali sme si spolu malý rumuně..psíček to tak chtěl..

argosek
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 19:58
- Nahlásit

davidkova renata

velke mate veru srdce :-P

skol
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 20:33
- Nahlásit

Mám doma dvě hovice, každá má úplně jinou povahu, ale ani ne jednu bych nevolila "tvrdší" výchovu. Natož na takové štěnisko. I dnes nejdu ven bez pamlsků, i dnes kárám mírně při špatném a jásavě křepčím při správném. Píšete, že musíte feňuli chytat na vodítko, proč ji tam prostě v klidu s vééélikou pochvalou, že přišla,nepřipnete mnohem dřív než dojdete na pro vás nebezpečný úsek, a klidně s pamlskem v ruce dojdete domů, uvidíte, jak bude ťapat. Hovík vám nikdy "nepošlape" jako vlčák, ale nejste začátečník, máte fenku, to zvládnete. Chce to trpělivost, lásku a důslednost. O děti strach nemějte, když je hovík součásti smečky, rodinu bezmezně miluje.
Výchovné dotazy pošlete na http://www.hovawart.cz/ do výcvikové poradny, určitě se dočkáte odpovědi.

krsinda
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 20:38
- Nahlásit

skol
Ježiši děkuji, zůstaňte mi tu.Já ani po ní nechci aby byla jako NO, to bych si ji nepořídila.Hledala jsem pejska, který je vhodný k dětem, což u NO není jistota. Já jí většinou dávám jak píšete v klidu na vodítko dřív, dokud mám jistotu, že přijde. Ale někdy se mi stane, že chytne čáru dřív než se stačím rozkoukat. Ale je mi jasné, že to musím vychytat.
Teď jí byli 4.měsíce, poradíte mi prosím se stravou? Dávám Pro Plan puppy robust. Jak často ho mám dávat? Teď dávám 150g 2krát denně.

skol
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 20:53
- Nahlásit

Kdo vám řekl, že je hovík vhodný k dětem? Pořád to bude jen pes a ne plyšová hračka a zvlášť u jídla by měl být dospělý člověk vždycky přítomen.NO není žádný "bojový" pes a při správné výchově bude mít k rodině stejný vztah jako každé jiné plemeno, i to "bojové". A naopak, špatnou výchovou pokazíte i hovawarta, stačí se podívat na stránky hovawarti v nouzi.
Krmíme Royalem, takže s Pro planem neporadím, rozhodně si ale myslím, že líp uděláte s třemi krmnými dávkami denně, řídila bych se radami výrobce, každá firma uvádí denní množství na obalu. My dávali tři dávky až do půl roku.

krsinda
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 21:04
- Nahlásit

skol
Brali jsme si ji totiž skoro ve 4.měsících a majitelé jí dávali už jen dvakrát. Tak já budu dávat raději ještě po třech dávkách.
Dá se říct, že jsem hledala psa, který je "k dětem", vhodný. U hovíka jsem to nenašla, ale všude o něm píší, že je výborný do rodiny. Naše rodina je už úplná. Tak doufám, že když ji budeme "hýčkat" bude si nás zato všechny chránit. Mě hrozně pes chyběl, jelikož jsem s ním vyrostla. Děti ho nemají jako hračku, nedostali ho k vánocům, abych je potěšila. Psa jsem chtěla já a také si ho vychovám.

skol
Člen
# Zasláno: 5 Led 2010 21:41
- Nahlásit

Tak to je fajn, když budete vy šéfem, fenka bude spokojená a zažijete s ní spoustu pěkného. Jen jsem chtěla napsat, že si spousta majitelů neuvědomuje, že pes bude pořád jenom pes se svou silou a ostrými zuby. A že socializovaný hovawart vědomě dítěti nikdy neublíží. Ale připravte se, že to na vás v pubertě bude zkoušet. Hovík dospívá podle knížek až kolem třetího roku a mohu potvrdit, že to tak opravdu je a že se důslednost ve výchově opravdu vyplatí.
Jinak je to skvělej parťák, se kterým se dá jet na čundr pod stan nebo do hotelu, kde jsou koberce i na chodbě, v zimě rád leží na hromadě sněhu a v létě si sice lehne rád do stínu, ale nijak ho nevyhledává. A navíc je kráááásnej.

Meta
Člen
# Zasláno: 6 Led 2010 08:30
- Nahlásit

krsinda
ahojky, já mám právě dvě štěněcí holky hovawarta, koupila jsem si je proto, že jsem loni přišla o psa, právě ve chvíli, kdy byl na svém výcvikovém i výstavním vrcholu a celá naše rodina se z toho psychicky zhroutila.
Výcvik hovawarta chce především důslednost. A rozhodně ani náhodou tvrdou ruku...Je to pes s obrovským smyslem pro spravedlnost a může se vám i stát, že nějaké to ujetí nervů vám hned tak neodpustí. Proto někteří "takypsovodi" si s tímto plemenem neporadí. Ale pří laskavém důsledném vedení není nic těžkého hovíka vychovat, chce to dát si práci hlavně v prvních letech, než dospěje. U fenek pozoruji, že reagují na korekce ještě citlivěji, než pes. Tak buďte opatrná. Pochvala a odměna je alfou a omegou výcviku hovíka, po dobrém se pro vás rozkrájí, po zlém s ním nehnete. Zvu vás na stránky, však se dvěma štěňaty a miminem bude u nás pěkně "veselo "
URL

krsinda
Člen
# Zasláno: 6 Led 2010 08:56
- Nahlásit

Meta
děkuji, přesně o takové rady a ještě od "skol" jsem žádala. Než jsme jí pořídily, pročetla jsem tolik článků a knížek a tu výchovu, kterou popisujete jsem chtěla zavést a poučila i manžela. Ale vyvedl mě z míry ta diskuse, kterou zavedla ta holčina. Proto jsem chtěla radu od někoho, kdo je má přímo doma. Nejsem "takypsovod" naše NO byla perfektně vycvičená. Chci aby z ní vyrostl hodný a rodinně oddanný pejsek, nechci vycvičenou šampionku. Navíc když nechci aby něco dělala, stačí jen zdvihnout ten prst a je poznat, že to vnímá, co jí říkám, přestane a dlouho trvá, než zas něco provede. Je to taky velký mazel, tak se snažím jí vždy vyhovět a když mám chvíli volna, nebo když se o mě otírá nebo doráží, tak k ní sednu a hladím jí a ona je strašně spokojená.

Meta
Člen
# Zasláno: 6 Led 2010 09:32
- Nahlásit

krsinda
být vámi, tak se nebojím, hovík se vychovává moc dobře, pokud se mu někdo věnuje. Když já začátečník, bez předchozí zkušenosti s výchovou a výcvikem psa, dovedla Bertíka k ZVV1 a IPO1, tak to může dokázat každý, kdo má opravdový zájem. No, jsem zvědavá, jak mi to půjde s holkama...Čaky je velice ochotná a pracovitá, se mnou už je to teď před porodem horší

krsinda
Člen
# Zasláno: 6 Led 2010 09:41
- Nahlásit

Meta
A vy máte hovíka? Ale pochopila jsem co tím chcete říct. Ono se jináč vychovává pejsek , když nemáte dětičky a když je máte, vím o tom své. Třeba byla jedna situace. Šla jsem s dětmi a Jessy a ona vzala jako obvykle čáru domů a byli jsme na poli. Tak a teď co..... Nechat tam děti úplně samotné a běžet za ní? Vyřešila jsem to tak, že jsem s dětmi zůstala, klekla na bobek a jen pískala. Do toho točila manžela, aby jí šel naproti, aby jí něco nezajelo. Naštěstí se zastavila a ohlédla. A mile se mi jí podařilo přilákat zpět a řádně jsem jí za to pochválila. Strašně se mi totiž ulevilo. Já ani tak nemám strach, že jí nevychovám, nebo to nezvládnu, ale spíš jsem chtěla osobní zkušenosti a hlavně čeho se při jejich výchově opravdu vyvarovat.

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 6 Led 2010 10:02
- Nahlásit

krsinda
Dávám Pro Plan puppy robust
Nemyslím si, že robust je vhodné, robust se dává opravdu robustním plemenům, jako je RTW, svatobernský, atd. Zvolila bych spíš atletic nebo klasiku.

krsinda
Člen
# Zasláno: 6 Led 2010 10:07
- Nahlásit

Pavlina Moravcova
No tuhle radu taky potřebuji. Když jsme ji přivezli, měla jsem koupené ten athletic. Ale jelikož si voláme s tím předchozím majitelem, tak mě "poučili", že mám dávat ten robust. Koupím tedy zase ten athletic. Paní nahoře mi poradila dávat 3krát denně do půl roku. Je to tak správně? A mám jí dávat nějaké, třeba tvaroh, kosti apod.? Díky

Pavlina Moravcova
Člen
# Zasláno: 6 Led 2010 10:15
- Nahlásit

krsinda
Nevím, jak moc vetký je v těch krmivach rozdíl, ale jednu chvíli jsem své rotvici ten robust dávala a robust prý znamená, aby tolik nepřibejvali na váze. A nemá proplan i klasickou maxi juniorku? Jelikož mi přijde že hovík není ani robustní a ani atletický typ.
Jinak já mám 5 měsíční štěně rtw a taky dávám ještě 3x denně, ale už to umiňuji, v poledne dostává jen trošku. Dále příležitostně přidávám syrové čtvrtky kuřat, nebo na kousky nakrájené hovězí, také syrové. Občas dostane bílej jogurt oslazený medem.

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání