Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Štěně a kočky
Autor Zpráva
kalinka
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2009 18:04
- Nahlásit

potřebovala bych poradit. Mám 3 měsíční štěně švýcarského ovčáka a k tomu máme dvě dospělé kočky.
Štěně máme doma a večer kočky také zavíráme doma. Mají svůj pokoj, takže s tím nemám problém,ale chtěla bych aby se alespoň tolerovali. Šteně když vidí kočku,tak hned startuje.Podle mě si chce hrát,ale kočky prostě o hru zájem nemají. Pokud na ně nemůže tak štěká a kňučí.Kočka ta se skoro vůbec neodváží vylézt z pokoje.Kocour sice jo,ale jak vidí, že se na něj pes žene,tak rychle mizí. Snažím se jí(štěně) vždy zastavit ale ona je jak v tranzu a když jí chytím za obojek,tak by se mi snad uškrtila.Jelikož kocour je flegmouš,tak jsme po podrželi aby si k němu čuchla. No ona si sice čuchla, pak lízla, pak chtěla na něj šlapat a ve finále ho chtěla kousnout.Je to sice pro štěndo hra,ale pro kočky teda moc ne.Nevím jak to mám řešit.Nechci na malou pořád zvyšovat hlas ale co jiného.Odvést pozornost nejde.Bojím se, že kočka by jenom nesekla,ale že by fakt zaútočila,kdyby nemohla utíkat.Nemáte někdo zkušenosti?

corgi
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2009 19:01
- Nahlásit

kalinka
Já bych se snažila to hlavně brát s klidem, nezatahovat do toho zbytečně emoce (řvaní, bránění tělem, škrcení na obojku). Nechala bych to tak nějak volně vyplynout, pokud by to šlo. My to máme opačně, k dospělému psu jsme teď přivezli dvě malá koťátka. Bála jsem se, že je pes zakousne, venku kočky honí, vletěl by klidně i pod auto. Jaké bylo moje překvapení, když 6 týdenní kotě jednou prsklo a zasyčelo a pes od té doby jeho obydlí obchází obloukem. Pokud pes není blbej, pochopí po prvním varování, maximálně seknutí, že s kočkou není radno si zahrávat. S kocourem flegmoušem by takový nácvik měl jít snáz, tak bych zkusila využít příležitost, vzít psa ven, pořádně unavit, aby neměl přebytek energie, a pak ho dát do místnosti s kocourem. Ale zbytečně je "násilím" nestrkat k sobě. Mimochodem, když se tenkrát štěndo neudrželo na uzdě a chtělo si trošku přemrštěně s kočkou hrát, okřikli jste ho? A co kocour, prskal, sekal?

kalinka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2009 07:54
- Nahlásit

myslím si, že unavení nepomůže,ale zkusím to problém je spíš v tom, že kocour skočí na parapet nebo na jiné vyvýšené místo a Maggie(štěndo) se uštěká. Když jí okřiknu,tak se nechá většinou po chvíli odvolat,ale vzápětí je tam zase.Takhle to můžu dělat dokola a pořád na ní zvyšovat hlas.Jak říkám...ona je jak v tranzu.V tu chvíli jí nic nezajímá.Kocour je právě hloupí a ani neprská a ani neseká.Nevím co by musela udělat aby ho tak vytočila,že by zaútočit.Zato kočka ta si myslím by po ní skočila a Maggie by měla po očíčkách....má vždy uši dozadu, vrčí jak pes.....syčí a občas prskne,tak že mám málem infarkt.
Taky bych brala kdyby dostala přes čuňu,ale kocour ten jí nedá a kočky by ais dala až moc....(

corgi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2009 07:59
- Nahlásit

kalinka
To vypadá, že si kocour ze psa slušně dělá srandu Myslím, že přes očko by štěndo nedostalo, spíš by mohlo utržit nepěkný škrábanec na čumáku - ale zas by se snad naučilo, že kočičiky nenenene! Ovšem chápu, že není zrovna nejbezpečnější to zkoušet

kalinka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2009 08:03
- Nahlásit

corgi
no to je právě to.Kocour ten je fakt někdy hrozný.Pořád přeskakuje ten záteras a třeba si za ním sedne a čeká než Maggie vystartuje a pak šup zpět.On klidně leží na sedačce v obýváku do té doby než na něj Maggie příjde.To Maggie nejdřív skočí předníma ťapkama na sedačku...což nesmí....a když jí řeknu dolů tak na něj začne štěkat a to se kocourkovi nelíbí tak běží zase do bezpečí.

kalinka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2009 08:04
- Nahlásit

corgi
ale jo kdybych věděla že Mája (kočka) jí jen profackuje a uteče,ale u ní si nejsem jistá, že by na Maggie neskočila a nepustila se do ní ve velkém.Ona je takový terorista

LucieS
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2009 10:50
- Nahlásit

Půjč si velkou výstavní klec, zavři do ní kočky a nech je spolu se psem v místnosti.
Takhle to udělám já na jaře s novým kotětem (jedna z koček se mi ztratila), protože pes svoje kočky toleruje, ale cizí by sežral.

kalinka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2009 12:58
- Nahlásit

LucieS
jooo to by šlo.Jen nevím zda to pomůže a jak dlouho je tam mám nechat zavřené?Teda nevím kde si jí půjčit,ale to snad nějak vymyslím.

LucieS
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2009 16:06
- Nahlásit

kalinka
Dokud si nezvyknou. A psí projevy bych asi zkusila ignorovat.

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2010 19:29
- Nahlásit

kalinka
Hele mám zkušenost, ale bohužel né dobrou a naopak smutnou. Jako s kocourem se mi štěnice snesla bez problému - hrali si spolu, což dělají do teď a mám pocit, že mi udělají z baráku kůlničku na dříví, ale s kočičkou to bylo zlý. Hodně zlý. ani po 8mi měsících si prostě číča na štěnici nezvykla a došlo to tak daleko, že se štěnice v tý době 12ti kilová hystericky bála 3kilový kočky, nepomohla ani klec na kočky ani psí. Ač jsme se snažili to regulovat jak chtěli prostě to nešlo.
Učila jsem naši pesinu, aby kočky ignorovala, což se povedlo, ale bohužel kočka neignorovala pesinu. Takže pokosané a potrhané štěně nic moc, kolikrát jsem to odnesla já. Tak doufám, že to u vás takhle nedopadne. Držím palečky. My to bohužel museli vyřešit uspáním kočičky, začla pak už totiž být agresivní i na nás a kocoura.

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2010 23:46
- Nahlásit

Jo, tohle bývá problém, když štěndo není zvyklé na kočky a i naopak když kotě není zvyklé na psy. Já už řešila oboje, štěndo k dospělým kočkám i kotě k dospělým psům. Pokaždé to trvalo minimálně 2 měsíce, než si na sebe zvykli. Mě se teda osvědčilo nemíchat se do toho, nervy to jsou, že kočka štěndu něco udělá, ale mě se to nikdy nestalo, i když kočka jako sekla, nikdy štěněti nic nebylo. Když je budeš oddělovat, bude to jen horší. Já bych se jen ujistila, že kočka má kam utéct, nejlépe do výšek a prostě je nechala být.

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2010 18:38
- Nahlásit

Souhlas já bych to jlecí neřešila ani teď po naší zkušenosti štěně versus 12tiletá číča. Ono se to většinou srovná samo. S kocourem byli kámoši hned za dva nebo tři dny a úplně bez potíží. Štěně bylo na kočky zvyklé a číča na psi taky, taky jsme to prostě neřešili do tý doby než šla štěnici natvrdo po očích. Prostě si nezvykli, bohužel, jenže číča si pak vyloženě štenici vyhledávala a vyvolávala konflikt, vyloženě po šla natvrdo. A to fakt prostě nešlo. Když vidíš hysterickýho staforda z 3kilový kočky - tak fakt nevíš jestli se máš smát nebo brečet, kdyby ji štěnice chňapla tak čiču přepůlí, ale ona ne měla hysterák a hotovo.
Ale ani dneska bych je rozhodně neodďelovala a nerozesazovala, to by se ještě zhoršilo.

Maya
Člen
# Zasláno: 16 Úno 2010 19:43
- Nahlásit

Stafbulinka
Tak samozřejmě se může toto stát, některý kočky jsou fakt osobnosti, ale myslím, že to je výjimka, většinou si zvyknou. Ale pokud kočka nechce, tak jí nic nepřinutí, to je jasný.

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 17 Úno 2010 21:16
- Nahlásit

Maya
Přesně, ale budu-li někdy řešit ještě další číču, u dalšího štěněte je to jasný to bude, tak už budu preventivně počítat s problémem, fakt je, že Kedie byla osobnost a i vyjímka. Nicméně je dobrý počítat s jakoukoliv variantou.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání