Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Puberta a cvičák
Autor Zpráva
Falco
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 08:54
- Nahlásit

Psovi je 9 měsíců a začala s ním pěkně mávat puberta. I doma poslouchá hůř, ale na cvičáku to vypadá že ohluchnul a zapomněl i své jméno. Zajímají ho jen fenky (nejsou-li, tak i psi) a původně velmi dobrá vazba mezi paničkou a psem se úplně ztratila. Nejenom, že neudělá žádný povel, nepřijde na zavolání, ale je tak zaujat sledováním svých věcí, že není schopen ani řízených her (přetahování s hračkou, schovávaná). Dokonce už nepřejde ani kladinu, protože se prostě nesoustředí. Samozřejmě celou skupinu na cvičáku zdržuje, protože buď cvičitel pomáhá nějak psa motivovat, aby udělal alespoň něco, nebo pes otravuje ostatní při cvičení (je-li volně), případně štěká a vyje, je-li na vodítku.
Dotaz zní - chodit dál na cvičák? Panička se domnívá, že je teď to jsou jen vyhozené peníze, pes stejně nic nedělá a jen ruší ostatní a chtěla by výcvik přerušit "než to přejde". Samozřejmě cvičit doma, aspoň něco. Cvičitel tvrdí, že pes do rušivého prostředí musí, aby si zvykl poslouchat i jinde než doma. Ale on poslouchal, uměl už všechno na ZOP.
Co si o tom myslíte?
(Pes není můj, ale byla jsem se na to podívat a je to fakt děs )

Alexa
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 09:41
- Nahlásit

Falco
Cvičitel tvrdí, že pes do rušivého prostředí musí, aby si zvykl poslouchat i jinde než doma. Ale on poslouchal, uměl už všechno na ZOP.
souhlasím s cvičitelem, že pes všechno uměl a v pubetě "zapomněl" je úplně normální. Hele a ustoupit protože se teď zrovna nesoustředí, pak ustoupí protože něco jinýho atd. atd.

Walda
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 10:03
- Nahlásit

Falco

Povolit v pubertě psovi, který už měl něco nacvičeno, znamená o dost z toho přijít. Naopak, když majitelka nepovolí, pejsek se dřív rozvzpomene na dobré mravy a budou pokračovat dál.

Ještě se zeptám: Ty jsi psa viděla i před pubertou a měli opravdu tak nacvičeno, nebo to jen vypráví majitelka?

PetraK
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 10:22
- Nahlásit

Falco

no a co natáhnout vzdálenost? Myslím tím, že chodit na cvičák bude, ale bude s ním cvičit o fous vedle od ostatních?

Falco
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 10:27
- Nahlásit

Walda
Fakt jsem ho viděla, je to kavalír, moc chytrý a ochotný k práci. Panička s mu velmi věnuje. Ale teď na cvičáku to je jako úplně jiný pes. On, super závislák, který jí visel očima na rtech , aby udělal přesně to, co chce, ani neotočí hlavu, když ho zavolá. Ona říká, že mimo cvičák je to o něco lepší, i když zhoršení je tam taky vidět.

Walda
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 10:34
- Nahlásit

Falco

Jasně. Tím spíš bych doporučoval vytrvat. Hlavně poslušnost. Ale do některých jiných věcí bych ho zase nelámal - třeba pokud přeslat aportovat, nucením by se dal aport úplně podělat, takže bych se zkusil jen vrátit k přetahování (když to půjde) a vyčkal, než se mu to v hlavě zase přesype.

Falco
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 10:59
- Nahlásit

No, já jsem říkala na cvičák chodit, ale snížit úroveň o několik levelů a chválit za každou splněnou blbost, jakoby to bylo tříměsíční štěně. Ale na druhou stranu chápu, že je to hrozně deprimující. NIKDY! nepřijde na přivolání, dokonce i když jsou ostatní psi na vodítkách. Z každého cviku bez vodítka uteče za ostatními. Je-li na vodítku (to je teď bohužel skoro pořád) otáčí se po ostatních, případně na ně štěká. Takže ona chudina zaplatí příslušnou částku, hodinu se pere se psem, který za celou dobu udělá dvakrát sedni a to je vše a naprosto vyčerpaná a na...ná (samozřejmě na psa) odchází domů. Pes cítí, že něco není v pořádku, a vzniká bludný kolotoč.
Chtěl jsem vědět, jestli by třeba nepomohlo přerušit tenhle negativní teď už stereotyp tím, že by se cvičák na 2-3 týdny vynechal, cvičilo se co jde na vycházkách, a pak to zkusit znova.

allík
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 11:19 - Změnil/a: allík
- Nahlásit

Falco

já se taky přikláním k tomu, nepřestávat na cvičák chodit. Navíc, 2 - 3 týdny by tomu rozhodně nepomohly. Ale je mi jasný, že pesan dokáže majitelku na cvičáku moooc pěkně naštvat a otrávit. Sama jsem zajižala jednu úúúúžasnou hodinu na cvičáku, kdy se pesa rozhodla, že mně bude totálně ignorovat, ale totálně. Celou hodinu vydržela našponovaná na vodítku, skoro si ve vzduchu lehla nad zem a čuchala a čuchala. Jindy pažravá popelnice odmítala dobroty přímo vražený do chřtánu. Já jsem celou hodinu pištěla, hopsala, dělala totální kraviny, abych ji aspoň trochu zaujala. Výsledek - já jsem odcházela totálně nas....ná a vyčerpáná s tím, že tohle už nikdy. Ale za týden jsme přišli znova a pak znova a dobrý. Prostě jsem nepovolila a na cvičák se chodilo.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 11:36
- Nahlásit

Falco
rozhodně nepolevovat, i když to stojí peníze, úsilí a hlavně hodně nervů, vyplatí se to nakonec. mě teď fena taky vlezla plnou parou do puberty, jindy dokonalé přivolání od psů je teď skoro na nule, výrazně mě ignuruje, ale jedu dál. nenechám se zvyklat a doma mlátím do polštáře

LucieS
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 14:54
- Nahlásit

Takže ona chudina zaplatí příslušnou částku, hodinu se pere se psem, který za celou dobu udělá dvakrát sedni a to je vše a naprosto vyčerpaná a na...ná (samozřejmě na psa) odchází domů. Pes cítí, že něco není v pořádku, a vzniká bludný kolotoč.

Mně přijde, jakoby tam byl ještě jiný důvod než puberta... Možná něco podobného jako v jiném příspěvku - přetěžování nebo tak něco. Kdo ví, co se tam děje mimo cvičák... A jestli panička není schopná přehodit přemýšlení z "nas**aná" na "snažím se", tak je to fakt bludný kolotoč, který je lepší přerušit, ať už jakkoliv.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání