Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Štěně přestalo najednou poslouchat
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Merin
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 12:50
- Nahlásit

Dobrý den,
nevím si rady se svým pětiměsíčním havanáčkem fenkou. Od 9 týdnů ji cvičím na základní povely a nějaké ty lehké triky. Cvičily jsme formou hry, bavilo ji to a vždy tak jednou, maximálně dvakrát denně, doma i venku. Za dobře provedený povel, vždy následovala velká pochvala a pamlsky. Teď v sobotu ale zavile odmítala udělat "otočku", nechala jsem se unést a ostře jsem ji napomenula, přitom jsem do ní trochu strčila. Od té doby (je to dva dny) nechce poslouchat, a nejen to, ale sklápí uši a utíká mi do jiné místnosti. Myslíte, že to může být tím jak jsem na ni vyjela? Taky jsme v tu sobotu začli používat jiné pamlsky, bere si je, ale nevím jestli jí chutnají... taky je ve věku, kdy přezubuje, před 14 dny přišla o malé přední zoubky a nesnášela to moc dobře, teď možná přezubuje špičáky, tak i tím by to možná mohlo být. Poradíte prosím?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 12:54
- Nahlásit

Merin
moc tlačíš a moc spěcháš.Asi nebude úplně vyrovnaná povaha,tak reaguje takhle.Navíc v tomhle věku je naprosto normální,že "přestane " poslouchat.Uber,nebo si zaděláš na zbytečné problémy do budoucna.Já bych ted necvičila vůbec nic krom přivolání než se srovná a hlavně vždy pochvala a žádný tlak..

Merin
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 13:26
- Nahlásit

jo, děkuju... víš, trápí mě to, chodila jsem s ní i do psí školky a měla jsem předtím 12 let fenečku westíka, kterou jsem ale nikdy nijak netrénovala. Víš jak, kdyby Molly (to je ten havanáček) jen neposlechla.... tak eště dobrý, nikdy jsem na ní nekřičela, nic... akorát to jedno jediný ujetí te v sobotu... no, chci říct, že nejhorší je, že ona ode mě normálně uteče pryč. Ale když dojdu domů, vítá mě, teď jsme si společně hezky hrály... hrajeme si dost často...
tak jo, udělám co mi říkáš, přestanu teď na pár dní trénovat... budu doufat, že ji to přejde... myslíš, že by to mohlo být v souvislosti s tím mým ústřelem?

PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 13:42
- Nahlásit

Merin
je to mrně a asi hodně citlivka a tak jsi tím jedním šťouchem nabourala jistoty, které u tebe měla. vrať se o krok zpět, necvičte, netrénuj nic, jen si hrajte. pro tebe poučení pro příště, že jakékoliv nervíky nutno ventilovat jinam než na psa. evidentně to tvoje fenka neustává.
na 5ti měsíční mimino asi příliš cvičíte a fenka na to nemá, fakt doporučuju zvolnit, času máte dost

Merin
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 13:48
- Nahlásit

tak jo... na vzahu se svym psem si hodne zakladam, dost jsem cetla, dost jsem se radila s odbornikem, bude asi pravda, ze trochu moc tlacim na pilu a beru az uzkostlive. Je faktem, ze se mnohdy i obavam, jestli štěněti neco neni... nejaka nemoc nebo neco, od umrti sve fenky jsem dost paranoidni. nikdy predtim mi neprisla nejak citliva... ale asi mate pravdu, ze to tak bude.hrozne nerada bych z ni vychovala problemovyho psa, kterej by mi treba neveril a byl zlej nebo tak neco...
je to hroznej kumšt

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 13:48
- Nahlásit

Merin
myslíš, že by to mohlo být v souvislosti s tím mým ústřelem?
jo myslím...sice jí neznám,ale tuším,že tohle plemeno může být trochu nervní..někdy stačí málo.Kašli na to,hraj si s ní a nic nechtěj,at zas vrátíš tu pošramocenou důvěru.Popravdě mě osobně přijde zbytečný cvičit štěně od 9 týdnů,kor takové plemeno...je to mimi,nemá potenciál na to chápat moc věcí.A krom toho fakt kolem 5 měsíce nastává obrat,bohužel k horšímu,do tý doby se tě štěně většinou drží samo,ale v týhle době začíná pořádně objevovat svět a bejt samostatný.aspon já mám tu zkušenost.Je třeba s tim počítat,použítzas vodíto a navázat psa víc na sebe.To nejde den ze dne ale...dej jí čas,bud důsledná,ale nech jí žít,trénuj jen přivolání a pomalu přidávej až se srovná.Ale nespěchej na ty povely, není kam,je malá..

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 13:50
- Nahlásit

Merin
je to hroznej kumšt
je to jednoduchý jak facka,neřeš,chovej se normálně a přirozeně a bud v poho.To je celý

Merin
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 13:57
- Nahlásit

a myslite, ze kdyz me sama treba moc nevyhledava a spis si nekam zaleze nebo tak, ze ji mam nechat? nebo si ji zkouset ziskat?

PeKrato
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 14:06
- Nahlásit

nechala bych ji být. buď nemá extra společenskou povahu nebo je to další projev toho, že na ni moc tlačíš. v obou případech bych to nelámala přes koleno.

impact
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 14:07
- Nahlásit

Merin
Já bych za ní nedolízala.

Já si teď pokazila přivolání u psa. Volala jsem na něj ke mě asi desetkrát a on ani nehnul uchem. Ale jakože napřed pěkně ke měěěě, několikrát, ve finále jsem už ječela jak tur a on nic. Vytočil mě do vrtule, se přiznám a když konečně doběhl, tak jsem ho přetáhla. Ano, jsem kretén, to mi nemusíte povídat. A bylo samozřejmě po přivolání. On byl navíc u minulých majitelů solidně bitej, tže tím hůř, že.
Mě prostě naštvalo, že on ví, co je to ke mě, ale upe se na to vyflákl. No nic. Každopádně ke mě odmítal chodit. Když jsem řekla k noze, tak šel vedle nohy, ale nenechal na sebe sáhnout. Takže na dva dny stopovačka na vycházky a furt přivolání, přišlápnutí, pak přišel, tak jsem ho zvedla, opusinkovala, narvala pamlskama, postavila na zem pleskla po zadku a poslala k ostatním psům. Další den už bez stopky a chodil a teď už v pohodě.

Chci tím říct, že bys to mohla takhle přes přivolání třeba taky zkusit. Přivolat, opusinkovat, dát pamlsek, postavit na zem a nechat běžet.

LucieS
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 14:43
- Nahlásit

Merin
Přijde mi, že na ni strašně tlačíš. Malinké štěně ti udělá co ti na očích vidí, všechno jí šlo a šlo jí to rychle, takže jsi do ní v krátkém časovém období a velmi nízkém věku narvala co se dalo (triky, povely...). Nediv se, že se sekla. To tvoje "vyjetí" už byla jenom poslední kapka k tomu, že nejspíš fenku od malinka velmi přetěžuješ.
Ona na to prostě nemá, je malinká, mladá. Je to jakobys tříleté dítě učila abecedu.
Ty jsi zneužila toho, že se fenka "nechala", že do sebe vcucávala informace, že spolupracovala, a přehnala jsi to.
Být tebou, tak ji nechám být, nedolízám, necvičím vůbec nic - dej jí pohov a pauzu, jenom procházkujte a pak se pomalinku vrať k povelům, které potřebuješ, ale vykašli se už na to šílené tempo.

žanda
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 15:18
- Nahlásit

Merin
a myslite, ze kdyz me sama treba moc nevyhledava a spis si nekam zaleze nebo tak, ze ji mam nechat? nebo si ji zkouset ziskat?.............ne každej pesan se musí pořád k němu tulit a pořád být muckán, třeba dospěla do stádia,kdy chce trošku "volně dýchat"-tím chci říct-dej jí trochu prostor......ona přílišná láska taky někdy otravuje......a až se příjde muckat,tak toho využij a pomuchlej jí.) ale všeho s mírou,jak lásky,tak cvičení.....

Merin
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 18:27
- Nahlásit

dekuju vsem moc a moc za rady... nikdy me nenapadlo, ze by toho na ni vylozene mohlo být moc... třeba je nakonec dobře, že jsem vyjela, protože bych ji jinak dál přetěžovala.... ještě mi to ale nedá a zeptám se... ráda bych s Molly dělala dogdancig a možná jsem se nechala zmást, že nejučenlivější jsou právě malá štěňata... když bych s Molly chtěla tančit dogdancig, jak aktivní bych tedy měla být, abychom se obě bavily a Molly nebyla přetěžovaná?

kejtlin
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 21:04
- Nahlásit

Merin
Pravda je, že nejučenlivější je štěně, ale tak od 4měs., zatím je fakt malá, dělej jen přivolání a vždy za odměnu, když pro ni nebudeš mít pamlsek, tak ji radši nevolej a jen upevňuj vztah, nedolejzej za ní, dávej jí často pamlsek jen tak když přijde sama,, hrajte si spolu, chod´ s ní mezi pejsky-pozor aby tak malé štěně žádnej nenapadnul!
a nezapomeň že pes se vydrží soustředit tak 10min, cvičení by nemělo překročit tento čas.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 26 Říj 2009 21:06
- Nahlásit

Omluva, četla jsem, že jí jsou 3měs, ale stejně platí uvedené výše

PeKrato
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 08:26
- Nahlásit

Merin
Ze své zkušenosti můžu říct, že ideálně učenlivé je štěndo tak od těch 6ti měsíců (jak říkám, moje zkušenost) a i tak se nevydrží dlouho soustředit. Chce to dělat spíš krátké sekvence, třeba několikrát denně. Zase ale nepřehánět. To štěndo musí mít i svůj prostor na blbnutí, psí zábavu. V mladém věku kolem roku je pes pořád jako houba a pokud je malá učenlivá a baví ji cvičit, nebála bych se toho, že něco nestihnete kvůli věku. Těžko se radí jak aktivně cvičit, to musíš poznat sama, kdy už je toho na ni dost. Já to poznám vždy, že už něčeho má tak akorát. Lepší končit s cvičením dřív, když ji to ještě baví, než až v momentě, kdy toho má dost.

LucieS
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 08:37
- Nahlásit

Od malinka bych upevňovala jen přivolání (a i to jen na mlsky a hrou), to je potřeba do pejska zafixovat, jinak se naučí cokoliv kdykoliv, jen tomu dát tu práci a čas.
Do některých cviků dokonce musí pes "dospět" - psychicky. Např. mlaďasovi vůbec nešlo "zůstaň", nevydržel chvilku posedět. Jak dospíval, uklidnil se, a povel přišel "sám".

PeKrato
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 08:43
- Nahlásit

LucieS
Souhlas, taky to tak vidím. Zkušenost s povelem zůstaň ale i lehni mám obdobnou. Prostě musela k tomu dojít věkem, aby byla schopná to splnit

Merin
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 12:54
- Nahlásit

tak to jsem rada vidite, nikdy me to takhle nenapadlo dám tomu čas

Walda
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 13:53 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

LucieS

jen přivolání (a i to jen na mlsky a hrou)

... a k misce se žrádlem. Stačí nahradit povel "hamikipapiki" nebo "mňammňamkdotospapá" povelem "ke mně" a to se to krásně vytváří reakce na přivolání.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 13:59
- Nahlásit

Walda
mňammňamkdotospapá

no nevim..u nás to bezpečně spapá Nána ,vyjímky neexistujou..,takže je to u nás úplně zbytečná otázka

LucieS
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 14:34
- Nahlásit

Stačí nahradit povel "hamikipapiki" nebo "mňammňamkdotospapá" povelem "ke mně"

Myslíš, že v okamžiku, kdy otevřu vzdouvající se dveře, ty mě přirazí na zeď, smečka vybere zatáčku a zaboří ňufáky do misek, že stihnu něco říct?

Walda
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 14:40
- Nahlásit

LucieS

že stihnu něco říct?

To tedy ne. Mluvíme o MALÉM , hodném štěňátku, s kterým si chvíli někdo pohraje, aby nesledovalo přípravy ke krmení a bylo povelem přijemně překvapené.
V tvém případě tak leda: "dobrou chuť".

LucieS
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 14:47
- Nahlásit

Walda

Ještě vlastně máme povel "pacičky", když je venku bahno. To jsou varováni předem, vpuštěni po jednom a zatímco otírám hňápy, teče mi na ponožky proud slin .

Walda
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 14:58
- Nahlásit

LucieS

"pacičky"

žanda
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 15:32
- Nahlásit

Walda
mělo by se dodat štěňátku,co rádo papá to,co se mu dá do mističky...............(ne ten pacholek,co sice papá rád všechno možný,ale rozhodně ne z mističky a sám( )

LucieS
Člen
# Zasláno: 27 Říj 2009 23:09
- Nahlásit

Walda
No jo, no, už mám tu... deformaci .

argosek
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2009 00:33
- Nahlásit

Merin

se psem,co neposloucha, je mnohem vic legrace.

mmks
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2009 16:51
- Nahlásit

před časem jsem chtěl dát podobrný dotaz (nešlo se přihlásit), takže odpověď i pro mě. Mám 9 týdenní křížence velkého plemene a máme ji vlastně teprve 2 a 1/2 týdne. Už vědomě reaguje na povel ke mě, sedni, pac a nesmíš (ale to je spíš způsobené intonací hlasu). (vše doplnění pochvalou, pamlsky, cvičené v klidu na dvoře a vždy po krátkou dobu)
Před časem na mě na vycházce úplně kašlala. Takže příští den jsem si spíš jen hrál, mazlil. Teď dávámpozor, abych poveli dával jen když vidím, že má chuť spolupracovat. Snad to dělám správně.
Nechci to uspěchat, ale proč to brzdit, dkyž štěně poslouchá? Tím snad nic nezkazím?

Walda
Člen
# Zasláno: 28 Říj 2009 17:21 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit

mmks

proč to brzdit, dkyž štěně poslouchá? Tím snad nic nezkazím?

Nikdo tu nenabádá k brzdění, ale k citlivému přístupu a nárokům odpovídajícím věku.
V 9 týdnech to není žádná poslušnost, ale nebetyčná ochota ke spolupráci, které je třeba využít, ale nezneužít.

Taky jsem to takhle jednou přehnal u štěněte, se svým oblíbeným - aportem. Přece tomu rozumím, tak co , štěně aportovalo, co jsem mu hodil, ale jen do té doby, než jsem to s tím aportem přetáhl a byl konec. Pak jsme to řadu měsíců napravovali, což dalo samozřejmě mnohem větší práci, než kdybych to nepo...l. Teď už zase aportuje super, strašně ho to baví a mě to vyškolilo.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání