| Autor |
Zpráva |
fifnucha
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 12:08
- Nahlásit
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na něco bližšího o svrabu u psů.
Dnes jsme se od veterináře dozvěděli, že náš pes má svrab.
Cca před dvěma měsíci jsem pejska stříhala a zdálo se mi, že má nejakou divnou srst, ani ne jako zplstnatělou,spíše mi bylo divné, že mi stříhací strojek na některých místech na jeho těle vůbec nestříhal (prostě to nechtěl brát), ač jinde stříhal úplně normálně. To poslední stříhání mi trvalo cca 5 hodin oproti klasickým 2-3 hodinám. Že by vypadala jeho srts jinak na pohled, to rozhodně ne, alespoň ne tehdy. Nyní, je to cca 4 týdny začal našemu pejskovi vytékat hnis z oka (později i z druhého), takže jsme začali kapat Opthalmo septonex v domnění, že si do něj třeba něco zanesl, a že mu to snad pomůže. Nicméně on se začal okolo očí strašně škrábat, až si vyškrábal holá místa okolo očí a na čumáku a některá dokonce až do krve. Potom se zdálo, že to začíná jakoby ustupovat (začal se trochu méně škrabat), ale bylo to jen třeba 2-3dny. Nyní o víkendu již měl ta vyškrabaná místa v hrozném stavu a dnes nám veterinář řekl, že má svrab a našeho pejska si fotografoval s tím, že se to málokdy vidí (nevím, zda se jedná o nějaký zvláštní druh nebo tím měl na mysli rozsah onemocnění).
Co se týče nějaké čistoty, tak pejsek žije v domku, kde je o něj řádně postaráno, čistotný, nezablešený....Ač může jít ven kdy se mu zachce, tak poměrně často uteče (jen na nějakou obchůzku za fenkama) a třeba za čtvrt až půl hodiny se zase vrátí, což je bohužel asi vzhledem k přenosu zmíněného onemocnění problém, neboť by mohl nakazit jiné pejsky v okolí. Samozřejmě, že se mu v jeho utíkání snažíme zabránit, ale někdy třeba přijde nečekaně návštěva a jak se otevřou dveře na zahradu, tak náš pes přeskočí plot a už je někde na druhém konci vesnice.
Zajímalo by mne, zda k dotyčnému svrabu mohl přijít díky zmíněnému hnisavému onemocnění v očích nebo, zda si ho třeba přinesl z nějaké své obchůzky...myslím si, že z prostředí ve kterém žije ho určitě nemá (vzhledem k čistotě, která je zde udržována). A dále by mne zajímalo, zda je možný i přenos na člověka, když je nositelem pes (ve společné domácnosti žije mimo jiné i 7leté dítě).
Velice děkuji za brzkou odpověď.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 12:42
- Nahlásit
http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=4&topic =328
něco málo k tématu
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Dub 2005 14:18
- Nahlásit
Svrab můžete od svého psa chytit.Poznáte to narůžovělou kůží a svěděním.Na vás se ale zákožka nebude dál rozmnožovat,takže odezní sám.Doporučuji přeci jen úklid v domě všude tam kde se pes pohyboval a aplikaci Stronghold pipety na psa.Tím se svrabu zbavíte na psovi,mimo psa se zákožka nebude rozmnožovat a ještě psa ochráníte před blechami.Hnisavý zánět v očích není původcem svrabu,ten si váš pes přinesl ze svého výletu,ale může být důsledkem oslabeného organismu.
|
fifnucha
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 14:22
- Nahlásit
Anonymní:
Děkuji za dotaz. Ještě se zeptám, co je to ta zmíněná Stronghold pipeta a pokud víte, jak dlouho může být pes ještě infekční po nasazení ATB (dnes se začaly podávat) a kdy se již bude moci setkávat s ostatními psy, aby pro ně nebyl nakažlivý ?
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 17:16
- Nahlásit
Kamarádky pes (přes den na zahradě, večer a v noci doma) to měl taky. Bylo to prý hrozný: samozřejmě to chytli i oni, ale jak už někdo psal, na člověku se to dlouho nedrží. Odkud to sebral pes nikdo neví, buď kočka přitáhla nějakou nakaženou myš nebo přes plot od tuláckých psů (běhá jim tam po vesnici smečka polodivokých NO).
Museli vyhodit pelíšky, polštářky a prostě všechno, co se nedalo vyvařit, objednat firmu na čištění koberců a protože spal v ložnici, tak si koupili i novou postel! Stříkali byt nějakým smradem, byli cítit naftalínem. Psa každý den koupali v nějaké smradlavé břečce. Stronghold měli taky. Obojí koupíš u veterináře.
Ty ATB nejsou proti zákožce/svrabu, ale na zahojení rozdrápaných a hnisavých ran.
Co si pamatuju, tak jsme s nima na 2 měsíce přerušili veškerý kontakty - teda kromě telefonickýho Ale někde jsem se dočetla, že to je kúra tak na 5 týdnů.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Dub 2005 17:23
- Nahlásit
V každém případě léčený pes(ať už je mu cokoliv)musí zůstat doma a doléčit se.Má oslabenou imunitu a nemoc se může vrátit.Jinak o léčbě svrabu ATB jsem neslyšela,takže nemohu poradit.Stronghold je přípravek na blechy a ušní svrab.Můžete ho používat i preventivně.Pipeta se aplikuje na jedno místo na kůži na krku a k dostání je u veterináře.
|
fifnucha
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 19:45
- Nahlásit
Děkuji za odpovědi. Ten Stronghold jsem hledala na netu a zjistila jsem, že je to jen na ušní svrab, ten ale nemá. Nevím jak moc je veliký rozdíl mezi svrabem u lidí (znám z vyprávění), ten je prý vysoce infekční. To museli koupit i novou postel ? Tam by se ta zákožka snad neměla udržet, ne !? Maximálně tak v matracích....alespoň si myslím(možná ale špatně). Jinak ještě nevím, co přesně dostal za léky (byla s ním u veterináře mamka a já jsem se to od ní dozvěděla po telefonu), vím jen, že dostal nějaká ATB + nějakou ampuli a za týden s ním máme jít na kontrolu. Veterinář ale určitě mamce neřekl, že má vyhodit veškeré polštáře, pelíšky,atd....to by mi určitě hlásila. Nevím,zda ta zákožka vegetí dobře i v těchto textiliích, zda je to opravdu nutné, možná ano, ale to by snad ten vet řekl.
Snažím se sehnat co nejvíce info, bojím se, aby to nemohl chytit někdo z nás. Jinak každopádně všem děkuji i za sebemenší rady.
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2005 22:07
- Nahlásit
To museli koupit i novou postel ?
No, museli koupit matrace, ale když už je museli kupovat, tak "šli na lepší" a koupili si dvoumetrový - a tím pádem museli koupit i novou kostru.
Divím se, že jste nedostali žádný koupele na psa a spreje na vystříkání bytu (a nebo kotce)! Ten Stronghold sám o sobě to asi nevyřeší.
A jinak: určitě byste ho měli zajistit, aby neutíkal!!! Pak je to kolotoč (nakazí jiného a pak to zase dostane zpátky) - nehledě na to, že je to vůči ostatním v této situaci nezodpovědné, ale to určitě víte sami.
|