| Autor |
Zpráva |
nefer
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2005 21:49
- Nahlásit
prosím o pomoc - kamarádova labradora asi před měsícem kousla zmije. bohužel si toho nikdo nevšiml až do doby, kdy omdlel. veterinářka řekla, že to musela být na 80% právě zmije, že má v sobě jed zhruba měsíc a tohle jsou následky. psovi selhává krevní oběh, bere prášky na srdce, zavodňuje se, dusí se, omdlévá. bohužel zatím na jeho stavu není léčba nijak patrná.
pes má elánu na rozdávání, je veselý, chtěl by si hrát, ale prostě to není schopný udýchat
Máte s tím někdo zkušenosti? Kamarád říkal, že vydrží ještě tak měsíc a když stále neuvidí nějakou změnu, poohlédne se po jiném vetovi. Tak bych vás chtěla poprosit, jestli víte o někom, kdo by byl "na zmije expert", když to napíšu takhle. také mě napadá jestli je moudré ještě takovou dobu čekat, i když mi je jasné, že tohle bude léčba na dlouho.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:11
- Nahlásit
no to jo, ale taky ten jed mohl zanechat na psu už trvalé následky. Co vím a co jsem četla, tak stejně jak u člověka i u psa hodně záleží na tom, jak je jedinec velký, silný, jakou má obranyschopnost a taky na tom, do jakého místa na těle byl kousnut. Pokud by to bylo např. do čumáku, tak na zmijí jed zemře i silná doga, ale pokud to bylo např. do tlapky a ne přímo do žíly....tak má i pes při okamžitém podání séra dost velkou šanci na přežití bez následků. Případ psa Tvého kamaráda svědčí pravděpodobně o tom, že pes od zmije buď nedostal plnou dávku jedu, nebo byl kousnut na méně "citlivé", místo nebo obojí dohromady, takže se vůbec nepřišlo z jeho chování na to, že byl kousnut.......Zřejmě byl natolik silný, že se z jedem dokázalo jeho tělo vypořádat nějak "samo", ovšem ne úplně.....a zůstaly následky. Obávám se, že opravdu mohou být trvalé. Kdyby se na to bývalo přišlo hned, pes byl ještě před dopravením k vetovi preventivně ošetřen (např. - zaškrcená tlapa nad místem kousnutí - pokud to bylo do tlapy...) a dostal pak okamžitě sérum, jistě by se to obešlo bez následků....
Je to smutné, ale jedy, neodhalené v organismu včas, bohužel většinou způsobují trvalé následky.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:17 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
[url=http://www.rodinaonline.cz/archiv/2002/36/zmije.htm
]http://www.rodinaonline.cz/archiv/2002/36/zmije.htm
[/url]
tady je něco málo o složení zmijího jedu, je to ale spíš takové povídání. Kdybych našla něco lepšího tak ti to sem dám.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 08:37
- Nahlásit
jéé, díky i za tohle. hned to jdu pročíst. sice si mě moc nepotěšila, ale je to logické, že následky budou pravděpodobně trvalé. je spíš otázka, jak by se to dalo co nejméně zmírnit.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:24
- Nahlásit
no jasně, zmírnit léky by se to mělo dát, otázkou je, co zabere, ale to se musí asi vyzkoušet.....Hele, zkus kontaktovat MVDr. Krále z Prahy 6 tel: 233326022 - doufám tedy, že to číslo stále platí......Tento pan doktor léčí i zvířata v ZOO a i hady - o těch ví hodně, tak tam zkus zavolat a zeptat se (je tam s ním i jeho dcera, ale na ty hady je odborník on).
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 09:55
- Nahlásit
super, díky - co nevidět kontakt předám
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:01
- Nahlásit
až budeš mít více informací, a pokud bude tvůj kamarád s panem doktorem Králem mluvit, prosím pak napiš, co se dozvěděl, zajímá mě to. (I já už se s pejsou dostala 2x do konfliktu se zmijí ale naštěstí jsem vždy hada odhalila včas a pejsu strhla k sobě - jednou na poslední chvíli)
Jinak já mám s MVDr. Králem jen dobré zkušenosti.
Tak přeju tomu labíkovi hodně štěstí, ať to dobře dopadne.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:04
- Nahlásit
Jasně, jen co budu vědět něco víc, dám vědět. Osobně jsem naštěstí tu čest se zmijí ještě neměla, ale kdo ví. U nás jich je hodně
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 10:23
- Nahlásit
no u nás na chatě v na severu Čech jich kdysi bývalo na každém druhém kroku, jenomže postupem času, jak obec vydávala čím dál více stavebních povolení pro stavby dalších domků (a přitom už nám říkali, že to naše je poslední vydané povolení v této lokalitě.... :sad a začalo se stavět, tak jakoby se všechny zmije vytratily....Já osobně mám tyto hady ráda, na chalupě nám díkybohu zůstala jedna lokalita, kde je mohu ve slunečných dopoledních hodinách pozorovat a fotit a natrefím na ně skoro vždy.....(na tu louku pak ovšem samozřejmě s pesanem chodím jen v zimě, kdy jsou zmijky hybernují zalezlé v díře v zemi)
Zmije je užitečná, potřebná pro naši přírodu a mě je vždycky smutno, když najdu nějakou přejetou... Ale na pesany si holt musíme dávat pozor....Já už za ta léta pozorování na chalupě už trochu zmije znám a vím, kde psa můžu pustit na volno a kde raději na vodítku.
Všeobecně mají zmije rády výslunná místa, a už jsem dokonce viděla zmiji i na stromě - na jednom vystrčeném plochém suku se vyhřívala ve výšce tak metr apůl nad zemí
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:23
- Nahlásit
Nefer, na mieste pohryzenie zmijou vznika pokial viem vyrazny opuch (otok) + ranky po zuboch, ten opuch sa tazko prehliadne. Myslim, ze by bolo na mieste najskor tu hypotezu o zmiji potvrdit, alebo vyvratit, snad by sa to malo dat z rozboru krvi...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 11:39
- Nahlásit
jeje
tak to může být, ale nemusí - ranka po zmijím kousnutí může být tak malá, že zvlášť v psí srsti se může docela ztratit.....ten výrazný otok taky nemusí být podmínkou. Četla jsem v jednom lékařském časopise o případu muže (sedlák z venkova - zdravý člověk), kterého uštkla zmije na louce při senách, on si toho sice všiml, ale nic s tím nedělal, pracoval dál a vůbec nic mu nebylo.....(to si nevymýšlím) - ta zmije ho nejspíš musela jen "škrábnout", ale i tak - prostě jsou případy, kdy tělo reaguje jinak, resp. nereaguje....
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2005 17:39
- Nahlásit
evik - já proti zmijím vcelku nic nemám, jen jsem prostě ráda, že jsem se s ní (respektive moje psisko) ještě nesetkala. já jsem právě ze severu Čech, bydlím kousek pod Sněžníkem a tady je zmijí až až (tedy se to tvrdí, jak jsem už psala, já je nepotkávám)
Každopádně díky vám oboum za info
|
Rendy
Člen |
# Zasláno: 15 Lis 2005 18:07
- Nahlásit
Mojí kamarádce se stalo něco podobného. Venčila svoji malou kníračku a najednou se kníračka ohnala po noze jako by ji něco kouslo. Ale nic tam nebylo vidět. Po chvíli se kníračka zhroutila a začala jí téct z různých tělních dutin krev. Naštěstí veteriníř nic nezkoušel, někam si zavolal pro konzultaci a jako jedinou možnost pro záchranu zvolil okamžitou výměnu krve. Naštěstí zrovna měl připraveného nějakého Hovavarta nebo co to bylo na zákrok, zavolal majiteli a ten souhlasil, aby mu vzali krev a dali ji té kníračce. Tak ji zachránili. Je fit, ale musí jíst dietu, kvůli játrům a tak. Z rozboru krve pak vyšla jasná prudká otrava nějakým zvířetem. Jestli cizokrajným pavoukem nebo hadem, to už nikdo nezjistil. Naštěstí to dobře dopadlo. 1. veterinář dobře zareagoval, 2. byl po ruce velký pes, 3. ochota majitele toho velkého psa, která zachránila malou kníračku.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Lis 2005 08:28
- Nahlásit
Rendy, no to je hezký příběh. Pohotový ven, ochotný majitel psa -dárce....no prostě jak z hollywoodského filmu. Kéž by se to stávalo častěji, že by si takto lidi pomáhali....
|
Rendy
Člen |
# Zasláno: 19 Lis 2005 11:11
- Nahlásit
Jo, vypadá to tak. Dobří lidičky se ještě pořád najdou. Veterinář byl připraven v případě nesouhlasu zajet pro svého haskouna, ale hrál tam roli i čas a tak to bylo super, že to klaplo.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 01:04
- Nahlásit
to Rendy: 4. dobre, ze byl pokousan pes a ne clovek... protoze kniracka by tu kamaradku asi tezko dotahla k doktorovi!!!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 5 Pro 2005 01:06
- Nahlásit
to Evik: tomu sedlakovi se mozna nic nestalo, protoze do nej zmije treba vubec nevpustila jed (viz. clanek, na ktery odkazujes vyse) !!
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 16:22
- Nahlásit
Slíbila jsem, že dám vědět, jak se případ vyvíjí. Bohužel nenesu ale příliš optimistické zprávy. Kamarád nakonec začal jezdit k panu doktorovi Vomáčkovi (http://www.veterina-live.cz/) z Litoměřic.
Hodně si ho chválí, ale psisku se už moc pomoci nedá. Následky jsou bohužel trvalé. Konstatoval, že jde skutečně o jed - byť si netroufl už po takové době odhadovat jestli to byla zmije či něco jiného. Dále se pak dozvěděl, že srdce není zas takový problém. Mnohem hůře jsou na tom ledviny, které mají svou funkčnost poškozenou, takže nasadil nové léky.
Dobrou zprávou ale je, že psisko dostalo zase chuť k jídlu a zvládnul i kratší procházku a už docela dlouho neomdlel, takže změna veterináře a léčení měla svůj výsledek. S ostatními psy, už ale běhat nejspíš nebude.
|